Track View

Track View dersleri bölüm -2

TRACK VİEW ( DOPE SHEET + CURVE EDITOR )
(ANAHTAR KONTROL MERKEZİ)

Önemli: Başlamadan önce sitemizdeki "Key nedir ?" isimli 3Dsmax dersini okuyunuz.

Uyarı: Max 5.0  versiyonundan sonraki versiyonlarda Track View penceresi Dope Sheet ve Curve Editor olarak iki ayrı bölüme ayrılmıştır. Önceki versiyonlarda sadece Track View diye aranmalıdır.

Yeni bir konuya geçmedik  hareket eden kutuyla uğraşmaya devam ediyoruz.  Anahtar olayını iyice öğrenmeniz gerekiyor. Önceki derste hazırladığınız 0 ve 40 zaman aralığında  hareket eden kutuya geri dönelim.

Sol alt taraftaki Curve Editor düğmesine basıyoruz. ( Size tekerlek ile ilgili bir grafik gösterdiğimi hatırlayın. Kafanızı karıştırmaya çalışmıştım hani, Curve Editor de aynı işi yapmaktadır... Hayır , kafanızı karıştırmaya çalışmaz : size anahtarlarla ilgili grafikleri gösterir)

Uyarı: Eğer bu düğmeyi bulamıyorsanız yukarıdaki menülerden Graph Editors  kısmını açarak buradaki Track View -Curve Editor isimli menüden seçin. çeşitli max versiyonlarında düğmelerin yeri değişmektedir.  Veya animasyonlu kutuya sağ tıklayıp çıkan seçeneklerden Curve Editor seçeneğini işaretleyin.

  Anahtar mantığını anladıysanız bu pencere size çok tanıdık görünecektir. Sol tarafta anahtarların hangi amaçla kullanıldığını belirten bir bölüm bulunuyor.

Track View penceresi Önceki dersten basit grafiğimiz

Sol taraftaki Box01 altındaki Position(Konum) kısmından X position kısmına tıkladığınızda yapmış olduğunuz anahtarları göreceksiniz. Eğer kutuyu yukarı doğru götüren bir animasyon yapmış olsaydınız buradaki Z değerine tıklayarak anahtarları görecektiniz.

 Box01 > Transform > Position > X Position
( Kutu > Dönüşüm >Konum > X konumu )

Sol taraftan Y veya Z konumlarına tıkladığınızda hiçbir grafik göremezsiniz çünkü bizim yaptığımız hareket sadece X ekseninde idi, ve sadece bu eksende anahtar oluştu. Diğer eksenlerde anahtar oluşsa bile anahtarların içerdiği değer 0(sıfır) olacaktır.

Şimdi de sağ tarafı inceleyin. tekerlek için çizdiğim grafiğe çok benziyor tek fark burada anahtar sayısının üç tane olmasıdır. üçüncü anahtara tıklayıp delete ile silerseniz tekerlek grafiğinin aynısı olacaktır. (sildikten sonra klavyeden Ctrl ve Z ile geri alma şansınız olduğu için silmekten çekinmeyin)  biraz önce anahtar kopyalamayı shift(yukarı ok) tuşu ile  yaptığınızı hatırlayın. aynısını burada da yapabilirsiniz. bunun yanında anahtarlarla ilgili birçok işlem yapma şansınız var. bunlara sırasıyla örneklerde bakacağız.  Dikkat ederseniz burada benim çizdiğim grafik gibi noktalı çizgiler yok. Eğer bir anahtarın hangi zamana ait olduğunu göremiyorsanız o anahtara tıklayın alt kısımda yazacaktır. Veya anahtara sağ tıklayın içerdiği değer ve zamanı göreceksiniz.

RENK ANİMASYON
(Heryerde Anahtar)

Cisimlerin sadece renk değişimi değil diğer her türlü özellikleri için de animasyon yapmak mümkün. Kabartma kaplamanın 100% oranını animasyon ile değiştirdiğinizde ne olacağını düşünün. Cismin yüzeyi yavaş yavaş kabarmaya başlar.  Veya yansıma  miktarı olan Refraction  kaplamanın 100% değerini zamanla artacak şekilde ayarlarsanız modeliniz metale ve Cam gibi farklı maddelere dönüştürmeniz mümkün. Blend kanalındaki mask değerini yavaşça arttırdığınızda zamanla paslanan bir Demlik elde edebilirsiniz.

Durun, durun yavaş olalım... o kadar gitmeden önce basit bir örnek yapalım. şimdi renk değişimi animasyonu deneyelim.

Önce sahnenize bir küre çizin ve Material Editoru açarak sol kenara çekin (klavyeden M). Böylece perspektif penceresinden renk değişimini görebiliriz ve Autokey düğmesine daha kolay basarız. 

ipucu: 3DsMax yüksek çözünürlüklerde çalışacak şekilde ayarlanmıştır ve bazen pencereler büyük boy bir ekrana bile sığmaz. Eğer pencerelerin alt kısmına ulaşamıyorsanız tepe kısmından küçültmeyi deneyin.

Kaplamayı küreye uyguladıktan sonra renk olarak açık tonlarda bir renk seçin.

1.Autokey düğmesine basın
2.Zaman çubuğunu 50. zamana götürün
3.Diffuse rengini değiştirin
Renk değiştirdiğiniz anda alt kısımda yeni iki tane anahtar oluştuğunu göreceksiniz. (key)


1.Zaman çubuğunu 70. zamana götürün.
2.Material Editör üzerinde kaplamanın parlaklık değerini değiştirin.
3.Autokey düğmesine basarak animasyon işlemini bitirin.

Şimdi Material Editor penceresi açık iken Zaman çubuğunu ortasından tutup 0 ve 70 arasında ileri geri götürün. Eğer animasyonu film gibi zamana uygun izlemek isterseniz ana pencerede en sağ dipteki düğmeleri kullanabilirsiniz. Bu düğmeleri film oynatıcı programlardan tanıyorsunuz.

(Curve Editor)Track View Penceresine geçerek grafiklerin ne durumda olduğuna bakalım. Track View´i hızlıca açmak için cisme sağ tıklayarak Curve Editor seçeneğini seçebilirsiniz.


ipucu: soldan seçtiğiniz özelliğe göre sağ taraf değişir. (karmaşa gözünüzü korkutmasın.)

Sol taraftaki seçeneklerden Diffuse, Specular Level ve Glossiness kısımlarını bulun. Buradaki Shader Basic Parameters kısmını açtığınızda üç grafiği de aynı anda görme imkanınız var. Sol alt kısımdan Diffuse yazısına tıklayarak sadece onun grafiğini incelemek üzere açın.



  Diffuse grafiğinde iki adet key (anahtar) görüyoruz. Birincisi zaman 0 iken açık renk olarak atadığımız anahtar. İlk anahtara sağ tıklayarak çıkan pencereyi inceleyin (ben beyaz renk atamıştım beyaz için RBG değerleri 255 olur)  Bu minik pencere üzerinde zaman değerini ve anahtarın taşıdığı değerleri görebilirsiniz. Minik pencerenin sol üst tarafındaki ileri geri oklarına basarak sonraki anahtara bakma imkanımız var. Sonraki anahtara sağ tıklamak yerine buradan ileri okuna basın.


  ikinci anahtara baktığımızda Renk değerini ve zamanı görüyoruz. Material Editor penceresini hiç açmadan renk değerini bu renk kutusuna tıklayarak değiştirmemiz mümkün. Sol alt kısımdaki   Specular Level yazısına tıklayarak onunla ilgili grafiği açın.

  (1.key) 1.anahtar animasyonun başlama noktasını ve başlangıçtaki sayı değerini tutuyor.  şimdi birinci anahtarı fare ile tutup yerini değiştirin.  Zaman ve sayı değerini aşağıdan veya soldan okumanıza gerek yok, bu şekilde rahatça görüyorsunuz.  ayrıca anahtara sağ tıklayarak net değer girebilirsiniz.

Anahtara tıkladığınızda yanında çıkan küçük uzantıya dikkat edin. bu uzantıyı kullanarak eğrinin görünümünü değiştirebilirsiniz. dolayısıyla animasyon da değişir. resimdeki gibi bir eğri yaptığımızda iki anahtar olduğu halde animasyon değeri üç farklı noktada değişmektedir. ikinci anahtarın değeri 50 civarında iken grafiğin ara noktasında değer 70 civarına çıkmaktadır.

Bölüm Sonu: Track view ile uğraşmak bazen can sıkıcı olabilir. Fakat animasyonda olması gereken değerleri siz Autokey yöntemi ile ayarladıktan sonra garip sonuçlar çıkıyor ve sebebini anlayamıyorsanız Track View penceresini açıp grafiklere bir bakmanız faydalı olacaktır.  Çünkü bazı durumlarda Max grafik eğrisini düzgün yükselen şekilde yapmak yerine Autokey ile resimdeki gibi eğri yapabilir.

Uyarı: Max 5.0 öncesi versiyonlarda sadece AutoKey düğmesi vardır ve Adı Animate şeklinde yazılmıştır. Önceki versiyonlarda bu düğme yetersiz kaldığı için Max 5’den sonra  SetKey düğmesi geliştirilmiştir. (SetKey=AnahtarAyarla)

Track View konusu henüz bitmedi, öyle kolay kurtulamazsınız. hepsini öğreteceğim :)

Not: Kaynak olarak TR3D.com´u göstermek şartı ile bana ait dökümanları sitenizde kullanabilirsiniz. Diğer dökümanların telif hakları ve izinleri yayınlayana aittir.

Ekleyen: drekon

çok teşekkür ederim. Allah razı olsun.
yukselpinar41Yüksel PınarAvatar

kaç gündür arıyordum bu komutu. bendekinde yoktu meğer girişte yadığınız gibiymiş.


2012-02-14 02:41:49
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!