Bilgisayar Donanım : ssd solid disk seçimi ?
solid disk seçimini nasıl yapmalıyız arkadaşlar ?
- Offline
- Erkek
SSD lier yeni olduğundan mümkün olduğunca sorunlulardan uzak durun (forumlar yardımcı olur)
Yazma okuma hızı (çok) önemli değildir. İops değerleri önemlidir. Vertex 4 kullanıyorum, şimdilik memnunum.
- Offline
- Erkek
Vertex 4 ocz marka, ocz iflas etti, sonra da Toshiba satın aldı, ocz vector tavsiye ederim. Hala stoklarda var. Kingston gibi markalarda değerlendirilebilir , ucuz ssd ler de bir çok sorun çıkıyor (aynı anda yazma okuma yapamama gibi-genelde ilk çıkan ssd lerde var), iyi araştırın derim.
- Offline
- Erkek
Önemli uyarıyı yapmak istiyorum. Çünkü pahalı bir ürünü satın almak üzerisin. Bende çok düşündüm almadan önce ama iyi ki almışım diyorum fakat riskleri çok yüksek. nedir o riskler;
1.si; Standart hardisklere göre veri kaybı olma ihtimali çok yüksek. yani; ani voltaj gel gitlerinde yada elektriklerin gidip gelmesi sonucu oluşacak bir olayda ssd lerde verilerin silinebilir. normal harddisk de bu ihtimal var ama ssd lerde bu ihtimal daha "yüksek".
2.si; ömürleri. standart harddisklerden daha "kısa". bu bilgi kutusunda yazar. bilmem kaç saat diye.
3.sü; kalıcı hasar yani "bozulması" ihtimali çok yüksek normal hard diske göre.
Donanımhaber.com`u çok sık takip ederim. Mesut Çevik bununla ilgili bilgileri vermişti sitesinde. ama bu riski göz alarak satın aldım. bu yüzden düşük kapasiteli (250gb) aldım. 2TB da satandart hard diskim var.
Tavsiyem şu; ben böyle yaptım çünkü oluşacak sorunlarda değerli çalışalarımın kül olup gitmesini istemezsin;
-alacağın ssd ye sadece işletim sistemini kurmak için al. alacağın ssd ye yani sadece windows u kur. oyunlarını diğer programlarını standart sabit disklerine kur. çok sık kullanacağın programları ve hızlı çalışmasını istediğin, mesela max programı gibi, programlarını ssd ye kur ama kayıtlarını normal hard diskine "yönlerdir".
Ben SanDisk extreme sata3 250gb aldım. İnanılmaz memnunum. ssd almanın en büyük avantajı windowsunun hızlı açılmasında çok işe yarayacak olması. benim masaüstüm 7 sn.de hazır oluyor. formatı 15dk bitiriyor.
- Offline
- Erkek
işletim sistemi için 120 gb alırsanız büyük ihtimalle yeterli olmaz. Bunun dışında sistemde kullanılacak diskler için ben aşağıdaki gibi bir sistem kullanıyorum ve gayet memnunum (özellikle freelance çalışanlar için). Belki ssd alacaklara faydası olur.
1. 240 gb ssd = işletim sistemi için
2. 240 veya 120 gb = sırf cache bellek için. özellikle premiere after effects gibi adobe programlarını kullananlar için oldukça faydalı.
3. 240 veya 120 gb = üzerinde çalışılan projeler için
4. 1Tb veya daha altı standart HDD = Actif çalışılan proje dışındaki diğer dosyalar için. düşük tutmak hız ve güvenlik açısından oldukça güvenli.
5. 3 TB veya daha fazla harici standart HDD - Uzun süre kullanmayacağınız dosyalarınızı güvenli şekilde arşivlemek ve yedek oluşturmak için.
Bunun dışında bilgisayara takılı olan standart HDD yi de çıkarıp yerine 500 gb civarı bir ssd takmayı da düşünüyorum. Yani sistemde hiç Standart HDD olmayacak.
not: 1 ve 2 yerine tek bir 500 gb civarı da olur.
- Offline
- Erkek