Mouse(Fare) Yapmak

Modifierler ve Meshsmooth kullanarak mouse(fare) modeli yapacağız

Sphere(KÜRE)'den Mouse Yapımı - Bölüm1

Bu ayarlara göre bir Sphere çiziyoruz.

Ancak bize lazım olan Yarım bir Sphere. Bunu sağlamak için Küremizin Ayarlarından Slice On kısmını aktif hale getiriyoruz ve Slice From ayarını 180 yapıyoruz.

Rotate aracıyla küremizi 90 derece -Y- ekseninde bir kaplumbağa kabuğu gibi ters çeviiriyoruz.

Scale aracıyla Yarım Küremizi -Y- ekseninde 180 birim uzatıyoruz.

Scale aracını kullanmadanda bu işlemi yapabiliriz. Animasyon barının altında bu kısmı görmeniz mümkün -Y- eksenine 180 yazıp Enter yapmanız yeterli. Hangisi zaman açısından getirisi varsa onu kullanmanızı tavsiye ederim.

Modifier kısmından FFD(box) seçiyoruz. Gerçekten çok faydalı bir araç. Ayarlarıyla hiç oynamıyoruz bu bizim için yeterli. (4x4x4)

Aşağıda ki alanları seçmek için FFD(box)\Control Points alanını tıklıyoruz.

Left penceresinden gördüğümüz gibi Seçili olan kısımlar Mouseumuzun ön kısmı.

Scale aracıyla seçili alanları -Y- ekseninde küçültüyoruz. Bunun kaç birim olduğuna bakmadım açıkçası. Bu ayarı Mousenuzun modeline göre ayarlayabilirsiniz.

Görüldüğü üzere seçip küçülttüğümüz kısımlar yerden uzaklaştı bunu düzeltmek için Move aracıyla seçip -Y- ekseninde aşağıya doğru çekip alt çizgileri zeminle Paralel hale getiriyoruz.

Soldaki resimde seçili olan yerler Mousemuzun ön kısmı butonlarımızın olacağı yer yani. Ben avuç içine gelecek olan kısmın Daha geniş olmasını istiyorum bunun için sağdaki gibi bir seçim yaptım

Scale aracıyla seçili alanları -X- ekseninde yukarıda ki gibi genişletiyoruz.

 

Sphere(KÜRE)'den Mouse Yapımı - Bölüm2

Modifier kısmından Edit Mesh uguluyoruz ve Selection kısmından Polygon aktif hale getiriyoruz.

Move aracıyla mousemuzun tamamını seçiyoruz. Selection kısmının altında Material bölümünden ID nımarasaı atayacağız.

Burda ise seçtiğimiz alanlara birer numara vereceğiz ki ileride yeniden teker teker yüzey seçmek zorunda kalmayalım. Girdiğimiz ID numarası hangi yüzey ve yüzeylere aitse o alanlar seçili hale gelecektir. Bunun faydasını daha fazla yüzeye sahip çalışmalarda göreceksiniz. Alanları başta sadece bir kez seçip numaralandırmanız yeterli. Seçtiğimiz yüzeylere 1 ID numarası veriyoruz

Daha sonra Move aracıyla Mousemuzun Butonlarını oluşturacağımız yüzeyleri seçiyoruz.

Bu yüzeylerede 2 ID numarasını veriyoruz.

Şimdi sıra geldi ID lerle çalışmaya. Numara yazdığımız alanın yanında olan Select By ID butonuna basıyoruz ve açılan Select By Material ID kısmına çalışacağımız alanın Numarasını giriyoruz. Biz buraya 1 ID numarasını giriyoruz ve OK liyoruz.

Gördüğümüz gibi 1 numaralı alanlarımız otomatik olarak seçildi.Edit Mesh\Plygon seçeneği hala aktifken aynı ayarların altında bulunan Extrude bölümüne 1.0 değerini giriyoruz. 

Aynı işlemi diğer numaramızın yüzeylerine uyguluyoruz. Burada 2 numaralı yani butonlarımızın olduğu yüzeyleri seçiyoruz.

Buradada  2 numaralı yüzeyimize aynı değerde Extrude uyguluyoruz.

Mousemuzu şekillendirme işlemimiz sona erdi. Çalışmamızı Render ettiğimizde buton yerlerinin belli olmadığını ve kenarların köşeli olduğunu göreceksiniz. Bu sorunları halletmek için Modifier kısmından MeshSmooth uyguluyoruz. Subdivision Amount\Iterations değerini 2 yaapıyoruz bu yeterli . Daha fazla bir değer PC nizi zorlamaktan başka bir işe yaramaz.

Çalışmamızın sondan bir önceki hali:)) Görüntünün Kalitesiz olduğuna bakmayın Fazla yer kaplamasın diye sıkıştırmak zorunda kaldım. Son adıma geçelim.

 

Sphere(KÜRE)'den Mouse Yapımı - Bölüm3

Sıra geldi Çalışmamızı kaplamaya bunun için isterseniz renk yerine kendi hazırladığınız resimleride kullanabilirsiniz. Klavyeden M harfine basıyoruz açılan Material Editor penceresinden Standart tuşuna tıklayıp tekrar açılan pencereden Multi/Sub-Object kaplamısını seçiyoruz.  Bu kaplama çeşidini kullanmamızın nedeni ID numaralarını hatırlıyorsunuz. Tek çalışmada birden fazla resim yada rengi ID numaralarını kullanarak kaplamamızı sağlar.

Altta kaplama özelliklerinin bulunduğu menüde 10 adet ID kaplama var. Ancak bize sadece 2 tane lazım. Bunun için Set Number Butonuna tıklıyoruz açılan pencereye 2 rakamını yazıp Enter liyoruz.

İlk kaplamamızı 1 ID numaralı yüzeyimize yani Mousemuzun Gövdesine yapacağız. Bunu yapmak için 1 numaralı Slottaki Standart tuşuna basıyoruz..

Karşımıza gelen Menüden Renk ve Parlaklık ayarlarını yapacağız.Diffuse Yazısının önündeki Renge tıklayıp açılan Paletten uygun rengi seçiyoruz. Parlaklık ve bu parlaklığın cisime dağılma ayarlarını ise Specular Level 45 Parlaklık ve Glossiness 10 Daağılma şeklinde ayarlıyoruz.

Kaplama ayarlarına dönmek için Go to Parent Tuşuna basmamız yeterli.

Şimdi sıra 2 ID numaralı yüzeyimize yani butonlarımıza geldi. Bunun için 2 numaralı Slottaki Standart tuşuna basıyoruz.

1 ID numaralı ayarlardaki gibi değerleri burayada butonlar için giriyoruz. Tabi burada renk farklı olacak.

Sonunda bitirdik. Yapmamız gereken tek şey çalışma ekranında Mousemuzseçili iken Kaplama tuşuna basmak...iyi çalışmalar.

 

 

Hazırlayan: Fatih Özen (Realist3D)

Ekleyen: FatihÖzen

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!