Genel Konular : 3d Akademi Kursu
Çok doğru söylüyorsunuz aslında o ücretler çok yüksek ücretler , o biraz Camptr`de sınıfların kişi sayısının az olmasından kaynaklanıyor diye biliyorum. Ne kadar az olsada yinede fazla aslında dediğiniz gibi. Aslında kurs ücretleri düşük tutulsa yetiştirilen elemanlarında gerçekten işi kavramış ve yetenekli olanları ile projelere girişilse filmler , oyunlar yapılsa kimse hayır demeyecektir bana göre. Madem filmler ve oyunlar maaşlar ve kalifiye eleman olmamasından vs.. dolayısıyla yapılamıyor şöyle yapılır Türkiye`nin önde gelen uzmanları bu konuda toplanırlar açarlar bir kurs düşük ücretlerden ve kursada herkesi almazlar portfolyoları sağlam olanları alırlar sınav vs.. birşey yaparlar her neyse. Sonrasında eğitirler kalifiye hale getirirler. Sonrasında proje başladığında maaşları az verilir elemanların vs..
Aynı Türk Hava Yolları`nın pilot eğitim onları işe aldıktan sonra eğitim masraflarını maaşlarından kesmesi gibi sistem uygulanır.
Ama tabi bu büyük isimleri bir araya toplamak için birleştirici bir güç lazım devlet veya sağlam ekonomili bir iş adamı gibi..
Mesela Singapur hükümeti bu konuda çalışmaları var , stüdyolar kurduruyor kendi ülkesinde kolaylıklar vs.. sağlıyor aynı bunun gibi birşeyler yapılabilir ama çok zor sanki :)
- Offline
- Erkek
@Serbay bey ,
Düşünün yani singapur nerdeeee Türkiye nerdeeee.Türkiye gibi bir ülke avrupanın gözü üzerinde olan bir ülkeyiz.
Ben bu ülkeye yardım edecem , destek verecem de şuda buda vs vs. Hepsi palavra. Koskaca Türk devleti , animasyon merkezi kurupta adamları toplayamıyor mu yani :) eğitmenlerde ellerini taşın altına koyupta devletten hatsafada ücret istemeseler mesala , minimum 3-5 bin lira verse 10 eğitmen desen 50 bin tl para.Bunu zaten öğrencilerden karşılarlar.Devletin yapacağı şey , bir merkez kurmak hadi taş çatladı kıyamet koptu merkezin maliyeti 500bin lira.Hocaları toplamak vs vs. 1 Milyon tl. Şuan gülüyorum biliyor musun.Türk devleti 1 milyon tl yi mi bulamayacak :)
Diğer bir kısmı , mevcut kendini ispatlamış eğitmenlerden ben 1 gram eğitim konusunda destek verdiklerini sanmıyorum.Onların destek olarak algıladığı şey , bak eğitim veriyorum buna tenezzül ediyorum ama ücretide şu kadar.Bizde bak bu hoca bizi iyi yerlere getirir , bu parayı nasıl bulacaz diye kendi kendimizi yeriz.Sanarız ki , kaderimizde olsaydı bizim için hayırlısı olsaydı olurdu.
Bunlar tamamen kendi düşüncelerimdir.Ama ben ne devletten , nede kendini alanlarında ispatlamış eğitmenlerden yeterli desteği veriyorlar diyemem.Yeterli destek verilse , bu ülke 3-5 yıl sonra uzun metraj filmleri sıraya sokar bundan adım gibi eminim.
Türkiyede bu işe hevesli ve gönüllü o kadar insan var ki , durumları iyi olmayan kendi yollarıyla ilerlemek isteyen.Buda onlara enaz 1-2 yıl daha zaman verdiriyor.Bir eğitmenden alacağı eğitim 1 yıl azaltırken kendi öğrenmeye kalkıcna bu süre uçuyor.İşte durum bu , paraya gelince bir kur 4bin tl , 1 kurda ne öğrenebilceksek , o paraya kıyıpta :D
İyi forumlar
- Offline
Kursa gidip vakit kaybedileceğine internet üzzerinden eğitime ağırlık verilmesi daha iyi olabilir. Bu konudaki kaynakların neredeyse hepsi ingilizce, eğer eksikse çok büyük dezavantaj. Eğer yenilikler ve gelişmeleri takip edemeyecek ingilizce anlama bilgisi şart.
Şu anki eğitim kurumları mantığı x bir programın araçlarını öğretmektir. Programla yapılabilecek şeyleri öğremezler. Zaten kursu veren kişi de genel de araç bilgisine sahiptir. Hatta tamamına yakınının eğitim verme sertifikası dahi yoktur. Düşünün ki hedefinize yakın üreten bir eğitmene sahipsiniz. Acaba bilgisini karmaşa yaratmadan size aktarabilecek mi, bilgi ağırlığını tespit etmiş mi, anlatılanlar zamanla doğru orantılı mı karmaşıyor yoksa seviyenize uygun olmayan bilgiyi yığıp "bunu zaman geçtikçe, pratik yaptıkça daha iyi anlayacaksınız" deyip olası istediğinizi alamamanızı mı paylaşmak istemiyor?
Ha eğitmen ideal olabilir, birşeyler vermek isteyebilir. Hatta başarısızlık durumunda aynı seviyeyi tekrar aldırmanızı bile önerecek kadar iletiye gidebilir. Ama kurum buna izin verecek mi? Kurum öncelikli olarak eğitim/öğretim amaçlı mı yoksa ticari mi?
Özellikle grafik eğitimleri konusunda seviye farkı da sağlıklı bir şekilde belirlenebilmiş değil. Örneğin üç seviye olduğunu varsayalım. 1. seviyeyi bitirip 2. seviyeye geçmiş olsun. Burada 2. seviyeye gitmenin şartı 1. seviyeyi bitirmiş olmak mı, yoksa 1. seviyedeki bilgileri tamamen kavrayıp 2. seviyeye hazır olmak mıdır?
Yazı çok uzayıp gidecek, burada kesmek iyi olacak sanırım :)
- Offline
- Erkek
Sevgili Barış,
Son mesajına bozuldum vella :)
"Diğer bir kısmı , mevcut kendini ispatlamış eğitmenlerden ben 1 gram eğitim konusunda destek verdiklerini sanmıyorum.Onların destek olarak algıladığı şey , bak eğitim veriyorum buna tenezzül ediyorum ama ücretide şu kadar."
Bunca Senedir Bu forumda, cevaplanmamış her soruya eğildik elimizden geldiğince cevaplamaya çalıştık. Tüm forum sakinlerini Çay içmeye davet ettik. Gelen olmadı. "Kursa Kayıt olmanız önemli değil" dedik, Gelin tanışalım, Doğru eğitim nasıl olmalıdır? Bi fikriniz olsun dedik. Çok az sayıda insan geldi. :(
1995`de Byte Türkiye`de sizin şimdi internette Tutorial dediğiniz olayları yazdık, Animasyon Yapanlara verin Animasyonunuzu sergileyelim dedik. Fuarlarda sergiledik. Emin ol ki, Sanılanın aksine bu işe gönül verdiğimizden dolayı, "Bizim çektiklerimizi gençler çekmesin" dedik ve elimizden geleni yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Lütfen Kalbimiz kırmayın da aynı Şevkle elimizden geleni ardımıza koymayalım...
Niyetinin iyi olduğunu biliyorum ama "Gönül" işte bu!
İmkansızlıklar Ülkesinde Yokluklar arasında çarpışıyoruz emin ol Genç dostum. Kimse bana yardım etmedi, bilirim yalnızlığı. O yüzden herkese kapımız açık elimizden geldiğince... Yeter ki, Motivasyonumuzu eksiltmeyin, bilin ki 25 seneden sonra beklediğimiz "1 gram saygı, 1 gram sevgi" başka birşey değil. Bu sözlerim seni bahane ederek Forumdaki gençlere aslında Barış Kardeş. Merak etme seni takip ediyorum, Gönlünün Temizliğinin farkındayım. Keşke her Forum sakini de senin gibi olsa demeye getiriyorum lafı kısaca...
Saygılarımla,
Ergin TEZER
Autodesk Authorised Instructor
- Offline
- Erkek
Sayın Ergin hocam
Öncelikle yufka yüreğiniz için , tatlı sözleriniz için çok teşekkür ederim hocam.Sizin sözlerinizin yumuşaklığı bizim yüzümüze , karakterimize vurmuş hocam :) son mesajımın sizi incittiğine üzüldüm kusuruma bakmayın hocam.Amacım kimseyi rencide etmek değildi,ama ne demek istediğimi ne anlatmak istediğimi anladığınıza eminim hocam.
Sizin zamanınızı sizin kadar yakından bilemesekte , şuanki durumdan bile kötü oolduğunu biliyorum,kendi çabalarınızla kendi emeklerinizle biryere geldiniz.Bu sizin yeteneğiniz ve azminizi gösteriyor.Bizde istiyoruz ki.Abilerimiz öğrenmiş bize neden destek cıkmıyorlar diye.Bizde internet nimetini açar öğreniriz , yıllar geçer yarıda kalırız yabancılar uzun metraj film yapımca yemin ederim izlerken zevk aldığım kadar biz neden yapamıyoruz diye içim içimi yiyor.
Sizin bu foruma üye olupta bu işe gönül verenlerle sürekli iletişimde olmanız bile halukülade sizden + olarak bir helal isteyebiliriz o kadar hocam.
Sizin dışınızda bazi kurumlar hatta çoğu kurum bu işi ticarethaneye dökmüşler hocam ben bunu bizzat kendim gördüm.Kesinlikle siz ve kurumunuza bir lafım yoktur olamazda.Haddime değil.
Bu arada beni takip ettiğiniz için ve bana karşı söylediğiniz güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim hocam.Allah razı olsun.
Hayırlı geceler dilerim.
- Offline
http://www.digitaltutors.com/11/learning_paths.php
Biraz önce bu linki keşfettim , hangi programı öğrenmek istiyorsanız seçin ve takip etmeniz gereken eğitimleri size gösteriyor. Örneğin Maya konusunda sırf modelleme ile ilgili 161 saat 35 dakika`lık learning path eğitimleri koymuşlar , varın rigging , animation eğitimlerinin kaç saat olduğunu siz düşünün. Yeni başlayacak olan arkadaşlar veya benim gibi nereden başlayayım teleşında olan arkadaşlar için belki bir rehbet olabilir. 3Ds max , xsi , photoshop vs.. neredeyse tüm programlar için learning path mevcut.
- Offline
- Erkek
Sevgili Serbay,
Neden ya da nerede Rigleme Kullanırsın?
Basit gibi görünen bir soru di mi ? Ama linkini verdiğin internet sitesinde ne yazık ki bu basit gibi görünen ama çoooook önemli soruyu açıklamıyor. Türkiyede var olan Eğitim sistemi : "Ezberle, Geç", "En iyi ezberleyen Üniversite sınavında birinci" gibi mantıklar yüzünden batmış vaziyette.
Organik Modellemeden bahsederler ya da Organik karakterlerin hareketlerinden, ama işin temelinde yatan vertex/ smooth ya da büyük matematikçi Bezier`den bahsetmezler. Ama ezberleyenler "iyi taklit" eder. Ruhsuz Karakterleri koşturur ortalıkta. Hallbuki Sanatçının yorumu olmalıdır Filmin içeriğinde, Karakterin gölgesinde... Zeki Müren gibi Yorumlamak gerekir, Pop şarkıcıları gibi ezbere ritm tutmak, nafiledir çünkü; Eğer amacınız, Dünya çapında Animatör olmaksa...
Saygılarımla,
- Offline
- Erkek
Hocam onları araştırmak artık bize kalmış birşey , eğer bu işe gönül vermişsek araştırıcaz öğrenicez , onlar Bezier`den bahsetmiyorsa biz araştırıcaz buna mecburuz eğer istiyorsak. Vertex ya da Smooth gibi terimleri onlar söylemiyorsa biz bulucaz hocam. Siz bu yerlere gelene kadar kim bilir kaç gecenizi gündüzünüze kattınız , kaç gece gözleriniz kan çanağına döndü ? Sonuçta bu işler kolay olmuyor. Şu an ben o sitelere mecburum çünkü öğrenci ekonomisine sahibim ne altı ne üstündeyim onun. Gidipte şu an kurslara kayıt olabilecek bir güce sahip değilim. Şu an ben bana düşeni yapıyorum ve araştırıyorum bol bol okuyorum , arta kalan zamanda ise programları öğreniyorum çalışıyorum. Ayrıca sırf program öğrenmekle kalmıyorum Tipografi dersleri vs.. gibi sanatsal dersleride takip ediyorum. Daha işin başında olduğum için eklemleme , modelleme veya animasyon üzerine yoğunlaşmıyor genel odaklı gidiyorum çünkü hangisine kabiliyetim var veya hangisini daha çok severim bilmiyorum şu an benim yaptığım keşfetmek 2 yaşında bir çocuğun heyecanıyla...
İleriki safhada mutlaka bir uzmanlık edinmeye çalışacağım compositing , animation , rigging vs.. mutlaka bunlardan birinin üzerine daha çok yoğunlaşacağım ama şu an sadece keşfediyor ve öğreniyorum bugün hiç bir tutorial , ders , özel ders vs.. konu 3D veya başka bir eğitim olsun bize herşeyi zaten veremez siz bir hoca olarak bunu çok iyi bilirsiniz. Öğrenciye düşen çok şey vardır..
Bir 3. sınıf Fizik öğrencisi olarak Einstein`in şu sözlerini çok sevmişimdir ; “Benim özel bir yeteneğim yok. Yalnızca tutkulu bir meraklıyım.”
Hepimizin tutkulu bir meraklı olması dileğiyle hocam.
Ayrıca mesela şu an merak ettim gerçekten ;
Neden ya da nerede eklemleme kullanmamız gerekiyor hocam ? Okuyabileceğim ve paylaşabileceğiniz bir yazınız var mı bununla ilgili ?
- Offline
- Erkek
Sayin Baris bey;
Sizin diger arkadasla olan yazismalarinizi okudum ve sizden bir konuda yardimci olmanizi rica ediyorum.Eger yardimci olabilirseniz memnun olurum ben oncelikle mimari egitim daha cok tasarim diyelim bunun icerisine sizinde bildiginiz gibi mimari projeler ve araba tasarimlari gibi konulari oncelikle ogrenmek istiyorum ve bununla birlikte daha cok reklamlarda kullanilan animasyonlar olsun veya ozellikle bu ezel dizisindeki o bslangic jenerikleri olsun o tip tarzlari ogrenmek istiyorum mumkunse sizin bu konularda onerebileceginiz ozel ders olabilir veya kurs yeride olabilir bana bu konuda yardimci olabilirseniz cok memnun olurum...
Basta soylemeyi unuttum ben bu konuya yeni yeni ogerenmeye basliyacam...
Ilginiz icin simdiden tesekkur ederim...
Saygilar
- Offline
- Erkek
@ Ahmet dartar
Öncelikle ahmet bey , ben bu konularda üstün bilgilere sahip değilim , kendimi cok bilmiş sıfatına sokmak istemiyorum ama yardım etmek farklı bir konudur ve yardımım dokunursa ne mutlu bana :)
Öncelikle sen bir yandan mimari modelleme & animasyondan bahsediyorsun diğer yandan ezel dizisindeki jenerikten :)
Mimari modelleme ve animasyon (Genellikle) 3DS MAX ile yapılır ve eğitimlerde 3ds max ile verilir.
Mimari modelleme,animasyon yada görselleştirme alanında uzmanlaşmak ve o konuda eğitim almak istiyorsan , sana bu konuda önerebileceğim, sitedeki tüm arkadaşlarında bildiği gibi. Sayın Ergin Tezer hocamız var.Bildiğim kadarıyla 10 seneden fazla bir süredir bu sektörün içindedir kendisi ve sana cok yardımcı olabileceğini düşünüyorum , istediğin bölüm,sektör vb.Hem yardımcı olur hem gereken altyapıyı eğitimi sana verebilir.
Dizi ve filmlere jenerik hazırlamak istiyorsan , after effects programını öğrenebilirsin. Bildiğim kadarıyla ve yüksek ihtimalle ezel dizisinin jeneriği ``After Effects`` programıyla ve kamera hareketleriyle yapıldı.Dolayısıyla after effects programını tercih eedebilirsin.
After Effects konusudna ben kendim araştırmadığım için pek fazla bilgi sahibi olmadığım için sana biryer tavsiye edemem yalnış yönlendirmede yapmak istemem.Ama sitedeki arkadaşlar yardımcı olacaklardır.
Bol şanslar dilerim
- Offline