Genel Konular : Türkçenin bir eksiği yok. Ya sizin?
Peki Sevgili forum Sakinleri,
En Son ne zaman kitap okudunuz ? Türkçe konuşmak için önce Beynin eğitilmesi lazım değil midir ?
- Offline
- Erkek
Kimin nasıl yazdığı pek te önemli olmamalı, ama elbette bir sınırı var. En azından Türkçe okuyup yazan birini iletişimde zorlamamalı. Saol, ewet, vs. ile dil zarar görmez, öyle üç günde de dil evrilip İspanyolca`ya falan dönüşmez, bozulmaz merak etmeyin. Önemle üzerinde durulması gereken mesele insanların kültür, edebiyat eserlerini okuma alışkanlıklarının geliştirilmesidir. O gelişimi sağlamak da düz adamın işi değil kurumların işi, elbette isteyen bireyler de bu konuda kendini geliştirebilir.
- Offline
- Erkek
Amerikalı Türkolog, Carter V. Findley, Dünya Tarihinde Türkler adlı eserinde, bugünkü Anadolu Türklerini; Orta Asya steplerinde başlayan ve Ankara`da son bulan bir otobüs yolculuğuna benzetir. Otobüs, Ankara`ya gelene kadar pek çok ara durakta durmuş ve bu ara duraklarda yolcuların kimileri inmiş ya da bazı yeni yolcular binmiş. Bu duraklarda Türkler pek çok kültürel etkileşime girmişler, yeni dinler tanımışlar fakat en önemli mirasları olan Türkçeyi korumayı başarabilmişlerdir. Türkçe, Anadolu Türklerinin ve Milleti`nin anlamlandırılmasında temel etkenlerin başında gelmektedir. İkincisi otobüs pek çok durakta durmuş olsa da Orta Asya`da kurulan medeniyetin getirdiği sağlam kültürel birikim ve miras, kimliklerini korumak için dayanak olmuştur.
- Offline
- Erkek
Türkçe aslında çok kullanışlı ve güzel bir dil.Bunca yıllık bir dile saygımızı onu güzel kullanarak göstermemiz bizi değerli kılacaktır diye düşünüyorum.Günlük hayatta işini ne kadar iyi yaparsa yapsın cıvıyarak,yalap şap konuşan birine karşı ister istemez bir tereddüt oluşuyor.Halbuki birazcık özen çok şeyi değiştirecek.
- Offline
- Erkek
Yaklaşık olarak 98 yılından bu yana üye olduğum bir başka forum var, tamamı ile müzik kayıt ve teknolojileri üzerine, yazışmalarda çok dikkat ettiğim halde oranın moderatörlerinden biri ile atışmıştım, bana "Madem öğretmensiniz kabahatiniz daha büyük." demişti,gerçekten dikkat etmeme rağmen yazım yanlışlarım olmuştu, ben de oranın bir "Türkçeyi doğru kullanma forumu" değil müzik kayıt teknolojilerinin tartışıldığı birortam olduğunu savunmuştum, konuşmanın ilerleyen bölümünde yanıldığımı anladım, sonrasında takip ettiğimde ise neredeyse tüm üyelerin bu işi misyon edinerek, tüm yazılanlardaki yazım yanışlarını düzeltmeye çalıştıklarını gördüm, mesela uyarı şekli şuydu "evet arkadaşım ben de bu konu hakkında böyle böyle düşünüyoum , bu arada şunu yazarken virgül koymamışsın, ya da küçük harfle başlamışsın bir zahmet düzeltiver" ibi, sonralarında bir kaç sene sonra bununla başa çıkamadılar, ve benimle tartışan moderatör önderliğinde daha seçkin ve yazdıklarına dikkat eden üyelerile yeni bir forum kurdular, halen aynı özeni gösteriyorlar oraya da üye oldum, diğer forumun hali ise içler acısı, mesela " yaw.. hacı , bu iş nasıl oluyo.." gibi başlıklar görebilirsiniz.
- Offline
Aslına bakarsanız yazım şeklinden karşınzdaki hakkında epey bir fikirsahibi olmanız da mümkün. Tepki ve ilinizi ona göre yönlendirebilirsiniz.
- Offline
Önerim şu, Türkçe`yi Kasıtlı olararak yanlış kullanan ve sözcükleri çarpıtan biçimdekiş mesaj ve yorumların altına hepimiz klavyeden tesadüfi harflerle oluşturulmuş yazılar yazalım. Bazen yanlışlıkla harf hataları ve imla yanlışları olduğunda uygulamayız.
Şöyle:
iljrgvnoısfndiberk hpğb skdzpodfjkmvlpodkfsi ,srdokhg üprkhb
------
kaNqA beN yEni girDim FoRUMa bu anLAtsaNa
asmşsdl dşpADJMŞAd mşdmsflvfşsmfmzs
-----
Yukarıdaki gibi bir soru sorma biçimine ancak böyle cevap yakışır gerçekten...
Fakat mağaradan yeni çıkmış birisine doğru yol hangi üslup ile öğretilebilir onuda iyice düşünmek gerek!
- Offline
- Erkek