Genel Konular : Zekâ Meselesi
Şuraya bak.ilk 10 da ne bir bilim kurgu ne de hayal gücüne hitap eden bir film var.Bu toplumdan bir halt olmaz.
https://boxofficeturkiye.com/tumzaman/?tm=1989
- Offline
- Erkek
Olur, ama inşaatçı olur.Kimse yatırım yapmadikca ne yazıkki vasattan öteye geçmemiz mümkün değil.
- Offline
Gora filminin şehir tasarımları,uzay gemisinin tasarımı vb.Bence hepsi çok başarılı modellemelerdi.Bilim kurgu konusunda haklısın halk seviyor zaten fantastik ve bilim kurgu tarzı şeyleri,aşk,psikolojik,komedi vb,izlemekden sıkıldılar bence.O listede bir fantastik yada bilim kurgu filmi olsa ortalığı silir süpürür bence,çünkü şuana kadar ülkemize gelen bütün bu tarz filmler yüksek gişe yaptı.Zeka konusuna gelecek olursak bunu hayal gücüne bağlıyorum hayal gücünüde bilim kurguya bu durumda evet ülkemiz için olan kısımda haklısın.Ama şu vardır ki gerek kültür bakanlığı olsun gerekse bu tarz filmle uğraşan amatör yada profesyonel kişilere yüksek destek var araştırabilirsiniz.Asıl sorun şu kimse o kadar para vermek istemiyor bu sektörde olanlar.Ne kadar az para harcayıp ne kadar çok para kazanırız derdindeler hal böyle olunca ortaya böyle şeyler çıkıyor.İşin komik ynı koskoca ülkede şimdiye kadar yapılan bütün bilim kurgu filmleri toplasan 9 geçmez :)))
- Offline
- Erkek
Sistem eleştirilerinde işin her zaman, en az, iki tarafı oluyor. Bu yüzden sadece zeka, birikim ve kültür açısından bakarsanız yanılmış olursunuz. İşin bir de finans / hitap edilen pazar kısmı var.
Oğuzhan Bey`e katılmakla birlikte bir ekleme yapayım.
Hollywood yapım şirketleri, film gişeye girdiği anda tüm dünyaya yani ortalama 3 milyar insana; Bollywood ise yaklaşık 1 milyar insana hitap ediyor(du). Artık Bollywood`un bakir ve insan hikayeleriyle dolu girişimlerine Hollywood da yatırım yaparak işi global hale getiriyor.
Şimdi siz sadece Türk insanına ve belirli Türkî Cumhuriyetlerdeki en fazla 200 milyon insana hitap edecek bir prodüksiyona çok fütüristik / post apokaliptik bir mekan yaratmak için çok yüksek bütçelerle bilim kurgu filmi yaparsanız bu batık maliyet (sunk cost) olur. Pazarınız küçüldükçe yaptığınız filmler, minimum maliyet maksimum kar bekleyen sabun köpüğü işler oluyor maalesef.
- Offline
- Erkek
evet, mesela bu filmlere gitmeyip gidenleri elestirenler aksamlari evde oturup atom parcaliyor, oyle zeki insanlar hepsi :)
bu filmlerin hic birine sinemada gitmedim, hatta sinemada turk filmine gitmem diye bir kuralim da var ama giden kimseyede zeka meselesi adamlar gidiyor deme hakkini kendimde gormedim.
insanlar kendi paralarini ve yine kendi zamanlarini istedigi gibi harcar ve bu bir zeka gostergesi degildir.
ekleme:destek amacli olarak kotu kedi serafettin`e gitmistim en son :)
- Offline
Toplumun tarihi ve kültürü bu konudaki en önemli etmen. Bizim ülkemizde demekki Recep-ivedik tarzı komedi iş yapıyor. Kemal sunal'ın şişman ve absürt versiyonu. Doğru tespit, iyi kurgu.
Amerikan filmlerine bakarsanız milliyetçiliğin ve dini sembollerin mutlaka işlendiğini görürsünüz. Müzik klipler de aynı şekil. Boynunda haç olmayan şarkıcı çok az mesela. Nitekim herkesin sevdiği Süpermen dahi bir milliyetçilik sembolü.
Benim bir numara favorim ise "Wreck It Ralph" ... dünyada o kadar yer etmedi ama tam benim tarzım.
Zeka ile ilgisi yok, tamamen kültür ve zevk meselesi.
- Offline
- Erkek
abi sen neden hep aynı başlığı açıyosun
http://www.tr3d.com/forum/oku/genel/akil-ve-yaraticilik/
- Offline
- Erkek
Bana hindistan sinemasının ortaya koyduğu en iyi film 3 idiots, onu bile izlerken ileri sarmak zorunda kaldım. Adamlarda kendine göre zevki var.
Bunları zeka ile sınırlandırmak biraz dar bakmak olur olaya. Necmi hocamın da dediği gibi kültür.
Ama sizin bu aynı konuları tekrar açmanız biraz tuhaf, nedenini merak ediyoruz :D
Ha bu arada bence birilerini suçlamak yerine çalışıp ortaya iyi birşey koymak lazım.
http://www.imdb.com/title/tt0104815/
filmin bütçesine bakın 7000 dolar, Demek ki az para ile çok iş yapılabiliyor, biraz beceriklilik lazım.
Dağ 1 filminin bütçesi de çok azdı, ortaya koyduğu başarı ile dağ 2 nin çekilmesini sağladı ve bu sefer çok daha talep gören bir film oldu.
Sızlanıp durmak boş adam işi, herkes elinden geldiğini ortaya koyacak ki bu sektör gelişecek.
- Offline
- Erkek
Ne Dağ ne de El Mariachi sci-fi kategorisinde değil hayal gücü ile alakalı konuları da yok.
Cube serisini örnek gösterseniz neyse diyeceğim. Serinin ilk filmi bağımsız bir filmdi ve 300 bin Kanada Doları ile inanılmaz bir gişe yakaladı. Kaldı ki yine hedefi Amerika`nın kuzeyindeki devasa kitleydi.
Mesele sızlanmak değil elindeki pazar ile attığın taş ürküttüğün kurbağaya değmiyor işte. En iyi dizin Körfez ülkelerindeki 20 milyon Arap`ı eğliyor fazladan.
- Offline
- Erkek
cizgi123 Daha yaratıcı başlıklar isteriz. Mesela bir senaryo önerisi.. ne güzel olur.
Toplumun kültürüne uygun bir animasyon filmi düşünelim mesela. Kötü Kedi Şerafettin filmi fazla tutmadı mesela.. hazerfen Çelebi filmi THY reklamı olarak kaldı. Karikatür seven bir kitle var ama.. sinemaya yeterli izleyici olmazlar..
toplumun geneli görsel efekte karşı... ama savaş filmindeki helikopter sahnesini çıtır çıtır yiyorlar. Dizilerdeki araba kazası sahnesini gerçek sanıyorlar.
Bahsettiğim kitle GORA filmini kazayla açtığında "bu ne saçma film" diyip kapatır. Görsel efekt olduğunu farkettirmeyen... saman altından su yürüten görsel efektli bir film gerek.
- Offline
- Erkek