ahimkral Son Forum Mesajları

    tavsiye

    ahimkralsamet yarar

    vancouver film school`u tavsiye edebilirim. 90 bin dolardır eğitimi ve sadece 1 yıl`dır. Okulun eğitim anlayışı 1 yıl`da herkesin animasyon`da üst seviyelere gelebileceği üzerinedir. Ki mezunlarının çalıştığı alanlara bakarsan sen de görürsün bunu. Calarts var bir de eğitim ücretini bilmiyorum ama Tim Burton dahil bir çok ünlü animatör yetiştirmiştir. Şanı en yüksek okullardan biridir.

    Animation mentor demişsin bu firma da son 5-6 yıldır inanılmaz popülerleşti her gün belli saatler de internet üzerinden çalışmalarla sana 1,5 yıllık bir eğitim veriyorlar. Yoğun bir programı var tüm eğitim süresinin maliyeti 18 bin tl kadar olmalı yanlış bilmiyorsam. Maya kullanıyorlar. Ben bu stüdyonun karakter animasyonu üzerine eğitimleri araştırmıştım uzun süre ve yapılan işlere mezunlarının çalıştığı yerlere baktığımda hakkında anlatılanların az olduğunu düşündüm. Çünkü bir öğrenci yetiştirme hevesinden çok öğrencinin içindeki; bu işin sanatçısı olmaya dair bütün yeteneği ortaya çıkartıyorlar.

    Peki ben :) Ben çoğumuz gibi kendi kendine çalışanlardanım. Neden? Param yok. Olsa direk vakit kaybetmeden birinde eğitime başlardım. Uzun süre araştırdığım ve bu firmaların şartlarını, çalışma biçimlerini tercüme ettiğim için bilgi vereriyorum sana. Umarım hatalı bir şey söylememişimdir.

    Kendi tavsiyem ise ekonomik durumun müsaitse yurt dışında okuluna gitmen. Ardından orada bir firmaya kapağı atıp orada çalışman. Örneğin burada en iyi karakter animatörü olsan bile çalışacağın en iyi firmanın ürettiği iş bellidir. Bu firmaların kötü işler yaptıklarını söylemiyorum bu arada demek istediğim ülkede ki arz talep dengesi. Pepee`den daha iyisi yapılabilir mi teknik olarak kesinlikle evet yeterli parayla yapılabilir. fakat senaryo bazında ne kadar ilerleme kaydedilir orası muamma çünkü hikayecilikte oturmuş bir stilimiz bir geleneğimiz yok (hiç oraya girmeden :). Ama en önemli sebep: animasyon sektöründe ne kadar yatırım o kadar kaliteli iş anlayışı ve bu para bulunup bu -kaliteli- film yapılsa bile bunu karşılayacak seyirci kitlesi var mı? Örneğin Pixar bir filmini 4 yılda yapıyor. 200-300 milyon dolar harcıyor. fakat önemli nokta şu:Bu film gösterime girdiği anda Amerika, Avrupa, Uzakdoğu`nun neredeyse tamamında aynı anda gösterime giriyor. İşte Türkiye`nin sadece animasyonda`da değil sinemada da böyle bir gücü yok. Kendi yağımızda kavruluyoruz anlayacağın.

    Son paragrafı dikkate alama aşırı hanlüsinatif teoriler içermektedir!
    Umarım yardımcı olmuşumdur.

    2014-10-02 23:31:06

    Bu adamın filmi 7

    ahimkralsamet yarar

    Bu adamın filmi 7 ay`da günde 17 saat çalışarak müzikleri ve ses miksajı hariç tek başına yaptığını biliyorum.

    2014-09-20 20:54:13

    Bazı tecrübelerim

    ahimkralsamet yarar

    Bence 3D animasyon için Maltepe`ye vereceğin parayı -durumun varsa- git animation mentor`a ver. 1,5 yıl eğitim yapıyorlar toplam 17 000 dolar bildiğim kadarıyla ücretleri. Maya kullanıyorlar. Bünyesindeki hocaların çoğu Disney Pixar tecrübesi olan insanlar vs vs.. Araştırırsan bunla ilgili çok fazla Türkçe kaynak var internette. Ayrıca bu okulun mezunları inanılmaz iyi işler yapıyorlar. Hatta Animation Mentor`un kendisi bile başlı başına bir referans halini aldı.

    Anadolu üniversitesi saydığın okullar arasında en iyisi çünkü Türkiye`nin bir çok yetenekli animatörünü bünyesinde barındırıyor. Ayrıca okullarının içlerinde bir animasyon stüdyosu bile var. Kısa film festivallerinde genelde animasyon dalında 10 finalist varsa 9`u bu okuldan çıkar :) fakat girmesi de aynı derecede zordur. Doğuştan gelen bir çizim yeteneği olmasını geçtim öyle yetenekli olmalısın ki orada sınava girmeye gelmiş, yetenekli olmasına rağmen hatta lisede resim üzerine okumasına rağmen yine de sınava kalan son bir yılda çizim kurslarına gitmiş adaylarla yarışacaksın.

    Yani böyle işte benim şu an için aklıma gelenler bunlar. Eğitim setleri iyidir fakat karakter animasyonu yapmak bambaşka bir olaydır karaktere bir ruh vermek onun sahneyi doldurmasını sağlamak vs bunlar için profesyonel yardıma ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Çünkü bende eğitim setlerinden kendimi geliştirmiş biri olarak 1 yıl 3d max çalıştıktan sonra herhalde o kadarda kötü değilimdir demiştim. Stajımı bir animasyon şirketinde yaptığım ortalama bir iş almak için 7 ay çalışmak gerektiğini gördüm. Örneğin ilk hafta her gün 10 saat sadece top sektirme animasyonları yapıyorsun. Karakterein yürümesine zıplamasına pozlamasına geçmen 3 ay sonra felan oluyor çünkü daha sarkaç çalışması var ağırlık çalışması var vs vs... Ben sadece 1 ay staj yaptığım için benim açımdan hızlandırma kursu gibi oldu ama karakter animasyonu olayının hiç de hafife alınmaması gerektiğide bir gerçek.

    Neyse daha fazla uzatmadan durum bu diyeyim. Bazen zor bazen kolay ama kesinlikle içinde kaybolduğun, zamanın nasıl geçtiğini anlamadığın bir dünya bu. Bu yüzden vakitte çok hızlı geçtiğinden önceliklerini iyi belirlemen lazım ben bu işin neresinde duracağım? Hedefim ne? O hedefime nasıl ulaşacağım? -3D animasyon tasarımcısı deyince aklıma nedense karakter animasyonu geldi belki de konsept tasarımdan bahsediyorsun :)-

    2014-07-24 16:19:59

    Herkes bir yanıt verecektir

    ahimkralsamet yarar

    Herkes bir yanıt verecektir fakat kimse burada Pixar çalışanı olmadığı için en doğrusu Pixar`ın resmi sitesine girip bakman. Kendilerine iş için veya staj için başvuracaklardan istediklerini bir bir ayrıntılı olacak şekilde açıklamışlar. Ha senin derdin; ben kendi başıma yükseleyim Pixar bana açılsın diyorsan orasını bilmiyorum işte.

    2014-07-08 09:42:44

    Bence 2

    ahimkralsamet yarar

    Arkadaşın tam yazdıklarını yazıyordum. Ama bu başvuru formu felan açıkça buzdağının görünen kısmı gibi yani tabiri caizse oraya girebilmek için baya sağlam bir showreel, cv vs`leye sahip olman lazım gibi. İngilizceyi felan geçiyorum yani.

    Yararlı olmak adına şöyle bir bilgi vereyim orada çalışan bir karakter animatörünün işlerini takip ediyorum uzun zamandır internetten, kendisi daha 30 yaşında, ilk olarak oyun firmalarında olmak üzere 16 yaşından beri animayon sektörünün içinde 4 kısa animasyon filmi toplam 200`e yakın ödülü var ve bu filmlerin neredeyse tamamını da kendisi yapmış bir kişi. Kendisi Amerikalı`da değil Peru`luydu sanırım ama inanılmaz yetenekli biri küçük şirketlerde çalışarak kendini geliştirmiş ve kendi animasyon filmlerini yaparak sektörde adını duyurmuş vs vs tabi her filmi onlarca uluslar arası festivalde ödül almış. Fakat kendisi anacak 27 yaşında Pixar`da çalışmaya başlayabilmiş.

    2014-07-03 16:04:02

    cizgi123 genelde bir Türkiye

    ahimkralsamet yarar

    cizgi123 genelde bir Türkiye sorunudur ve sadece sanatta değil bir çok alanda görülür bu bahsettiğin durum tamamen katılıyorum sana bende belli bir çözümü var mı bunun emin değilim ama sorun altyapı eksikliğinden bahsettiğmiz sektörlerin Türkiye`de yeni yeni kendini bulmasından kaynaklanıyo olmalı. Sinemamızda bile sadece sinnema senaryo yazan kaç sanatçı senarist var her zaman yönemen ve senaristin aynı isim olduğunu görüyoruz genelde örnekler çoğaltılabilir. Sonuç olarak su akar yolunu bulur zamanla.

    2d animasyona gelince benim de animasyon film izlediğimde tercih ettiğim tekinktir bana daha estetik, daha canlı, daha organik gelir. Karakterlerin hisleri, düşünceleri, duyguları bana daha yakın olur. Açıkçası en sevilen 3d animasyon filmi ben de çok sevsem bile uzun süre aklımda kalmaz izledikten bir kaç gün sonra unuturum. Ama bir sprited away, bir totoro, bir howl the graves of fireflies yıllar geçsede unutulmayacak eserler. Nedense eski tekniklerin insanlar yıllar içinde ne kadar değişirse değişin yine aynı insanların üzerindeki etkisi değişmiyor gibi.

    2013-12-23 02:38:58

    uzun bir yazı

    ahimkralsamet yarar

    Bence kağıt ve kalemle başla, geleneksel`den başlayıp ilk önce hareketin organiğini öğren kağıtları tarat, dijital ortamda renklendir, arka planları çiz onu elinle renklendir -suluboya tercih edilir genelde- benim kendi fikrim hiç bir 3d animasyon film 2d tekniğin yerini tutamaz. Çünkü burada aklımda bir senaryo var demişsin yani ortaya bir film çıkarmak istiyorsun. Burada önemli kelime bu film, bir film nasıl yapılır, karakterlere nasıl derinlik verilir, snearyo nasıl geliştirilir?

    Sadece photoshop kullanılarak yapılan animasyon filmlerde var. Photshop`tan tasarlanıp after effect`ten pin kullanarak yapılan kısa filmler`de var. Mesela Ayçe Kartal`ın kısa filmleri. Yine sadece flash kullnarak yapılan filmler`de var TARBOY adlı kısa film örneğin.

    Özetle ilk önce kendi fikrim senaryo geliştirilmeli. Ardından filmi hangi teknikte ifade edebilirim o belirlenmeli. Bunları neden böyle didaktik bir şekilde yazdın dersen, kendi deneyimlerim bana bu şekilde bir yazı yazdırdı. Ben 2 yıl boyunca sadece senaryo geliştirme üzerine çalıştım ardıdan bir takım yarışmalara girip kendimi denedim. Ne kadar 2d animasyon filmleri izlesemde hep ki bunun ana nedeni Hayao Miyazaki`dir kendimin çizim yeteneği yok. bu yüzden 4 ay önce after effect ve 3d max çalışmaya başladım vakit buldukça photoshop ve flash`da çalışıyodum. ama günümün büyük bir bölümünü buna ayırıyodum. bu son 4 ayda farkettim ki ben bir sanatçı olmaktan daha çok mühendis olmaya çalışıyorum. Her şeyi öğrenmek her şeye çalışmaktan çok bence nefes alarak kendine ait, sana özgü stili bulmaya çalış-ki bu genelde gerçek sanatçuıların yıllarını alır miyazaki`de bile 15 yılını almıştır.- bu programları öğren ama önceliğin o olmasın yoksa insan nasıl senaryo yazılacağını bile unutuyor.

    -fazla didaktik oldu kusura bakma. Bende fazla bi halt bilmiyorum, keşke yeteneğim olsaydı da sadece biraz kağıt ve kalemle çizim yaparak hikayelerimi anime edebilseydim.-

    2013-12-09 01:18:40