Genel Konular : Teknik öğretmenler ‘Mühendis’ olacak
Merhaba arkadaşlar bilgilendirme amacıyla konuyu açmış bulunuyorum.İçimizde haberi olmayan arkadaşlarında bilgilenmesini istedim.Umarım olur , teknik öğretmenlerimize daha güzel olanaklar ve haklar sağlanır.
Haberin kaynağı: http://gundem.milliyet.com.tr/teknik-ogretmenler-muhendis-olacak/gundem/gundemdetay/10.03.2013/1678409/default.htm?fb_action_ids=10200764380214113&fb_action_types=og.likes&fb_source=timeline_og&action_object_map={%2210200764380214113%22%3A608226665869790}&action_type_map={%2210200764380214113%22%3A%22og.likes%22}&action_ref_map=[]
- Offline
- Erkek
1 yıllık eğitim programıyla mühendis ünvanı kazancaklarsa 5 yıllık okuyanlar neden 5 yıl okuyacak boşamı okuyolar şimdi mühendisler. Ben karşıyım bu duruma, sarmadıysa git mühendislik oku öyle Şırank diye mühendis ünvanı alınamaz. Hangi meslek grubu olursa olsun karşı çıkardı, ben mühendis olmamama rağmen karşı çıkıyorum.
- Offline
- Erkek
3ddesigner atıp tutmuşsun yine bilip bilmeden, teknik eğitim fakültesi bilgisayar öğretmenliği mezunuyum, 4 yıl boyunca bize verilen dersleri bir incele, öğretilen programlama dillerine, programlara bir bak, yaptırılan projeleri bir öğren ondan sonra gel burda konuş, öyle işkembeden karşı çıkma herşeye. teknik eğitim fakültelerindeki laboratuvar olanakları çoğu mühendislik fakültesinde yok,mühendislerin 90 tane bilgisi varsa bizim 80 tane bilgimiz vardır, bu 1 yıl da bu farkı kapatmak içindir. artı olarak da bizim öğretmenlik tecrübemiz de var. sarmadıysa git mühendislik oku demişsin, yine bilmeden sallamışsın, bi araştır bakalım teknik eğitimde okuyanların çoğu hangi lise mezunu ve bu lise mezunları ozamanlarda hangi bölümleri seçebiliyodu sadece. ben söyleyeyim sadece öğretmenlik, mühendislik seçemiyorduk, işte bu yüzden gidip mühendislik okuyamadık.
- Offline
- Erkek
Biraz sakin ol şampiyon nedir bu hiddet ?..
Bana yanlış geliyor..
Ayrıca biraz bilgilen bak bazı konuları netleştir.
Mühendislik seçemiyoruz nedemek ?
Zaten liseden sonra bölümünle ilgili 2 yıllık yüksek okula girebiliyorsun sadece.
Onun haricinde zaten mühendislik kimse seçemiyor direk.
Seçme seçilme hakkıyla olmuyor ösym başarı ortalamasına göre giriyosun.
Sayısal sözel olayları var ya hatırladın mı ?
Arkadaşım bak ben bilip bilmeden hiç bir zaman sallamam.Sen hiç Ösym girdin mi ? Pet şişeyle sınava girip heryerin terledikten sonra , yılların emeğiyle, mühendislik kazandın mı ?
Kazanmış olsaydın oha be boşuna okuduk ozaman demezmeydin.?
Ben burda kötü birşeymi diyorum. Kimse mühendis olmasın olamaz imkansızmı diyorum. Sadece bana ters geldi belirttim hepsi bu. Zaten direk kabul edilebilir birşey olsaydı gündeme gelmesi yerine direk kendiliğinden oluverirdi.Daha olacak mı o bile belli değil yani..
O yüzden sakin ol biraz.
- Offline
- Erkek
şimdiki sistemi bilmiyorum, 2006 yıllarında evet liseden sonra iki yıllıklara girebiliyordun ama "sadece" değil, 4 yıllık öğretmenlik de seçiliyordu.tabiki de öss den aldığın puanla seçiliyodu, yok yazılılardan ortalamasından olacak hali yok ya, bunu yazman bile gereksiz.
"Onun haricinde zaten mühendislik kimse seçemiyor direk" demişsin de niye ozaman "sarmadıysa git mühendislik oku" diyorsun ??
ayrıca mühendisler 4 sene okuyor 5 sene değil, bu 1 sene ile biz 5 sene okumuş olacaz. sen mühendis olmak istesen 4 sene mi okumak istersin 5 sene mi, işte bu yüzden mühendislikler öyle "boşuna mı okuduk" diyemezler çünkü 1 sene kazançları olacak.
yo sakinim, ayrıca bu 1 seneyi okuyup mühendis de olmıycam ama bazı konularda olayın içinde olmayanların alakasız fikirler söylemesi hoş olmuyor.
- Offline
- Erkek
Aslına bakarsanız dünyanın birçok ülkesinde bu tarz uygulamalar var.
Hatta çoğunlukla inşaat teknikerleri belirli sene saha tecrübesinden sonra
Birkaç sınav ile saha mühendisliği yapabiliyorlar ve bu şekilde mühendis olmuş
Bir tanede hollandalı arkadaşım var.
- Offline
- Erkek
Gayet mantıklı bir karar olmuş. Zaten Teknik Eğitimle Mühendislik dersleri arasında çok fark yok. Mevzu Eğitim Fakültesi olsa haksızlıktan bahsedilebilirdi ama Teknik Eğitim dendiği için haksızlıktan bahsedilemez. Asıl haksızlık böyle bir kanunun olmasına rağmen(1992 yılında çıkarılmış) uygulanmayışıdır. Bizim ülkemizde kanun çıkar, 20-30 yıl sonra uygulanmaya başlar. Alıştık artık
- Offline
- Erkek
Yıllardır konuşulan ama bir türlü uygulamaya konulamıyan bir yasa.
Bende meslek lisesi çıkışlı ve TEF mezunuyum ve kendi bölümümde 7 yıl öğrenim görmeme rağmen hiçbir imza yetkimin yada bi ünvanımın olmaması kadar kötü bişey olamaz...
Atama olayı ise zaten bi facia
3d designer gibi olayın özünü bilmiyen ama boş boş konuşmayı çok seven bilgisiz insanlar yüzünden şuan bu durumadayız...
- Offline
- Erkek
3ddesigner dostum kusura bakmada bilmeden sallamışsın :)
TEF mezunlarına verilen ünvan (eğer verilecekse) ,bunun örnekleri zaten yurtdışında mevcut olan UYGULAMA MÜHENDİSLİĞİ ünvanıdır. TEF yurtdışında Mühendis yetiştirir,ama Türkiye`de öğretmen.
Her TEF fakültesi öğrencisi sayısal puanla yerleşir. 2 yıllık yüksekokul değil,öğrenim görülen yer adı üstünde Teknik Eğitim Fakültesidir. İngilizce hazırlıkla beraber genel olarak 5 yıl eğitim görülür.
""Zaten liseden sonra bölümünle ilgili 2 yıllık yüksek okula girebiliyorsun sadece. "" diye söylemişsin ,üniversite eğitimi aldınmı bilmiyorum.lakin sistem 4 yıllık okuma niyeti olmayan kişilere sağlanmış bir hak.sonra dgs falan uğraşıp tabikide diğer alanlarda mühendislik kazanabilirsin. ama liseden sonra ÖSS ye girip fakülte (4 yıl) okuma hakkın her zaman elidedir.
o söylediğin malüm bölgelerimiz sınav anında emin ol senden daha fazla terledi :))
Mühendislik hususu 1986 yılından beri gündemde olan bir konu zaten. Şu bilgiyide vereyim 2yıl evvel zaten TEF yerine TEKNOLOJİ fakülteleri kuruldu ve çoooktaan uygulama mühendisleri yetişmeye başladı,senin için üzücü olabilir.
bu arada ben bilmediğim konuda sallamam :)
o malüm bölgelerim senden fazla terledi dedimdi ya hakkaten öyle,çünkü ben hem TEF hemde MÜH.MİM. Okudum ,havanı atacaksan ben sana böyle hava atayım :).Boru değil. .)
Bu haberler heryıl zaten gündeme geliyor,bu seferde sonuç çıkarmı bilmem ama,çıkarsa uygun olacağı kanaatindeyim. Her meslekte çürük elmalar çıkar bu Mühendiste olsa aynı,mimarda olsa aynı ,öğretmende olsa aynıdır. Oyüzden bir kaç şahısa bağlı kalıp bölümler hakkında olumsuz yorum yapmayın.
- Offline
- Erkek
Herkes birden fazla şansı hak eder hele hele de bizim gibi daha eğitim sistemi tam oturmamış ülkelerde bence güzel bir uygulama olur ve inşallah ta olur.
- Offline
- Erkek