Genel Konular : Freelancer Çalışmak
Arkadaşlar Merhabalar,
Aramızda birçoğumuz tam zamanlı olarak bir firmada maaş ile çalışmakta, fakat günümüzde zorlaşan yaşam şartlarında ve çoğalan ihtiyaçlarda maaşlar yetersiz kalmaktadır,en azından benim öyle.
Bende haliyle ek gelir elde etme yollarını aramaya başladım ve işimden arta kalan zamanlarda evimde proje görselleştirme işi yapmaya karar verdim fakat aklıma takılan bazı konular var ve bu sitedeki tecrübeli arkadaşlardan bu konularda destek bekliyorum.
1.Evden herhangi bir firmaya proje görselleştirme hizmeti verirken, fatura kesip devlete vergi ödemek zorundamıyız ?
2.Ben bu işi yasal olarak yapmak istiyorum, ileride herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmak istemiyorum, bu tarz çalışma tamamen yasal olarak nasıl yapılıyor?
3.Çalıştığım firma veya şahıslarla bir iş sözleşmesi yapabilmem için bir şirketim olmasına gerek varmı?
Kısacası evden görselleştirme hizmeti verirken ileride müşteriyle veya devletle alakalı herhangi bir sorun yaşamak istemiyorum, o yüzden gerek sözleşmemi gerekse yasal olarak yapmam gereken herşeyi yapmak istiyorum. Bu konuya bilgi sahibi arkaşlarımızdan cevaplar bekliyorum, beni ve bilmeyen tüm arkadaşlarımızı bu konuda aydınlatırsanız çok memnun olurum.
Teşekkürler, Saygılarımla.
- Offline
- Erkek
1- karşı taraf "fatura kesmene gerek yok açıktan öderim" diyorsa ve sen "vergi vermezse ölecek" hastalığına yakalanmadıysan zorunda değilsin. İllede fatura istiyorsa karşı taraf + %18'i öder sonra sende o faturayı kesecek "bir yol" bulursun.
2- Eşinin- kardeşinin - amcaoğlunun adına, şahış şirketi açabilirsin, şirket edresi olarak istersen "mesken" durumunda ki evini istersen de (ev olduğu çok belli olmasın prestij kaybı olur) bir sanal ofisi gösterebilirsin.
3- "adi sözleşme" diye bir şey var, bir peçeteye = ben atakan'ın evini boyamak için 50 lira peşin aldım 100 lirasını da şu tarihte verecek, ben de boya işini şu tarihte bitirecem. iki tarafın imzası + tarih = yazarsan bu sözleşme geçerli sözleşmedir. ama 2. sorunda illede yasal olsun ister çamurdan olsun demiştin, şirketini aç sözleşmen daha bi sözleşme gibi sözleşme niteliği kazanır.
aslında şirketmi açmalı yoksa vatoz gibi dipten sinsi gibi mi ilerlemeli? tamaamen atacağın taş ve ürküttüğün kuş sayısıyla alakalı. 300 tl ye bina modelleyip render alacaksan uğraşma şirket sözleşme filan der susarım. (iş bu cevap 15 yılı aşkın kişisel sektör gözlemler gereği verilmiştir, tavsiye niteliği taşımaz, kişileri - kurumları ve tarafları bağlamaz)
- Offline
- Erkek
Bir yerde çalışırken kendine şahış şirketi kurabilirsin, böylece halihazırda sigortalı olduğun için extra kendine sigorta/bağkur ödemesi yapmıyorsun. Şirket kurmak şahış şirketi olarak kolay, muhasebeci ücreti var oda sanırım aylık 150-180 arası değişiyor.
Ama iş yaptığın kişi fatura istemezse fatura kesme işi tamamen sana kalmış.
Ben bir süre dışardan freelance devam ettim, sonra 2 sene sürecek faturalı bir iş aldım ozaman şirket kurdum. Hala daha bir şirkette çalışıyorum.
Şahış şirketinin extra bir artısı yediğin içtiğin aldığın şeyleri gider olarak gösterebiliyorsun, ama tabi gelirin giderinden fazla olması lazımki değsin. Yeri geliyor 3 ay iş gelmiyor sırf muhasebeci ücreti bazen canımı sıkıyor.
- Offline
- Erkek
Atakan Bey, Erman Bey, cevapladığınız için çok teşekkür ederim, anladığım kadarıyla evden görselleştirme hizmeti vermenin yasal yolu bir firma kurmak.
Tabi dediğiniz gibi belli bir düzenli gelir elde edemedikten sonra oda pek mantıklı değil gibi, ben hertürlü soruna karşılık garantiye almak istemiştim kendimi, örnek veriyorum iş yaptınız ücretin bir kısmını alamadınız fakat yaptığınız iş faturasız olduğu için herhangi bir yasal hak idda edemeyeceğiz anladığım kadarıyla, veya dışarıdan bu şekilde proje işi yapıyorsunuz bir anlaşmazlık çıktı karşı taraf sizi şikayet edip faturasız iş yapıyor gibisindende mahkemeye verebilir.
- Offline
- Erkek
Türkiyede en büyük takıntı KDV konusunda oluyor. Bir Türk vatandaş'a iş yaparsan kazancın +%18 devlete vergi veriyorsun. internetten yabancıya iş yaparsan KDV muafiyeti var.
Örnek : 100 lira kazandın. Devlete +18 lira veriyorsun. Yani müşteriye 100 liralık iş yapsan bile 118 lira para alman gerekli.
Parayı nakit alın, vergi yasalarını iyice okuyun. Ciddi bir sorun çıkarsa muhasebeci muhatap alınmaz.
Bilgi satan biri patates satandan daha kötü duruma düşüyor. Çünkü patates-soğan nakit para ile alınıyor.
- Offline
- Erkek
Ayrıca kdv li fiyat verirken,gideri olmayan işlerdeki gelir vergisinin %30 olduğunu da hesaba katmayı unutmayın,yani gelir vergisi,muntasar,kdv yi bir araya koyduğunuz da rakamın yaklaşık %50'sini vergi olarak vereceksiniz..
- Offline
- Erkek
Kurallar degisti mi bilmiyorum 2013 yılında baktığımda serbest meslek erbabı olarak kayıt olduğunuz da 50.000 di sanırım o rakama kadar gelir vergisi odemezsiniz şirkete kendi adına stopaj ve kdv kalıyordu sanırım kdv yi de zaten karşı taraftan alıyorsunuz bu şekilde olabilir hem faruralandirma da yapabiliyorsunuz ama değişmiş olabilir kesin konusmayayim.
- Offline
- Erkek
Serbest meslek yapmak isteyenler için maliye bir PDF hazırlamış. serbest çalışmayı süşünenler bunu iyice okusun:
http://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/2018_serbestmeslek.pdf
- Offline
- Bayan
14.800 TL'ye kadar % 15
34.000 TL'nin 14.800 TL'si için 2.220 TL, fazlası % 20
80.000 TL'nin 34.000 TL'si için 6.060 TL, (ücret gelirlerinde 120.000 TL'nin
34.000 TL'si için 6.060 TL), fazlası % 27
80.000 TL'den fazlasının 80.000 TL'si için 18.480 TL, (ücret gelirlerinde
120.000 TL'den fazlasının 120.000 TL'si için 29.280 TL), fazlası % 35
- Offline
- Erkek
Çok teşekkür ederim verdiğiniz cevaplar için, bu konuda baya bilgilendirdi beni, tekrardan sağolun iyi çalışmalar.
- Offline
- Erkek