Autocad 2007 render

Konuya açıklık getirmeye çalıştım

Dersin hazırlanmasına Soruları ile ilham olan tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler.

Alt versiyonlar için burayı tıklayın

Autocad 2007 versiyonu ile beraber gelişmiş bir render motoruna da tanıklık etmiş olduk Yetersiz sunum Şekillerinin biraz daha dışına çıkıldığını gördüğümüz bu yeni versiyonda Mentalray motoru ile tanışıyoruz.

Tüm Bunların dışında Daha basite indirgenmiş ve belirli oranda etkisi hissedilen bir materyal editör Ve malzeme hazırlama slotları ile iyi bir sunum hazırlamak için autocad artık çok az eksikle karşımızda ancak kullanım rahatlığı açısından hala kat etmesi gereken uzun bir yolu var.

Not:Kaliteli render için attığınız her adım zamanı katlayacatır

Bu derste mükemmel bir render almayacağız Sadece;

Rrender nedir?

Nasıl alınır ?

Kaplama nedir ne şekilde Hazırlanır?

Işık ne şekilde konumlandırılır?

Kamera konumlandırma v.s

Gibi birtakım sorulara yanıtlar bulacaksınız.

Sözü fazla uzatmadan konuya geçelim.

İlk etapda Sol üst köşede 3d modeling yazdığını göreceksiniz sizde ayarınızı bu şekilde yaparsanız 3d tasarım araçları render kaplama ışık sekmeleri hazır olarak sahnenizin sağ tarafına gelecektir ve basitce buna benzer bir sahne hazırlıyoruz

Direk kaplama ile işe başlıyoruz Materyal Control Panel Kısmına tıklıyoruz Aynı anda yan tarafında bulunan kısmın değişip Hazır materyallerin açıldığını görecesiniz.

Direk bunlardan birini seçtiğimizde İmlecin Fırça şeklini aldığını göreceğiz Bu şekilde iken Tıkladığımz her nesne o materyalle kaplanacaktır.

Tabi şimdi bizde böyle yaparsak ozaman bazı konular havada kalacaktır ve dersin altındaki ilk mesaj Ben bu kaplamaları istediğim resimle nasıl yapabilirim yada kaplamalar çok küçük oldu nasıl büyütebilirim olacağından Herhangi bir Kaplama slotu üzerine sağ tıklayıp Proporties´ i seçiyoruz

Karşımıza Tool Proporties Dialog kutusu gelecektir Kaplama hakkında istediğimiz her değişikliği işte bu dialog kutusundan yapacağız .

İlk olarak Difuse map Karşısındaki kutucuğu işaretleyip Alttaki açılır menünün Texturemap olmasını sağlayacağız.

Peki bu ne demektir? Bu bizim kaplama olarak herhangi bir jpeg..... v.s gibi uzantılarındaki resimlerden birini kullanacağımız yani nesneyi resim kullanarak kaplayacağız anlamındadır.

Alt kısımda gördüğümüz Cannot Find butonuna tıklıyoruz Bu bilgisayırımız herhangi bir dizinindeki herhangi bir textureye ulaşmamızı sağlayacaktır.

Seçeneğiniz bol zira Autocad geniş Bir Library ile karşınıza çıkıyor Buradan herhangi birini yada kendi fotografınızı alıp Rahatca kaplama malzemesi olarak kullanabilirsiniz.:)

Open dediğiniz anda seçtiğiniz texture direk slota sarılı olarak dialog Kutusunda karşınıza çıkacaktır . Şimdi biraz aşağılara inip Bump Map (kabartma yüzey prüzleri ) olarak kullanacağımız resim için Bump map karşısındaki Select İmage Butonuna tıklıyoruz.

İstediğiniz Bir resmi kullanabilirsiniz bu resimlerde genel amaç Siyah veya koyu renkde olan kısımların atanacağı slotta içe doğru çökmesini sağlamaktır Çok bariz hatlar için Siyah ve beyaz tonları kullanırsanız etkiyi çok daha rahat algılayabilirsiniz.

Kaplamanın yansıma parlaklık gibi değerlerinide aşağıdaki resimde bulunan kısımlarla oynayarak arttırabilir yada azaltabilirsiniz Bu kısımda çok detaya girmeyeceğim zaten yaptıkca kendiniz çok daha net anlayacaksınız.

Okey diyoruz Ve tekrar Çalışma ekranına dönüyoruz.

kaplamamızı seçiyoruz Ve karşımıza çıkan dialog kutucuğuna gerekli onayı veriyoruz (önceki mateyalin üstüne yazmak isteyip istemediğiniz soruluyor)

Kaplamak istediğimiz nesneyi seçiyoruz seçiyoruz.

Ve render bolümünden kaplamanın durumunu anlayabilmek için küçük bir test alıyoruz

Kaplama boyutlarında hata görüyosanız (Çok devasa yada çok minik) derhal kaplama slotu üzerinde sağtıklayıp Proporties ´i tıklatıp Dialog kutumuza geri dönüyoruz ve aşağıdaki resimde kırmızı kare içindeki butondan kaplama ayar penceresine geçiyoruz.

Kafadan çizdiğimiz bu cismin kaplama ayarlarını deneyerek bulmak zorundayız Units altındaki Inches Benim Inc ölçü birimine göre ayar yapmam gerektiğini söylüyor buradan mm gibi bir yığın birime ulaşmanız mümkün bu sizin çalışma stilinize göre değişir.

Yükseklik ve Genişlik ayarlarını yapıyoruz daha detaylı bilgiyi deneyerek öğremeniz tavsiye edilir.

Sahnedehi diğer nesneleride klasik yada demin izlediğimiz yol ile kaplıyoruz.

Sıra geldi ışığı kullamaya konumladırma için klasik yolla View tool bar´ını açıyoruz (burayı kullanmanız şart değil bu toollar kullandığınız ve sahnenin sağ tarafında bulunan 3d nevigate Panelinde de bulunmakdadır )

Front ile sahneye karşıdan bakıyoruz

Light Control Panel´e tıklıyoruz ve tam yan tarafındaki tool ların değiştiğini görüyoruz Kullanacağımız ışıklar burada sıralanmaktadır

Defeult Spot´ işimizi görecektir.

sahnemizde yukarılardaki herhangi bir noktaya tıklayıp mauseyi sürükleyerek target´in izleyeceği yolu belirleyerek ışığımızı yerleştiriyoruz .

Diğer görünüş pencereleri ile ışığın bulunduğu nuoktaları kontrol ediyoruz Beğenmediğimiz açıları düzenliyoruz .

Test için sahnemize kamera konumlandırıp Görüntüyü render ederek kontrol ediyoruz.

Soru : Kamerayı nasıl konumlandırırım ?

Işığı konumlandırmaktan çokda fazla bir farkı yoktur aynı sistem işinizi görür yalnız kamera gözü ile ön izlemeli konumlandırma için Create Camera Butonu ile cameramızı seçip sahnemize yerleştiriyoruz

kameramızı ışığı konumlandırdığımız sistemle yerleştirdikten sonra üzerine tıklıyoruz Camera preview gerçek zamanlı görüntü ile istediğimiz şekilde kamerayı son konumuna getiriyoruz

Render Bölümü altından arkaplan ayarlarını yapıyoruz

Renk sis v.s burası arkaplan ve atmosfer için gerekli içeriği barındırır. Tekrar test ediyoruz yukardakine nisbeten daha açık fonlara ulaştık

Geldik render ayarlarına Advanced Render settings

Önemli birkaç hususa değinelim :

Render Context : Sadece belli bir bölümü , Sadece seçili bölümü , komple sahneyi render etmek ve Render çözünülürlüğü için.

Shampling : Kısaca Kırık hatlardan kurtulmak ve kaliteyi yükseltmek için

Shadows : Gölgeler için

İndirect illumination :Işık miktarı parçacık Sayısı için (Işığın çarptığı nesnenin rengini alarak zıplaması karanlık noktalara nufuz etme indisi)

Final Gather :Işık parçacıklarını yayarak yumuşatır Lekelerin yayılarak azaltılması için.

Diagnostic : Renderde gözlemlediğiniz hataları görerek teşhis edip düzeltme yapabilmek için

Daha fazlası için : Burayı tıklayın

Tabi siz bu ayarlarla aşağıdaki görüntüyü almazsınız emin olun alacağınız sonuçlar tatmin edici olacaktır .

Render için kusura bakmayın benim bunu bekleyecek zamanım yok artık siz kendi renderlerinizi alıp belki tr3dgalerisine bile girersiniz ;)

Kolay gelsin.

Ekleyen: reques

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!