Forest Lite ile Orman yapımı
Forest Lite programı sayesinde gerçekçi ormanları cok çabuk ve sahneyi yavaşlatmadan yapabilirsiniz.
Bu dökümanda anlatılanlar Forest Pack Lite 2.3 kullanılarak hazırlanmıştır. Tüm eklentilere http://www.itoosoft.com/english/menu.php?id=download den ulaşabilirsiniz.. Clone 2.3, Glue Tool 2.4 için 2. bir ders da hazırlıyacağım.
Forest Pack Lite 2.3 ın zaten kendi tutorialı var, ben kendimce ayarlar hakkında bilgi vereceğim. Başlamadan önce burdan (http://hotfile.com/dl/126667376/6e330e0/forest_tutorial.rar.html) max sahnemizi indirelim.Unzip deyip, C:tempforest tutorialtut1.max i açalım. Sahnemizde sadece bir ev,çitler ve kuru bir alan var. Burayı zengin bir sahne yapmak için ağaç lazım. Create panel de ´Itoo Software´ diye bir katogori açılır. Burada forest lite a tıklayıp (resim 1) bir kapalı eğri seçmemiz lazım, Forest lite seçilen eğrinin içine ağaçlar doldurur. Bu yüzden öncelikle üstten görünüşe geçip evimizide içine alacak şekilde bir kare çizelim(resim2). Ve forestlite a tıklayıp (resim1) karemizi üsten görünüşten seçelim.
Bilinmesi gereken bazı noktadalar ;
Eğer Forest eklediğini kapalı eğriyi silerseniz, sahnenizde bir F harfi görünecek. Buna tıklayıp, modify>area>include>pick deyip yeni bir eğri seçebilirsiniz.
Yaptınız eğriler xy düzleminde olması lazım, ama isterseniz z (move tool) düzleminde hareket ettirebilirsiniz. Eğer 3 boyutlu bir bir eğ çizerseniz, Forest lite onun en büyük z kordinatındaki xy düzlemini doldurur. (Anlamakta güçlük çekeriyorsanız, xy düzleminde yaptınız bir ormanın kapalı eğrisini rotate yapın dediğimi anlıcaksınız.)
Forest lite ın oluşturduğu plane lara material atayabilirsiniz. Bir kutuya material atamaktan fark yoktur. Ya mousela tutup forest pack plane larinin biri üstüne bırakın yada forest lite planelerini seçip editorden ´assing material to selection´ düğmesine basın. Aşağıdaki resimde material editörde nasıl bir material hazırlamanız gerektiğinin resmi var. Ayrıca üsteki linkten eğer indirdiğiniz dosyayı unzip yaptıysanız, mapler için kırmızı kutu içindeki adrese bakın.
Şimdi sahnemizdeki ilk kareyi silip, aşağıdaki resimdeki gibi 2 tane kapalı eğri çizelim ve içlerine forestlite atayalım. Eğrileri yapmak için ya çizgiler kullanın yada bir kare yi editable spin yaparak, ordan istediğiniz şekli verin.
Tree Properties
Hızlıca bize gerekli özelliklerin ne iş yaradığı hakkında bilgi vereceğim. Diğer özellikler cok işinize yaramaz ama kurcalayarak rahatlıkla öğrenebilirsiniz.
Size: Width: genişlik Height: yükeklik
Geometry : Burda tek bir ağaçın kaç yüzeyden oluşucağına karar vereceğiz. Eğer orta ve yakın planda ağaçlar kulanacaksanız, two planes seçmenizde yarar var, daha dolgulu ve 3b görünüyor. Ama cok ilerlerde kullancaksanız tek plane yeter.
icon size: Daha önce değindiyim F harfinin büyüklüğünü ifade ediyor. Önemli değil.
Area
Include: Lite versiyonda kullanabildiğimiz tek area özelliği, pick diyerek kapalı bir eğri seçebilir veya seçli bir eğriyi başka bir eğri ile değiştirebiliriz. Bazı Forest Pro özellikleri kapalı, mesela açık bir çizgiyi forest lite atayamıyoruz. İç içe 2 eğrinin içtekinin dışana, dışdakini de içine ağaç atma imkanımızda yok.(Resim 3)
Distribution Map:
Bitmap: Bu kısımda lite versiyon ile gelen ağaçlarımızın sıklığı ve düzenini belirleyen bitmap ler var.Beyaz noktalar ağaçlarımızdır. Hepsini bir gözden geçirmenizi öneririm. Eğer pro versiyon alırsanız kendi bitmapınızı oraya koymanız mümkün.
Size: Ağaçların alanda kapladığı yeri gösteriyor. X ve Y olarak 2 parametresi de size ağaçları alana dağıtma imkanı veriyor. ´Lock Aspect Ratio´ özelliği, x ve y parametlerini birbirine kilitler.Biri değişirse diğeride aynısı olur.
offset: Bitmap ın pozisyonunu değiştirir, değerleri değiştirerek ağaçların hareketini izleyin.
rotation : Bitmap i yönünü değiştirir. Yani döndürür.
Tree separation: Ağaçlar arasındaki mesafedir. Genişliğin yüzde değeri olarak belirlenir.
Camera
Forestpack den en yüksek verimi bir kamera kullanarak alırsınız.
Pick : Düğmeye basın ve kameranızı seçin ( Auto assing to acvite view i işaretliyin) Şu anda tüm ağaçlar kameraya dönmüş durumda olmalı. Bir sorun varsa ´´tree facing the camera´´ işaretleyin( camera > area sekmesinin altında) Eğer kamerayı hareket ettirirseniz, ağaçlar ay çiçeğinin güneşi takip etmesi gibi kamerayı takip eder.
Area : Limit to visibility seçin öncelikle. Kameranın görüş açısında olmayan ağaçlar kaybolur bu durumda(resim 3). ´Far clipping plane´ de kamerada hangi mesafeye kadar ağaç görmesi istiyosak ayarladığımız yerdir. Expand ise kameranın görüş açısından daha büyük bir açıda ağaç görünmesini sağlar. Bu da animasyonlarda kamera hareket ederken kamera açısına girmeyen ama girecek olan ağaçları önceden hesaplanmasını sağlar.
Density Fallof : Bu da kameranın görüş açısından itibaren ağaç sıklığını ayarlıyor. ´Active´ seçin ´edit curve´ deyin orda çıkan eğrinin sol tarafı kameraya en yakın, sağ tarafı da en uzak noktaları temsil eder. Yukarıdaki panelden nokta ekleyip bu eğriyi değiştirebilirsiniz.
Shodows
Default ayarları kullanmanızı öneririm, ama isterseniz değerlerle oynayarak render sonuçlarını karşılaştırabilirsiniz.
Surface
Forest pack pro için.
Transform
Translation: x ve y kordinatlarında, ağaçlarının genişliğinin yüzdesi değerinde hareket ettirir.
Rotation: Ağaçlar kameraya dönük olduğu için bu ayar kullanılmıyor.
scale : Burda görünen max ve min değerler, bizim ağaçlarımıza max-min değerı baz alarak, random olarak uygulancak. Width genişlik, height yükseklikdir. Örnek olarak height max150-min100 olsun. Ağaçların uzunlukları, Tree Properties > size da belirtiğimiz uzunluğun %150 ile %100 arası değişir. Yani %110 veya % 135 uzunlukta ağaçlar oluşur. Bu da gerçekçiliği artır. Gerçekçi sonuçlar almak için alt ve üst sınırları kendiniz değerler vererek sahnenizde nasıl durduğuna bakmanız lazım.
Material
Pro versiyon için
Display
Max. tree ayarı sahne ve render daki max ağaç sayısını belirtiyor.
Ekleyen: amboleos
Kapalı
Eklediğim Dersler
Ders Kategorileri
Yeni Dersler (Tutorials)
- Armor Modelleme
Ekleyen: Dereli - Ücretsiz Zbrush Dersi.
Ekleyen: BurakB - Corona Render ile Salon Görselleştirme
Ekleyen: barcelona1988 - Tek Bir Resimle Nasıl Sinematik Görüntü Ala Biliriz?
Ekleyen: PixlandPictures - After Effects - Script kullanmadan karakter rigleme
Ekleyen: PixlandPictures - 3dsmax landscape_ Making of Part1
Ekleyen: altıneldiven - Oyun yapımı dersleri 5 - Unity3D Sahne Duzeni
Ekleyen: drekon