Kaplama Bileşenleri
Material editördeki bazı kaplama bileşenleri hakkında eski döküman güncelleme
Öncelikle sahnede çizdiğimiz modeli seçiyoruz, model seçili iken material editoru açıyoruz. Klavyede M tuşuna basmanız yeterlidir. Herhangi bir slotu seçip aşağıda gösterilen Kaplamayı cisme uygula düğmesine bastığımızda seçili slottaki kaplama cismin yüzeyine kaplanır.
Fakat bu kaplamayı tek renk yerine resim kullanarak kaplama yaparsak daha gerçekçi bir görüntü elde ederiz. Kaplama olarak bilgisayarımızdaki herhangi bir resmi kullanabiliriz. hatta kendi resminizi bile kaplama yapabilirsiniz. Bunun için materil editor penceresinin yan tarafına fareyi götürdüğümüzde fare el ikonu şekline gelince material editor benceresini yukarı doğru çekin. böylece kaplama türlerinin olduğu bölüm yukarı çıkacaktır. Burda yapacağımız ilk kaplama diffuse kaplama olacak. aşağıda gösterilen düğmeye basıyoruz.
Bu düğmeye basınca karşımıza başka bir pencere geliyor. Bu pencerede kaplama cinsini seçiyoruz, yani cismin yüzeyi için uygulanacak kaplama, aşağıda gösterilen Bitmap herhangi bir resim dosyasını kaplamak için kullanılır.
Bitmap i seçtikten sonra karşımıza bi pencere daha geliyor ve bize hangi kaplama resmini kullanmak istediğimizi soruyor. bu kısımda bilgisayarınızın hard diskinden herhangi bir resmi seçiyorsunuz.
Fakat kaplama sadece render sırasında görünecektir. Eğer kaplamanın max pencerelerinde de görünmesini istiyorsak aşağıda sarı ile gösterilen düğmeye basmalıyız.
Bump Map (kabartma)
Bump map cismin yüzeyinde kabartmalar oluşturur, Bump map olarak kullanılan resmin siyah beyaz olması daha uygun olacaktır, çünkü MAX kabartma yaparken resimdeki siyah yerleri çukur, beyaz yerleri ise tepe olarak gösterecektir.
Aşağıdaki düğmeyi kullanarak cisme yeni bir bitmap ekliyoruz ve bu bitmap resmine de aşağıdaki siyah beyaz resmi kullanıyoruz. (Aynı tekniği kullanarak cismin yüzeyine yazı veya işleme yapabilirsiniz)
Soldaki siyah beyaz resmi bardağa bump map olarak kapladığımızda bardak yüzeyinde kabartmalar oluşuyor
Aynı bump map kaplamasını Raytrace bölümünde yaptığımız cam bardağa uyguladığımızda cam yüzeyinde kabartmalar oluşuyor
Opacity map (Işığı geçirme miktarı)
Opacity map cisimlerin içinden geçen ışık miktarını ayarlamak için kullanılır, bu kaplamanın ayarını değiştirerek cismin sahnede cam gibi veya hayalet gibi görünmesini sağlayabiliriz. Bu mapın slotuna bitmap resmi kaplarsak resimdeki siyah noktalarda cisim ışığı direkt geçirecek, beyaz noktalarda hiç geçirmeyecek, gri noktalarda ise cisim saydam olacaktır.
Yukardaki kaplama resmini bardağa opacity map olarak uyguladığımızda siyah kısımlar delik gibi görünecektir. çünkü bu kısımlar ışığı direk geçirecektir. Eğer gri bir resim kaplamış olsaydık saydam görünecekti.
Reflection (Yansıma Etkisi)
Kısa yoldan ayna veya metal gibi yansıtma yapan cisimler çizmek için: öncelikle material editoru açıyoruz. Material Type:Standart yazan yere basarak karşımıza gelen pencereden Raytrace seçiyoruz. (Ayrıntılı resimler refraction bölümünde verilmiştir) Böylece material editorun alt tarafı değişiyor raytrace yaptıktan sonra yansıtma yapması için aşağıda gösterilen ayarı değiştirmelisiniz. Bu rengi beyaz yaparsanız cisim iyi bir ayna olur, fakat metal yapmak isterseniz yapmamız gereken yansıtma yapan cismin hangi rengi yansıttığı belirlemek olacak. aşağıdaki gibi sarı seçilirse cisim altın kaplama olacaktır. Tabii bu arada parlaklığı da arttırmamız gerekiyor.
Rafraction ( Işığın Kırılması)
Hızlı yoldan cam yapalım öncelikle sahneye cisim çizdikten sonra material editoru açıyoruz ve aşağıdaki standart düğmesine basıyoruz.
Karşımıza gelen ikinci pencereden Raytrace seçiyoruz
Daha sonra material editor
penceresinde gerekli kırılma ve geçirgenlik ayarlarını yapıyoruz
Camın kırılma indisini 1.5
olarak giriyoruz (aşağıda bu kırılma indislerinin listesi var)
Geçirgenlik (Transparency)
değerini ise arttırıyoruz.
ayrıca camın parlaması için
aşağıdaki parlaklık değerlerini de arttırıyoruz (specular level - Glossiness)
Material editor penceresinin sol tarafındaki kareli düğmeye basınca aşağıdaki gibi slottaki cismin arkasına zemin kaplanacak ve kırılganlık miktarını görmeniz sağlanacaktır.
Çizdiğimiz cismi kaplayıp render ediyoruz ve sonucu görüyoruz.
* Işığı Geçiren Cisimler İçin Kırılma İndisleri *
Havasız ortam
1.0
Hava
1.0003
Su 1.333
Cam
1.5 ile 1.7 arası (camın kalitesine göre)
Elmas
2.419
Sıvı karbondioksit
1.200
Buz 1.309
Aseton 1.360
Etil Alkol 1.360
Şekerli su 30%
1.380
Alkol
1.329
Florite 1.434
Erimiş Quartz
1.460
Calspar2
1.486
Şekerli su 80%
1.490
parlatılmış cam
1.517
Sodium Chloride 1.530
Sodium Chloride (Tuz1)
1.544
Polystyrene 1.550
Quartz2 1.553
Zümrüt 1.570
Hafif parlatılmış cam
1.575
Lapis Lazuli
1.610
Topaz (sarı yakut) 1.610
Carbon Bisulfide
1.630
Quartz1
1.644
Sodium Chloride (Tuz2)
1.644
Sert parlatılmış cam
1.650
Methylene Iodide 1.740
Ruby (kırmızı yakut)
1.770
Sapphire (mavi yakut) 1.770
Crystal 2.000
Diamond 2.417
Chromium Oxide
2.705
Bakır oksit 2.705
Amorphous Selenium
2.920
Iodine Crystal 3.340
Displace Map (Yer
değiştirme)
Cisme Displacement map uygulandığında cismin şekli değişir. Bump map gibidir ama sadece kaplama yapmaz cismin vertex noktaları değişmiş gibi gösterir. Bu kaplamayı yapmak için kullanılan resim siyah beyaz olmalıdır. Kaplama yapıldığında aynı bump mapta olduğu gibi siyah yerler aşağıda kalır, beyaz yerler ise yukarı çekilerek şekil değiştirilir.
Yukardaki resmi çizdiğimiz bardağa uyguladığımızda bardağın şekli tamamen değişecektir
Ekleyen: drekon
Kaplama Bileşenleri
bölümündeki resimler görünmüyor
- Offline
- Erkek
arkadaslar bu acıl benım acın aradıgım ders sayılır ama resımler gorunmuyr bana gercekcı metalik kaplama yapam vs ders lazım ne olur bıran once su resımlerle ılgılenn cunku bende gozukmuyr
- Offline
- Erkek
Resimler görünmüyor ilgilenirseniz sevinirim.
- Offline
- Bayan
Kapalı
Eklediğim Dersler
Ders Kategorileri
Yeni Dersler (Tutorials)
- Armor Modelleme
Ekleyen: Dereli - Ücretsiz Zbrush Dersi.
Ekleyen: BurakB - Corona Render ile Salon Görselleştirme
Ekleyen: barcelona1988 - Tek Bir Resimle Nasıl Sinematik Görüntü Ala Biliriz?
Ekleyen: PixlandPictures - After Effects - Script kullanmadan karakter rigleme
Ekleyen: PixlandPictures - 3dsmax landscape_ Making of Part1
Ekleyen: altıneldiven - Oyun yapımı dersleri 5 - Unity3D Sahne Duzeni
Ekleyen: drekon