Work Plane

Work Plane`e de giriş yapmak için oldukça yararlı bir ders diyebiliriz.

WORK PLANE

(Offsetleme)

Belkide Mechanicaldesktop için bilinmesi gereken en önemli faktör diyebilecegimiz bu komut için Kendisi ile ayni mantigi taşıyan Autocat ´´UCS´´nin geliştirilmiş bir sürümü diyebiliriz.

Belirli çalışma düzlemleri belirleme belirlediğimiz düzlem üzerinden islem yapabilme yeteneklerine Desktop içersinde ´´Work Plane´´ sayesinde sahip olabiliriz bu küçük örnekde ´´Work plane´´ ile cismimizin farkli bir noktasinda calisacagiz.

Diyelimki yukardaki nesne üzerinde calisiyoruz ve bu cismin orta noktasina bir desteklamasi (bayrak) atmak istiyoruz bunu yapmanin iki yolu vardir bunlardan biri ve digerine nispeten uzun süreli olani cismin ortasina ´´UCS´´ Ikonunu tasiyip ´´SKETCH PLANE´´ Butonuna tikladiktan sonra sag tikleyip´´UCS´´ yi isaretleyerek bir çalisma düzlemi belirlemektir.GEREKSIZ VE FUZULI UGRAS.

Diger yönteme gelince onuda beraberce yapalim.

Bu tip bir kati olusturun üst ve alttabla ölçüleri yukarda sagdaki gibi olmalidir.

Standart toolbarimizdan ´´Work features-Work plane´´ butonuna tikliyoruz. karsimiza isin temel tasi olan bir dialog kutusu cikiyor biz bu kutucuktan Ençok tercih edilen Sketch Plane ofsetleme bölümünü inceleyecegiz diger kisimler ise yukarda belirttigim ucs tasima ve sketch planeyi ucs üzerinde konumlandirma mantigina kurban gitmektedir malesef zamanla can alici kisimlari tek tek inceleyecegiz.

Resimden anlasilacagi üzre ´´Planar Paralel ve Offset´´ kisimlarini isaretliyoruz ve ´´Offset´´ kismi aktif hale geliyor buraya cismimizin En miktari olan 100 ün yerisini giriyoruz yani 50 ki Sketceh Plane miz cismimizin tam ortasina konumlanmis olsun. Okey diyerek kutucuktan çikiyoruz.

Imlecimiz Obje seçme moduna gececektir simdi Offset için referans kabul edecegimiz yüzeyi seciyoruz.

Yüzeyi seçtik simdi sag tikliyoruz Ekrana mavi bir kafes düsecektir Simdi sol tiklayarak offset yönünü belirlememiz gerekiyor.

Sol tikliyoruz

Yönümüzü belirledik sira geldi ´´X ve Y´´ düzlemlerini belirlemeye

Onuda belirledikten sonra sag tiklayarak komuttan çikiyoruz ayni anda çalisma düzlemimiz olusup parcamizin üzerinde görülecektir ve Islem agaci kismindada ´´Work Plane´´ olarak okunacaktir.

Simdi parcamizin tam orta noktasinda bir calisma düzlemimiz olusmus bulunuyor Hayirli olsun ;)

Sketch Viev butonuna tiklayip cismimize Dik olarak bakiyoruz.

Ve destek parcamizi çiziyoruz Profile Yapip ölçülendiriyoruz ölçüler asagidaki gibi olmalidir.Bu kisimda hala Problem varsa Ne diyeyim ben size

Bkz.............................

Önce alt kisimdan ana parçamiza baklanti yapiyoruz.

Sonra Arka kisimdan bagalantimizi yapiyoruz.

Çizim ana parçamiza Tabir-i caiz se Migdesinden baglanmis durumda simdi ´´Extrude´´ kismina geçis yapabiliriz.Ama burada bir incelik var.

Cismi Yukardaki sekilde belirttigim üzre her iki tarafa birden ´´Extrude yapmamiz gerekiyor Bunu nasil yapacagiz peki ? ;)

´´Extrude´´Butonuna tıklıyoruz karşımıza Hemen Hemen Bu tarz bir ekran Çikacaktir.Zaten başka bir ekran çiksa ben bırakırım bu işi.  

´´Distance´´ kısmını 10 yapıyoruz ve ´´Blind´´ yazan kısma tıklıyoruz.

Ve ´´Blind´´ yazisini MidPlane olarak degistiriyoruz Distance degeri neden ´´10´´ oldu?

Simdi Distanceyi 10 yapmamizin sebebi her iki yönede 5 oraninda Extrude etmek istememizden kaynaklanmaktadir.

Okey diyoruz ve sonuç asagidaki gibi olmalidir.

Kolay gelsin (Cümleten)

WORK PLANE ´I SAHADA GÖRELIM

Ekleyen: reques

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!