Genel Konular : Devlet okullarında alınan zorunlu bağışlar
Devlet okullarında alınan, gönüllülük esasına dayalı olması gerekirken dolaylı olarak zorunlu hale sokulan okul yardımlaşma ücretlerini kınıyorum.
Ücretli olarak çalışan bir vatandaş olarak ödediğim vergilerden çocuklarıma sağlanması gereken eğitim hizmetlerinin bilincinde olan öğretmenin. Bu yardımlaşma ücretlerine yaptığım itirazı çocuğumun boynunu bükeceğini ifade edip, verdiği örneklerle parasını veren öğrencinin adam olur diğeri olabildiğini olur ( daha ağır ifadeler kullanabilirdim, öğretmenlik mesleğine duyduğum saygıdan dolayı bukadarıyla yetiniyorum ) ifadelerini kulalnıcak kadar haysiyetsiz öğretmenin. Bu zihniyete sahip olmasından dolayı, yetiştireceği öğrencilerin Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olarak nasıl bir birey yetiştireceğinden dolayı kınıyorum.
Hakkını araması gerektiğini bilmeyen veya bildiği halde hakkını aramayan, bu tür uygulamalara destek veren ve hakkını aramayı hor gören zihniyete sahip öğrenci velilerini. Üstüne üstük bazılarının öğrencilerin sınıfındaki bir eksikliği kendi cebinden giderdiğini ifade ederek toplantı sırasında benim bence haklı olduğum itirazıma itiraz ederek, aslında kendi çocuğuna öğretmen nazarında öne geçmesini sağladığını örtpas eden öğrenci velisin kınıyorum.
Bahsi geçen masraf 215 TL dir ve bu ücreti rahatlıkla ödeyebilirim fakat bu tür konularda vatandaşların hiç bir itirazda bulunmadan durumu olduğu gibi kabullenmesi beni vicdanen rahatsız ediyor. Benim fikirlerime katılır yada katılmaz inanın hiç umrumda değil ancak hakkını arma konusunda medeni cesaretten yoksun ve durumu olduğu gibi kabullenme hissiyatında yaşayan bir toplumun bireyi olmayı kabul edemiyorum.
- Offline
- Erkek
öğretmenlerde öğretmen olsa çoğu birşey bilmiyo atmışlar devlete kapılarını eğitmeniz diye geçiniyorlar bide paramı soyuyorlar insanlardan
- Offline
- Erkek
Kaydedin! Hepimizin ceptelefonu ve o telefonlarda kamera var bu diyalogları kaydedin. Ölümden korkar gibi korkarcaklardır. Anında gerivites yapacaklardır. Kavga etmek - tartışmaya girmek, ikna etmeye çalışmak sonuçsuz kalacaktır emin olun. Pişkinlikleri devame decektir. Önce çaktırmadan kaydedin alacağınızı alın sonrada açıkça kayda girin tüm bunları milli eğitim müdürüyle ve gerekirse bakanlıkla olmadı facebook ta paylaşırım tehdidini savurun. üste 225 tl vermeyi deneyeceklerdir...
- Offline
- Erkek
Bir üst kuruma şikayet dilekçesi verin. Geçen yıl birçok okul müdürüne soruşturma açıldı. Tek yapmanız gereken ilçe/il milli eğitim müdürlüğüne bir dilekçe vermek.
Okulda bunu bildiği halde halen bağış toplayan biri varsa ona karşı gelerek sadece onun seviyesine düşmüş olursunuz. Halen dilekçe vermediyseniz boşa nefes tüketiyorsunuz.
Bu devirde okumak da zor, çalışmak da, kolay gelsin.
- Offline
- Erkek
yardımlaşma,devletin ulaşmadığı,yardım edemediği,çaresiz yerlerde olur.Ve yardımlaşma kavramı kendi içinde gönüllü yapılması gereken birşeydir.Bu zorunlu hale geliyorsa bunun adı yardımlaşma değil haraç dır. Ayrıca devletin bizlerden aldığı vergiler le devlet ikinci bir Türkiye kurabilecek seviyededir.Ancak bu paraların nereye gittiği bir türlü bulunamamaktadır
- Offline
- Erkek
Okullara devletin,bir hizmetli dışında kadro vermediğini,memur ve görevli kadrosu verilmediğini ve bu çalışanların paralarının okul tarafından ödendiğini,ayrıca,devlet yakıt ve su parasının hepsini ödemediğini,belli bir rakam(çok komik)dışındaki rakamın okul tarafından karşılanmasını istediğini biliyormusunuz.
tabii ki sosyal devlet statüsünde alınmaması gerekiyor fakat,devlet buna zorunlu bırakıyor.1000 kişilik bir okula 1 hizmetlinin yetmesini kim bekleyebilir ki.O yüzden de nasıl deprem olduğunda, devlet vergisini aldığı halde halkından para bekliyorsa.Okullardaki sistemde bunun aynısı,ne kopartsam kardır mantığı....
- Offline
- Erkek
bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak ne yazık ki böyle oluyor. insanları çocuklarının daha iyi bir eğitim alabilmesi için ufak meblağlara tahammül dahi edemiyor.
devlet okul müdürlerine parayı öğrenci velilerinden toplayın diyor, velilere de sakın vermeyin diyor, hatta isterlerse şikayet edin diyor.
devrim bey`İn de dediği gibi, ne yazık ki okulların tüm giderleri bu paralardan karşılanıyor.
- Offline
Bir öğretmen olarak cevap vereyim, ben ve yakından bildiğim kadarıyla bütün öğretmen arkadaşların da okulda en son yapmak istediğimiz şey, herhangi bir sebeple öğrenciden para toplamaktır. Bırakın öğrencilerimizden herhangi bir sebeple para istemeyi, üzerine durumu iyi olmayanlara veya herhangi bir malzemesinde sıkıntı yaşayanlara bireysel olarak gizli veya açıktan yardım yapmaya çalışırız.
Maalesef son yıllarda toplumun ve adına layık olmaktan uzak bakanlık yetkililerinden bazılarının dengesiz açıklamalarıyla öğretmenlik makamı da halkın gözünde itibarsızlaştırılmıştır. Okulu (idarecisi ve öğretmeniyle) devlet ve halk arasında ortada bırakıp günah keçisi olmak durumunda bırakıyor yıllarca. Halka karşı okullarda hiç bir sebeple para toplanmamasını istediğini belirten kendisi ama el altından da okullara kendi ihtiyacınızı bir şekilde giderin diyerek ödeneksiz bırakan yine kendisi. Hatta spor parası zorunlu olarak toplattırılır, 19 Mayıs törenlerine dahil ettikleri okuldan şu kadar öğrenci zorunlu olarak isterler ve bunların kıyafet paraları bütün öğrencilerden toplattırılır.
Veli ve öğrenciler okulda, yapılmayan temizlik işlerinden, kirli duvarlar, çalışmayan tesisatlardan, akmayan veya bozuk su ve kalorifer tesisatlarından, kokan tuvalet olmayan sabundan, okuldaki güvenlik işlemlerinden vs binlerce konuda hizmet bekliyorlar ki kesinlikle haklıdırlar da. Ancak maalesef okulun bütün bunları karşılayacak bir bütcesi yok ve bu hizmetlerde sürekli yapılması gereken, devamlı tekrar eden sorunlardır. Kantin veya halı saha gibi ihaleye verebileceği bir iki şey dışında geliri yok, kaldıki bunları da milli eğitim ihaleye verir, okul idaresi kendi kafasından yapamaz ve bu paranın bir kısmı okul aile birliğine teslim edilir.
Kısaca, devlet; okullarına maddi açıdan yetişemediğini ileri sürerek, bir şekilde ihtiyaçlarınızı giderin der. Bir kaç istisna okul hariç, 30 kişilik olması gereken sınıflarda 50-60 hatta daha fazla mevcutlu sınıflarda, maddi giderlerinizi bir şekilde kendiniz görün ama manevi olarakda her türlü başarıyı istiyorum der. Ve sanki kendi okullarının sorunlarını ve sıkıntılarını bilmezmiş gibi de halka karşı açıklamalar yaparak kendini haklı gösterir bir tutum içine girer.
Sonuç olarak diyeceğim şu ki; okullarda para toplanmasına ne öğretmen ne de okul idaresi hevesli değil (her kurumda, her meslekte kötü niyetli, şahsi çıkarlarına yenilen rezil insanları kınayarak konuşuyorum) Okul bir takım giderler için para toplamayabilir, bu mümkün. Siz de veli olarak para vermeyebilirsiniz, gerekirse milli eğitime gider bunu dile getirerek yine vermeyebilirsiniz. Olacak olan ise şudur, okul yukarıda saydığım çeşitli ihtiyaçlar için milli eğitime yazı yazar, belki bir tanesi halledilir ama diğerleri öylece kalır, taki... bu sıkıntılarla eğitim-öğretim yapılmaz arkadaş, milli eğitimden de hayır yok, bari biz birşeyler yapalım denecek yani okul-öğretmen ve veli işbirliği yapma yöntemi tekrar gündeme gelecek ve rıza dahilinde gönlünden ne geçerse hesabı giderler halledilmeye çalışılacak. Halkımızdan da pek azı ekonomik sebeplerden dolayı mecbur kalmadıkca bir lira dahi vermeye sıcak bakmaz, okul yönetimi ve okul aile birliği herkesden alabilmek için çaba gösterir vs... İşin en kötü tarafı ortada kalan hep okul ve öğretmen olur.
- Offline
- Erkek
Sizden alınan zorunlu katkı payları tamamen okullarda öğrenci yararına kullanılır, bu konuda en ufak bir soru işareti olmasın, öğretmenlik gibi bir mesleğin üstelik her sene denetlenen ve denetlemeye açık bir mesleğin ne idarecisi ne de başka bir düzeyde olanı cebe para atma şansına sahip değildir, özel okullara tonlarca para yığarken sesi çıkmayan halkımız aynı müfredat ile eğitim veren devlet okuluna neden çemkirdiği ayrı muammadır, yetkililer ekrandan vatandaşa aman para falan vermeyin derken , diğer taraftan okul idarelerine neden gerekli ortamı sağlamıyorsunuz sizin Aile birliğiniz çalışmıyormu diye sorar, para toplama yetkisi tamamen Aile birliğindedir ve onlar da öğrenci velisidir, Aile birliğini okul yönetimi denetler, müfettişler denetler. 1500 kişilik bir okulda en az 6-8 hizmetli,2 sözleşmeli memur, 2 güvenlik görevlisi çalıştığını düşünün bunların aylık maaşları, temizlik ve kırtasiye malzemeleri, telefon ve iletişim giderleri, ısınma giderleri, okul tadilatlarının bir kısmı ve öğrencilere her sene sağlanan yeni imkanlar ( özel kurslar , özel tutulan eğitmenler vs..) tamamen sizin verdiğiniz bu aylık katkı payları ile sağlanır.
Şahsen ben katkı parası toplayamayan bir okulda görev almıştım, okul kasasında son kalan 3 tl vardı ve o gün karneler basılacaktı , maalesef baskıyı yapacak toner bittiği için karneleri basamadık 4-5 öğretmen arkadaş aramızda para toplayarak tanesi 80 lira olan iki adet toner aldık ve öğle vaktine karneler yetişti, bilip bilmeden konuşmak kolay, hele ki eğitimle uzaktan yakından alakası olmayıp sadece karne zamanı okul yolunu hatırlayanların ona buna çamur atması kendi durumlarını gösteriyor, o zaman alın öğrencinizi cebinizden beş kuruş çıkmayan bir okul arayın, ya da okul duvarlarına asılan yıllık bilanço raporlarından paranızın nereye gittiğini öğrenin, bu arada hiç aranızda cami de toplanan paraların nereye gittiğini imama soran var mı?
- Offline
Sanırım bazı arkadaşlar okulu ve milli eğtimi haklı görüyor. Kusura bakmayın eğer benden alınan vergiler ile (ÖTV, KDV, ÖİV,) bu işleri yürütemiyorlarsa benim suçum ne. Benim bu durumu kabullenip sessiz kalıcamı göstermez.
Evet okulun bu paraya ihtiyacının olduğunu bende biliyorum ve inanın bu parayı verince çocuğumun aldığı eğtim kalitesinin artıcanı bilsem iki katını veririm. Ben bir eğtimci değilim ama bu memlekette çığ gibi artan dersanelerin sayısına bakınca devlet okullarında verilen eğtimin durumu hakkında bana hiçte olumlu bir fikir vermiyor.
Ben şuna inanıyorum, herkes ferdi olarak haklarını ve devletin vatandaşına sağlaması gereken olanakları bilincinde olsa ve haklarını hukuki yollar ile aramasını bilse iktidar kim olursa olsun hükümetler vatandaşların tepkilerine cevap verirler. Ben çocuğumun geleceğini hazırlamakla yükümlüyüm ve ferdi kazancımdan sağlık giderleri ,eğtim giderleri gibi ekstra harcamalar çocuğuma sağlıycam olanakları sınırlıyor. Tabiki bu memlekette cebinden çıkan paranın nereye gittiğinin hesabını soramıycak kadar medeni cesaretten yoksun insanlar olduğu sürece hiçbir yol kat edilemez.
Madem bir ihtiyaç var bu durumu sözlü olarak değilde okulun konu ile ilgili yetkilisi her kim ise ihtiyaç ve harcamaları belirten bir yazı gönderir bende veli olarak verdiğim paranın nereye gittiğini ve hakikaten böğle bir harcama yapılmış mı diye takip edebilirim. Öğretmenlerin okul yönetiminin isteklerini velilere iletmekten başka hiç bir günahı yok, madem öğle derdinizi okul yönetimine anlatın deyip işin içinden sıyrıla bilir. Bende dün yaptığım gibi giderim sınıfın müdür yardımcısı kim ise onununla görüşürüm, öğle baskın çıkmak için gereksiz örnekler ile durumu gerginleştirmenin manası yok.
Velinin eline bir bağış makpuzu verip gönderilmesi bu ücretlerin her an suistimal edileceği izlenimi veriyor. Sadece birinci sınıflarda 29 sınıf mevcut okulun mevcudunu tam olarak bilmiyorum ama basit bir hesapla 29 sınıfta 10 öğrenci olsa ( ki daha fazladır ) 100 TL den 29000 TL eder. Okulda 4 kişi kadro dışı hizmet alımı şeklinde istihdam ediliyor ve bana söğlenen bunların giderleri aylık 6000 TL yıllık 72000 TL. İyi hoş 29 sınıf 20 kişilik minumum sınıf mevcudundan ilk öğretim 4 sınıf olmak üzere toplam 2320 öğrenci eder ki daha fazla olduğunu düşünüyorum. 2320 öğrenciden 100 TL toplasanız 232 000 TL eder. Şimdi soruyorum size burda hizmetli ve güvenlik masraflarını çıktıktan sonra kalan 160000 TL ile ne yapılıyor, yapılan işlerde ihale açılıyormu, alınan hizmetlerin kalitesi nedir? Burda hesapladığım rakamların çok ötesinde meblalar döndüğüne eminim ve hiç kimse okul aile birliğinin banka hesap numarasını alıp parayı bankaya yatırmayı düşünmüyor. Geçen yıl alt komşum okul öncesi eğtim için o okula kayıt yaptırırken 1000 TL istemişler pazarlık ede ede 400 TL ye düşmüş müdür yardımcısı. Bu nasıl bir ihtiyaçtır ki tüm velilerden toplanan paralar hiç bir şekilde okulun genel yapısına yansımıyor.
Allahtan ilk toplantıya ben gitmemişim, o gün bir saatlik bir uykula elimdeki projeyi teslim ettim, ben yorgun olduğum için eşim katılmıştı toplantıya. Eşimin bahsine göre müdür yardımcısının sözleri aynen şu " Okulumuz çok güzide bir semtin okuludur bu semte laik bir okul olmak için bağışlarınızı bekliyoruz " yani bu sözleri duyunca orda olsam kendimden korkardım açıkçası.
Burda herkesin fikirlerine saygılıyım ve şunu gönül rahatlıyla söğleyebilirim hiç bir dilenciye para vermem ve herhangi bir cami yaptırılacakmış diye de bağışlara katılmam. Din ve vicdan özgürlüğünün bu konu dışında tutulmasını rica ediyorum. Eğer bir yere bağış yapılacaksa kesinlikle ilk tercihim LÖSEV olucaktır onun dışında eğer ihtiyacı hakikaten var ise gider yemek yediririm yada giyeceğini alırım eline ne şekilde kullanıcağını bilmediğim bir parayı vermem kimseye.
Herkese saygılar.
- Offline
- Erkek