Light Tracer Render

Light Tracer Render ile ilgili anlatım

Karakterin ışıklandırması, bir "skylight" ve bir "spotlight" ile yapıldı, ve "Light Tracer" ile render edildi.

" Light Tracer (Işık İzcisi)", açık hava gibi parlak ışıklı sahnelerde yumuşak kenarlı gölgeler ve renk yansımaları sağlar. "Light Tracer" "Radiosity" gibi değildir, kesin doğru fiziksel modeller üretmeye çalışmaz ve kullanımı daha kolaydır.

Tavsiye : Kapalı alan sahnelerinde de "Light Tracing (Işık İzcisi)" kullanabilirsiniz, fakat "Radiosity" kapalı alanlar için daha iyi bir seçim olacaktır.

Açıkalan sahnesinin ışıklandırması "skylight" ile yapıldı ve "Light Tracer" ile render edildi.

 Light Tracing Efektini İnceleyelim

"Rays/Sample" ve "Filter Size" değerleri düşük verilerek, "Light Tracer" efektinin hızlı önizlemesi alınabilir. Bu şekilde sonuç lekeli yapıda olacak ve göze çok hoş gözükmeyecektir. Fakat hızlı önizleme yapmak için yeterlidir.

Hızlı önizleme almanın diğer bir yolu da "Adaptive Undersampling" seçeneğinin aktif hale getirilmesidir. Bu grupta, "Initial Sampling Spacing" kısmı ile "Subdivide Down To" kısmı birbirlerine denktir. "General Settings" grubunda, "Rays/Sample" değerini düşürmek ve "Bounces" değerini "0.0" yapmak, daha lekeli fakat hızlı render olanağı sağlar. "Rays/Sample" ve "Filter Size" değerlerini yükseltmek resim kalitesini de yükseltecektir.

Genellikle, düşük "Filter Size", yüksek "Rays/Sample" değerleriyle ve "Adaptive Undersampling" seçeneğini aktif hale getirerek oldukça hızlı ve iyi sonuçlar alabilirsiniz.

 Diğer Light Tracing Tavsiyeleri

Render süresini azaltmak için, "Object Properties" diyalog kısmındaki "light tracing (ya da radiosity solving)" seçeneğini kapatarak, o obje için çarpışma hesaplarının yapılması engellenebilir. Özellikle, bir sahnede fazla göze çarpmayan nesnelere bu işlem uygulanarak, render süresi kısaltılabilir.

Tavsiye :

"Advanced Lighting Override" malzeme tipini kullanarak, nesneye özel değişik "light tracing" efekti uygulayabilirsiniz.


"Adaptive Undersampling" ayarıyla deneyler yaparak, sahnenizde ihtiyaç duyulan "light tracing" miktarını bulabilirsiniz.

"Color Bleed" ve "Bounces" değerlerini arttırarak sahnedeki "renk yansıması"nı arttırabilirsiniz. "Renk yansıması" genellikle zor algılanan bir efekttir.

Eğer sahnede cam objeler varsa, "Bounces" değerine sıfırdan büyük bir değer veriniz. (Bu durum render süresini farkedilir derecede arttıracaktır.)

Eğer sahnenizin ana ışık kaynağı bir "skylight"sa ve sahnenizde "specular highlight (specular parlaklık)"a ihtiyacınız varsa, ikinci bir ışık ekleyin: Örneğin, "skylight"a paralel bir "directional light (düzlemsel ışık)" gibi. İkinci ışığın gölge düşürme özelliğini açın ve "Advanced Effects" bölümündeki "Diffuse" seçeneğini aktif yapın.

Eğer objelerin parlak kısımları çok gölgelenmiyor ya da "renk yansıması"ndan etkilenmiyorsa, ikinci ışığın "Diffuse" değerini pasif yapın, ve "Object Properties"den "Exclude from Adv. Lighting Calculations" değerini aktif yapın.

"Set Key Filters", "Light Tracer" ayarlarını hareketlendirirken direkt olarak değerleri alamaz. Eğer "Light Tracer" parametrelerini hareketlendirmek için "Set Key" komutuyla anahtarlar yaratmak istiyorsanız, "SHIFT+sağ-tuş" ile animasyon çubuğunu hareket ettirerek bu anahtarları oluşturabilirsiniz.

Önemli Not :

Eğer "Skylight" ile kaplama kullanılacaksa, bu kaplamaları kullanmadan önce resim işleme yazılımları ile "blur" efekti uygulanmalıdır. Bu uyuşmazlıkları azaltmada ve "light tracing" için ihtiyaç duyulan ışınların sayısının doğru hesaplanmasında yardımcı olacaktır.

  Sahnenize Light Tracer´ın Kurulumu

Bir açıkalan sahnesi oluşturunuz.

Sahneyi aydınlatmak için bir "Skylight" kullanın.

Bir ya da daha fazla "spotlight"la daha iyi çalışabilirsiniz. Eğer fiziksel tabanlı "IES Sun" ya da "IES Sky" ışıklarından birini kullanacaksanız, bir "exposure control" (Rendering menu > Environment > Environment and Effects dialog > Environment panel > Exposure Control rollout) kullanmanız şarttır.

Rendering > Advanced Lighting seçeneğinin altından "Light Tracer"ı seçin.

Açılan pencerede "Light Tracer" otomatik olarak aktif olacak ve parametreleri görüntülenecektir.

"Light Tracer" ayarlarını istediğiniz gibi ayarlayın, sağ-tuş ile render etmek istediğiniz görüş alanını seçin ve "Render Scene" tuşuna tıklayın.

Çıkan pencereden istediğiniz ayarları yapın ve "Render" tuşuna basarak sahnenizi render edin.

Sahne, gölgelerin kenarlarını yumuşatarak ve renk yansımalarını oluşturarak render edilecektir.

 Light Trace Arayüzü



  General Settings grubu

General Multiplier : Genel aydınlatma seviyesini belirler.

Soldaki Resim : Düşük "Global Multiplier" değerli sahne
Sağdaki Resim : Yüksek "Global Multiplier" değerli sahne

Object Multiplier : Sahnedeki objelerin ışığı ne kadar yansıtacaklarını belirler.
Not : "Bounces" değeri "2" ya da daha fazla değilse, bu ayarın fazla bir etkisi yoktur.

Sky Lights seçeneği : Sahnede kullanılan "Skylight"ların sahne aydınlatmasında kullanılıp kullanılmayacağını belirler.

Sky Lights değeri : "Sky Light"ların yoğunluğunun belirlenmesini sağlar

Üst Resim : Yüksek "Sky Light" değerli sahne
Alt Resim : Yüksek "Object Multiplier" değerli sahne

Color Bleed :"Color bleed (renk yansıması)"nın şiddetini ayarlamaya yarar. "Color Bleed", sahnede objelerin, gerçek hayatta olduğu gibi, kendi renklerinden kaynaklanan ışıklarını yansıtmaları istendiği durumlarda kullanılır.

Üst Resim : Aşırı "Color Bleed" değerli sahne
Alt Resim : "Color Bleed" değeri "0" verilerek
renk yasıması engellenmiş sahne.

Rays/Sample : "Örnekleme (ya da piksel)" başına kullanılacak ışın miktarını belirlemeye yarar. Yüksek değerler, sonucu yumuşatır; ama render süresini uzatır. Düşük değerler, sonucun lekeli gözükmesine neden olur, ama render süresini kısaltır. Sahneyi önizlemek için düşük değerlerin kullanılması sizin yararınızadır. Standart değer "250"dir.

Değişik "Rays/Sample" değerleriyle render edilmiş sahneler. Yüksek değerler, resimdeki lekelenmeleri azaltır.

Color Filter : "Beyaz"dan başka bir renk verilirse, nesnelerin üzerine düşen ışığı belirtilen renk ile filtreler (o renge çalar hale getirir)(tint). Standart değeri "beyaz"dır.

Filter Size : Sahnenin "Light Tracer" kullanılarak render edilmesi sonucu oluşan noktalaşmaları (pikselleşmeleri) azaltır.

Tavsiye : "Filter Size", özellikle "Adaptive Undersampling" seçeneği işaretli değilse ve "Rays/Sample" değeri düşükse oldukça kullanışlıdır.

"Filter Size" değerini yükseltmek, noktalaşmaları azaltır.

Extra Ambient : Eğer "siyah"tan başka bir renk verilirse, sahnenin "ambient rengi"ni verilen renge çalar hale getirir (tint). Standart değeri "siyah"tır.

Ray Bias : "Ray Bias" parametresi, ışıkların gölge ayarlarındaki "Ray-Trace Bias" ayarı gibidir. Gölgenin nesneden ne kadar uzağa düşeceğini belirler. Nesnenin kendi üzerine gölge düşürmesi gibi bir problemle karşılaşırsanız, bu parametreyi kullanabilirsiniz. Büyük değerler gölgeyi nesneden uzaklaştırırken, "0" değerine doğru gölge nesneye yaklaşır. Standart değeri "0,03"tür.

Bounces : Işığın yüzeylerden kaç kere yansıyacağını belirler. Yüksek değerler renklerin yansıma miktarını arttırırken render süresini kayda değer şekilde uzatır, düşük değerler ise renklerin yansıma miktarını azaltırken render süresini oldukça kısaltır. Yüksek değerler, sahnedeki akan ışık miktarını arttırdığı için, değer yükseldikçe sonuç da gittikçe parlaklaşır. Çok keskin resimler render süresini arttırır. Standart değeri "0"dır. Eğer "Bounces" değeri "0"sa, "Light Tracer" "volumetrik ışıkları" önemsemez.

Tavsiye : Eğer sahnenizde cam gibi saydam nesneler varsa, gerçekçi sonuçlar elde etmek için "Bounces" değerine "sıfır"dan büyük bir değer veriniz. Bu durum render süresini gözle görülür şekilde arttıracaktır.

"Bounces" değerini arttırmak, "genel aydınlatma" değerini ve
"yansıyan renk" miktarını arttıracaktır.

Cone Angle : Toplamsal renk hesabı için kullanılan açısal değeri belirtir. Bu değer azaltılırsa, sonuç biraz yüksek "constrat"lı olabilir, özellikle de çok fazla küçük cisimin büyük bir yapının üzerine gölgelerinin düşdüğü alanda bu gözlemlenebilir. "33.0" ile "90.0" arasında değerler alabilir. Standart değeri "88.0"dır.

Tüm ışınlar öncelikle koni açısının sınırladığı alana düşüyor.

Volumes seçeneği : Eğer sahnede "Volume Light" ya da "Volume Fog" kullanılıyorsa, "Light Tracer"ın bu efektleri de hesaba katmasını sağlamak için bu seçenek işaretlenmelidir.
"Hacimsel ışıklar"ın "Light Tracer" ile çalışabilmesi için, "Bounces" değeri "sıfır"dan büyük olmalıdır.

Volumes değeri : "Hacimsel ışık" efektinin miktarını verilen değer kadar katlayarak arttırır. Standart değeri "1.0"dır.

"Volumes" değerini arttırmak, renderde "hacimsel ışık" efektinin miktarını arttırır.

  Adaptive Undersampling grubu

Bu kontroller render hızını arttırmada yardımcı olurlar. "Undersampling" için ideal ayarlar sahneden sahneye farklılık gösterirler.

"Undersampling" önce sahnede sanal bir ızgara oluşturur ve bu ızgaradan örneklemeler alır. Örneklemelerin arasında nerede "contrast"a ihityaç varsa, bu alanları tekrar böler ve bu alandan daha fazla örnekleme alır, ta ki "Subdivide Down To" ayarında belirtilen değere düşünceye kadar. Aydınlatma, direkt olarak örneklenmemiş alanlarda interpolasyon işlemine tabi tutularak yapılır.

Öncelikle düzgün ızgara örneklemelerini kullanır.

Tavsiye : Eğer "Adaptive Undersampling" kullanıyorsanız, "Subdivision Contrast" ayarı için en iyi değeri ayarlamaya çalışın. Bu kontrolün etkisi "Rays/Sample" değerine bağlıdır.

Adaptive Undersampling : Bu seçenek "aktif" hale getirildiğinde, "Light Tracer" "undersampling" (örnekleme miktarını ideal seviyeye çekme/düşürme) kullanır. "Pasif" hale getirildiğinde, örnekleme tüm pikseller için yapılır. Bu seçeneğin "pasif" yapılması, son render´ın detay miktarını arttırabilir, fakat render süresini uzatır. Standart ayarı "Aktif" olmasıdır.

Initial Sample Spacing : Oluşturulan "sanal ızgara"nın "ızgara aralığının boyutu"nu "piksel" cinsinden belirtir. Standart değeri "16x16"dır.

"Initial Sample Spacing" değerleri.

Subdivision Contrast : Bir alanın tekrar bölünmesi için gerekli olan "contrast" eşik değerini belirtir. Yüksek değerler daha az bölünmeye yol açarken, küçük değerler ise gereksiz bölünmelere neden olabilir. Standart değeri "5.0"dır

"Subdivision Contrast" değeri azaltmak, yumuşak gölgelerde ve ışık yansımalarında noktalaşmayı azaltır.

Subdivide Down To :Bölünebilecek minimum ızgara aralığının boyunu belirtir. Yüksek değerler daha kesin sonuçlar üretir ama render süresini arttırır. Sahnedeki geometriye bağlıdır. "1x1"den büyük ızgaralarda, belirtilen eşik değerinin altında hala bölünmeler olabilir.

Show Samples : Eğer işaretlenirse, örnekleme alanları renderde kırmızı noktalar halinde görüntülenir. Bu hangi alanlarda daha fazla örnekleme yapıldığını görmeye yarar. Böylece "undersampling" için gerekli olan optimum ayarları bulmanızda size yardımcı olur. Standart değeri "Pasif"tir.


Kaynak : 3D Studio Max 6.0 yardımı

Çeviren : Hikmet KOYUNCU

Ekleyen: kalimba

bu bilgiler fazlasıyla fayda
amisosBURCU İNCEAvatar

bu bilgiler fazlasıyla fayda sağlayabilir harika....Fakat yazılar hep yarım görünüyor:(


Evlimutluçocuklu
2011-10-11 17:19:12
  • Offline
  • Bayan
bir soru

peki aldıgımız renderın daha kesin olması için hangi ayarı uygulamamız gerekmektedir.. light tracer ile daha kesin render almak istiyoru... vraydaki blur - ringing ayarı gibi birsey var mi... ???


2013-05-21 15:02:19
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!