serkanmert Son Forum Mesajları
İş için çalışmalarınızı paylaşırken
İş için çalışmalarınızı paylaşırken daha zor ve karmaşık modeller tercih edin , sonuçta iş istiyorsun yetenek ve tecrübeni görmeliler.
Bu denli basit işler eleman arayanlara fikir vermez aksine bu denli basit işlerde yapılan basit hatalar iş bulmanızı imkansız hale getirir.
Renderin aniden bozulması :
Sorunun nerden kaynaklandığı bu şekilde anlaşılmaz , kullandığın ayarları ve sistem bilgilerini paylaşman gerekir.
Benzer sorun genelde amd tabanlı gpu üzerinden opencl ile rt gpu+cpu yada gpu renderlarda oluşur.
Bu sürekli olmasada sık oluşan bir problemdir ki nedenide donanımların ve yazılımların bu iş için uygun olmamasıdır.
GPU renderdan çıkıp cpu render seçersen bu soun oluşmayacaktır.
Sözüm boraya değil ama
Sözüm boraya değil ama seyfeddin çok önemli birşey demiş deneme yanılma , bu işte ilerleyeceksen herşeyi deneyeceksin.
Öğrenmek için yanıp tutuşan bedava biyerlerde çalışmayı bile göze almış birçok kişi ile tanıştım istisnasız hepsi hemde istisnasız hepsi 10dk lık işi 2 haftaya yayıyor hatta daha uzun sürenler bile oldu , bu iş böyle öğrenilmez sabah kalkar kalkmaz pc başına oturup uykusuzluktan bayılana kadar çalışacan , bu işi bu adamlar öğrenip ilerler yoksa haftada bir saat pc başına oturup o bir saattede 2 şey yapıp internette dolanan adamların yapacağı iş değil bu .
kendini gerçek anlamda adamış birine sen hiçbirşey vermesende o alır yürür kimse tutamaz onu.
Bu işi yapanların birçoğu asosyal olmasada asosyal hayatı yaşanlardır , hem sosyal olup hem bu işte ilerlemek mümkün değil zira işe ayıracak zaman bulamazsın , demin dediğim gibi 10dk lık işi 2 haftaya yayarsın sonra ben nerede hata yapıyorum , niye öğrenemiyorum diye dolanırsın.
Rhmetli Sakıp Sabancının dediği gibi , çalışmak , çalışmak , çalışmak )))))))
Map Dönüştürme
Dönüştürme diye birşey yok , her map bi amaç için kullanılır bu sebeble yapıları birbirinden farklıdır ama temel mantık şu , uygulanacak efektin yoğunluk skalası yüzde olarak verilir beyaz 100 değerini , siyah 0 değerini temsil eder sadece dispalcemap da bu durum değişir beyaz 100 , siyah -100 gri 0 değeri temsil eder .
İstediğin değerleri photoshopda bu şekilde kendin hazırlayabilir yada düzenleyebilirsin ama şunu unutmaman gerekir her map de yer alan renk konumları ilgili alana ilgili efektin uygulanmasını yada uygulanmamasını ve uygulanacaksa nekadar uygulanacağını belirler bu sebeble dönüştürme diye birşey yok sadece ihtiyaçlarına uygun mapi alıp lazım olan map türünü kendin oluşturursun , baking aşamasında zbrush yada diğer programlar kullanıcın çalışma esnasında oluşturduğu dokuları ayrı kanallarda muhafaza eder ve export edildiğinde bunları ayrı ayrı kaydetme imkanını sana verir.
Işık
Umut bağlan güzel noktaya değinmiş ışık kullanımını fotoğraf sanatçılarından öğrenmelisin.
Sadece ek olarak şunu demek lazım , bu tür şeyler belli formülü olan konular değil öyle olsa zaten tüm render programları tek butonla çalışırdı .
Nereye ne için ışık koyma ihtiyacı duyduğunu biliyorsan ışık türü ve miktarını'da zaten belirliyorsun , yani ışığın bi amacı var aydınlatma türü ve miktarından ziyade neden ışık kullanıldığını araştırıp öğrenmen gerekiyor gerisi kendiliğinden gelir.
Muhtemelen ilk duyanlar için anlaması zor olacak ama bir tüyo vereyim : Işık ortamı yada nesneleri aydınlatmak için değil göstermek istediğin şeyler için kullanılır .
Bunu'da Umut BAĞLAN'nın yazısındaki gibi forotoğraf sanatçılarından yada bu işte uzman kişilerden öğreneceksin.
Hızlı render
Unreal engin kullanın , parogram ücretsizdir , resmi sitesinden indirebilirsin hem son sürümde 3ds max den direk aktarma özelliği geldi vray de dahil tüm materyalleri kendisi otomatik convert edebiliyor ufak tefek sorunlar olabilir ama kolaylıkla düzeltile bilir fazla uğraşmazsınız , ozaman değil iç mekan tüm istanbul'un animasyonunu yaparsınız )))
ışık ve material kalitesi neredeyse vray ile yarışır hale geldi zaten vrayı de kendisine ekledi .
eğer animasyon işleri yapıyorsanız mutlaka unreal engini program arşivinize dahil edin , Pixar bile bu programı sunum ve ön izlemelr için kullanıyor yani oyun mtoru olması seni yanıltmasın mimari projelerdede çok kullanılan gerçek zamanlı render hesaplaması yapan çok başarılı bi programdır.
Youtube dan yapılmış işlere bakabilirsin.
Eğer obje ayarları ile
Eğer obje ayarları ile oynanmadıysa bu sorun 3ds maxın hatasından kaynaklanır ,programı yeniden başlat ve çalışmanın olduğu max dosyasını buraya import marge ile çağır eğer dosya zarar görmüş ise bu yolla çalışması lazım yok eğer sorun devam ediyorsa obje ayarlarını değiştirmişsin demektir bu sebeble render da çıkmıyorlar.
Profesyonel bi animatör ne
Profesyonel bi animatör ne yapar ?
storyboardu alIr planları inceler ve her planda karakterin rolünü inceleyip sonra kamera karşısına geçip karakteri canlandırır bu timeline yani zaman çizelgesidir oluşturduğu zaman çizelgesine göre karakterin temel hareketlerini ver süreç sorunsuz giderse genel hareketleri verir süreç iyi giderse tüm hareketleri ekler sonuç iyiyse dinamikleri (fizik tepkileri ve etkileşimleri) ekler herşey iyi giderse en son mimikleri ekler ve bunu her plan için tekrarlar.
bu animatörlerin çalışma rutinidir fakat karakter animatörleri bu işin aktörleridir her animatörün kendine özgü mimik ve davranış şekilleri vardır bu tamamen senin rol kabiliyetin ve soyut duyguları somut hale dönüştürebilme yeteneğine bağlı örneğin karakterin ağır birşey kaldırdığı hissini vermek programın değil animatörün iş tecrübesi ve yeteneğidir
acemiyim daha kolay yolu nedir deyip direk profesyonellerin iş rutinini sorman çok tuhaf zira profesyoneller en kolay olanı değil en zorunu yaptıkları için profesyoneldir.
animasyon
Bu bahsettiğin animasyonun çok çok ütünde işleri tek başına yapabilen insanlar elbette var yok değil ama bunu yapacak olanlar bu işleri yalayıp yutmuş insanlardır ve birçok başarısızlıkla o noktaya gelmişlerdir yani tecrübeliler , neyin yapılıp neyin yapılamıyacağını en iyi bilen kişiler , sen daha nerden başlayacağını , başaladığında neyi neyle nasıl yapacağını bilmiyorsun yani öğrenme aşaması bile değil henüz keşif aşamasındasın .
Bu istenen işi tek başına kaliteli bir şekilde yapacak olanlar üst sınıf kişilerdir ve senden o işi isteyen kişilerin yanında çalıştırabileceği kişilerde değil , lisanı münasip bi dille bunu onlara söyleyebilirsin.
Problem şuan için sende ama bunu bi eksiklik olarak görme bu işler tecrübe meselesi sen daha yolun başındasın , zamanla sende belki üst sınıflara çıkacaksın.
sana tavsiyem iclone programını incele bu tür animasyonları zorlanmadan basit graifik ve basit animasyonlarda olsa yapabilmene imkan sağlayan programdır en azından animasyona giriş yapmış ilk deneyimini edinmiş olursun.
dosyalarda değişiklik
Çalışma dosyalarında sonradan yapılan değişiklikler , yer değiştirme , uzantı değiştirme , isim değiştirme vesaire gibi , programa önceden işlenmiş veri yolunda yapılan her değişiklik , programın dosyayı bulmasını engeller zira program önceden tanımlanan yer dosya türü ve dosya adını çağırır eğer bunlardan herhangi biri değişirse ilgili dosyayı bulamaz ve bunların elle yeniden tanımlanması gerekir.
bu durum sadece dosyanın önceden tanımlanmış yerde olmamaısından kaynaklanır , modelin uw sini yada xform ayarlarını etkilemez , tek yapman gereken ilgili dosyanın nerde olduğunu yeniden programa göstermen gerekir.
bu durum göreceli olduğu için otomatik işlem yapabilen araç yada yazılım yoktur , direk elle senin tanımlaman yani hangi dosyayı hangi konumdan çağırması gerektiğini senin yeniden belirlemen gerekir.
cam material
özellikle vray cam materyalleri kullanırken sistemin sağlıklı yansıma analiz yapabilmesi için objenin bölünmesi gerekir yani basit bi poligon herzaman doğru sonucu vermez edge ekleyerek poligon sayısı arttırılmalı bu özellikle geniş yüzeyler için önemli , aksi halde sistem hatalı hesaplayıp alakasız davranış sergiler ki bu çok sık rastlanan bi olay. düzgün topology ve abartmadan eklenen fazla poligon sayıları hesaplamanın daha doğru yapılmasına yardımcı olur.
samimi eleştiri ))
öncelikle samimi eleştirin beni gülümsetti inşaallah bu tavrını yitirmezsin bu çok güzel bişe.
senin sorununa gelince daha başta yaptığın hata hemen başlarda aşırı topology kullanman , başlarda bukadar çok poligona yüklenme az poligonla başla gerek duyduğunda sadece poligon arttır , bukadar yüksek poligonla çalışırsan hem aşırı zorlanırsın hemde istediğin sonucu asla alamazsın.
burdan durumu kurtarman zor , aşırı poligon kullanmışsın tek tek uğraşmak yerine az ve doğru poligon sayısı ile yeniden başlamanı tavsiye ederim.
çok poligon iyi model demek değil , gerektiği kadar , ne az ne çok ne lazımsa okadar, elini buna alıştır.
donanım yenileme
klavye mouse veya benzer cihazlardan birinin kablosunda yada jack veya usb girişlerinde gevşeme vardır , bu durumda sadece temassızlık değil voltajdaki değişmelerde aynı olaya sebeb olur , tabi driver yada donanım sorunları gibi farklı nedenlerde olabilir.
ham çıktı için
Üst menüde sırası ile ;
Tools
Preview-Grab viewport
Creature Preview Animation yada image seçtiğinde animasyon yada resim olarak kaydedebilirsin
gerçekci render
3D programlar bire bir aynı olmasa`da aşağı yukarı gerçek fizik kuralları ile çalışır bu kuralların nekadarına dikkat edersen o nispette gerçeklik elde edersin
materyal çok önemlidir özellikle çevre ile olan tepkimeleri nekadar iyi ayarlanmışsa etkide okadar iyi olacaktır ama bu tek başına yeterli değil zira materyalin bu davranışı sergileyebilmesi için doğru yada uygun ışıkların kullanılmış olması gerekir bunla birlikte çevre faktörü çok önemlidir zira nesnelerin birbiri ile olan etkileşimleri renderdeki doğallığı verir buda gerçeklik demektir , doğru yada uyumlu renklerin kullanılması , contrast , atmosfer , kamera ayarları , kamera açısı ve davranışı gibi birçok detay gerçekliği arttırır yada düşürür tabi bütün bunların üstünde temel düzeydede olsa fotoğrafçılık yada resim bilginizin olması gerekir
bunların nekadarına hakimseniz çalışmanız okadar gerçekliğe yakın olur
kısacası program ve ayarlar kısmı size en son lazım olacak ufak bi detaydır , en sık yapılan hata kullanıcıların birbirlerine en iyi ayarı sorması eğer böyle bi ayar olsaydı programlar bukadar komplike arayüzler kullanmaz tek tuşla işi bitirirlerdi , tüm ayarlar sizin sahnede kullandığınız ışık , materyal , tonlar vesayre gibi şeylere bağlı olarak değişir bu sebeble 3d de en iyi ayar diye bişe yoktur , yaptığınız işe uygun ayarlar vardır , bu uygunluğu yakalayabilmek içinde yukarıda yazdığım konulara temel düzeydede olsa vakıf olmak gerekir.
render
render`da en çok yapılan hata topology nin hiç dikkate alınmıyor oluşu oysaki render aşamasında sistem bütünüyle poligonlar üzerinden hesaplama yapar eğer sağlıklı hesaplama için objeyi poligonlara ayırmaz topology`e dikkat etmez isen sistem sağlıklı hesaplama yapamaz ve ortaya bu gibi hatalar çıkar. iyi ve gerçekçi render istiyorsanız poligon arttırmaktan kaçınmayın , yüksek poligon sistemi yavaşlatır boğar ama daha sağlıklı ve gerçekçi hesaplamasına yardımcı olur , kısaca render`da topology en önemli konulardan biridir :)
Donma yada kasmanın bir
Donma yada kasmanın bir çok sebebi olabilir ama yazını ilk oduğumda aklıma gelen ilk şey belki alakasız olabilir ama win10 ilk kurulumunda 3ds max ağır ve her eylem sonrası kasması benimde gördüğüm birşey fakat win10 bütün güncellemelerini yaptıktan sonra programın açılışıda dahil olmak üzere programlar çok seri çalışır. eğer win10 yeni kuruldu ve güncellemeleri yapılmadı ise muhtemelen dediğim sebebden ötürüdür eğer win10 uzun süredir kurulu ve tüm güncellelemeleri yapıldı ise bu yazıyı dikkate almazsın.
3ds max , maya
3ds max , maya , cinema 4d yada blender bu dört programı bir biri ile yarışan 4 farklı üniversite gibi düşün aynı amacı güden ama belli alanlarda birbirlerine üstünlük sağlayan çok amaçlı programlar , 3ds max oyun modu geliştirme düşüncen için iyi bir seçim olmuş zira kullanıcısı çok yaygın olduğu için tutorial sıkıntısı çekmezsin ve düşündüğün birçok şeyi bu program içinde yapabilirsin , aldığın eğitim setinin içeriğini bilmediğim için ne hızla mesafe katedersin bilmiyorum gerçi bu işler program ve program bilgisinden ziyade kişisel yetenek ve tecrübe ile alakalıdır ve azmide unutmamak gerekir.
bu işlerde yapılan en büyük yanılgı doğru malzeme seçiminin yeterli olacağı düşüncesi , yapamıyorum çünkü felan tabletim yok , olmuyor çünkü bilgisayarım çok zayıf , olmuyor çünkü monitörüm kötü vesayre gibi mazeretleri çok duymuşsunuzdur işte bu çok yalnıştır ve bu yanlış sebebi ile insanlar gereksiz harcamalar yapıp sonunda yine hüsrana uğrarlar.
siz sıradan birine en kaliteli boya ve fırçaları verseniz bile o kişi çöp adam çizemez çünkü resim bilgisi yoktur ama iyi bi ressema kömür parçası verin size istediğiniz şeyi resmetsin.
karakter tasarımcısı kendisini geliştirmek istiyorsa gününün büyük bölümünü kağıt üstünde karalama yaparak geçirmelidir
render işi ile uğraşanlar yaptıkları işte ilerlemek istiyorsa fotoğraf sanatçılarını takip etmeli
karakter animasyonda ilerlemek isteyenler pandomim ve palyaço gibi mimik ve duygu ustalarını takip etmeliler
konun çok dışına çıktım belki ama kısaca söylemeye çalıştığım şey şu , nasıl yapılırdan ziyade önce neyin ne olduğunu bilmek gerekir , bir karakter tasarımcısının modellemeye geçmeden önce öğrenmesi gereken çok şey vardır bunlar öğrenildiğinde gerisi çorap söküğü gibi kendiliğinden gelişir , bu diğer herşey içinde geçerlidir.
şunuda ekliyeyim )
150-200 bin lira bu iş için yetersiz bu işle profesyonel olarak uğraşanların kişisel bilgisayarları zaten 50-80 bin civarında buna rağmen yetersiz kalıyorlarda çözümü dışarıda arıyorlar , bunun geri hizmeti reklamı şirket giderleri vesayre bu bütçeyle doğru bi yatırım olmaz.
render farm
sunulan hizmetin yaygınlaşmasındaki en büyük etken içerikten ziyade pazarlamadır bunun için farklı platformlarda ciddi bütçelerle tanıtım ve reklam içerikleri oluşturup yayınlamanız ve herkeze ulaşmanız gerekir aksi halde nekadar iyi hizmet verirseniz verin müşterilere ulaşamak yerine müştirelerin size ulaşmasını beklerseniz hizmeti satamazsınız zira çoğu kullanıcı sizden habersiz olucaktır.
render farmlardaki tercihlerle ilgili bi kaç esas unsur var birincisi iş tutarının önceden belirlenebilir olması , ikincisi herşeyi kişisel bilgisayarınızdan yapabiliyor olmanız üçüncüsü bütün işi kimseye danişmadan kendi başınıza yapabiliyor olmanız bu üç unsur renderfarm seçiminde çok önemli yani siteye girer fiyatlandırma sayfasında işin tutarına bakarım hoşuma giderse ödemeyi yapar dosyaları yükler renderlarını doğrudan bilgisayarıma alırım oldu bitti , kimseyle konuşmak pazarlık yapmak meram anlatmak zorunda değilim üstelik bekleme yok alınan renderlar doğrudan bilgisayarıma indiriliyor bu sayede süprizle karşılaşma olasılığımda ortadan kalkıyor vesayre
bugünün render farmlar neredeyse sizin kişisel bilgisayarınız gibi çalışıyor
ben kalkıp esnaf mantığı ile ara beni oturalım konuşalım bişeyler yaparız dersem kim niye benimle çalışsın , bu şekilde sadece yurt içi iş yaparsın yurt içindede malum bütçeler sebebiyle çoğu kişi kendi içinde halletmenin yollarını arıyor vesayre
kısacası , bu işe girecek olanın günümüz render farm şirketlerinin çalışma politikası ve uygulamalarını çok iyi analiz etmesi ve iyi bi pazarlama stratejisi ile piyasaya çıkması gerekir , benim zaten çalıştığım render farm var , şimdi ben alışık olduğum ve memnun olduğum bu yeri bırakıp niye yeni biyerle çalışayım , işte bu soruya çok iyi cevap verilmesi gerekir ki yeni biyere geçiş yapalım.
iş bulma
eğer serbest çalışmayı düşünüyorsan ve müşteri kitlen yok ise ulaşılabilir olman gerekir bunun içinde yaptığın işe uygun ve kendini iyi ifade edebileceğin iyi hazırlanmış bi web sayfası gerekiyor , geniş referans çalışma arşivi oluşturman ve bunları farklı kanallardan yayınlaman ve kendi çalışmalarını kapsayan katalog basman ve ilgili şirketlere yollanman gerek , seçtiğin bölüm türkiyede biçok kanalla yapılan ve yaptırılan bi iş farklılık yada yenilik getirmediğin sürece pazarda yer edinmen yada doğru işi bulman zor ve son olarak istismara yada emek kaybının en çok yaşandığı alanlardan biri, bu sebeble iş alım ve teslim süreçlerinde çok daha dikkatli olman icab ediyor .
programın kapanması
programlardaki kapanmalar genelde karasızlık yaşandığında olur , ya programın verilerinden biri hasar görmüştür ki bu her defasında farklı çalışmlardada benzer sonuçlanmasına sebeb olur yada oluşturduğun çalışma dosyasında kayıt esnasında sorun oluşmuştur ve sadece çalışma dosyanda bu sorunu görürsün , hdd kullanılan sistemlerde bu gibi sorunlar sık görülür , ssd kullanılan sistemlerde hasarlı kayıt neredeyse hiç olmaz.
bu genel sorun ama farklı nedenleride olabilir , sahnede çok fazla impot olduğunu yazmışsın kararsızlığa neden olan bunlardan biride olabilir.
kayıtlı dosyayı açmak yerine yeni çalışma sayfası açıp önceki sahneyi bu yeni çalışma ekranına import et kesin değil ama sorunun çözülebilir.
hdri yansıma
bu hdri nasıl kullandığına bağlı , hdri resmini environment and effects kısmında enviroment map sekmesine arka plan görüntüsü olarak attıysan materyalden yansıma ayarlarını değiştirmen gerekir zira sahnede görünür olan herşeyi direk verir bu materyalle ilgilidir
ama arka plan atmadan hdri resmini direk vray environment sekmesindeki gi environment ve reflection enviroment kısmından verdiysen color sekmesinin yanında yer alan 1,0 birimini düşürerek yansımayı azalta bilir yada yükselte bilirsin
dediğim gibi hdri görüntüyü nasıl kullandığına göre değişir mesela vray light dome kullandıysan buradaki affect reflections sekmesini pasif hale getirmen gerekir (yansıma olmasın)
gibi bütün bunlar senin nasıl bi yöntem izlediğine bağlı olarak değişir
peyzaj
çalışmayı nasıl kullanıcağını bilmiyorum ama görselleştirme yada animasyon bile olsa ben çalışmayı üçe bölerdim , bütün alanın kadraja girdiği kısım için düşük detaylı model hazırlar kaplamayla işi bitiririm bu çok daha iyi sonuç verir, geniş açılı çekimler için belli kısımların detaylı modelini oluşturur yine kaplamayla sonuca giderim , yakın plan çekimlerin olduğu kısımlar içinde yüksek detaylı modelleme yaparım
çalışma dosyası artar ve iş süresi uzar ama sistemi yormaz render süresini kısaltır detay kısmında sistem seni sınırlamaz bu sayede daha detaylı ve daha kaliteli sonuç alırsın.
render sorunu
farklı programlarda oluşturulmuş ki bazen max içinde yapılmış olanlardada oluyor import edildiğinde bu tür sorunlar olabiliyor , bunun sebebinin tam olarak ne olduğunu bende bilmiyorum muhtemelen import esnasında çalışma sahnesi ile yeni çağırılan objenin parametlerinin yanlış okunması , bunla ilgili benim yaşadığım sorunlar genelde çalıştığım dosyaya sonradan import edilmiş ürünlerde oluyor ve sonradan import edilen bu obje bütün ayarları karıştırıyor ve çalışma sahnesi normal bile görünse renderde karmakarışık bişe çıkıyor , bu sorun ve çözümünün ne olduğunu tam olarak bilmiyorum çünkü sık yaşanan bişe değil ama durumu kurtarmak için benim uyguladığım yöntem çağıracağım sorunlu objeyi ayrı bi max penceresinde açıp max dosyası olarak kaydedip o şekilde çalışma sahnesine çağırmak genelde sorun çözülüyor, umarım sendede işe yarar.
iş bulma :
kendin iş alıp kazanmak istiyorsan ve bunun için gerekli çevreye sahip değilsen referans oluşturacak geniş bi galeri oluşturman ve bunu farklı kanallardan yayınlaman lazım müşteri seni bulur en önemlisi kendi kişisel web sayfan olması bu çok önemli , bi çok kullanıcı kişisel galerisinde fantastik resimler kullanıyor bunlar iş için referans olmaz ve ciddiye alınmaz , profesyonel olarak iş sektörüne hizmet vermek istiyorsan endüstriyel ürün modelleme , mimari tasarım ve render üzerine ağırlık vermen gerekir , bu arada hobi amaçlı çalışmakla ticari çalışmak arasında çok büyük fark var , serbest çalışmada kurallar esnektir ama ticari işlerde kurallar katıdır iş neyse senden o istenir , aynı zamanda tellif ve gizlilik gibi bi çok konu işin içine giriyor vesayre.....
sorunu umarım doğru anlamışımdır?
ön izleme penceresinde görünen karakterin kaplamaları standart ön izleme ışık ayarlarını kullandığından çevresel etki oluşur buda kaplamanın daha soluk ve mat görünmesine neden olur , ön izleme penceresinde esas rengi görebilmen için ambient değerlerini değiştirmen gerekir .
3ds max : rendering sekmesinden environment sekmesini aç (kısa yol 8 ) ambient: rengini sihaytan beyaza indirdikçe ortam etkisini kaldırır ve texture yada kaplamaların orjinal olarak ortamdan etkilenmeden görünür . buradaki tint : level: ve ambient değerleni değiştirerek istediğin ön izlemeyi yakalama imkanına sahipsin.
donanımın paylaştığın resimi rahatlıkla
donanımın paylaştığın resimi rahatlıkla render edecek düzeyde
v-rayı kaldırıp tekrar yüklemeni tavsiye ederim mümkünse başka v-ray dosyası yükle şayet ilk kurulumdan beri bu sorun varsa büyük olasılık yazılım hatasıdır daha önce sorunsuz kullandığın program ise bi şekilde v-ray dosyalarından biri zarar görmüşte olabilir
şayet yeni yazılımdada sorun devam ederse donanım uyuşmazlığı yada ekran kartında bi sorun yaşıyor olabilirsin.
oyun motorları diğer render
oyun motorları diğer render motorları gibi anlık hesaplama yapmazlar önceden tanımlanan parametleri kullanırlar bu sayede daha hızlı sonuç verir tabi bu paratmetreler sınırlıdır özel efek yada hesaplamaları bu parametrelere dahil edemezsin bu sebeble render motorlarında kullanılan bazı özellikler bu oyun motorlarında işlemez yada alternatif çözümler üretip taklit edersin , genel anlamda iyi sonuçlar versede dediğim gibi render motorları gibi özgür ve rahat hareket edemez ve bazı modifiyer yada özellikleri buralarda kullanamzsın , kısacası oyun motorlarının işleyişi çok farklı ve bu programlarada hakim olman şart.
noise olayı şu , noise yetersiz render süresi , yetersiz ışık yada material tipine bağlı olarak çeşitli nedenler ile oluşan ölü pixellerdir ve bunları önceden ön görmek zor , ancak test renderlar ile görebilirsin.
renderfarm şirketi ile çalışacaksan örneğin rebusfarm , hazırlanan sahnenin başından ortasından ve sonundan yada animasyon türüne bağlı olarak kompleks sahnelerin olduğu alanlardan kendi sisteminde örnek render alırsın , bu örnek render süresi ve alınan sonuç render farmdan alacağın sonuçtur bu sebeble test renderda kullandığın ayar ve süre ne ise render farm ayarlarında bunu kullanman gerekir zaten özellikle rebusfarmın 3 test render imaknı var bu test renderı alıp sonucun iyi olduğuna emin olduktan sonra tüm animasyon için render işlemini başlatırsın , tabi bu süre ve ayarlar yaptığın işe bağlı olarak değişir çok basit ayar ve kısa sürelerde iyi sonuç alabileceğin gibi çok daha uzun sürelerde render almanda olasıdır bu yapılan işe göre değişir.
Ayrıca sisteminde kullanılan ayarları ve map yollarını sağlıklı kullanabilmesi için parametre ve veri yollarının doğru ayarlanmış olması lazım ki rebusfarm bu konuda yönlendirici videolar ve pluginler paylaşıyor.
80 dk. keşke 35 bin olsa
Animasyon çalışanların iki seçimi var ya oyun motoru kullanacaksın ki bir çok şeyden taviz vermen ve ekstra ayrı şeylerle uğraşman gerekiyor zira oyun motorları çok farklı prensiplerle çalışıyor yada render farmlar ile çalışacaksın.
Render farmlar ile çalışmak ayrı bir tecrübe istiyor , doğru ayar ve doğru süreleri belirlemen çok önemli aksi halde ya sonuç fiyasko olur yada aşırı uçuk paralar ödersin.Render farm ile çalışacak kişiler mutlaka önceden kısa animasyonlarla tecrübe edinmeleri ve işleyişi çok iyi anlamaları şart , senin aldığın fiyat yani 35 bin bu iş için doğru hesap değil , takribi kare başı cpu da 5dk süre vermişsin bu renderlarda aşırı noise olacağı anlamına gelir yani alacağın render hiçbir işine yaramaz ve 35 bin tl çöpe gider .
Uzun metraj konusunda bir tecrübem yok ama 1-5dk lık animasyonlar için ben genelde oyun motoru (ue4) kullanıyorum bazı planları vray de gpu render olarak alıyorum ve genelde işi hızlandırma adına çok daha farklı yöntemleride kullanıyorum kısacası normalden çok çok daha fazla uğraşmamız gerekiyor ama renderfarm olmadan pixar gibi yada blue sky gibi işleri yapmak şuan bize hayal zira render bitmeden muhtemelen biz emekli oluruz )))))))))))))))