Halil İlker Sezen İle Röportaj...!!!

Halil İlker Sezen ile Profesör Çokbilmiş hakkında güzel bir Röportaj yaptık...Buyrun..

 

Tr3d - Öncelikle Bizim röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için,bütün Tr3D camiası adına teşekkürlerimi sunarım. Sonrasında hemen sorulara geçiyorum.

Halil - Bizim için gösterdiğiniz ilgi ve hassasiyet için asıl ben teşekkür ederim ...buyrun:D

 

Tr3d - Bizlere kendinizi tanıtırmısınız.?

Halil - İsmim Halil İlker SEZEN. 1982 Mersin doğumluyum. Endüstri Meslek Lisesi Makina ressamlığı bölümü mezunuyum.Evli ve 2 Çocuk babasıyım. Halen Mersin`de yaşamaktayım.

 

www.profesorcokbilmis.com

Tr3d - Dijital grafiğin içersine ne zaman ve nasıl bir giriş yaptınız.? Memnun musunuz...?

Halil - Dijital grafik ile ilk tanışmam 1997 yılında henüz okurken fotoğraf stüdyolarında çalışmaya başlamam ile oldu..O zamanlar çok çok yeni bir teknoloji olan Photoshop ile fon değişikliği rötüş gibi çalıştığımız fotoğraf stüdyoları ve labaratuarların müşterilerine hizmet vermekteydik.Çeşitli efektler vs. gibi fotoğraf çalışmaları dijital grafikler ile ilgili ilk tecrübelerim oldu. Tam bu sıralarda 3ds max ile çok değerli bir mimar dostum ile sohbet esnasında tanıştım.bir kaç sahne gördükten sonra sanırım ilk görüşte aşk böyle başladı(ehehe). Fakat hem okul, hem iş, hemde 3D, tabiki çok çok çok amatör bir uğraş idi... tam anlamı ile birşeyler yapabilmek ve bilinçli olarak bu alanda uğraşlar vermem 2000 yılının başlarında başladı diyebilriz...

 

Tr3d - Şirketiniz olan Tridix Studios hakkında bilgi verebilirmisiniz.?

Halil - Şirketimiz Tiridix Studios (Tiridix Animasyon Stüdyosu ) 2004 yılının başında Mersinde faaliyetine başlamıştır. Şirketimiz 2 ortaklı bir şirkettir. Diğer ortağım aynı zamanda Profesör Çokbilmiş Animasyon filminin yapım koordinatörü ve yapım öncesi ekip amirliğini üstlenen Ayhan ÖZYALÇIN`dır. Tiridix Studios Faaliyetine ilk başladığı yıllarda daha çok firmalar bazında 3d animasyonlar üretiyor ve piyasanın ihtiyaçlarına cevap veriyordu. Kısa ve firmaya özel yapımlar ile 3d animasyon alanında çalışmalarını sürdürüyordu. 2007 yılının başında 180 m2 lik yeni yerimize geçtiğimizde firmalar ile tüm çalışmalarımızı durdurup tamamen kendi projelerimiz üzerinde çalışma kararı aldık ve o tarihten itibarende yeni yerimizde sadece kendi projelermiz üzerine çalışmaya devam ediyoruz.

Tr3d - Ekibiniz hakkında neler söyleyebilirsiniz? Ayrıca onları bizlere tanıtabilirseniz çok sevineceğiz ?

 

Halil - Elbette öncelikli olarak şunu belirtmemde yarar olacak.Tiridix için Prensip olarak önce güven, dostluk, dürüsütlük ve azim ilkesi vardır. Ekibimiz ve birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızı da bu ilkelerimiz ile seçeriz.


Görevlerine göre ekibi sıralamam gerekir ise ;
Ayhan Özyalçın : Yapım Öcesi Ekip Lideri ve Genel Yapım Koordinatörü / Renderman
Halil İlker SEZEN : Modelleme / Animasyon Kaplama / Işıklandırma
Derya SEZEN : Senaryo ve Hikaye Fikri
Esin Topal : Heykeltraş / Karakter Tasarımı
Turgay Mutlay : Grafik - Tasarım
Orhan Özyalçın : Ar-ge Sorumlusu
Emrah Ustaoğlu : Teknik Servis - Donanım ve Ekipman Bakımı
Dicle Güngör : Ekip Asistanı
Erol Altıntaş : Beste - Müzik
Etem DEVRİLEN : Müzik Mix
Seslendirme : Mehmet Tekkanat ( Profesör Çokbilmiş ) / Ömer Kaya ( Robot 3x )
Boris : Güvenlik ve Motive


Tabi ki tam olarak sınıflandırmak asla mümkün değil, yeri ve zamanına göre ekipteki tüm arkadaşlar film ile ilgili konularda becerileri nispetinde görev aldı.

 

X3

Tr3d - Şu sıralar "Profesör Çokbilmiş" adında eğitim üzerine bir animasyonu sonlandırdınız. Bilmeyen arkadaşlar için Çokbilmişi Tanıtabilirmisiniz.?

Halil - Profesör Çokbilmiş Ormanda bir kulübede inzivaya çekilmiş ve kendi çapında araştırmalar yapan pos bıyıklı bir bilim adamı. Kendisine yardımcı olması ve seyehatlerinde kullanabilmek adına bir robot icat eder (3x) ve macera başlar. Dünya`nın bir çok ülkesindeki vahşi hayvanları keşf eder ve bilgiler toplarlar.

Tr3d - Projeyi yaparken ne gibi zorluklarla karşılaştınız.? Çözümleri nasıl oldu ?

x3

 


Halil - Bir animasyon filminin yapımı sırasında, her gün milyonlarca problem ile karşılaşıldığı gerçeğini göz önünde bulundurursak eğer, bunların hepsini burada sizlerle paylaşmak mümkün olmayacaktır(eheheh). Ama en belirgin bir kaç örnek şunlar olabilir:
Proje vahşi doğa ve ormanlar ile ilgili olduğundan ağaçlar otlar çalılıklar vb. nesneler sahnelerde fazlasıyla olacaktı ve bu da makinaların iş gücünü fazlasıyla etkileyecekti. ilk sahneler ortaya çıkdığında ağaçlar vb. şeyleri yaprak yaprak şeklinde değil de, meshleri deforme ederek ağaç hissi kazandırmak istemiştik fakat test renderlarında ortaya çıkan görüntüler hiç de beklediğimiz gibi olmadı.Bunun üzerine ağaçları olması gerektiği gibi yaprakları ve dalları ile birlikte kullanmanın doğru olacağını düşündük.Makinaların iş gücünü etkileyecek bir karardı. Fakat ilave donanımları makinalara ekleyerek bu yükü olabildiğince azalttık.

Bir diğer sorun ise orantılar oldu.Fakat Bu projenin başından bu yana farkında olduğumuz bir konu idi.Profesör ve 3x `in hayvanlar ile direkt olarak etkileşime girdiği ve yanyana olduğu sahneler vardı özellikle 3x hayvanların yanına gidiyor onları ölçüyor ve inceliyordu.Ortalama hayvanlarda problem yoktu fakat zürafa su aygırı gibi hayvanlarda orantılama yapılmadığı takdirde ortaya çok kötü sonuçlar çıkacaktı.Bu yüzden filmdeki tüm nesneler karakterler ağaçlar vs. gerçek boyutlarına göre modellendi ve hazırlandı.Tabi ki buda şu demek oldu, sahnenizde 6 metrelik birebir bir zürafa modeli, ağaçlar, profesör, 3x ve daha bir sürü şey hakkında genel problem makinaları yormadan sahneleri hazırlamak ve tamamlamaktı. Zürafa su aygırı gibi hayvanların bulunduğu sahnelerde gerçekten ağır ve temkinli ilerledik diyebilirim.

 

Tr3d - Siz ve ekibiniz bu projeyi yaparken kullandığınız araçlarınız ve donanım nelerdi ?

Halil - Öncelikle şunu belirmeliyim; Profesör Çokbilmiş Eğitici Animasyon Film Projemizin tamamı firmamızın kendi imkanları ile finanse edilmiş.
Filmin ar-ge aşamasında ankara ve tarsus hayvanat bahçelerini gezdik ve hayvanları yakından tanıma ve görme fırsatı bulduk hem eğlenceli hemde bizim için çok yaralı bir girişim olmuştu.Hayvalarla ilgili kamera kayıtlarını Canon mvx800 3 adet el kamerası 1 adet canon a520 dijital fotoğraf makinası ve 1 adet fuji finepix S7000 dijital fotoğraf makinası ile yaptık.


Bilgisayar donanımımıza gelecek olursak;
P4 3.0 işlemci
Leadtek TD 6600 ekran kartı
2 GB Ram
200 GB hardisk


Donanımlı 4 adet makinamız vardı.Bunlara ek olarak filmin renderlarının başladığı son 2 ayda 3 makina daha temin ederek filmi tamamladık.

Kullandığımız yazılımların en belirginleride şöyle idi:


Adobe Photoshop
3DsMax
Sony Sound Forge
Adobe Premier
Adobe After effects

 

 

Tr3d - Böyle bir proje Türkiyede ne gibi bir yere sahip olur.? Bu anlamda ilerisi için ne gibi bir planınız var ?

Halil - Profesör Çokbilmiş aslına bakacak olursanız çok iddalı bir kahraman değildir. Eğitici bir animasyon filminin değerlendirilmesinin yollarını ararsanız, kendi çabalarınız ile kitlelere güçte olsa ulaşmanız bir yere kadar mümkün. Animasyon kalitesini ve Profesör Çokbilmiş`in hikayesinide göz önünde bulunduracak olursak, ortaya sanırım ailelerin kesinlikle destekleyeceği gerçekçen çocuklara birşeyler öğreten, sevimli kahramanları olan bir film olarak görülebilir.Ama profesör çokbilmiş ile oscar almamızın mümkün olmadığının bizde farkındayız (eheheheh :P)
Gelecekteki planlarımıza geçecek olursak sanırım sihirli soru bu. Şimdi bu işe ne zaman başlamış olursanız olun elbette ki dev bir filmi hayata geçirebilme hayalleri kurmuşsunuzdur. Bunu tüm 3D`ciler gayet iyi bilir.(ehe). Tabiki bizimde var. Ama biraz daha acı gerçekler ile dolu.

Ciddi bir biçimde sorunuza cevap verecek olursam Tiriridix şu anda 2. filminin ar-ge aşamalarına bile başladı.Yine 40 dakikalık eğitici bir film canlandırmayı planlıyoruz. Ama bizim tarzımız kesinlikle sıkıcı müfredat konuları yada ders niteliğinde eğitimler olmadı ve olmayacaktır. Daha çok hikayelerimizde genel kültür, ahlak, arkadaşlık, azim ve başarı, hayvan sevgisi, vs. gibi temel unsurları ele almak hoşumuza gidiyor.
Tiridix Studios`un şu anda hayata geçirmeyi planladığı 3 hikaye fikri mevcut. Arge çalışmalarıda başlamış durumda.Tüm planlarımız Profesör Çokbilmiş gibi onlarıda nihayete erdirebilmek.

 

Tr3d - Türkiye`de Dijital grafik gün geçtikce gelişiyor. Ama halen tam olarak destek görmüyor. Bu bağlamda bizlere neler söyleyebilisiniz.?

Halil - Bakınız biz firma olarak kesinlikle destek almadık ve kendi imkanlarımızla filmimizi finanse ettik demiştim.Destek görmüyoruz ya da görmüyor saptamaları bence yanlış. Elinizde bir hikaye fikri ya da bir senaryo ile ben bunu yapacağım diyerek destek aramak malesef bizim ülkemiz şartlarında mümkün değil. Türkiye`nin en ünlü ve köklü firmalarının dahi uzun metraj animasyon film denemelerinin hezimet ile sonuçlandığı, projelerin sonlanamadığı bir ülkede, sizi kimse tanımazken, size destek vermeleri malesef mümkün olmayacaktır.
Şimdi önünüzde avrupada onlarca örneği bulunan ve inanılmaz teknolojiler ile tamalanan muhteşem animasyon harikaları var ve tabiki milyon dolarlık bütçeler,bir çoğumuz o para bende olsa ben de yaparım diyebilir. Ama ben inanıyorumki pixar`ın 5 parası olmasaydı dahi kayıp balık nemoyu bir şekilde yapardı. Burada önemli olan para değil o kaliteyi sağlayacak profesyonel ve konusunda uzman, eğitimli, bilinçli bir ekiptir.
Konuşmamın özünde şu yatıyor.Gerçekten profesyonel olmazsanız, konunuzda uzman değilseniz, herhangi bir eğitiminiz yoksa, kimse size kolay kolay saygı göstermeyecek ve destek vermeyecektir.Çok değerli bir abimle aramızdaki bir espiri ile "hadi rocky acı yok acı yok" şekilinde edinilmiş tecrübeler ile yapılmış işlerin taraftarı şu anda bizlerin alamadığı desteklerin asıl sebebidir.
O zaman ne yapmak lazım derseniz siz sormadan cevap vereyim.Çalışmak, kendinizi yetiştirmek, eğitim almak, konunuzda etiket sahibi olmak,uzmanlar ve profesyoneller ile bir projeye başlayıp destek aramak gerekir diye cevap veririm.

 

Tr3d - Devamlı olarak Dijital grafikten bahsediyoruz. Bu kelimeler size ne çağrıştırıyor?

Halil - Dikkat ettiyseniz başına ya da sonuna ne eklerseniz ekleyin grafik kelimesi hep sabittir.Yani bu iş kayaların üzerine çizildiği dönemde de, kağıt kalemle yapıldığında da , grafikti. Dijital grafik şeklinde isimlendirildiğinde de değişen tek şey kalem yerine mause tutmak oldu. Sanat yine sanat, yetenek yine yetenek olarak kalmaya devam edecektir. Aynen grafik kelimesinin hiç değişmediği gibi ve yerinde kaldığı gibi.

 

Tr3d - Sizinki gibi bir şirkete girmek isteyipte ne yapacağını bilmeyen arkadaşlarımız için neler söyleyebilirsiniz.?

Halil - Bizim gibi bir animasyon şirketi açmak, bunu finanse edebilmek, şirketi ayakta tutabilmek vs. gibi konular sizinde bildiğiniz gibi Türkiye şartlarında yeterince güçtür. Bu yüzden biz ekibimize yeni bir arkadaşımızı dahil edeceksek eğitimi, uzmanlığı, kariyeri ve iş kalitesi gibi unsurları göze alarak değerlendiririz, önemli olan bizim için projeye katkıda bulunması ve açığı kapatmasıdır. Bu açıdan bakacak olursak tercihlerimiz daha çok mesleği profesyonel anlamda yapan arkadaşlar ile çalışamak yönünde olmak zorunda kalıyor. Bu tarz firmalarada çalışabilmek içinde mümkünse eğitimini almak ya da kendiniz geliştirmek adına, bu iş üzerine profesyonelleşmek yolunda kurslara katılmak, çeşitli seminer ve etkinliklerde meslek erbablarının fikir ve düşüncelerini paylaşmak, bu tavsiye yönünde kendinizi geliştirdikten sonra başvurularda bulunmak kesin onay ile sonuçlanacaktır diye düşünüyorum.

 

Tr3d - Son olarak Tr3d Camiasına ne gibi öğütler verebilirsiniz.?

Halil - Aslında öğüt vermek benim haddim değil fakat çok eskiden beri bildiğim bir cümleyi sizinle paylaşabilirim.


KALİTE AYRINTILARDA SAKLIDIR..


TR3D

Her zaman bu şekilde güzel işler çıkarmanız Dileğiyle.Hayırlı Çalışmalar…

Hazırlayan : Hazar Değirmenci

Ekleyen: Hazaro

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!