Genel Konular : Telif hakları hakkında :
Mrb. Ufak bir sorum olacak.
Sorunum şu ki, İnternet siteme eski çalıştığım ofiste ki çalışmalarımı koymak istiyorum.
Eski çalıştığım yerde ki patronum pek sevmez, bu şekilde paylaşmayı. Ondan izin almam gerekir mi?
Sonuçta benim de emeğim var, 3d modeli bana ait yada görseli zaten ben oluşturdum.mimar olan ve 3d programını Bilmeyen eski patronum bu çalışmalar için hak talep edebilir mi?
- Offline
- Erkek
Karışık bir durum eser konusu.
Mesela farklı açıdan tender alıp koyabilirsin ! Yada yarısı wireframe olarak koy.
- Offline
- Erkek
Merhaba, modellerinizi, tasarımınızı internete koyup paylaşabilirsiniz. Modelleme ve /ya tasarımı siz yaptığınız için sorun olmayacaktır (hazır modeller farklı bir durum). Hollywood film sektöründe çalışanlar da bu tür işlerini zaten internet ortamında paylaşıyor. Paylaşımda bulunurken hangi firma veya kim için olduğunu da paylaşmalısınız. Eğer iş sözleşmenizde özel bir durum yoksa bunları yapma şansınız var. Talep konusu farklı bir şey; işverenin talepte bulunması için yapılan ya işlerin teliflerini almış olmalı ya da sizi bir sözleşmeyle bağlamış olmalı.
- Offline
- Erkek
Sözleşmede belirtilmediği sürece sakınca yok.Ancak belirtilmiş ise izin alman izin almazsan adam gördüğünde kaldır derse resmi kaldırman gerekir.Direk telif davası açarmı o da kişiye kalmış.3d programı bilmemesi birşey değiştirmez.Burada şu da faktör tasarım sanamı ait onamı ait.Onun tasarladığı ama senin render aldığın birşey ise paylaşmaman daha iyi olur.Ancak tasarım sana ait ise çok bir problem olmayacaktır istediği kadar dava açabilir.
- Offline
çok teşekkür ederim ilginiz için.
Necmi hocam, bir sürü çalışma var ki hepsini tekrar tekrar bakamam maalesef.köşe bir binada köşeden değilde farklı açıdan yada cephenin önemli kısmı değilde farklı açıdan almak pek istediğim birşey değil
Sahnemde hazır model evermotion v.s. de kullanıyorum. bunlar sorun olacak mı ?
Şuanda beni bağlayan herhangi bir sözleşme yok , tabi benim mimar olan patronumun öyle bir bağlayıcı bir madde var mı bilmiyorum fakat tahminimce yok.
Asıl sorun, işveren benim eski patronumun sorun etmesi. Yoksa müşteriler yani müteahhitler v.s. sorun edeceğini pek düşünmüyorum.
Tasarımı bana ait olanda dediğiniz gibi sorun olmaz. Fakat tasarımı bana ait olmayan ve benim sadece render aldığım işler için durum nedir ?
https://www.startupnedir.com/eser-sahibinin-haklari-nelerdir/
Kanunun 8. maddesinde eser sahibi; “Bir eserin sahibi onu meydana getirendir. Bir işlenmenin ve derlemenin sahibi, asıl eser sahibinin hakları saklı kalmak şartıyla onu işleyendir.” biçiminde tanımlanmıştır. Eseri meydana getiren kişinin adının veya kendisini tanıtacak bir takma adın eser üzerinde belirtilmesi durumunda aksi ispatlanıncaya kadar bu kişi eser sahibidir. Eser sahibinin adının eserde belirtilmemesi durumunda yayınlanmış eserlerde yayımlayan, o da belli değilse, eseri çoğaltan eser sahibine tanınan hakları kullanma yetkisine sahiptir.
Asıl tartışmanın en çok çıktığı soru şu: eseri birden fazla kişi yaptıysa ne olacak? Eser sahibinin birden fazla kişi olması durumunda öncelikle eser sahiplerinin meydana getirdikleri kısımların birbirinden ayrılıp ayrılamayacağı tespit edilmelidir. Burada herkes eserin farklı modüllerinin tamamını meydana getirebileceği gibi bir kişi kod yazarken bir diğeri veritabanını tasarlamış, bir başkası ise görsel tasarımı üstlenmiş olabilir. Eğer bir eserin meydana getirilmesinde her emeği geçen eserin belirli bir kısmını meydana getirmiş ise her emeği geçen kendi meydana getirdiği kısım üzerinde eser sahibine tanınan haklara sahip olacak ve bu haklarını tek başına kullanabilecektir. Eserin tamamına ilişkin maddi ve manevi hakların kullanılmasında ortak eser sahiplerinden her biri diğerlerinin iznini talep edebilir ve diğerlerinin bu izni vermekten kaçınmaları durumunda mahkemeye başvurarak bu iznin alınması yoluna gidebilir.
Eser birden fazla kişi tarafından meydana getirilmişse ve bu kişilerin meydana getirdikleri parçalar ayrılmaz bir bütün oluşturmuşsa eseri meydana getiren kişiler eser üzerinde müşterek(ortak/birlikte) mülkiyet sahibi olurlar. Bu durumda eser sahipliğinden kaynaklanan hakları birlikte kullanacaklardır.
Burada yazanlara yani kanuna göre , eser sahibi benim. Doğru mu ? Sizin fikriniz nedir ?
Benim düşüncem de bu yönde. Tasarımı bir başkasına ait olsa bile, görselleştirme bu işin can alıcı noktası. Yoksa 3d 'ye ne gerek var.autocad 3d de sunum yapalım.
- Offline
- Erkek
Kanunlar bu konuda yoruma açık.
Eğer çalışmalarla ilgili herhangi bir özel hüküm yahut ve gizlilik anlaşması yoksa, Çalışmalardaki payınızı belirterek bunları yayınlamanızda bir sakınca yok.
Şöyle bir örnek vereyim, adam koca bir sitenin denizliklerini takıp sayfasında tüm siteyi yapmış gibi yayınlıyor. Böyle şeyler iyi niyetli yorumlanmıyor.
Ama şunu da söyleyeyim, şuan mahkeme salonlarında kanunlardan bir haber, yönlendirmeye o kadar müsait stajyer seviyesinde "hüküm adamı" var ki her şey için hiç olmadık kararlar da çıkabilir, bir bilir kişi aldatmacasına bakar, heleki böyle flu meseleler çok can yakıyor.
- Offline
- Erkek
Dediğim gibi tasarım sana ait ise bir problem olmayacaktır.Bir işverenin yanında çalışıyor olman o kişiyi hak sahibi yapmaz sadece maaş veren kişi yapar.Ki bu kişi bir kasapta olabilir.Örnek içmimarsın hepimizin bildiği bir kişi seni işe aldı sürekli elemanısın.Mesela Nusret.Yeni açılan şubelerinin tasarımını sana yaptırıyor.Bu noktada Nusretin hak sahipliği ne olabilir.Maaş dışında birşey yok.
Planı çizip tasarımı yapan sensin render alan sensin hatta abartalım uygulamayı yaptıran sensin yetmedi ortadaki havuzun taşlarını sen döşedin.Demekki eser sahibi sensin.
- Offline
Firma ismini veya tasarımcı ismini belirterek ekleyebilirsin bence. Destek verdiğin aşamalara kendin için credit verebilirsin.
Yaptığımız/içinde bulunduğumuz işleri paylaşmassak nasıl sektörde kendimizi göstereceğiz. Yapmış olduğun renderlar senin geçmişin, hangi-ne kalitede projeler içinde olduğunu gösteren birşey. Sen tamamını ben yaptım gibi göstermediğin sürece kesinlikle yapılması gereken birşey.
Hatta patronların bile desteklemesi lazım o kadar emek veriyoruz onlara, bizim onlardan sonraki başarılarımızla mutlu olmalılar.
Ben 7 yıldır bir ofiste çalışıyorum burdan çıktıktan sonra içinde bulunduğum projeleri paylaşmadıktan sonra yeni mezun gibi ortalıktamı dolaşacağız.
- Offline
- Erkek
Erman bey,
Firma ismi veya tasarımcı ismini belirtmek benim tercihimde olan birşey.
Şöyle ki :
https://www.etkinpatent.com/tasarim-hakki
Buradan anladığım kadarıyla tasarımda benim de payım veya hakkım olduğu için ortak tasarımcı olarak tanımlanıyor.
Alıntı :
2.Tasarımın birden fazla kimsenin yaratıcı ortak çaba ve katkılarıyla meydana getirilmiş olması halinde, taraflar arasında aksine bir anlaşma yoksa, tasarımcıların tasarım üzerinde ortak hak sahibi oldukları kabul edilir. Bu durumda tasarımcıların tasarım üzerindeki hakları tasarımın tamamına yaygındır. Tasarım üzerinde bir paylaşma yapılamaz.
3. Ortak hak sahipliğinde, ortaklardan her biri, diğer ortakların haklarını ihlal etmemek şartıyla, tasarımın kullanılması konusunda bağımsız olarak hareket edebilir.
4. Tasarım hakkı üzerindeki tasarruflar için hak sahiplerinin oy birliği gereklidir. Ancak tasarımın kullanılması amacıyla üçüncü kişilere lisans verilmesi söz konusu olduğunda mahkeme mevcut şartları göz önünde tutarak, hakkaniyet düşüncesiyle bu yetkiyi hak sahiplerinden yalnız birine verir.
Geriye sadece sözleşme kalıyor. İşveren ile patronum arasında..ikisi arasında yapılan sözleşmeler var ise, ona göre paylaşımlarımı kaldırabilirim. Onun dışında ama hukuki yaptırımı yok olarak algılıyorum ben.sizce durum nedir?
- Offline
- Erkek