Genel Konular : Mimarlık ile ilgili
bak faysal kardeş kabaca mimar -mühendis arasındaki farkı belirtecek olursak...
http://www.turizmdebusabah.com/haberpics/PicsNew/18348.jpg
resimdeki binaya bak..." acaba bunu kim tasarladı lan ne ilginç bir bina çok aceyip... " dersen cevap olarak mimar derim.
ve "acaba bu bina bu kadar yamulmuş bükülmüş de nasıl devrilmeden ayakta durabiliyor " dersen cevap inş. mühendisidir.
yani mimar tasarlar , hayal eder farklı yapılar çizer ... mimarların hayalindeki projeyide sağlam bir şekilde gerçeğe uygulamak için de inş. mühendisi bisürü hesap yapar.
ikiside proje çizer . mimar "mimari proje çizer" mühendis ise "statik proje çizer"
ve mimar ile mühendisler genellikle anlaşamazlar .. şöyleki mimarlar biraz cins olurlar marjinal felan takılırlar neyse kendi tercihleri ben bahsettiğim konuya döneyim. mimarın cizdiği bir projeyi mühendis hesap yaparken odanın bi köşesine kolon koymak zorunda kalır . ancak mimar benim hayalimde öyle bir kolon yoktu eğer o kolonu oraya koyarsan bütün büyü bozulur diyerek işleri zor duruma koyar ...
ve benden sana bir abi tavsiyesi hangi işi merak ediyosan ve hoşlanıyosan o işi yap .. mesala yukardaki paylaştığım resimdeki binayı görünce ilk ne diye şaşırdın yani ilk neyi sorguladın . bu binayı kim tasarladı diyemi yoksa bu bina nasıl ayakta kalıyor diyemi . burda ince bi detay gizli işte. umarım anlamışındır beni.
- Offline
- Erkek
Mimarlıkla ilgili daha çok bilgi almak için www.arkitera.com ve onun forum sitesine bakabilirsin.Orada daha önce bu tarz konular çok tartışıldı.
- Offline
- Erkek
surgunsehri;
Sizin üslup ve bakış tarzınızı hiç beğenmedim.Neden açıklama getireyim,
Öncelikle İnşaat Müh. ile Mimarlığı acımacızca karşılaştırmışsınız.Dikkat ederseniz karşılaştırmışsınız demiyorum, ACIMASIZCA diye ekliyorum.Buda sanırım yüksek kibirinize dayanıyor.
Proje Ofisiniz olduğunu belirtmişsiniz.Anladığım kadarıyla burada bütün projeler yapılıyor..Ancak atladığınız bir detay var ki Mimari Çizim üzerine çok daha fazla zaman harcayın yada araştırın,sadece hertürlü proje çizilir diye bağırmakla iş yapılmıyor.Çünkü bilseydiniz bu şekilde İnş Müh. Kavramını göğe çıkarıp (siz öylesiniz diye) mimarlık mesleğinede ``mimar mimari çizer ve en fazla şantiyeye gidip işleri kontrol eder daha fazlasını yapamıyor zira bilgisi yetersiz.`` gibi bir cümle kurmazdınız.
Öncelikle bilmeniz gerekir ki;
statik mühendisi,
şantiye mühendisi,
demiryolu mühendisi,
karayolu mühendisi,
hak ediş mühendisi,
çelik yapılar mühendisi,
tünel mühendisi,
patlatma mühendisi,
geoteknik mühendisi,
deprem ve yapı bilimleri mühendisi
gibi kavramları bize güzelce sayarak bunların hepsinde uzmanlaştığınız ortaya çıkmıyor.Siz sadece İnş.Mühendislerinin bu bu bu dallardada çalışma imkanları vardır demiyorsunuz dikkat ettim,bunları sayarak hepsine vakıf ve hepsini yapabilecek düzeyde görüyorsunuz kendinizi.Ancak hiç birinde uzman olmadıgınıza bahse girerim.Bütün varlıgımı ortaya koyarım.Çok güveniyorum kendime özelden iletişime geçin ve bu bahse girelim isterseniz.Sadece birisinde uzman iseniz bile siz yeneceksiniz.Peki neden bu kadar eminim?Çünkü kibirli kişilerin sadece terim ve isim sayarak bilgi şovu yaptıklarından çok fazla bilgiye sahip olmadıklarını kolaylıkla algılayabiliyorum.Sizin yaptığınız şu bir göz doktorunun,bizler beyin cerrahı,dahiliye vs. gibi kolları yapabiliyoruz.demesine benzer.Dikkat ederseniz göz doktoru sadece sayar ama o akciğer ameliyatına giremez.! O yüzden kendisi göz ile ilgili kısımda bilgiler verir ve oturur.Gerisi onu bağlamaz...
Gelelim asıl konuya. bu söyleyeceklerimi asıl bilgilendirici ve kibirinizi bir kenara bırakarak sadece öğrenmeye çalışmanızda fayda var.
Mimarlık öyle proje çizer bide kontrol eder terimi kadar dar bir çerçeve değildir.Bunun içinde Resim sanatı,Heykel sanatı,Geometri,Sanat tarihi,vs.vs. gibi derinlemesine inanılmaz detayları vardır.mies van der rohe nın hayatını yaptıgı yapıları veya ondan önceki popüler tarihi konuları bilmeden yapı tasarlayamassın.Bu sadece tasarımda değil bir mimari yapıyı yaparken statiğini düşünmeden yapamazsın. Haydi ben çizdim buyrun inş mühendisi görev sizde diyemezsin.Bir işin oluru var olmazı var . o yüzden mimarlarda statik konularında bilgilidir.Ayrıca proje yönetimi,iş hukuku,türk sanat tarihi,mimarlık tarihi gibi konularında uzmanlaşarak dünyaca bilinen bir yazar,araştırmacı,tasarımcı,mimar yada herhangi bişey olabilir. Ama hiç bir mimarda sizin gibi çıkıp biz bunu bunu yapıyoruz demez.deme ihtiyacı duymaz.çünkü ihtiyacları değildir.Ama siz ihtiyaç duymuşsunuz anlaşılan. Gerek yok böyle şeylere. sadece bilgilendirip geçin.Mimarlıkla kıyaslama yaparkende mimarlığı ayaklar altına alıcı cok fazla cümle kurmayın. Benim bir çok inş mühendisi arkadaşım sadece statik üzerine bile bir çok eksiklerini gidermeye calısmaktadır. Ki geçtim tüneli madeni..hepsini yapıyorum diyen karşıma gelsin. hepsinde uzmanım diyen karşıma gelsin.bekliyorum : ) mimarlığı savunmuyorum. Sadece bir mesleğin acımasızca yargılanması rahatsız etti o kadar.
- Offline
- Erkek
Ayrıca bir kişinin bir şeyi bildiğini yada uzman olduğunu yüksek linsansı tezi yada üniversitesi belirlemez.(örnek Tadao Ando)yada okduğun bölüm etkilemez. Şimdi birisi bozuk bir üniversite sisteminden geliyordur, hocası şu bilgiyi al çıktı al teslim et der ödev verir.Çocuk gider pcden copy paste cıktı alır teslim eder.O kadar uzundurki hoca okuyacak vakit bulamaz malüm yaşam şartları : D sonra cocuga yazma düzeni ve cocugun genel durumundan not verir atıyorum 90 verir 80 verir 100 verir. hangisini verirse versin o konuda uzman oldugunu göstermez :D birde yüksek lisans ta üniversitenin devamıdır.üniversite bitirmek çokmu üst düzey bilgi gerektiriyor ki yüksek linsans ta gerektirsin ? bence artık yüksek lisans yada üniversite ismi satarak değilde bilgi satarak mücadele vermeliyiz.ilerleme ancak öyle olur.öğrenci adaylarına duyuru.odtü inşaat mühendisiliği bitirmiş birisi süleyman demirel üniversitesi inş mühendisiliği okuyandan kat kat bilgili anlamına gelmez. o devir eskidendi.çünkü ilk o okullar ün yaptı. buda zamanında en iyisi onların oldugunu gösterdi.şimdi bilgi heryerde.bugün googleyi açtığında ali topu tut diye arattığında karşına kafasına bandaj sarılı gözleri sürmeli bir adam resmi çıkıyor.hiç ali topu tut dediğinde aklında bu şekilde bir şey canlanabilir mi ? ya da hiç bir üniversitede bu bakış açısı verilebilir mi ? o yüzden bugün artık bilgi heryerdedir.çağ artık kendisini geliştiren,kibirsiz,bilgili,kişilerin çağıdır. çağ eskisi gibi diplomasını satan,sadece konuşan,ama iş yapamayanların çağı değildir.gençler buradan feyz alarak gidip illaki odtü yada itü ye gircem diye uğraşmayın. ülkede bir çok üni var. gidin ve kendinizi geliştirin. bugün odtü mezunu pazarda limon satar çünkü işi tutmamıstır.yarın s.ü.ü mezunu türkiyenin en ünlü ve en cok para kazanan inş mühendisi olmustur. hayat böyle. yada odtü bitirip ilk okul mezunundan direktif yönlendirme ve bilgi alabilirsniz.çünkü bazı ilkokul mezunlarındaki bilgi 20 yıllık mühendislerde yoktur.! bizzat gördüm adamı mühendislerin arayıp sorular sordugunu abi şu nasıl olcak diye : D. diploma,mevki,okul ismi ,bölüm ismi , gibi kavramları geçelim yaşayıp ölelim el ele . selametle : D
- Offline
- Erkek
yazdıklarınızı okurken kızsam mı gülsem mi bilemedim ama güldüğüme göre sanırım kızmadım :) bu kadar alınganlık yaptığınıza göre sanırım bilmeden yaranıza bastım.
1- bana göre başlayan bir cümle kişisel bilgiler içerir, somut delillerle ispatlanmasına gerek yoktur,
2- Türkiye`de inşaat mühendisliği eğitimi verilmez "civil engineering" eğitimi verilir ve bu yukarıda yazdığım alanların bir çoğunu içerir,
3-"....gibi kendisine çeşitli alanlar seçip kariyer yapabilir." dediğim gibi civil engineering öğrencisi bu alanlardan birini seçip uzmanlaşır, geniş bir çalışma alanı vardır,
4-"...çelik yapılar ve deprem üzerine yüksek lisans yaptım." belirttiğim gibi yüksek lisansım (uzmanlık alanım) deprem ve yapı ilişkileri üzerinedir. tez konum da 5 katlı çelik binanın lrfd (load and resistance design factor) ve asd (allowed stress design) arasında tasarım farklarının irdelenmesi üzerinedir.
malınız mülkünüz sizin olsun zira ihtiyacım yok, takdiri diğer arkadaşlara ve soru soran arkadaşa bırakıyorum :)
- Offline
3ddesigner arkaşımız gereken cevabı vermiş zaten ancak bir ekleme de ben yapayım,
Mesleğimi icra ederken "lanet olsun keşke diğer mühendislikleri okusaydım" dediğim çok oldu, bunun nedeni inşaat mühendisi projeyi bir kere hesaplar çizer, mimar defalarca etüd yapar, detayla uğraşır, müşteri egosuyla boğuşur. 2 ay emek verir, nihai projeyi diğer mühendislere gönderir, diğer mühendisler 1 bilemedin 2 günde projeyi bitirip teslim eder.
- Offline
ben bir insaat muhendisi olarak aciklama getireyim ..
Mimar yaraticidir ve mimar butun detay uygulamalarini cok iyi bilmelidir.Ayrica yangin sartnamesi bilimum her ulkenin mimari tasarim yaparken kullanacagi sartlar vardir bunlari bilmelidir.Genelde tasarim boyutuyla ilgilenir ..
Ama insaat muhendisi cok ucu acik bir kavram herseye bakar ama maalesef ulkemizde insaat muhendisi olmanin bir degeri yoktur benim gorusumce.Cunku cok fazla insaat muhendisi var ama siz bir Amerikada insaat muhendisi sifatiniz varsa o zaman cok buyuk adamsiniz..
- Offline
- Erkek
mimarlar nedense inşaat mühendislerini sadece statik proje yapan insanlar sanıyorlar, oysa yapının bir çok alanında mimar eli dahi değmemektedir.
azıcık mesleği ile ilgili belgesel izleyen biri dahi "mega yapılar" "mühendislik harikaları" "insan yapımı mucizeler" gibi programların neredeyse tamamının mühendislik uygulaması olduğunu ve mimarlık kısmının çok az anlatıldığını görür.
her neyse onlar etütleriyle ve planlarıyla uğraşmaya devam etsin:) biz 2 günde statiği yapıyoruz nede olsa :)))
- Offline
Türkiye şartlarında "mega yapılar" "mühendislik harikaları" "insan yapımı mucizeler" programlarında yayınlanan hangi binayı inşa ettin sayın yüksek mühendis kardeşim? Kendin de söylemişsin "bazen etüdleri kendim yapıp projeyi çiziyorum" diye, o söylediğin yapıların eütdlerini, proje detaylarını inşaat mühendisleri mi çözüyor zannediyorsun, neyin kafasını yaşıyorsun?
Mimarlar inşaat mühendisleri ile anlaşamaz diye bir düşünce vardır ya, sende onu görüyorum. Halbuki bu sektörde iki meslek birimi de birbirine muhtaçtır, çalıştığımız çok değerli inşaat mühendisi abilerimiz vardır, yeri gelir mühendislik bilgisi anlamında danışır yada sohbetler ederiz, yeri gelir bazı detaları çözebilmek için bize danışır. İleride bu şekilde bir çalışma ortamı edinmen dileğiyle...
- Offline
Ayrıca yukarıda belirttiğim, mimar 2 ay uğraşır inşaat mühendisi 2 günde statiğini çözer sözüm Türkiye`de iş yapıp para kazanmaya çalışan proje ofislerinin bir gerçeğidir, bu sözü konuyu açan arkadaşa ithafen yazmıştım.(Eğer ki projecilik anlamında çalışmayı düşünüyorsa diyerekten)
Yoksa mühendisliğin sadece proje safhası olmadığını bırakın beni, bu mesleğe çok uzak insanlar dahi bilebilir. İnsanlar kendi mesleği dışında diğer mesleklere, tuvalet bekçiliği dahi olsa ortada alın teri varsa sonsuz saygı göstermelidir, ben bu şekilde düşünüyorum.
- Offline