limit Son Forum Mesajları
Service pack
Max'e dair her şeyi silip (eklentiler dahil) yeniden Max kurulumu yapıp, Max dışında bir şey kurmadan 2017 için sunulan en son Service pack'i kurup o şekilde programı çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
Teknik Çizim
Günlük hayatta kullanılacak, yüzeylerin, ölçülerin doğru olması gerektiği tipte parçalarsa, poligon modelleme mantığı ile çalışan programlar yetersiz gelecektir. Hatta çoğu durumda sorun çıkaracaktır. Bu durumlarda Solidworks, Fusion360, AutoCAD, Inventor gibi programlar çok daha verimli bir çalışma sağlar. 12-13 sene önce benim için de benzer zorunluluklar sebebiyle Max'in yanına bir de teknik çizim yapabileceğim bir program eklemem gerekti. Solidworks ile başladımı, şimdi de Fusion360 Kullanıyorum.
Particle Flow
Üç PFlow kaynağı ile halledilebilir. Yani burada öyle yapılmış sanırım.
Birinde büyük taşlar tambura çarpıp birkaç kare sonra kaybolur.
Diğerinde küçük taşlar tamburun üstünde ortaya çıkıp aşağı düşerken kaybolur.
Üçüncüsünde de daha küçük taşlar alttaki hazneye birikir.
Objeleri parçalamadan, fiziksel hesaplamalara girmeden bu şekilde yapılabilir.
Bir çok teknik...
Burada bir değil birden fazla teknik var ve olayın aslı sunum videosu yapmak değil, 3D ile ilgili bu teknikleri bir arada kullanabilmek.
YouTube videosunun altında kullanılan yöntemler belirtilmiş aslında. "motion tracking, 3D compositing, texturing/lighting/rendering." Her birini ayrı ayrı araştırıp öğrenmeniz ya da bilen kişilerle ortak çalışmanız gerek. Çünkü hem hava çekimi, hem 3D modelleme, hem animasyon, hem bunları tracking ile üst üste bindirmek, hem de sonrasında elinizdeki her şeyi uygun ışık, texture ve filtre katmanları kullanarak birbiri ile uyumlu hale getirmek birden fazla uzmanlık isteyen işler. Tabi ülkemizde böyle ayrı uzmanlıklara sahip olma durumu pek gelişmediğinden hepsini kendiniz yapmak zorunda kalabiliyorsunuz.
Not: O kadar da araştırmamışsınız :)
Biraz daha açık olsak...
Lafı cımbızla almak zorunda bırakmasanız...
Autocad çiziminden cnc`de kesim nasıl yapılıyor gibi bir soru mu bu?
Buyrun benim...
CNC kullanıyorum, üretiyorum, programlıyorum...
Sorun dx`te gibi görünüyor.
Sorun dx`te gibi görünüyor. Max 2013`ün dx11 desteği var mı bilmiyorum. Max 2015 indirip deneyin bence.
pc
7 bin liralık sisteme 4790`ı kabul edemem diyecektim ki z97-a anakart kullanıldığını gördüm. Neyse. İş işten geçmiş, o yüzden keşke demeye gerek yok. Ama Evren`in dediği gibi, 2014, hatta 2015 versiyonu ile, dx11`de denemen gerek önce.
PC
Ram ve ekran kartı konusunda Erman arkadaşa katılıyorum. AMD yerine Nvidia almak CUDA ile VrayRT kullanman konusunda faydalı olur. Benim de tavsiyem GTX 780. Fakat 6GB olan versiyonu.
http://www.vatanbilgisayar.com/asus-gtx780-rog-strix-gddr5-6gb-384bit-nvidia-geforce-dx112-ekran-karti.html
Max?
2012 idi, 3D Studio Max ve Softimage`ın üretiminin durdurulacağı dedikodusu dolanıyordu ortalıkta. Çok geçmeden Autodesk böyle bir şeyin sözkonusu olmadığı konusunda açıklama yapmıştı, fakat şimdi Softimage için yolun sonu geldi. O yüzden Max konusunda ne yapacaklarını kestirmek bence mümkün değil. Ama Max kendine has, kalabalık kullanıcı kitlesi olan bir program, sonunu getireceklerse bunu bir anda yapmazlar sanırım (umarım).
driver
Performance driver`a artık ihtiyaç yok.
Autodesk ve Nvidia iç içe zaten neredeyse birkaç yıldır.
Nvidia kendi sitesinde bahsetmişti 2011 sonrası sürümlerde gerekmiyor diye.
Spline
Bu tamamen kesim yapan firmanın ya da kullanılan makinenin becerisi veya beceriksizliği ile ilgili. Daima spline olarak çalışın, kesimleri de ona göre yapsınlar. Kullandıkları CAM yazılımı eğrileri eğri olarak düzenleyemiyorsa, yani örneğin 30cm çaplı bir çemberi I J K ya da R kodu ile tanımlayamıyorsa onu küçük çizgilere bölecektir. Bu da kırıklı kenarlara sebep olacaktır. Hadi CAM yazılımı bunu yapmadı diyelim, bu kez kontrol ünitesinin makineyi bu noktalardaki hareketi yay şeklinde yapmaya zorlaması gerekir. Bunu da yapmıyorsa kesim düzgün çıkmaz. Siz spline olarak bir deneme yapın, birkaç tane farklı ölçüde eğdiren oluşan bir şekil kestirin bakın önce. Duruma göre uyarın. Ama bu işin çözümü polyline değil, bunu aklınızdan çıkarmayın. Saygılar.
3d tarama
Laser tarama demeyelim de, 3d tarama diyelim biz ona. Aramalarınızı da bu şekilde yaparsanız sonuç alabilirsiniz. Taranacak alanın fotograflarını bu işi yapan firmalara ilettiğinizde size süre, kalite ve fiyat bilgisi verirler. Örneklemek gerekirse 2x13 metrelik bir duvar rölyefinin (objeler, insanlar vb.) taranması işi için 5bin lira civarı fiyat almıştık. tabi bu fiyat taranacak şekle ve tarama sonrası yüzey düzeltme işlemlerine göre değişecektir.
3d tarama cihazları kullanılacağı sektöre göre seçilir. Açık alanda, geniş yüzeylerde tarama yapılacaksa 7-8 bin dolardan başlayan fiyatlara cihazlar bulabilirsiniz. Tabi fiyat ve kalite çoğunlukla doğru orantılı olduğu için firmalardan örnek taramalarını isteyebilir, yapmak istediğiniz işe dair görselleri onlarla paylaşarak net bilgi alabilirsiniz.
Piyasanın her anlamda durduğu bu dönemde ise bence bu işe girmeyin. Acil bir ihtiyacınız varsa ve buna değecekse firmalarla çalışın. Fakat Seke'nin de bahsettiği gibi, 0,1 mm'lik hassasiyetlerin olmadığı işlerde fotograflarla Autodesk Recap, Agisoft Photoscan gibi yazılımlarla 3d model oluşturabilirsiniz. Tekniğin adı fotogrametridir. Programların ve fotografla model oluşturmanın püf noktalarını araştırıp bir süre deneme yaptıktan sonra epey iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.
İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba. Öncelikle tebrik ederim, kolaylıklar dilerim.
İzninizle bir iki şeyden bahsedeyim...
Bir çatal çizimini 1 saatte yapabilirsiniz ama bunu 1 saatlik, hem de seslendirmesiz bir video olarak verdiğinizde seyircinin takip etmesi neredeyse imkansız hale gelir. Tüm çizim sürecini göstermek yerine belli başlı kısımları (özel bir çizim tekniği, 3d ile ilgili bir komut vb.) belirleyerek ve bunu seslendirerek tüm çizimi 10-12 dakikada anlatmanızı öneririm. Seslendirme hem seyircinin uyumasını engeller, hem konunun anlaşılmasını çok çok kolaylaştırır, hem de siz yaptığınızı sesle açıklayarak ilerlediğinizde, seyircinin içinden sorduğu "neden bu komutla yaptı ki" gibi sorulara kısmen de olsa cevap vermiş olursunuz.
İyi çalışmalar dilerim.
ki bitişik olmalı ayrıca
Seke`nin tespiti ile birlikte, "görsellerde ki" kısmındaki `ki` bitişik olmalı ayrıca.
Sorulması gereken tek soru var...
Sorulması gereken tek soru var bence, bu saydığım işlere piyasada ihtiyaç var mı?
10 yıl kadar proje bazlı freelance çalışıp iki yıldır da kendi şirketinin sahibi olan biri olarak bu soruyu sormanızı, ülkemizin ya da bulunduğunuz bölgenin ihtiyaçlarını belirlemenizi rica ediyorum. Çünkü "ben bunların hepsini yapabilirim" ya da "yapabiliyorum" düşüncesiyle ihtiyaca göre değil de, yapabildiklerinize göre harekete geçerseniz büyük hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.
Özetle, bir şeyi yapabilmek, yapmak gerektiği anlamına gelmez.
Saygılar.
max, quadro, cad
3dsmax üzerinden düşünüp Quadro`yu aşağılamanın alemi de yok tabi. Bilimsel çalışmalarda (rüzgar tüneli testleri, tomografi, mri dahil), mühendislik programlarında (solidworks, inventor, catia vs) en iyi gtx kart, quadro 2000`in bile yanına yaklaşamaz.
quadro`yu sadece max için alacaklara 38. kez tavsiyem, firma için alınacaksa, patronunuz da gıcıksa alın. en azından ekran kartının sebep olabileceği hatalarla karşılaşmazsınız ve patronunuzun cebinden 1000 dolar fazla çıkmasına sebep olarak mutlu olabilirsiniz. Eğer ki freelance çalışan biriyseniz quadro`ya hiç girmeyin, bir gtx alın, sonra yetmezse ikincisini alıp sli yapın. saygılar.
vatan
http://www.vatanbilgisayar.com/CPU%20-%20%C4%B0%C5%9Flemci/intel-bx80646i74770k-core-i7-4770k-soket-1150-35ghz-8mb-cache-22nm-islemci/productdetails.aspx?I_ID=66043
gtx
2011 ve öncesinde 3ds max performance driver diye bir olay vardı, ama 2012 ve 2013`te buna gerek yok. ha, ama eski quadrolar ile uyum problemi var mı, hala driver istiyor mu bilmiyorum. quadro 4000 yurtdışında da 800 liraya bulunmaz, ikinci el olması gerek. sıfırı 800 dolara yakın çünkü. bence eski bir quadroya para vermek yerine yeni bir gtx al. yeni nesil quadrolarla bile max problemli ve büyük şirketlerde çalışmak için değil de, kişisel olarak max ile ilgilenen insanlar quadro aldığına pişman.
http://www.tr3d.com/forum/oku/3dsmax/quadro-k5000-ekran-karti/
furryball hala max ile
furryball hala max ile çalışmıyor ama sanırım, en son bu konu üzerinde çalışıyorlardı.
bu sisteme quadro gereksiz pahalı. max için istiyorsan sadece, istediğin verimi de alamazsın. cad programları için durum farklı elbet, ama max için kişisel bilgisayarda quadro`ya gerek yok. 750-1000 lira civarı bir gtx çok daha fazla işini görür.
ayrıca gold`dan bilgisayar toplama derim, gerekli destek altyapısını sağlayamıyorlar ve fiyatlar yüksek. aynı işlemci vatan`da indirimde 800 lira.
harddisk 5400rpm seçmişsin, masaüstü bilgisayarda işini görmez, 7200rpm lik 1tb civarı bir şey almanı öneririm.
anakart yeterli. kasa ve güç kaynağı da iki ekran kartı kullanmadığın sürece işini görecektir. ki o durumda da sıkıntı çekmezsin ama arada verim düşebilir.
özetle, ekran kartını gtx, harddisk i 7200 al.
WS?
Workstation sıradan pc`lere göre hızlı çalışır gibi yanlış bir bilgi var nedense ortalıkta. Özellikle render konusunda... Sanılır ki film şirketleri devasa renderları WS`a borçlu. Hayır, yüzlerce WS`a borçlu. i7 3930 işlemcili, 4000 liralık bir bilgisayar 15000 liralık bir WS`dan hızlı render alır mesela. WS bilgisayarlar sadece kararlıdır. i7 işlemcili süper hızlı bir bilgisayarın karşınıza çıkardığı donanımsal problemler WS`larda pek karşınıza çıkmaz. Haftalarca açık bıraksanız da sorun yaşamazsınız, max sürekli kendini kapatıp proje dosyasını bozmaz vs. Quadro ve gtx ler arasındaki farklar defalarca anlatıldı burada. (bkz. Forum) Quadro kartların en kralını da getirseniz işin içine poligon girdiği zaman afallaması normaldir. Quadrolar basit formüller üzerine çalışır. 1000 parçalık bir solidworks montajında 5 tane gtx çakılıp kalırken quadro 2000 uçarcasına sahneyi çalıştırabilir. Özetle max kullanıcısı cad programlarından alınan verimin çeyreğini bile alamaz quadro ya da firegl kartlardan. Bu konuda beklentiyi düşük tutmak gerek. Ha, başta bahsettiğim kararlı çalışma olayı... Sahne üzerinde çalışırken de geçerlidir. 10 milyon poligonlu bir sahnede texture kullanmayın, quadro, gtx ile kafa kafaya gidecektir. Aynı sahneye texture atayıp shaderlara yüklenin, o vakit quadro gücünü gösterir. Bir de poligon sayısına aldanmayın. iki sahne arasında poligon sayıları 10 kat fark edebilir ama sahnedeki cisimlerde ne tip modifier`lar kullanıldı? iç içe geçen poligonlar var mı? bu tip şeyler quadronun karşısına çıktığında quadro şaşırır, çünkü o sayısal öğrencisidir, her şeyi formüle etmek ister. max ise kara düzen devam... Elbette yazılımsal bir problem olabilir ve quadro`dan normal verimi alamayabilirsin. O vakit hiç çekinme, ara Nvidia`yı, kaç bin dolarlık kart satın almışsın, baksınlar telefona, bağlansınlar bilgisayarına, araştırsınlar ne var ne yok. WS kullanan arkadaşım, canını sıkma bence. İş yoğunluğun arttığında WS daha bir gösterir kendini. Ama baştan beklentileri belirleyip ona göre bilgisayar toplamak daha iyidir. Saygılar.
VLC Player
Sadece format dönüştürme işlemi yapılacaksa VLC Player ile halledebilirsin. Pek bilinmiyor sanırım ama VLC Player bu özelliğe sahip.
https://www.youtube.com/watch?v=xroLcTkCI2A
hayyam`a gitmek gerek...
Sirkeci, hayyam pasajına gidip, 1800 lira civarına 600D + 18 -135 lens alınabilir. Sakın 18-55 almak gibi bir hata yapmayın. Hediye dedikleri 75-300 canon`un en uyduruk lenslerinden biridir. ayrıca fotograf makinesi, fotografçıdan alınır, gold, vatan, teknosa gibi yerler en az %20 fazla fiyat verir, aldanmayın kampanyalarına.
icra
İlamsız icraya başvurabilir ya da doğrudan asliye hukuk mahkemesinde alacak davası açabilirsiniz.
ilamsız icrada sizden senet ya da mahkeme kararı istenmez. bir kişinin size borcu olduğunu söylersiniz, icra dairesi borçluya 7 gün içinde borcunu ödemesi için ödeme emri gönderir. 7 gün içinde karşı taraf itiraz etmezse borç kesinleşir, haciz safhası başlar.
bu en kolay ödemeye zorlama yöntemidir. fakat borçlu "borcum yok" derse 7 gün içinde takip kendiliğinden durur.
bu halde de itiraz durumunda 1 yıl içinde mahkemeye başvurup itirazın iptali davası açabilirsiniz.
ilamsız icra pratik olduğu için sıkça kullanılır, fakat aynı pratiklikte def edilebilmektedir.
o yüzden davalının bulunduğu ya da borcun ödenmesi gereken yerin asliye hukuk mahkemesine gidip alacak davası açmak daha sağlıklı olabilir. en azından uzlaşmaya zorlama imkanınız olur, çünkü mahkemede mailler, senet niteliğinde olmasa da dikkate alınır ve borcu ispat gücüne sahip olmasa da mahkemece değerlendirilir.
525 watt
Evdeki amfi ile kullanırsın elbet, ama sesi belki %10 bile açmadığın sürece. Bahsettiğin amfinin toplamda 525 watt çıkışı var, ki bu da bölünmüş durumda. Sadece subwoofer için çıkış katı bile yok sanırım, merkezi sesi sub kanalından veriyor gibi görünüyor. Sesi yükselttiğinde amfide aşırı ısınma yapabilir, hatta bazı transistörler yanabilir. Düşük ses seviyesinde kullanacaksan da 1000 wattlık bir subwoofer a ihtiyacın yok. Onun yerine merkezi güçlü bir ev ses sistemi ya da 100-200 watt aralığında kaliteli bir hoparlör kullanmak daha sağlıklı bu amfide. Bir de şu var, gerçek bir 1000 watt ile 40m2 bile olsa kapalı alanda durmak istemezsin. Bu tip JBL`ler sadece beslenmek için 1000 watt çeker, ama çektiğinin yarısını bile vermez. Maksat kaliteli ses ise bence birazcık araştırma yap, piyasadan uzun zamandır ayrı olduğum için hoparlör tavsiye edemem, ama watt konusuna takılma derim. 525 watt ile yeterince iyi bir ses elde edebilirsin.
easeus data recovery
easeus data recovery çok işime yaradı vaktiyle.
tune up da fena değildir.
FSEK EK madde 4
internet ortamında çalışmalarınızın kullanıldığını fark ederseniz, kullanıcıya ihtarda bulunun. arayın, mail gönderin vs. içeriğin kaldırılmasını, aksi halde savcılığa başvuracağınızı söyleyin.
2 günlük kanuni süre var, 3. gün içerik kaldırılmazsa savcılığa gidin ve şikayette bulunun, savcılığın siteyi bu tip durumlarda doğrudan kapattırma yetkisi var. ama genelde savcılar sulh hukuk mahkemesine aktarır olayı, hakim sitenin kapatılmasına karar verir. kanunda fsek ek madde 4 hükmü denen bir uygulamadır bu, ama nedense dövünüp duruyoruz da gidip şikayet etmiyoruz.
ilgili açıklamaları fsek ek madde 4 olarak google`da,
ya da telekomünikasyon iletişim başkanlığının sayfasında bulabilirsiniz.
http://www.bilisimhukuk.com/2010/07/uyar-kaldir-internet-sansuru/
http://tib.gov.tr/tr/tr-menu-31-icerigin_yayindan_cikarilmasi.html
http://tib.gov.tr/tr/tr-menu-30-erisimin_engellenmesi.html
ayrıca tazminat için, fsek madde 70,
http://www.turkhukuksitesi.com/mevzuat.php?mid=4017
"İşte bu yüzden bu
"İşte bu yüzden bu işleri yapacak insanların en azından bilgisayar bölümü mezunu olması. Meslek belgesi alması. Seviye olarak lisanslandırılması ve ciddi bir süreçten geçtikten sonra iş hayatına başlaması gerekiyor." denmiş yukarıda.
Düzgün şekilde ticaretle uğraşabilmek için bunlar gerekliyse ben yıllardır ticaret yapmamışım, hep piyasayı öldürmüşüm sanırım. Bu kadar şekilci olmayın arkadaşlar. Tecrübe belge ile edinilmez. Gerçekten bu işi "hakkıyla" yapmak isteyen birini görüyorsanız öncelikle paylaşın bilginizi, tecrübenizi.