3ds Max : 3D ciler için ünvan
bu ünvan sıkıntısını hepimiz yaşıyoruz sanırım:)
- Offline
- Erkek
CG artist `e Bilgisayar la yapılan grafikler de girer. Eğer Grafiker değilseniz 3D Artist daha uygun olur. Gene, Grafikle uğraşmıyorsanız, grafik ismi geçen herhangi bir sıfat edinmeyin, farklı kulvarlar sonuçta...
- Offline
- Erkek
Doğru haklısınız
- Offline
- Erkek
Artistin önde gine yazıyor benimkinde.
- Offline
"3D Tasarım ve/veya Görselleştirme Uzmanı"
- Offline
- Erkek
Benim şahsi fikrim: Öyle yektan " the Artist", "Sanatçı" sıfatlarını kullanmak, bizim memlekette türkücülerin ya da tek şarkılık popçuların kendine "sanatçı" demesi gibidir ve biraz züppece olur.
Yani bu programı kullanan herkes "laank" diye sanatçı olmadığı gibi yaptığımız çalışmalarda "sanat eseri" olmuyor.
Bu sıfatı öyle yekten kullanmak gerçek sanatçılara ve bu işi eğitimini almış üst düzey profesyonellere ayıp olur gibi geliyor.
Bence en güzeli "mimari modelleme ve Görselleştirme Uzmanı" gibi bir titr uygun olacaktır.
İşin en güzeli sıfattan ziyade yaptığınız çalışmaların gerçekten sektörün profesyonelleri tarafından takdir görebilir olması ve render görüntünüze bakan sıradan birisinde tekrar bakma isteği uyandırmasıdır.
ama kişi kendisinin "Sanatçı" olduğunu düşünüyorsa bir şey diyemem.
Not: Büüyük büyük dedem bize," Zarfa değil mazrufa bak" diye öğretmişti.
- Offline
- Erkek
``render görüntünüze bakan sıradan birisinde tekrar bakma isteği uyandırmasıdır``
Bu bana bir ölçüt gibi gelmedi.Çünkü Zevk,Hoşlanma,Beğenme gibi kavramlar değişkendir ve sabiti yoktur.Sabiti olmayan bir konuda kimse sabit bir sanatçı ünvanıda alamaz.Birisi tekrar bakar, birisi bakar anlamaz. Birisi bakar beğenmedim der. Bütün bunlar göz önüne alındığında bu tür konuların bir ölçütü kesinlikle olamaz. Ancak teknik konuların bir ölçütü vardır. Temiz modelleme yapıyorsundur. Hatasız yapıyorsundur.Kaplamaların iyidir.Hatasızdır. Render fotorealistiktir. İşte ozaman bu bir ölçüttür.Kişi bunları haliyle başarıyorsa bakan ister beğensin ister beğenmesin kimseyide bağlamaz bence. Ünvan olarakta kim ne işi yapıyorsa o yazılır.Bu biraz dallı budaklı bir konu. Detayı fazla. herkes yaptığı uzman oldugu konunun uzmanı şeklinde yazdırırsa herkes o kişiyi tanır o yönde saygı duyar bence
- Offline
- Erkek
"Başkasının Lafına göre Hareket Eden En büyük Günahı işleyendir" şeklinde Sünnet etmiş Sevgili Peygamberimiz. Picasso nun tablosuna bakıp da "Kim la Bu Piç Haso" diyen bir adamı referans alıp, Çalışma veya Sanat yapmayı düşünmek bence hiç başlanmaması gereken bir davranıştır. Bu forumda Bulunanları Sadece kendisi gibi görenler olabilir. Ama bunda da yanılabilirler. Sakın yanlış anlaşılmasın: Sanatçı, Sanat ile uğraşan kimsedir. Sanatçı Sıfatı o kişinin yeteneklerini iyi mi, yoksa kötü mü olduğunu belirleyen bir kelime değil, sadece ilgili sanat dalıyla uğraştığını belirten bir sıfattır. Yani Sanatçı adam dediğiniz zaman, aslında sadece ilgili bir sanat dalıyla çalışmalar yapan anlamına gelir. Ve Kartvizitinde, 3D Artist ya da 3D Sanatçısı yazan kimse de yetenekli ya da yeteneksiz olsun, sadece 3D Sanatıyla uğraşan kimse anlamına gelir.
Bu arada 15 seneden fazla bir süre üzerinde "3D Artist" yazan Kartvizit imi dağıttım.
Yukarıdaki yorumlardan bazılarında bahsi geçen Esprileri yapan insanlarla da karşılaştım bolca miktarda. Ama aynı kişiler söz konusu iş olunca Kartvizite değil sadece yapılmış olan önceki referanslara bakıp karar verdiler. Ve de Tanışma basamaklarından bir olan Kartvizit işlemi de, görevini görmüş oldu.
Hazır Yeri Gelmişken Animatör deyince de yanlış anlayanlara da siz "Jonglör" nedir bilir misiniz diye uyarıda bulunun bence, Tabii insan, önce kendi yaptığı işi iyice araştırmalı, öyle değil mi ? ;)
- Offline
- Erkek
Sanat ve sanatçı kavramlarına hiç girmeyelim bence. Kendisine sanatçı ve yaptığı şeye sanat diyen bir insana karşı hiçbir çürütücü teziniz olamaz. O adam için bu kanıksama doğrudur ve birgün savunduğu şey global toplum tarafından sanat olarak algılanabilir. Yani kavramlar ve yorumları tartışmak bize birşey kazandırmaz.
Bura benim dikkat ettiğim husus yaptığınız işin geçerliliği, size ve kullanıldığı alana kattığı değerdir.
Yani bir işi yapıyorsanız, müşteriniz işe değer veriyorsa ve yaptığınız iş dünyanın neresine giderse gitsin elindeki insanın meramını gideriyorsa, derdini anlatıyorsa siz başarılı birşeyler yapabiliyorsunuz demektir.
Özetlemek gerekirse yurtdışına yaptığım bir işi alan müşterim. Sunum paftaları hazırlayarak önce İstanbula oradan başka bir ülkeye oradanda esas müşterinin bulunduğu ülkeye gitti.
Müşteriyle görüşmeyi yaptı işi aldı, memnun olarak geri döndü.
Bana söylediği şuydu.
Yaptığın işi birçok insan gördü ve hepsi beğendi. Müşteri ile çok güzel bir görüşme yaptım akabinde başka bir arkadaşının villa projesinide aldım.
Ben bugün şunu anladım Halit bey. Yeterli, kaliteli ve doğru zamanda yapılan 3D sunumun etkisi çok güzel oluyormuş. Farklı dillerde olan insanları ortak bir görselde buluşturmak ve ayakları yere basan veriler ile sunum yapmak çok rahatlattı beni.
Bu benim bu işi çok dehşet yaptığımdan kaynaklanmıyor. Ortada yaptığınız işe verilen değer, duyulan ihtiyaç ve birçok etken var.
Bir işi kaliteli yapmak veya doğru yapmak arasında çok fark var. Ama kaliteli ve doğru yaparsanız işte o zaman işler değişiyor.
Özel üniversitelerin ve paralı eğitim veren kurumların mezun ettiği insanların bile etiket aldığı içi boş bir sistemde kendinize verdiğiniz ünvanın hiçbir anlamı yoktur.
Yaptığımız iş çok zor ve garip bir kulvarda.
- Offline
"3D Artist" bence daha guzel ...
- Offline
- Erkek