Genel Konular : Serbest iş yapan (Freelancer) Arkadaşlar için Önemli
bazen bir kaç iş yaptığınız sorunsuz paranızı aldığınız firmalarda bile bu söz konusu
o sebeble kesinlikle prensiblerden ödün vermemek lazım sözleşme ödemenin ilk kısmının tahsilatı vs
müşteriye 2 3 işin üzerinde iş yaptığında artık al şunuda yap paran kalmaz tribine giriyor bunu hem ona güvensizlik gibi hissetirmeden hemde kendini güvene alarak hareket etmek işin can damarı
- Offline
- Erkek
Selam arkadaşlar.
Burada yakın zamanda bir üyelik başlangıcım oldu ama fazla bir paylaşımda bulunamadım. Ben de dışarıdan serbest olarak iş yapmak istiyorum ama bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim, neler yapmalıyım, hangi programlarla daha çok çalışmalıyım yardımcı olabilecek yol gösterebilecek arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. Herkese mutluluklar, iyi çalışmalar...
- Offline
- Erkek
Selamlar. Bu konu hakkında kendi gözlemlerim sonucu düşündüğüm bir kaç önerimi paylaşmak için yeni bir başlık açacaktım.
Ben sizler gibi yoğun şekilde serbest işler yapan biri değilim. 3 boyutlu tasarım ve animasyona hobi olarak başladım ve kendimi geliştiriyorum. Serbest işler yapabilmem için; gelen iş ne olursa olsun bunları karşılayacak bilgi birikimine sahip olmak gerektiğinden bireysel çalışmalarla bu birikimi sağlamaya çalışıyorum.. Yakın çevreden illaki uğraştığımı bilenler olduğu için haliyle rica minnet iş teklifleri gelmiyor da değil. Böyle durumlarda kendi çapımda mümkün olduğu kadar sektöre zarar vermeyecek şekilde, benden kat kat fazla iş yapan, emek harcayan arkadaşlarımın piyasasını baltalamayacak şekilde kararlar almaya çalışıyorum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; gelen teklifleri, mevcut bilgi birikimimle yapabileceklerimin müşteri isteklerini karşılayamacağını açıklayarak ya geri çeviriyorum ya da tanıdığım profesyonel insanlara yönlendiriyorum.
Tabi ki zaman içerisinde dersleri olduğu kadar piyasayı da takip ediyorum. Konunun başında Ulaş Bey`in yazdığı aşağıdaki 5. madde için bir kaç şey söylemek istiyorum.
"5- Dahası, belki bir oda bile kurabiliriz. Serbest iş yapanlar için standartlar oluşturabilir, daha olumlu koşullar altında çalışabiliriz. Yukarıdaki bilgileri bir avukata danışarak öğrendim lütfen sizler de araştırıp teyyid ettiriniz. Sorumluluk üstlenmiyorum. Sadece bir birlik, dernek ya da oda kurmak için bazı girişimlerde bulunmak istiyorum. Ve destek olmanızı bekliyorum."
İlk olarak dikkat ederseniz piyasaya bu denli ağır darbeyi vuran serbest çalışanlar; çoğunlukla sektöre yeni adım atmış insanlar. Ne var ki sizin de bildiğiniz gibi ülkemizin "Her işi yaparım" mantığıyla ilerleyen rezil bir kesimi var.. Bundan daha beteri de 400-500 liralık kurslarda "tiridimeks" öğrenip, 3 - 5 villa-ev çizimiyle, (çok çok özür dileyerek) kendini "MİMAR" ilan eden dallamalarıdır. Çocukluk arkadaşım bile sözünü ettiğimi "dallama" kesiminin içinde ve onun yüzüne karşı ettiğim küfürleri buraya yazsam forumdan süresiz uzaklaştırılırım sanırım. Emeklerine, çabalarına, heyecanlarına saygı duyuyorum fakat bunun birşekilde önüne geçilmesi gereken, piyasayı ciddi anlamda öldüren bir sorundur.
Bu sektörde serbest çalışanları kapsayan Resmi bir oda, sivil toplum örgütü veya olabilecek bir kuruluşun; serbest çalışanların piyasaya iş yapabilmesi için bir takım kurallar getirmesi, günüzmde devam eden mevcut sıkıntıların önüne geçmekte büyük faydalar sağlayacaktır.
Mesela Serbest çalışmak için bu tarz bir kuruluşa kayıt olma zorunluluğu getirilebilir. Mesela belirsizliğini sürdüren bir fiyatlandırma sistemine nokta konulabilir. Sektörü hem çalışan hem de müşteri açısından takip etmek kolaylaştırabilir. Piyasadaki "dallama" sınıfının tamamen olmasa da önüne geçilebilir. Vs. vs. birçok artısını düşünebiliriz.
Şimdilik aklıma gelen öneriler bunlar. Herkese çalışmalarında başarılar diliyorum. Saygılar.
- Offline
- Erkek
Oda kurarak bir zorunluluk getiremezsiniz. oda sadece bir birlik oluşturur ve üyeleri için ve müşteriler için cazip hale gelebilir. Öteki türlü bu odanın üyeleri dışında zorunluluk ve kuralların olması uygulanması ve yaptırım yapılması mümkün değil. Böyle bir oda sadece üyeler arasında ciddi bir birlik, müşterilere karşı daha güçlü bir yapı, haklarımızı koruyacak bir güç fiyatları dengeleyecek ya da üyeler dışarıdan iş sağlayabilecek bir yapı oluşturabilir ancak. Üyeler, odaya bağlı olduğuna dair bir belge ile, oda taban fiyatları ve çalışma koşulları standartları ile piyasaya iş yapabilecek, piyasa da serbest çalışanları ( odaya bağlı olanları ) ezemeyecek. bu ciddi bir mesele. Oda kurma üzerine araştırma yapıyorum. Bu işi ciddiye alıyorum. yakın zamanda bu konuda somut girişimlerde bulunmak için zaten yardımlarınızı istemek üzere bildireceğim. Başlangıçta kimsenin bu konuda kılını kıpırdatmayacağını düşünüyorum ama daha sonra katılım ivmesinin artacağını düşünüyorum. Oda kurmak birşey değil, asıl önemli olan odanın yapısı. etkili bir sistem tasarlamak istiyorum. Üyelere yeni olanaklar da sağlayabilecek bir sistem. yakında bu konuda genel bir bilgilendirme yapacağım.
- Offline
- Erkek
Ulaş Bey haklısınız. Söylediğim gibi kendi tespitlerim sonucu oluşmuş bir düşüncedir bu zorunluluk meselesi. Şuan ortaya konulan fikirler de kısa vadede pozitif olarak dönecek veya hemen oturacak şeyler değil. Alakasız da olsa bir örnek vermek istiyorum.. Bugün Türkiye`de herhangi bir motosiklet kulübünden lisans almadan motodrag veya pist yarışlarına resmi bir şekilde katılım söz konusu değil. Yani buna benzer bir yaptırımı kendi çevremize uygulayabileceğimizi düşünerek böyle bir sonuca vardım. Çabalarınızın hepimize faydalı olacağına inanıyorum. :)
- Offline
- Erkek
Mesleki bilgi ve 3d yi bence ayırmak lazım.
Sektörde agarlıklı olarak mimari işler dönsede diger konularda mevcut.
Mimar olarak çizim yapan kişilerin de ; teknik ressam , grafiker yada nasıl adlandırılırsa diger tasarımcılardan hiçbir farkı yok.
Gelen işlerde genelde plan hazırdır zaten. Müşterinin de aklında birşeyler vardır. Gelen donelerle bunu yorumlamak için mimarlıktan çok mesleki tecrubeye malzeme bilgisine uygulama bilgisine ihtiyaç vardır.
Tüm mimar ilanlarında 3d max, autocad, sketch up gördügüm için bunları yazma geregi duydum.
Olayın yanlış boyutlarından birisi bu zaten.
Her mimar iyi 3d çizer yada autocad de süperdir diye birşey yok. Tasarımsal yönleri güçlüdür belki.
Ama her tasarımcıda mimari planı yorumlayamaz diye birşey yok.
Umarım anlatabilmişimdir biraz karışık gibi oldu :)
Artı para konusunda izledigim tek yol müşterimden elektirik alamdıysam hiç bulaşmamak.
İşe başlarken Yarısını kapora almak, Ödemenin tamamını almadan dosyaları vermemek.
Belkide bundandır çılgınlar gibi alamıyorum iş :)
Ama hiçde sorun yaşamadım.
İyi çalışmalar herkese. Yararlı bilgiler içinde teşekkürler.
- Offline
- Erkek
Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler..
- Offline
- Erkek
Bende deliler gibi iş yapmıyorum. Makbuz olayını genelde yapıyorum. Firmalardan para alırken alıyorum mümkün mertebe. 50 000 sınırını ve diğer detayları bende biliyordum zamanında araştırmıştım. Bundan dolayı sınırı geçecek gibi olursam zaten ajansı olan bir arkadaşımın faturalarını kullanıyorum. Yani mümkün mertebe duyarlı ve hassas davranıyoruz ama bizim gibi olmayan yüzlerce ameleyle nasıl mücadele edeceğiz orasıda var.
Tüm bunlara ek olarak peşinat almadan işe başlamıyoruz. Çok tanıdık değilse kalanı almadan işi sonlandırmıyoruz. Ufak tefek alacaklar dışında paramız yok çok şükür piyasada. Müşteri kıl ise bizde kıllaşıyor ve paramızı alana kadar adamı her türlü yoldan zorluyoruz. Gerekirse biz sizin şartlarınızla çalışamayız kusura bakamyın diyerek yolluyoruz.
İşte bunlardan dolayı su gibi iş yapmıyoruz ama 20-30 tl ye veya koca mimari projeleri 500 tl ye yapan adamları duyuyoruz.
Ayrıca alacağımız büyük ise mail ile teyid istiyoruz. Veya cep telefonundan mesaj atarak durumu resmiyete döküyoruz.
Bir kere avukatlık olacak kadar kavgamız oldu bir müşteri ile o da ciddi olduğumuzu görünce verdi tüm ödemeyi.
Ben Türkiye Cumhuriyeti insanı kadar pazarlıkçı ve ticaret kavramını yanlış öğrenmiş başka bir ırk görmedim malesef.
- Offline
Malesef ulkemizde isler biraz farkli isliyor. TUrkiyede bir faydasi olur mu bilmem ama bize yurdisinda ogretilen, sozlesmede belirtilen ilk pesinati banka yolu ile sozlesmede verilen banka numarasina belirtilen tarihte gecirttiririz. Bu zaten karsi tarafin sozlesmeyi imzaladiginin en buyuk dayanagidir. Ingiliz tabanli tum mahkemelerde bu asil kanittir.
Saygilarla
- Offline
- Erkek
Avans almadan işe başlamak ve parayı almadan iş teslim etmek mi? Sakın sakın sakın sakın haaaa!!!
- Offline