3D CAD-CAM-CAE nedir

Cad-Cam-Cae uygulamalarında kullanılan bazı terimlere kısa bir bakış atacağız. bu sayfada tanınmış cad yazılımlarının listesine bulabilirsiniz.

CAD / CAM / CAE / CADD Nedir ?


CAD (Computer Aided Design) : Bilgisayar destekli tasarım.
CAM (Computer Aided Manufacturing) : Bilgisayar destekli üretim.
CAE (Computer-aided engineering ) : Bilgisayar destekli mühendislik yazılımı
CADD (Computer-Aided Design & Drafting ) : Bilgisayar destekli tasarım ve taslak
PLM (Product lifecycle management) : üretim aşaması yönetimi
BIM (Building Information Modeling): Yapı Bilgi Modellemesi Sistemi, (bu sistemde binanın tüm yapım aşamalarında çalışan ekipler birbiri ile işbirliğinde olup kolay çalışma imkanı bulurlar. )

Bir önceki bölümde baktığımız görselleştirme alanındaki diğer yazılımlar teknik çizime fazla önem vermiyorken ; buradaki yazılımlar ölçülü olarak teknik çizim yapmakta ve bunların mimari/mühendislik hesaplamalarını yapabilmektedir. çizim işlemi 2 Boyutlu veya 3 Boyutlu olarak yapılabilmektedir.

Kullanım alanları; Mimari, iç mekan, dış mekan, yapı mühendisliği, yol, tünel, köprü, haritacılık, ısıtma ve soğutma, Otomotiv, havacılık, Mekanik, Gemi yapımı, Elektrik ve elektronik tasarımı, devre tasarımı, güç sistemleri, endüstriyel dizayn, tekstil ve mode tasarımı, bahçe tasarımı, ışık dizaynı gibi alanlar sayılabilir.

Ürün geliştirme için Cnc tezgahları da 3d ile uyum içinde kullanılmaktadır. Daha çok piyasada kullanılacak fason ürün tasarımları için cad-cam yazılımları ile birlikte Cnc router isimli araçlar da kullanılmaktadır. Bu araçlarla bir kesme veya delme işlemi kolayca yapılabilir.

 

Genel Tasarım/çizim Araçları
Autocad

www.autodesk.com

2D ve 3D çizim yapabilen genel amaçlı tasarım programıdır. Mimarlar ve mühendisler başta olmak üzere birçok sektörde kullanılır. 1982 yılından beri Autodesk firması tarafından üretilmekte ve satılmaktadır. Kişisel bilgisayarlarda çalışan ilk Cad yazılımıdır. Kendi içersinde çalışabilen AutoLISP, Visual LISP, VBA, .NET ve ObjectARX gibi çeşitli yazılım dillerini desteklemektedir. Şu anda sadece windows üzerinde çalışmaktadır, 1980 ve 1990`lı yıllarda Mac ve Linux versiyonu çıkarılmış olsa da sonradan vazgeçilmiştir. Autocad başlangıç seviyesi bir çizim programıdır diyebiliriz. Eğer ilgili sektörde gerçekten ihtiyacınızı karşılayabilecek ve gerekli hesapları tam anlamı ile yapabilecek bir yazılım arıyorsanız Autocad sizin için yetersiz gelecektir. Bu durumda Mimari için Bim, mekanik için PLM yazılımları gibi farklı alternatifler seçmelisiniz.

Autocad

 

Rhinoceros

www.rhino3d.com

Genel Amaçlı NURBS modelleme yazılımıdır. endüstriyel tasarım, yat ve tekne tasarımı, mücevher tasarımı gibi alanlarda kullanılmaktadır. içersinde visual Basic tabanlı programlama dili bulunmaktadır. 30 farklı dosya çeşidinde transfer yapabilmektedir. özellikle ucuz oluşu ve esnek yapısı tercih sebebi olmaktadır.

Rhinoceros 3d

Mimari Tasarım Araçları

 

ARCHICAD

www.graphisoft.com/products/archicad

Mimari BIM yazılımıdır. bu alanda en eski yazılım sayılabilir, Graphisoft tarafından 1984 yılından beri satılmaktadır. Parametrik mimarisi sayesinde mimarların çizim yükünü azaltmaktadır. binada bir parçayı değiştirdiğinizde onun cephe görüntüsü ve diğer bileşenleri de otomatik değişmektedir. Kendi içersinde birçok hazır nesne bulunur, yüzlerce kapı ve pencere çeşidi üç boyutlu blok olarak yerleştirilmektedir. bu yazılımla çalışabilen Artlantis render eklentisi sayesinde gerçekçi renderler almak da mümkündür. ( Bu programı kullananların görselleştirme için kendi içersindeki render çözümlerini kullanmalarını tavsiye ederim. 3dsmax gibi farklı 3d yazılımlarına dosya transferinde fazlaca zaman kaybına sebep olmaktadır ) Archicad programı çok eski ve köklü olduğu için mimarları ve isteklerini daha iyi tanımaktadır. eğitim olanağı açısından bol kaynak bulabilirsiniz.
ARCHICAD

REVIT

http://usa.autodesk.com/

Mimari BIM yazılımıdır. 1997 yılında çıkarılmıştır. Archicad ile kıyaslandığında yeni bir yazılım olduğu görülür. BIM özelliği sayesinde mimarlar için hızlı çalışma imkanı sunar. bu tip BIM yazılımlaarında ölçek ayarlamak veya cephe çizmek gibi bir sıkıntınız olmaz çünkü siz binanın planını çizerken aynı zamanda diğer tüm görünüşleri de otomatik çıkarılmış olur. bir parçanın boyunu değiştirdiğinizde ona bağlı tüm objeler otomatik hizalanır. 3Dsmax ile animasyon ve görselleştirme yapılacaksa bu yazılımın kullanılması daha uygun olur. son versiyonunda Mental ray render motoru sisteme dahil edilmiştir. Haritacılık için ayrı bir versiyonu bulunamaktadır. Fakat kaderin bir cilvesi mi dersiniz Autodesk bunu da diğerleri gibi hızlıca satın alıp bünyesine kattığı için şu an firmanın elinde birden fazla mimari modelleme aracı bulunmaktadır.

 

Allplan

www.allplan.com


Mimari BIM yazılımıdır. Alman Nemetschek firması tarafından üretilmiştir. BIM özelliği sayesinde mimari tasarımın her aşamasında kullanılabilir ve daha hızlı sonuçlar alınmasını sağlar. son versiyonunda C4D dosyası alma özelliği eklenmiştir. bu özellik sayesinde iki yazılımı birlikte kullanarak BIM özelliği ile hızlı tasarım yapılırken görselleştirme ve animasyon için Cinema4D kullanılabilir. Nemetschek firması ve Cinema4D arasındakiiş anlaşması yapılmıştır ve son dönemte ortak çalışmalarından doğan ürünler görülebilir. Eminim gelecekte bu ikili daha da sıkı dost olacaklar.

Allplan

 

Idecad

www.idecad.com

Yapı mimari ve statik gibi birçok versiyonu bulunan program İstanbul ve Hannover(Almanya) ofisinde faaliyet gösteren Ideyapi tarafından üretilmiştir. Bu programın Türkçe dahil 5 farklı dilde versiyonu bulunmaktadır. bu firmanın yazılımları mimar ve inşaat mühendisleri tarafından kullanılmaktadır.

 

 

 

CAD, CAM, PLM Yazılımları

 

CATIA

www.catia.com

Genel amaçlı Cad ve analiz yazılımıdır (PLM yazılımıdır). çeşitli sektörler için modifiye edilmiş versiyonları bulunmaktadır. Otomotiv,Uçak,Yapı ve mekanik alanlarında kullanılmaktadır. Fransız havacılık üreticisi Avions Marcel Dassault tarafından üretilmiştir. başlangıçta adı CATI idi(Conception Assistée Tridimensionnelle Interactive - Fransızca; interaktif 3 boyutlu tasarım ) 1981 yılınd aadı CATIA olarak değiştirilmiştir.


CATIA

 

Solidworks

www.solidworks.com

Tamamen ürün tasarım üzerine kurulmuş bir yazılımdır. 1995 yılında diğer CAD yazılımlarına ucuz bir alternatif olarak piyasaya çıkmıştır. fakat kısa süre sonra rakibi olan Dassault Systemes(Catia`nın üreticisi) bu firmayı satın almıştır. Solidworks özellikle ürün tasarımcıları ve mekanik mühendisleri tarafından kullanılmaktadır.
Solidworks

 

Siemens NX

www.plm.automation.siemens.com

NX Mühendislik endüstrisinde kullanılmaktadır, (PLM yazılımıdır), özellikle otomotive ve havacılıkta tercih edilmektedir. şu anda bu yazılım siemens firmasına aittir.
önceleri Unigraphics firması tarafından üretilmiş bir yazılımdı. Daha sonra EDS firması tarafından satın alınan firmanın yazılımı SRDC firmasının I-DEAS ürünü ile birleştirilmiştir ve NX adını almıştır. 2007 yılında UGS firması siemens tarafından satın alarak Siemens PLM Software adı ile yan kuruluş olarak çalışmasına devam etmiştir.
siemens NX

 

ProENGINEER

www.ptc.com/products/proengineer/

Parametrik katı modelleme yazılımıdır. PTC firması tarafından üretilmiştir, firma 1985 yılında kurulmuş ve 1988 yılında ProENGINEER yazılımını piyasaya sürmüştür. özellikle mekanik mühendisliği ve tasarım alanında kullanılmaktadır. bu programdan katı model çıktısı alınarak CNC ile üretimde veya prototip hazırlamakta kullanılabilir. farklı sektörlerden müşteri ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş modülleri bulunmaktadır.

ProENGINEER

 

Autodesk Inventor

usa.autodesk.com/

Parametrik katı modelleme yazılımıdır. ilk versiyonu 1999 yılında piyasaya sürülmüştür. üretim aşamasında mühendislik çizim ve tasarım amaçları ile kullanılır. çizilen parçaların birbiri ile etkileşimi canlandırılabilmekte ve mental ray render motoru ile gerçekçi görüntüler alınabilmektedir. iventor içinde yapılan bir çizim ölçüleri dğeiştirilmek istendiğinde başa dönmeye gerek kalmadan daha yapıcı bir şekilde çalışılmaktadır.

 

Solid Edge

www.plm.automation.siemens.com

3 boyutlu parametrik katı modelleme yazılımıdır. ilk olarak 1996 yılında Intergraph tarafından üretilmiştir. daha sonra bu firma 1996 yılında UGS tarafından satın alınmış ve geliştirilmiştir. 2007 yılında ise UGS nin Siemens tarafından satın alınması ile Siemens PLM Software adı altında satılmaya devam etmiştir.

Solid Edge

 

Kaynaklar : Bu programların web sitesi ve ingilizce Wikipedia içersinden harmanlanmıştır.


(Eklenmesini veya çıkarılmasını istediğiniz bir bölüm varsa veya önereceğiniz başka önemli yazılım varsa ekleyelim. bana site içi mesajla veya bu konuya cevap yazarak ulaşabilirsiniz. )

 

11.07.2008 Cuma
Necmi Demirkeser
Teknik öğretmen

Ekleyen: drekon

Teşekkür
drprensOnur KRPTAvatar

Açıklamalar için teşekkür ederim


Bilgi Paylaşıldıkça Çoğalır ve Gelişir.
2012-02-01 09:43:15
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!