Particle Flow - Giriş

3dsmax ile Gelişmiş tanecik sisteminin çalışma mantığını anlayalım, particle animasyon için temel eğitim.


Ders: Temel tanecik bilgisi ve Temel animasyon bilgisi gerektirir.


Particle Flow sistemi 3DsMax 5.0´dan sonraki versiyonlarda göreceğiniz ve diğer tanecik sistemlerine göre çok geliştirilmiş bir sistemdir. Tanecikler üzerindeki kontrol imkanı ve haraket serbestliğinden dolayı diğer tüm tanecik sistemlerinin yerini kolayca alabilir. Öncelikle küçük bir örnekle kullanımını öğrenip sonraki derslerde sadece P-flow kontrol penceresinin resmini vererek anlatacağız.


oluşturma yeri olarak diğer tanecikler ile aynı yerde ve olması gerektiği gibi en üsttedir.



Bu düğmeye bastıktan sonra tepeden görünüş penceresinden sol tuşu basılı tutup sürükleyerek yeni bir P-flow oluşturalım. Daha sonra bu tanecik sistemi ile etkileşim yapacak olan Deflector (Saptırıcı) oluşturmak için aşağıda gösterilen Space Warp menüsüne geçerek tepeden görünüm penceresinden bir Deflector yapıyoruz.



Aşağıda Pflow ve Deflector oluşturulmuş halini görüyorsunuz. Zaman çubuğunu ileri doğru haraket ettirdiğinizde tanecikler aşağı gidecek ama Deflector ile bir ilgileri olmadığı için geçip gideceklerdir.


 



Tanecik sistemini Deflector ile etkileştirmek için öncelikle Particle View kontrol penceresini açıyoruz. Klavyeden 6 tuşuna basabilirsiniz.



Particle View penceresinde bu tanecik sistemi ile ilgili tüm ayarları ve eklemeleri yapmak mümkün. PFlow diğer taneciklerden farklı olarak Yerçekimi ve rüzgar gibi kuvvetlere Bind to Particle ile bağlantı yapılmaz. Tüm kuvettlerin ve olayların bu pencere içindeki bileşenler ile tanımlanması gerekir.


: Bind to Space Warp düğmesi: tanecik sistemleri ile kuvvetleri birbirine bağlar


Aşağıdaki resimde tanecik sistemi içine Collision isimli test nesnesini ekliyoruz. bu örnek Pflow kullanım mantığını anlamanızı sağlayacak. Eğer b utaneciğin aşağıdaki Deflector´e çarpmasını ve çarpınca bir olay olmasını istiyorsak Collision (Çarpışma) kullanmak zorundayız.



Collision´a tıklayıp seçtikten sonra sağ tarafta ilgili ayarlar gelecektir. Buradan Add düğmesine basarak Bu çarpışma aracı ile bağlantı kuracak Deflector´u seçiyoruz. Bu düğmeye bastıktan sonra perspektif pencereisnden Deflector´e tıklayabilir veya klavyeden H tuşuna basarak gelen listeden seçebilirsiniz.



Aşağıdaki şekil Pflow ile ilgili esas çalışma mantığını göstermektedir. Alt kısma Delete isimli bir nesne ekliyoruz ve Collision nesnesinden sol taraftaki çıkıştan aşağı doğru fare ile bağlantı yapıyoruz. Taneciklerden hepsi bu deflectore çarpmıyor olabilir. fakat çarpanlar aşağı doğru giden işlemi yapacaktır. Buradaki işlem Delete (Sil) olduğu için Collision işlemine dahil olan tanecikler silinecektir.


şöyle de denebilir: Deflector´e çarpan tanecikler Collision(çarpışma) işlemini gerçekleştirdiği için bu işlemden sonra gelen işlemi yapacaktır. Çarpma yapmayanlar silinmeyecektir.



Son durum aşağıdaki gibidir.




Konuyu anladık mı ?
Alıştırma sorusu: deflector´e çarpan taneciklerin parçalara ayrılması için neler yapılmalıdır.
ipucu: spawn particle kullanılacaktır

Ekleyen: drekon

Teşekkürler hocam.
biLoPipEtBilal KAMIŞ

Teşekkürler hocam.


Ömür biter, render bitmez..
2012-02-07 14:28:02
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!