3ds Max : çok katlı bina modelleme tekniği
Görsel hazırlayan biri olarak mı ``kat planları değiştirdim `` cümlesini kuruyorsunuz ? Kat planları görsle hazırlayan kişiye ulaştığında değişmez ulaş bey.Mimari ofiste katplanı tasarımı aşamasında 234325345 kez değişebilir .Biz burda hangi gözle bakıyoruz ? hangi konumda ve hangi görevde çalışıyoruz ? buna açıklık getirelim kavram kargaşası oluyor ve insanlar yanlış yönlenecek.lütfen mimari ofis içerisindeki ekibin, mimari plan tasarlama aşamasıyla,bunlar bittikten sonraki görsel hazırlama kısımını karıştırmayalım.
- Offline
- Erkek
Ben ağırlıklı olarak görselleştirme yapıyorum. Mimari proje çizdiğim zamanlar da vardı ama şimdi görselleştirme yapıyorum. Görsel hazırlarken, pek çok defa değişen projelerde görsellerimi tadilatlara göre değiştirdim. Hem içini hem cephelerini. Değiştirdim, tadilat için paramı aldım, makbuzlarımı da kestim. En son Bursa`da 9 bloklu bir site yaptık. İlk aşamada binaların planları değişti, tekrar yaptık, İkinci aşamada binaların çatıları değişti yine değişiklikleri yapıp paramı aldım. Üzerine Tevhid oldu 10 bloka çıktı, tüm binaların yerleşimi ile birlikte peyzaj değişti ve kat planlarında ufak değişiklikler oldu onları da yaptık Paramı aldım. Yine İzmir`de sürekli çalıştığımız bir mimarın, neredeyse her 3 projesinden biri değişiyor, cephe de kat planı da, bina alanı da değişiyor. Özellikle mimari uygulamalar için İzmir Pilot bölge olduğu için, tadilatlar sıklıkla yapılıyor. Yeni mevzuatlar gelince onaylı projeler de değişiyor hatta.
- Offline
- Erkek
5-7 yıldızlı oteller,büyük residenceler,50 şerli villa komplexleri, vs gibi büyük çaplı projelerde görev aldığınızda mimari projeye okey verildikten sonra , 3d görsel aşamasında 1 kez bile değişmeye uğramadığını göreceksiniz.
Ortada ne proje ne de yapı yapılacak arsa yokken,bir mimar kağıda birşeyler kararlar,onu autocade geçer,sonra onuda görselleştirip müşteriye sunar , müşteri beğenmediğinde komple hepsi değişir. Gibi bir çalışmadan bahsetmiyorum.Ki konu başlığının ve verilen teknik bilgilerin bununla alakası bile yoktur.konunun nasıl buraya geldiğinide anlamış bile değilim..
Ki bu çalışma sisteminde bile müşteri önce planı onaylar. sonrasında sadece görselde değişim olur. Yani her ne şekilde olursa olsun sizin dediğiniz gibi olmasının hiç bir sonucu ve ticari sonucu olamaz. çizersiniz paranızı alırsınız sonrasında onun yapıpı yapılmadıgını bilmezsiniz.Ki siz bu şekilde şeylerle karşılaştığınıza göre kesinlikle çizdiğiniz yapılmamış demektir.
O halde son olarak yanlış anlaşılmadan şunu demek istiyorum ki , yine birileri çıkıp bana sataşabilir :) İleride daha büyük projelerde ve profesyonel işlerde çalışıldığı zaman , işleyişin bu şekilde olduğu ve bu şekilde olması gerektiği görülecektir zaten.
- Offline
- Erkek
hocam bana kalırsa ;
bir proje inşaat aşaması bittiği veyahut iskana geldiği zamana kadar olan süre zarfında her şey değişebilir.
Yapıyoruz cepheyi, belediye dahil herkes kabul ediyor ; inşaattaki usta yapamıyor; usta yapıp geçti diyelim iskanda sorun çıkıyor, iskan tadilatı veriyoruz. Gidip cephenin fotosunu çekip belediyeye sunuyoruz.Ya ceza kesiliyor yada değişiklikleri kabul ediyor.
Şimdi üstte inşaatın fotosunu çekiyoruz dedim, fakat üç kağıt yapıp ceza yememesi için 3d model üzerinden değiştirip tadilata verdiğimizde oluyor.
Bunları düşünerek söylüyorum ki bir proje iskanı almadan herşeyi değişebilir. Kapısından tut,cephesine yada iç planları v.s.
Bunun dışında ,taslak üzerinden cephe yapıyoruz.%99 kapısı değişir, penceresi değişir, cephesi değişir herşeyi değişebilir. Kimse garanti veremez !
Bunların yanında kiriş yaparız 20-50. Projede adam onu 60-30 yapar. Pencere yaparız 180-233, adam onu yapar 150,233.Söve yaparız 50-10 , projede adam yapar 20-10. Bunlarıda bizim dışımızda kimse farketmez, geçerrr giderrr.
Ekstra olarak geri dönüş önemli. Sırf belki geri dönüş yapmamak için kotlarına ve rampa eğimine dikkat edip cephe yapılabilir, fakat proje için yine sağlıklı olmaz;mimarisini çizen adam derki kapısını buraya çek, pencere burada olsun v.s. Bunlara ne derecede ne kadar dikkat etmemizde doğrudur bilemem.
Geri dönüş için ise file manager güzel bir yöntem. Küçük projeler zaten gözle bile düzeltilebilir onun için de sorun olmaz. Bunun yanında Crop aracıyla Render alıp Ps de editlemeyi yapmak benim için vazgeçilmez.
Başka bir yöntem ise İnstance ile çalışmak için sahneyi oldukça rahatlatır.
Başka bir yöntemde aklıma gelmiyor, bu tarz yöntemleri konuşursak gidişat aşısından daha iyi olacağına inanıyorum
- Offline
- Erkek
Selam Yasin,
Benim tavsiyem file manager olacak çünkü Autocad de ileri düzey modelleme yapıyorum diyorsun,bu senin işlerinde daha hızlı olmanı sağlayacaktır.
Ama diğer bir tavsiyemde boşluk buldukça maxte polymesh tekniklerini öğrenmen olacaktır.
Kolay gelsin.
- Offline
- Erkek
Pes ya Hu, ben bunca yıllık tecrübeme rağmen şu şudur diye cümle kurmam diyorum, siz hala değişiklik olmaz, şu olmaz bu olmaz diye kesin konuşuyorsunuz ve üstünlük kurmaya çalıştığımı söylüyorsunuz. Her halde başka dünyalarda yaşıyoruz, etrafımdaki bütün mimarlar ve 3d çalışma yapanlar revizyon üstüne revizyon yapıyor. Siz herhalde şanslı bir kesim olarak sadece katalog işleri yaptınız. Yok daha tecrübeliyim yok şöyleyim diye kişiselleştiren de yine aynı üslubunuz. Hangi mesajımda sert bir kelime kullanmışım? O kadar seviyorsanız gidin onunla yapın bütün çizimi vs yazan benmiyim? Olayı konuya çözüm bulmak yerine, bu çözüm çok saçma, maxte yapın gitsin tarzı yazan da yine benmiyim? Allah aşkına konu uzamasın. Kişileri suçlamaya dönmesin.
- Offline
- Erkek
Ben wall komutu ile tüm duvarları(iç duvarlar dahil) çizip.ZEmin oluşturup o şekilde yapıyorum.Kesit vs aşamalarındada çok kolaylık sağlıyor.
- Offline
- Erkek
Hatice`ye değil neticeye bakalım diyip konuyu yumuşatayım biraz.
- Offline
Benim izlediğim yol şu:
1-Genel olarak autocad çizimlerinde çizgi kalabalığı olduğundan bana lazım olan duvarları pline ile çizer ve dwg olarak kaydederim.
2-Max te segment sayısını ayarlayıp extrude ederim.
3-Poligona çevirip kirişleri bağlarım.
4-KAt benzerliğine göre pencere ve kapıları yerleştirip kopyalarım.
Şuana kadar en fazla bir saatte bina kaba olarak hazır olmuş olur zaten.
5-Kaba binam hazır olduktan sonra cephe tasarımını farklı objelerle yaparım.
6-Müşteri mutlaka revize ister,her zaman nokta atışı yapamazsınız.Ne gerekiyorsa max sahnenizden revizenizi yaparsınız.Bina tasarım sürecinde revize kadar doğal birşey yoktur ki.Sonuçta 3d programlar bina bitmeden bitmiş halini göstererekten her anlamda tasarruf sağlar,daha iyi bir tasarım sağlar.Mimar,müşteri,mevzuat;birinden biri değişiklik isteyecektir.Sahne kurulum alışkanlıklarını ona göre belirlersiniz.
7-Revize bina karakterine çok etki ediyorsa duvarları baştan çizersiniz.
8-Projeye nin büyüklüğüne göre işler değişebilir.Bu sizin yoğurt yiyişinize kalmış bir konu.
9-Mimari sektördeyseniz BIM sistemiyle çalışan programları öğrenmelisiniz.Revit , Archicad çok başarılılar ve bu kadar kalabalığa gerek kalmadan bu işi çözüyorlar.Tek dezavantajları render kalitesi.Render aşamasına gelindiğinde max e atıp orada da alabilirsiniz.
- Offline
- Erkek
herkez emeğinin karşılığını alabiliyorsa sorun yok bence. bunu bilir bunu söylerim :)
- Offline
- Erkek