Genel Konular : film yapımı
Ergin hocam ben bir yorum yaptım ama karşılık veren olmadı, demekki link daha iyi işe yarıyor :)
- Offline
- Erkek
arkadaşlar ilginize teşekkür ederim. ancak kabaca bir bilgi yerine deyalı bilgiye ihtiyacım var. Mesela çekim sırasında karşılıklı konuşmalarda her konuşma tek kamera ilemi yokda farklı yerlerde uygun açılarda konan 2 kameramı kullanılır. Bunun cevabı nette olmaz. Ancak bilen biri cevaplar. Mesela kurgu için hangi programlar kullanılır. birbirlerine göre avantaj ve dezajantajları. aynı şekilde fx içinde. MEsela sahnemde bir kaç dağ mağara vb. alanlar olacak. İstediğim gibi bir yer bulmak zor. Ancak vue de uğraşırsam yaparım.da bunu insnalara nasıl oturturum. Mesela yeşil ekran denen olay nedir nasıl kullanılır. Hangi programlara entegre olur. Sadece after effect yetermi. gördüğüm kadarıyla en az 45 program ve bir o kadarda plugin gerekli olacak. bu konularda bilgi gerekecek...
- Offline
- Erkek
Filmler genelde tek kamerayla çekilir. Dizilerde zaman kazanmak için birden fazla kamera kullanılır. Sinema filmlerinde her açı ayrı ayrı tek kamerayla çekiliyor.
Dağıtım yapacak para yoksa:
Eğer film iyi olursa dağıtıcı bulmak kolay olur. Festivallerde ödül alırsa dağıtımcılar filmi biz dağıtalım derler. Ve ya filmin fragmanını dağıtımcılara mail olarak gönderebilirsin. Film vizyona girdikten sonra dağıtımcı harcadığı parayı gelirden alıyor birde tv dvd haklarını alıyor. Para artarsa o zaman sana kalabilir.
Eğer film izlenmeyecek bir şey ise kimse dağıtmak istemez. O zaman paran varsa 35mm`ye aktarım için yaklaşık 50.000$(filmin süresine göre değişir) sonra her kopya için yaklaşık 1.000$ para gerekiyor. Sonra bu kopyaları solanlara görütüp vizyona sokabilirsin. Gişeden gelen paranın masraflar çıkarılınca kalanın yarısı salona yarısı film yapımcısına kalır.
Eğer film kötüyse salon sahibi filmi oynatmak istemez kopyalar elinde kalabilir. Ama paran varsa salonu kiralayıp oynattırabilirsin.
Mesela bu film tek programla yapıldı (efektler kurgu seslendirme dahil) 45 programa gerek yok.
http://www.tr3d.com/video/klip/9d/
- Offline
- Erkek
Yani siz diyorsunuz ki bana composite öğretin, sinematografi inceliklerini anlatın, senaryo teknikleri, dijital teknikler neyse yazın, ne nasıl hangi programda yapılabilir onları yazın, set bilgisi ve sette iş dağılımını da anlatın ..
Gerçekten merakla bekliyorum o sabırlı ve yardımcı insanları ..
- Offline
linkler için teşekkürler, benim de kafamdaki bir fikir için bu tarz bilgilere ihtiyacım var. Kitaplardan ve internetten edindiğim en önemli bilgi şu: "Her şeyin özü bir senaryo ve bir kamera ile başlıyor, önce bir kısa film ile ,küçük çaplı çekimler yapmadan büyük çekimler yapılamaz." Daha sonra büyük bir film setinde çalışıp, işlerin nasıl döndüğünü kenardan izleyip görebilmek gerekiyor. Hedefini çizdikten sonra azimli bir insanı hiçbirşey engellemez.
- Offline
- Erkek