Cemre Özkurt ile Röpörtaj
Türkiye´den yurt dışında çalışan 3dsektöründe çalışan kişilerden bir tanesi.
TR3D : Dünyada genelde 3D sektöründe tanınan isimlerden birisiniz, hatta dergilerde makaleleriniz de çıktı. Sizi tanıyoruz, fakat okurlarımız için kendinizden bahseder misiniz? Cemre özkurt: Ben hem 2 boyutlu hem 3 boyutlu çizimler ve animasyonlar yapan bir sanatçıyım. San Francisco da yaşıyorum, İstanbul da büyüdüm, Mimar Sinan üniversitesi Grafik bölümüne gittim, ondan önce de karikatür çiziyordum. Spiderman, xman, Fight club, Sonic, Warhammer, Zodiac, Disney Mickey mouse Twice upon christmas ve Oscar adayı kısa film Gopher Broke filmler de ve Oyun sinematiklerinde çalıştım. Su anda da Electronic Arts da Sims 3 de Karakter tasarımcısı olarak çalışıyorum.
TR3D : Herkesin bir çalışma ortamı vardır. Sizin çalışma ortanız ve malzemeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Cemre özkurt: Electronic arts daki masam Bilgisayar, monitörler Wacom tablet, çizim masam scanner im, kitap ve dergilerim, xbox ve oyuncaklarım, birde anatomi figürüm var. Ama evdeki ortamımda da bunların benzerleri ve bunun 20 misli daha çok figürlerim var. Daha çok çizim malzemesi ve onların dışında gitar, Midi keyboard, mixer, mikrofon, gibi müzik aletlerim de var.
TR3D : Bildiğimiz üzere siz fistik.com’ un yaratıcısısınız. Böyle bir site oluşturma fikri nereden geldi? Cemre özkurt: Bu fikir 7-8 sene önce İstanbul da Artnet Animasyon Studiosu’nda çalışırken cıkmış bir fikirdi.
TR3D : Karate Kamil’in de bu konuda ayrı bir yeri var ve çok sayıda izleyicisinin olduğunu biliyoruz. Bu karakterin yeri sizin için de ayrı mı? Ya da sizde yeri ayrı olan bir karakteriniz var mı? Cemre özkurt: Karate Kamil in yeri ayrı evet, Kendi fikirlerimi ve kendimi en iyi anlattığım animasyonum Karate Kamil, animasyon kalitesi olarak çok iyi değil, çünkü söylediğim gibi fistik.com benim ilk flash denemelerim di, denemeler olarak kaldı, hala daha yapmak istediğim bir animasyon sitesi, eğer sponsor bulabilirsem tekrar canlandırmayı istiyorum.
TR3D : Sadece 2D değil 3D işlerinizde var ve portfolyonuza baktığımızda çok sayıda referansa sahipsiniz. Bu aşamaya gelene kadar neler yaşadınız? Cemre özkurt: 3d işlerimin profesyonel düzeye gelmesi Blur studio da iken oldu, ondan öncesi biraz gelişme ve öğrenme düzeyinde idi. Blur da profesyonel çalışmayı, grup halinde kaliteli is bitirmeyi öğrendim. çok ağır bir çalışma ortamı olmasına rağmen bir dönem o ağırlık da çalışmanın da sanatçılara faydalı olduğunu düşünüyorum. çünkü bir şekilde zorlamadan iyi isler çıkmıyor.
TR3D : Genel olarak çalışmalarınıza baktığımızda daha çok oyun projeleri animasyonlarında yer aldığınızı görüyoruz. Neden film sektörü değil de daha çok oyun fragmanları? Film sektöründe çalışmak istediniz mi? Cemre özkurt: çünkü blur studio oyun fragmanları yapan bir stüdyosu idi, Bir iki filmde de çalıştım, Zodiac, Aliens of the deep, gibi ve Blur studio´nun yaptığı kısa filmler gibi ama onun dışında film işinde çalışma şansım olmadı.
TR3D : Sitenize baktığımızda çok başarılı çalışmalarınız var. Bu çalışmaların hepsi 3D değil, 2D tasarımlarınız da var. İkisi arasında size göre bir bağ var mı? Cemre özkurt: Benim için var, hatta bana göre 2d de iş yüzde 70 bitiyor, sonrası modellemeye kalıyor en azından benim kafamda bitiyor, ama hiç 2d eskiz çizmeden direk 3d modelleyen sanatçılarda var. Bu sanatçının kafasının nasıl çalıştığına bağlı bir durum. Eğer görsel sanatlara el çizim ile başladıysanız kafanız ilk seferinde o yönde çalışmaya başlıyor. Bunun bence kesin bir kuralı yok ama bana göre iki boyutlu çizim üç boyut modelden önce olması gereken bir şey, çünkü birçok eskiz çizip tasarımı kâğıtta bitirmek üç boyutlu program ile modellemekten çok daha hızlı. Düşündüğünüzü kâğıtta gördüğünüzde aslında bazen kafanızdaki ile uyuşmadığını görebiliyorsunuz. Bunu eskiz sırasında görürseniz çok vakit kaybetmiyorsunuz ama model bittik den sonra gördüğünüzde saatleriniz geçmiş olabiliyor.
TR3D : Kişisel çalışmalarınıza başlamadan önce neler yapıyorsunuz? Hangi işlemleri gerçekleştiriyorsunuz, kurguyu nasıl yaratıyorsunuz? Cemre özkurt: Eskiz çiziyorum, çizebildiğim kadar çok, bazılarında detay giriyorum bazılarında sadece formları çıkarıyorum. Detay görmenin heyecan vermesi acısından önemi var ama detaylarda vakit kaybetmenin de geneli görme acısından zararları var. İkisini iyi dengelemek gerekiyor.
TR3D : Blur Stüdyoları’nda çalıştınız. Orası hakkında bize biraz bilgi verir misiniz? Cemre özkurt: Blur studio oyun cinematicleri ile meşhur bir studio, asıl amaçları uzun metrajlı animasyon filmi yapmak; bu amaçla da her sene bir kısa film yapıyorlar. Ben Oradayken Oscar adayı olan filmlerinde çalışma fırsatı buldum, O acıdan şanslıyım.
TR3D : çalıştığınız projelerde görev paylaşımları nasıl oluyor? Cemre özkurt: Konsept sanatçıları, karakter modelcileri, mekan ve obje modelcileri, Kemik giydirenler, Animatörler, efekt sanatçıları, Montajcılar, Producerlar şeklinde bir görev paylaşımı var. Ben oradayken, Konsept, Karakter modelleme, obje, araç ve mekân modelleme, animasyon ışıklandırma ve montaj da çalıştım.
TR3D : En son EA Games oyun firmasına girdiniz. EA Games’teki pozisyonunuz ve göreviniz tam olarak nedir? Cemre özkurt: Karakter tasarımı.
TR3D : Yapmayı çok istediğiniz bir proje hiç oldu mu, “keşke bu projede ben de olsaydım” diyecek kadar hoşunuza giden bir iş veya işler var mıdır? Cemre özkurt: Evet, Toy Story de çalışmak isterdim, 3d animasyon sektörünü başlatan film. Ama şu an sanırım en çok istediğim, kendi fikirlerimin olduğu bana ait bir filmde çalışmak.
TR3D : Türkiye’ye baktığınızda yurtdışına göre 3D sektörünün gelişimini nasıl buluyorsunuz? Eksik gördüğünüz yerler varsa bunlar nelerdir ve sizce nelerin yapılması gerekli; fikirlerinizi bizlerle paylaşır mısınız? Cemre özkurt: Son zamanlarda pek Türkiye deki 3d sektörü ile ilgilenmiyorum, fırsatım olmuyor. Türk kanallarını buradan izliyorum, bir kaç güzel reklam filmi var ama görüntüde beni çok etkileyen, vay be dediğim bir çalışmaya daha rastlamadım. Bu benim cahilliğim belki de, ben görmemiş olabilirim.
Cemre özkurt: Bir dal seçip o dalda ilerleyebilirler ama o dalı seçmek için çok dala konmak lazım, Her şeyi denesinler her programı, her yöntemi, hangisi daha kendilerine yakın gelirse yada hangisinde başarılı olurlarsa o yönde ilerleyebilirler. Ama ben karakter çok seviyorum diyip 50 deneme sonunda da bir şey çıkmıyorsa belki kendilerine daha uygun bir dalı seçebilirler. Bilgisayar başında çalışmak çok riskli bir iş, Marangoz olsan marangozun masasında tahtalar ve aletler var ama bilgisayar sadece 3d yapılan bir alet değil, internet, facebook, msn zırt pırt birçok şey var. Ne kadar süre aslında yapmak istedikleri için ciddi çalıştıklarını düşünmeleri gerek, çünkü Bilgisayar başında oturmak çalışmak değil. Onun dışında çalışmak ve incelemek kadar yaşamak da önemli Bir odaya kapanıp da güzel işler yapmadan önce yaşamak da gerek, Sanatçı dostlar edinmek, gezmek görmek, fotoğraf çekmek, müzik dinlemek, eğlenmek ama hepsini yaparken aslında yaşamanın da araştırma olduğunu bilmek gerek, hepsi kapanıp da çalışmanın bir parçası.
TR3D : Son olarak arkadaşlarımıza neler söylemek istersiniz? Cemre özkurt: Heyecanı kaybetmeyin, sürekli araştırın ve bol bol ıspanak yiyin. Cemre özkurt : www.deluxepaint.net
|
Ekleyen: Legolas
Kapalı
Eklediğim Dersler
Ders Kategorileri
Yeni Dersler (Tutorials)
- Armor Modelleme
Ekleyen: Dereli - Ücretsiz Zbrush Dersi.
Ekleyen: BurakB - Corona Render ile Salon Görselleştirme
Ekleyen: barcelona1988 - Tek Bir Resimle Nasıl Sinematik Görüntü Ala Biliriz?
Ekleyen: PixlandPictures - After Effects - Script kullanmadan karakter rigleme
Ekleyen: PixlandPictures - 3dsmax landscape_ Making of Part1
Ekleyen: altıneldiven - Oyun yapımı dersleri 5 - Unity3D Sahne Duzeni
Ekleyen: drekon