digidrawtech Son Forum Mesajları
Benimde aklıma gelen;
Benimde aklıma gelen;
Bitmap parameters de,
use real world map size işaretli olmamalı.
environ işaretli ise onun texture işaretli ve exclipt map channel seçili olmalı.
2d kesiti yere yatırın.
2d kesiti yere yatırın.
Kesiti olması geren ölçülerine getirin scale le vertexleri çekerek falan neyse.
menüden edit / transform tool box deyin.
"R" yazan kutucuğa basın.
Soru sorarsa yes deyin. pencereyi kapatın.
Kesitinizi şimdi kullanabilirsiniz.
uçaktaki segmentlerin gözükeceği şekilde
uçaktaki segmentlerin gözükeceği şekilde bir resim eklersen daha rahat yardım alırsın.
camda dikkat edilecek ayarlar
camda dikkat edilecek ayarlar
-Effect Shadows mutlaka işaretli olmalı.
-Refract şeffaflık fazla olması gereken
-Reflect yansıma az olması gereken.
-IOR (Kırılma) değeri cam kalınsa 1,6 fazla gelebilir, 1,2 civarına çekebilirsiniz.
-Max depth ler arka arkaya kaç defa yansıma ya da arka arkaya kaç defa geçirgenlik yapacağını belirtir. Tek objelerde 3 yapmak yeterli ama arka arkaya cam ayna varsa bunları arttırmak gerekebilir açıya göre.
-Fog değeri çok küçük değerlerde değiştirilmeli yeşil bir cam için mesela
rgb: 0,255,0 değilde 240,255,245 gibi olmalı gerekirse fog multiplier kısılır. Renkli cam sıvı veya kalınlığı gözüken camlar dışında kullanmasanızda olur.
Aklıma gelenler bunlar onun dışında bi görüntü eklemeniz gerekebilir.
olur öyle normaldir. Göz
olur öyle normaldir. Göz kararı ortalamasını alır geçersin genelde. yada deli gibi photoshpta bir sürü guide line çizip izdüşümlerini karşılatmakla uğraşmanız gerekecektir.
1 kere tıklayın, olmazsa
1 kere tıklayın, olmazsa tekrar tıklayın, yanlış seçerse bidaha tıklayın.
üst üste yaptığınız tıklamalarda her seferinde bir başka obje seçer. Vertek numarasını komut panelindeki selectin dan takip edin. üst üste çakışan aynı objeler en kolay böyle seçilir.
Çeşmeden akan su çok
Çeşmeden akan su çok yakın detay olmuyacaksa;
Çok polygonlu Obje + Noise veya wave tarzı modifier
Blob Mesh
Particles
İle yapılabilir. Script ya da pluginsiz kendi yaptığım bazı örnekler;
http://www.youtube.com/watch?v=id8cUxkgdvw
http://www.youtube.com/watch?v=cCdS_Cx6uAE
http://www.youtube.com/watch?v=WN15FsMOuHE
çeşmeden akan su çok daha stabil ve düzgündür.
önemli değil tesadüfen gördüm
önemli değil tesadüfen gördüm konu biraz açık kalmış gibi benzer araştırma yapanlar için bende fikrimi söylemek istedim :). Kolay gelsin.
sadece seçili polygonu böler
sadece seçili polygonu böler ama boydan boya böler. Aksi taktirde füzeyin ortasında boş boş duran segmentler oluşurdu. objelerde çizgi akışının ahengi önemlidir, vertexler segmentleri, segmentler polygonları polygonlar elementleri objeleri oluşturur. Yüzeyin ortasında yarım segment olmaz.
çok kalın dişleri olan
çok kalın dişleri olan bir tarak düşünün.
bunlar örme sepet gibi birbirine 90° açı ile geçirilir. Eskiden dinazor iskeleti olan maket ler vardı. Yada çentikli tasolar onlar gibi bilmem anlatabildim mi? Yani 36x200mm kesitinde mdf hayal et boyu 3m olsun mesela.
Üzerinde de 100mm derinliğinde, 36 mm genişliğinde 40 cm arayla çentikler var bu 3m likleri 90° ile birbirine geçirerek ızgaranı oluşturacaksın, platformun en taşınabilir sökülüp takılabilir ve ucuzu budur. Taşıyıcılar metal aluminyum profilden seçebilirsiniz. Tabi taşıyıcı ayaklar yine stant malzemesiyle kapatılmalı ya da baş ka bir dekorla saklanmalı. Platformun ustünü 18 mm suntalam üzeri laminant ya da vinille kaplayacaksınız. altını sadece örtmek için ve spotlar için 6 - 8 mm duralit ya da contraplak gibi bişeyle örtmeniz yetecektir. Alternatif olarak mutlaka profiller özel sökülüp takılabilir amaca özel sistemler bulunup geliştirilebilir.
finalde sadece cam görünüyor,
finalde sadece cam görünüyor,
yansıyacak ne var? Light materialli manzara plani var mı? ya da başka 3d binalar. Belki karanlık dediğimiz şey camlarda yansıyaak bir şey olmaması gökyüzü vs. Direk siyah olan arka plan camları karanlık gösteriyordur.
Ek olarak; Dış
Ek olarak;
Dış mekanda, Catmull-rom yerine area kullanabilirsin. güneş ışığı iç mekandaki ışıklara göre daha keskindir. Objelerin ve renklerininde daha net çıkmasını sağlar.
Exponential veya HSV yerine Linear tavsiye ederim. Linear daha gerçekçi texture ve renkler çıkarıyor. Exponential lar otomatik bir gama ayarı ile fazla aydınlık yerleri karartıyor çok karanlık yerleri aydınlatıyor böylelikle renderda patlama olmuyor, karanlık nokta kalmıyor her yer eşit aydınlanıyor gibi duruyor. Ama mat silik tozlu gibi bir his veriyor. Işıklar ve render ayarları doğruysa linear da patlatmadan ve karanlık nokta kalmadan alacağınız renderlar exp lerden iyi çıkar.
Caustic i de açmanıza gerek yok, belki havuzlar için açtınız ama zaten etkisi çıkmamış
Gölgelerde karanlık yerlerde oluşan dumansı izlere gelince. Genelde tavanda kartonpiyerlerde oluşur. Birbirlerine çok yakın dar yüzeyler ışık sekmelerinden nasibini alamaz o yüzden olur. Irr.Map te HSpv subdivs bildiğim kadarıyla default 50 geliyor. Interp. Samp. ı arttırdığınızda düzelecektir. Tabi 40 olunca mı düzelir 160 oluncamı düzelir denemek görmek lazım.
herhangi bir objeyi seçip
herhangi bir objeyi seçip "z" ye basarsanız düzelir.
yalandan başka bir material
yalandan başka bir material atıp denerseniz veya;
o materiali damlalıkla alıp başka bi teapota atın.
böylelikle materialden mi yoksa pbjedenmi kaynaklanıyor anlarız.
ilk bakışta render motorunun desteklemediği bir material gibi duruyor.
win8+max 11 ok
windows 8 yeni pc ile birlikte geldi ve mecburen bir süre kullandım. Laptop satıcıları Vatan,gold vs ... dünyanın sosyal ağını yüklemişler borsalar hava durumları resim paylaşmalar samsung store lar intel storelar vs vs.
Önce uyuz oldum metro menü işe yarayan bişey değil görsellik olsun diye yapılmış bişey. Devre dışı bırakımıyorsunuz ama win tuşu ile eskisi gibi masa üstüne geçebiliyorsunuz. Ben tabii laptopla gelen windowsu formatladım adam gibi sadece windows olan win 8 pro kurdum. widget falan da yüklemedim.
start menüsü yok ama şöyle bişey var start+x yapınca start menüsündeki çalıştır, denetim masası gibi seçenekler çıkıyor.
max11 forest pack ve vray ile beraber kurulu. forest pack demo max11 öğrenci lisanslı. aynı öğrenci lisanslı max 11 iş yeri pc mde de kurulu. ama yükseltme yapmadım her max kurarken lisansı kendim girdim.
win 8 hızlı açılıp kapanıyor normalde de hızlı. deli gibi kasan görsel effektler yerine çizgilerle renklerle görselleştirme yapmışlar diyedir herhalde belki yazılımsal olarakta depolama kayıt arşivleme mantığı farklıdır hızlı çalışsın diye o kadarını bilemeyiz. Diğer programlarda da sıkıntı yaşamadım bu arada acad, revit, archicad,
Gamma Ayarı Nasıl Yapılır
http://www.tr3d.com/forum/oku/3dsmax/gamma-lut-setup-dogru-ayar-nedir/
Basitce; max de z
Basitce;
max de z yönünde deli gibi scale yaptıktan sonra;
edit/transform toolbox ı seçip R yazılı kutucuğa basarsanız
jilet gibi olur.
daha çok ctrl+x tuşuyla
daha çok ctrl+x tuşuyla kaybolur komut paneli.
tekrar ctrl+x yaparsanız geri gelir Full screen çalışmak içindir.
gece renderı karanlık render
gece renderı karanlık render değil aydınlatma farklı.
1. si tamamen gece ifiri karanlık render almak zorunda değilsiniz gölge boylaınız uzasa ve yumuşak geçişli olsa akşam üstü tadı verir.
2. si gece de olsa sahneyi aydınlatmak gerekecektir;
Sokak veya bahçe aydınlatmaları
Arabaların farları,
Evlerin dükkanların camından kapısından gelen ışıklar.
3. sü sky light dome hdri falan kullanıyorsanız bunlar lacivert olmalı laivertten kastım parlıament paketi gibi değil baya koyu siyaha yakın bir lacivert amaç aydınlatma değil ambiance.
Objeyi seçin sağ klik
Objeyi seçin
sağ klik vray properties i açın
matte objecti işaretlediğinizde obje görünmez, yansımalarda çıker.
vampirlerin tersi yanii:)
asıl mantık turbo smoooth
asıl mantık turbo smoooth dur. 3ds max de segmentleri çizgi akışındaki ahenk en önemli unsurdur örnek için wireframe render diye görselleri aratabilirsiniz. box gibi düz segmentli objelerden silindir gibi yuvarlak formlar çıkartmak için kaba çizilmiş modellere turbo smoot uygulanabilir ya da editable poly nin use nurms kısmı işaretlenebilir. Bir çok organik model, araba, yastık gibi objeler bu şekilde yapılıyor.
Çok basit deneyebilirsiniz;
30x60x90 box çizin segmentlerde 3x6x9 olsun.
Editable poly yapıp istediğiniz poly gonları birkere 5 cm - extrude yapıp sonra tekrar 5cm extrude yapın.
use nurms işaretleyip, iterationsu arttırın? canavar.
7x7x7 segmenti olan bir küpün her yüzeyinde farklı sayıda poligonu extrude ile içine sokun sonra turbo smooth yapın. (zar olması lazım)
Bnede bir kaç şey
Bende bir kaç şey söylemek istiyorum. Daha basit bir dille;
Gamma yüksek ise renklerde contrast azalır, gamma düşük ise contrast artar.
gamma gereğinden fazla yüksek olurse soluk bir render, düşük ise patlamalı ya da karanlık noktalı ama doygun renklerde render elde edersiniz. Çoğu zaman ekran kartlarımız, monitörlerimiz veya çalıştığımız odanın ambiyansı bizi yanıltır. Bu yüzden gamma lut setup da karıncalı karenin içinde solid kare verilmiştir. Bu solid karenin rengi biz gama değeriyle oynadıkça açılır kapanır. karıncalı kısım ise siyah beyaz pixellerin dama gibi dizilmesiyle oluşmuş sabit renkli bir alandır.
Arkanıza yaslanıp mınitörsen uzaklaşıp baktığınızda solid kare pixelli alanda kamufle olup kaybolana kadar gamma değeriyle oynanır. Bu bazen 1,35 olur bazen 1,8 ya da başka bir şey.
Burda yapılan ayar material editörde ve aktif ekranda da aynı olsun diye affect material yazan kutucukklar işaretlenir, input ve output a da aynı gamma değer, yazılır. Frame buffer kullanmayı gerektirmeyen nokta ise;
F10/Vray/Color Mapping deki Gamma değerinin de gamma lut setupdaki değerle aynı olması. Bu insan gözüne yakın bir tat çıkaracaktır. Yine de karanlık ya da patlayan noktalar var ise dark multiplier değeri yükseltilerek aydınlatılabilinir ya da Bright Multiplier değeri kısılarak patlamalar azaltılabilinir.
çok az reflect verip
çok az reflect verip (yansımayacak kadar) blinn yerine ward kullanıp refl. glossines ı düşürürsen parıltı kayboluncaya kadar kadifemsi bir doku olur. normalde kalite için kullandığımız subdivs arttırma olayının tam tersini yaparsan yani subdivsi düşürürsen oluşan noiselar da pütürlü tüylü havası verir.
merge yapmaz import tur
merge yapmaz import tur o sadece maxler merge olur, merge obje listesiyle bir gelir. Customize units setup + system unit setup acaddaki gibi olmalı.
perdeye bitmap olarak sadece
perdeye bitmap olarak sadece avi dosyalarını yükleyebilirsiniz.
Ya da örnek resimdeki gibi spotlight ınızı rectanguler yapıp projector map kısmına avi dosyası kaplayıp atmosphoric effects kısmından volum light verebilirsiniz. Ekteki görüntü için.
x:0, y:0, z:0 noktasından
x:0, y:0, z:0 noktasından çok uzakta objeler çizilince de benzer problemler oluyor. Bir den fazla şekil bir birindan anormal uzaksa görüntü ve zoom problemi yaratabiliyor. Belki sizinki bununla ilgili değildir, gerekebilcek yöntemlari herkes saymış zaten ama benzer problemle karşılşanlar bu konuyu incelerse diye belirtmek istedim, benimde aklıma merge geliyor sadece.
Attachleme işlemi tek tek
Attachleme işlemi tek tek zor olacaktır ama attach komutunu liste ile yaparsanız kolay olur.ev duvar merdiven gibi attach olmayacak objeleri saklayabilirsiniz ya da çiçek dal yaprak kök gibi bitkiyi oluşturan parçaları ayrı bir yerde proxy` yapabilirsiniz. Attach komutunun yanındaki settings dialog kutusunda objeler (çiçek dal yaprak vs) liste halinde görülecektir burdan ctrl veya shift ile toplu seçim yapabilirsiniz. Daha sonra arkadaşların söylediği gibi material ı pick yapıp tekrar uygulamanız gerekecektir.
Öncelikle diğer arkadaşlarımızın dediklerine
Öncelikle diğer arkadaşlarımızın dediklerine katılıyorum, ihtiyacınız olanlar;
Branş bilgisi (İnsan modelleyecekseniz anatomy, Yada bir makineyse detaylar vs.)
Max bilgisi ve tecrübesi(Sonraki hamleleri baştan düşünüp gidiş yolunu baştan yaratmak çizmeden senaryoyu kafada oturtmak.)
12 senedir max kullanıyorum ev araba gemi insan dinazor bir ton şey çizmişimdir. biri gelip kurbağa çiz dese saatlerce kurbağa resimlerini incelerim. Kurbağa ekmek gibi hergün yakından gördüğüm bişey değil sonuçta.
Bir şeyi onlarca yöntemle çizebilirsiniz. İster yoğurt yiyişi deyin, ister o anki eşref saati, ister öbür komutu bilmiyorum buna alıştım deyin, bi şekilde onu çizersiniz. Editable poly ile ilgili detaylı türkçe döküman bulamıyorsanız kendi videolarımı paylaşıyorum (İlk ikisi ufuk açmak için, son 3 tanesi Editable poly);
http://www.youtube.com/watch?v=ytOFRhRHVpk
http://www.youtube.com/watch?v=1zRAvzmaLYE
http://www.youtube.com/watch?v=FGgIdJqG8X4&list=TLAwwvU26cfWs
http://www.youtube.com/watch?v=LjmFlwzEOBs&feature=c4-overview&list=UUm0Cewcus91xKCfjY3W10zg
http://www.youtube.com/watch?v=UbZ13wVfUJk&feature=c4-overview&list=UUm0Cewcus91xKCfjY3W10zg
Umarım fikir vermiştir.
Önemli değil. Proxy iidir.
Önemli değil. Proxy iidir. RPC alengirli bi hobi her zaman her yerde kullanamazsınız. Takım arkadaşlarınızda size ayak uyduramaz. İş yerindeki max dosyasını alıp evde devam edemezsiniz falan filan bitmez :)... Kolay gelsin.
rpc plugini
RPC pluginini doğru bir şekilde kurmanız gerekmekte(archivision firmasından parayla satın alabilirsiniz, demosunda watermarklar çıkıyor).
Bu plugin kütüphane mantığıyla çalışıyor. Yani elinizde rpc objeleri(archivision firmasından parayla satın alabilirsiniz)bulunması gerekmekte. Travelling People, parking Car, Office Clutter, Asian Trees, Europe Trees, Shrups gibi onlarca categoride objeleri var (moving ya da animasyonsuz, 2d, 2.5d, 3d, ... şeklinde kategorileride var)
Objeler d: de Harici bellekte herhangi biryer de kalabilir.
Kütüphane objelerini Plugine tanıtmak için Archivision Content Manager (ACM) diye, (plugin ile birlikte kurabileceğiniz) bir yazılım kullanabilirsiniz (Browse mantığıyla çalışır). ACM başka RPC objeleri satınalmanız içinde bir ara yüze sahiptir. ACM ye gerek yok derseniz kurmazsınız onun yerine "customize/configure user interface/external files/add" diyerek rpc lerin bulunduğu klasörü tanıtabilirsiniz.
Diğer arkadaşların yöntemlerinide defalarca kullanmış biri olarak;
Proxiler; aktif ekranda rahattır ancak materiallerinin ayrıca saklandığı bir kütüphaneniz olması gerekir ya da her seferinde proxiye dönüştürmeniz gerekir. Tabii Attach yapmak grubu bozmak orjinal objeyi kaybetmemek, dosya yerdeğiştireceği zaman Vrayproxymesh objelerini de texture gibi korumak detayları var. RPC den daha hızlı değil, ama en sağlıklı sonucu verecek olan Boyutu küçük tutan bir yöntemdir. Renderdaki performansı aktif ekrandaki kadar değildir, her halukarda bütün geometri, yansıma ve gölgeler hesaplanacaktır. Kopyalamayı instance ile yapabilirsiniz.
Photoshop olayına gelince; elinizde deli gibi croplu bitki png leri olması gerekmektedir. Bu işin kolay kısmı, kullandıkça oluşacak ya da nette alfa kanallarıyla birlikte bulabilirsiniz. Ancak photoshop 2. bir işçilik, 2. bir lisanslı program demektir. RPC den daha güzel bir sonucu photoshopta alabilmek için güzel sanatlar mezunu, ressam, grafiker ya da fotoğrafçı gibi bir olmanız lazım. Aksi halde renderınız ve Photoshop objeleriniz arasında şu farklar oluşacaktır:
-Pixel (çözünürlük)
-Blur (Bulanıklık)
-Sıcak soğuk (resmin daha sarımsı ya da mavimsi oluşu)
-contrast saturation (resimlerin canlılık ve solukluk dengesi)
-Gölgelerin doğruluğu (Bunuda photoshopta yapmanız gerekecek)
-Resimlerin açıları
Bunları ayarlamak photoshop bilgisinin yanı sıra el göz ayarı da gerektirir.
RPC çok realistiklik gerektirmeyen küçük detaylarda her zaman hayat kurtarır.
RPC lerin kendi gölge ve self illumination özellikleri ve ışıkların exclude özellikleri ile birlikte güzel sonuçlar elde edilebiliniyor. Sistem oturduktan sonra büyük kolaylık ama her değişen max versiyonuyla yeni rpc plugini temin etmek sıkıntılıdır. Bu arada RPC mental ray ile çok daha güzel sonuç verir. RPC ler yakın detayda kullanılmamalı ayrıca kamera açıları çok aşağıdan ya da yukarıdan olmamalı tam karşıdan bakılıyor gibi render alınmalıdır.