Genel Konular : Sayısal bilginin 3D Çizimde Önemi Var mı?
Yani şimdi matematiksel hesaplar fazla yapmıyoruz ama fiziksel ve matematiksel yorumlama, düşünmeye sahip mi olmak gerek?
- Offline
- Erkek
Ben bir fizikçi olarak söyleyebilirim ki, kullanmak için matematiksel bir yaklaşım elzem değil. Fakat bir fizikçi yaklaşımı ( matematik dediğimiz bu noktada fiziğin dili olarak algılanabiliri) beni bazı şeyleri daha hızlı öğrenmeye, kavramaya ve uyarlamaya zemin hazırlıyor. Doğru soruları sormanızı, doğruya hızlı ulaşmanızı sağlıyor. Yanlışı görmeyi ve yanlışı- sorunu analitik olarak çözümlemeyi sağlıyor. Benim max`i ya da diğer programları hızlı öğrenmemin nedeni fizikçi yaklaşımım. Ben hiç deneme yanılma yapmam, önce teorik olarak öğrenirim. Kullanmam gerektiğinde ise bu teorik bilgilerimi uygulamaya dökerim. Başarılı ya da başarısız, hep bunu yaparım. Programın önce mantığını kavrarım, sınırlarını tespit edderim. Herşeye bir sistem gözü ile bakar, bu sistemin işleyişini araştırır düşünürüm. Ama en büyük eksikliğim deneme yanılma yapmamam. Deneme yanılma daha iyi öğrenmemi sağlamayacak ama, ögrendiklerimi hafızama kazımayı sağlayacaktır. Bunu biliyorum. Ama bu işi yapan kişilerde Matematik elzem değildir. Sadece Analitik düşünme, iyi gözlemleme ve gözlemlerden iyi sonuç çıkarma yeteneği gerektirir.
Sistematik düşünmek ve davranmak da çok faydalıdır. Alper Bey, söylediklerinize katılıyorum.
- Offline
- Erkek
evet anlaşılan o ki matematik programda gerekmesede, bilmekte fayda var
işlerimizde farklı düşünmemizi sağlıyor gibi.
ve fizikte burda çok önemli gibi! örneğin; fizik kuralları yapacağımız su dalgası için işimize yaracaktır.
- Offline
- Erkek
matematik mimari görselleştirme için proje hazırsa gerekmeyebilir ama hareketli animasyon için şarttır.
- Offline
Matematik her türlü meslek alanında size +1 kazandırabilir. sadece tek bir programı kullanmak veya tek bir olayı döndürmek için gerekli değildir bence. Bakkaldan kız arkadaşınla alış-veriş yaparken hesabı kafadan kasiyerin makine ile toplamasından daha hızlı yapabiliyorsan kız arkadaşını daha rahat etkileye bilirsin!!! Ben bazen yoldaki adımlarımı sayarak gideceğim yere kaç dakikada ulaşacağımı hesaplarım yada trafik lambasının kırmızıdan kırmızıya geçiş süresini ve önümdeki araba sayısını sayarak kaç dakikada trafikten çıkacağımı bulmaya çalışırım. obsesif veya takıntılı değilim ama bazen işe yarıyor :)).
Şimdi mesela max de iki tane toptan birincisi yukarı ve aşağı bir çeşit dalga hareketi yaparak ilerlemesini istiyorum ama şartım ilk başladığı noktadan Z =0 dan , yeniden Z = 0 oluncaya kadar geçen zaman 0.25 sn ye ve en tepe noktası Z = 1 olsun ve bu hareket en az 4 kere tekrarlansın. ikinci top ta bunun tam aksini yapsın.
Bunu nasıl yaparsın işte şartlara göre 0.25 sn lik bir animasyon hazırlar toplara birer paht atar birbirine uydurmaya çalışırsın falan olurda olmaz demiyorum . ben nasıl yaparım bunu(ben sen örnek içindir yanlış anlaşılma olmasın). burada aslında iki dalga tanımlanmıştır. açarım script penceresini dalga denleminden genlik açısal frekans zaman gibi değişkenleri girer for dögüsüne alır istenen aralıkta denklemi hesaplatır sonuçları birer key olarak paht atarım. hem pratik hemde %100 doğrulukla gerçekleşir. hatta istersen buna kontrolde koyarım istediğim zaman kontrollerimden değişiklik de yaparım falan. böyle 100 tane örnek verebilirim. gene mesala topların birbirlerine tam teğet geçmesini istiyorsam yada içine küpün içine birbirine eşit toplar koymak istiyorsam falan gibi. uzatmadan math bilmemek kaybettirmez ama herzaman şöyle düşünmüşümdür.
Matematik +1
programlama +1 veya C ++1
fizik +1
ingilizce +1
meseğin neyse onuda bilmende yarar vardır :)).
hepinize kolay gelin..
- Offline
- Erkek
matematik gerekli tabiiki cünki objelerin hareketleri vss bunlar frame hesabıyla calışır en azından .
- Offline
Dediğiniz şey aritmetik.
- Offline
- Erkek
bu videodaki yazdığım programın içerisinde bir bölüm varki sayısal bilgimin sınırlarını zorladım
program goole earth tan arazi alıyor ama aldığı arazinin boyutları tam olarak nekadar?
işte programın içinde bunu hesaplayan bölüm için trigonomertik bağıntılarla dolu iki bilinmeyenli bir denklem ürettim
formul kısaca googledan kare şeklinde aldığım parçanın bir kenar uzunluğunu hesaplıyor 41,25468km gibi
sonuç frojelerimde gerçek coğrafi modeller
arka plana koymak için bütün izmiri modelledim
işte bir iki örnek
animasyon larda arkaplan hep sorun yaratırdı artık sorun yok
hatta yeni nesil real 3d olayı varya gözlüklerle seyrediyoruz
onada iyi bir hazırlık oldu bu benim için
yani real 3d görüntü için gerçek modellere ihtiyaç var arka plana
resim koyamayız ozaman binalar real 3d olur ama raka plandaki resim olmaz
bulutların ekrandan çıktığını zannetmesi gerek izleyicinin
neyse işte sonuçta iki bilinmeyenli denklemlerin olmazsa olmazı b²-4ac (diskriminant) denen şeyi biz hayatımızın hangi alanında kullanıcaz sorusunun cevabını buldum yaşasın sayısal bilgi
bak nerdeyse unutuyordum
bunlarda sayısal bilgimi modellemede kullanmak için yaptıklarımdan
http://4dizayn.com.tr/anim/workman.wmv
- Offline
- Erkek