Max`de Isiklar - Bölüm 2

Atmospheres&Effects - Volume Light Isiklarla kullanarak farkli efektler olusturabilecegimiz Volume Light`in ayrintili anlatimi.

3DS MAX´de Isiklar

Bölüm 2 - Atmospheres&Effects - Volume Light.


Baslarken Not: Bu bölümde, 3DS MAX´deki isklarin ayarlari altinda bulunan bir baslik olan Atmospheres&Effects anlatilacaktir. Atmospheres&Effects anlatilirken Standard isiklar kullanilacak ve bu dersin 1.Bölümü olan Standard Isiklar´da anlatilan bazi ayarlar da, tekrardan anlatilmadan kullanilacak. Bu yüzden ilk önce 1.Bölümdeki ayarlari ve kullanilislarini okumanizi tavsiye ediyorum.

Bu dersin 1.Bölümü olan Bölüm 1- Standard Isiklar´a gitmek icin buraya tiklayin.

Standard Isiklarla ilgili 1. Derste isiklarin ayarlarini anlatirken, bu ayarlardan biri olan Atmospheres&Effects basligini, biraz uzun olmasi nedeniyle bir sonraki bölümde inceleyecegimizi yazmistim. Genel olarak Max´de efektleri düzenlemek icin bulunan Environment and Effects penceresine, Rendering menüsünden Environment´a tiklayarak ulasabilirsiniz. Bu pencere ile yapabilecekleriniz sadece isiklarla sinirli degildir. Icerisinde sahneye ekleyebilecegimiz bir cok farkli efekt barindirir.

Ama bizim asil konumuz isiklar oldugu icin bu pencereye isiklar yoluyla ulasip, sadece isiklara atanan efektleri inceleyecegiz. Acikcasi bu konuyu toparlayip anlatmak bana biraz zor geliyor. Insallah düzgün bir sekilde anlatabilirim.

+ Atmospheres&Effects

Isiga Efekt Ekleme

Önce sahnemizin ortasina bir Omni isik ekleyelim. Bu isigi secerek Modify bölümüne gecelim ve Atmospheres&Effects basligina tiklayarak acalim. (Burada Omni isik secmemin özel bir nedeni yok. Efektler, Skylight haric diger isiklara da ayni sekilde uygulanabilir. Degisik isik türlerinin etkilerini de asagida görücez.)

Sahnede secili olan bir isigin Modify bölümünde bulunan bu baslik altinda, isiga cesitli özel efektler verebiliriz. Ilk actigimizda üc tane dügme ve bos bir liste görüyoruz. Bu listeye eklenecek olan efektler secili olan isiga etki yapacaktir.

Add: Buna bastigimizda isiga eklemek istedigimiz efekti secmemiz icin "Add Atmosphere or Effect" penceresi acilir. Bu pencereden istedigimiz efekti secip OK´e tikladigimizda secilen efekt resimde gördügümüz listeye eklenir.

Delete: Listede secili olan efekti kaldirir.

Setup: Listede secili olan efektle ilgili ayarlari yapmamizi saglayan "Environment and Effects" penceresini acar

Ilk önce Add dügmesine basip "Add Atmosphere or Effect" penceresini acalim.


Bu penceredeki listede standart olarak Volume Light ve Lens Effects secenekleri bulunur.

1 ile gösterilen secenekler soldaki listede secmek icin görünmesini istedigimiz efektleri filtreler. Bu efektler genel olarak Atmosphere ve Effect olarak iki ceside ayrilmistir. Burada Atmosphere secenegini isaretlediginizde soldaki listede sadece Atmosphere bölümündeki efektler gösterilir, Effect´i isaretledigimizde de sadece Effect bölümündeki secenekleri görürüz. All isaretlendiginde ise her iki bölüme ait bütün secenekler listelenir.

2 ile gösterilen bölümde Existing seciliyken, sahnede daha önceden baska isiklar icin uyguladigimiz efektlerin listesini görürüz. Ve bu isiga da baska bir isik icin uyguladimiz efektin aynisini atayabiliriz. New seciliyken ise standart efektlerin listesini görürüz.

Sahnemize daha önce bir efekt eklemedigimiz icin Existing listesi basta bos olacaktir.

Isterseniz sirayi bozmayalim ve "Add Atmosphere or Effect" penceresinden ilk önce Volume Light´i secip OK´e basalim.

Volume Light:

Bu efekte hacimsel isik diyebiliriz. Bir isigin etki alaninda sis efektine benzer bir efekt olusturur.

Isigimizin Atmospheres&Effects listesine Volume Light eklendi. Volume Light´in nasil bir etki verdigini görmek icin hemen bir Render alip sonuca bakalim... (Volume Light sadece Perspective ve Kamera görüslerinde Render´da görünür)

Aldigimiz ilk Render bek de ic acici gözükmüyor :) Bembeyaz bir resmimiz oldu. Bunun nedeni:Volume Light´in etki alani isigimizin etki alani kadardir. 1.Bölümde ögrendigimiz gibi sahneye eklenen isigin etki alani standart olarak sonsuza kadar gider. Bu yüzden bütün bir sahnemiz hacimsel isikla kaplandi. Bunu önlemek icin isigimizin etki alanini sinirlamamiz gerekir. Intensity/Color/Attenuation bölümünü kullanarak isigin etki alanini nasil sinirlayabilecegimizi görmüstük.

Simdi isigin etkisini Far Attenuation kullanarak sinirlayalim ve bir render daha alalim.

Sonuc en azindan ilk render´dan daha iyi gözüküyor. Volume Light´in isikta nasil bir etki yaptigi konusunda bir fikir sahibi olduk. Fakat Atmospheres&Effects gibi iddali bir baslik altinda bu sonucla yetinemeyiz. Volume Light efekti üzerinde ne gibi etkiler yapabilecegimize bir bakalim.

Volume Light efektinin etkisi üzerinde calismak icin iki yolumuz var.

1. Isigin diger ayarlari üzerinde yaptigimiz degisiklikler efekt üzerinde de etkisini gösterir. Yukaridaki sahnemizi degistirmeden ayarlar üzerinde biraz oynayarak sonuclara bakalim.

-Isigin etki alanini degistirdigimizde efektin etki alaninin da degistigini yukarida gördük.

-Isigin siddetini arttirdigimizda efektin etkisi de artar ve isiga atadigimiz renk efekte yansir.

(Asagida resimlerin üzerinde sadece standart ayarlarin degismis olanlarini göreceksiniz. Resimler üzerinde yazmayan ayarlar isigi sahneye ekledigimiz halindeki standart degerlerdir.)


-Isigin Advanged Effects menüsü altindaki Projector Map, Volume Light´a da etki eder. (1.Bölümde bir Spot isigin Projector Map´ine bir resim ekleyerek Sinema etkisi elde etmistik. Bakalim Omni isikta bu etki nasil olacak.) Yukaridaki sahne yine ayni, sadece daha canli gözüksün diye isigin Multiplier degerini 4 yaptim.


-Isigin türüne göre etki de farkli gözükür. Omni´yi Light Type ile Spot ve Directional´a cevirerek farkli ayarlar deneyelim.

Önce Spot isiga bir bakalim:

Simdi de bir Direct isikla deneyelim:

Yukaridaki örneklerin cogunda sadece isigin rengini ve isiga atadigimiz map´i degistirerek bir cok farkli sonuc elde ettik. Bu etkileri isigin ayarlariyla oynayarak kendiniz cogaltabilirsiniz.

Volume Light efektinin etkilerini 2 yolla degistirebilecegimizi söylemistik. Simdiye kadar gördükleriniz sadece isik ayarlarini degistirerek elde ettigimiz etkiler. Simdi gelelim isiktan bagimsiz olan asil Volume Light ayarlarina...

2. Volume Light´in etkilerini isiktan bagimsiz olarak degistirebilecegimiz kendi ayar penceresi vardir.

Sahnede secili olan isigimizin Atmospheres&Effects basligi altindaki listeden (asagida soldaki 1.resim) Volume Light´i secip Setup´a bastigimizda, asagida sol taraftaki 2.resimde gördügünüz "Environment and Effects" penceresi acilir. Ilk acildiginda biraz karisik gelebilir ama en basta da belirtmistik bu pencerede bize lazim olan isiklarla ilgili sadece iki baslik var: Atmosphere ve Volume Light Parameters.

Simdi birden kafamiz karismasin diye diger basliklari kapatalim ve Atmosphere basligi altindaki ayarlara bakalim.

Environment and Effects Penceresi

Atmosphere:Bu baslik altinda, sahnemizde bulunan Atmosphere gurubundaki bütün efektler listelenir. Bizim su anda sahnemizde sadece bir isiga atadigimiz tek bir Volume Light efekti var. Sahnemize baska bir isik ekleyerek ona da baska bir Volume Light ekleyebiliriz. Ya da daha farkli efektler elde etmek icin bir isiga birden fazla Volume Light da atayabiliriz.

Sahneye ekledigimiz bütün Volume Light´lar bu penceredeki listede görünür. Ve hepsini bu pencere araciligiyla kontrol edip, ayarlarini degistirebiliriz. Listeden hangi efekti secersek, alttaki resimde sari ok ile gösterilen Volume Light Parameters basligi altinda o secili olan efektin ayarlari yeralir.

Simdi "Environment and Effects" penceresindeki Atmosphere basligi altinda yapabileceklerimize bir bakalim.

Add: Buna bastigimizda acilan pencereden Atmosphere gurubundan yeni bir efekt ekleyebiliriz. (Bu pencerede bircok farkli efekt görebilirsiniz fakat bunlardan, bir isiga uygulanabilen sadece Volume Light´dir. Bu yüzden diger efektler su anda bizi ilgilendirmiyor.) Bu yolla ekledigimiz bir Volume Light sahnede görünmez, sahneye etki edebilmesi icin bir isiga atanmasi gerekir. Isiga bir efekt atamanin bir yolunu yukarida görmüstük. Bunun tersi olarak bir efekti herhangi bir isiga nasil atayacagimizi da asagidaki Volume Light Parameters´da görücez.

Delete: Listeden Sectigimiz Efekti silmek icin kullanilir. Sahnedeki bir isigin Volume Light´ini solda 1.Resimde gördügünüz pencereden isaretleyip Delete ile sildigimiz zaman aslinda Efekt silinmez. Sadece Efektin bu isik üzerindeki etkisi yok olur. Bu efekti 2.Resimdeki pencereden isaretleyip Delete ile sildigimiz zaman ise efekt bütün sahneden ve uygulandigi isiklardan silinir.

Aktive: Bu kutu isaretlendiginde listeden secili olan efekt aciktir. Isareti kaldirdigimizda bu efekt bütün sahnede kapanir.

Merge: Daha önceden yapilmis baska bir .max dosyasinda bulunan bir efekti simdiki sahnemize cagirmaya yarar.

Name: Secili olan efektin ismini buradan degistirebiliriz. Bunu yapmanizi siddetle tavsiye ediyorum, cünkü resimde gördügünüz Volume Light ismini Max otomatik olarak kendi verdi. Eger sahneye yeni bir efekt eklersek ona da otomatik olarak bir numaralandirma yapmadan yine Volume Light ismini veriyor. Sonradan ayni isimdeki efektleri birbirinden ayirmakta zorlanabiliriz.


Simdi Volume Light´imiz isaretliyken bir alt baslik olan Volume Light Parameters basligina tiklayarak, efektimiz ile ilgili ayarlarin bulundugu bölümü acalim.

Volume Light Parameters: Sag tarafta numaralandirilmis olan bölümlere sirayla bakalim:


Lights Bölümü: Bu bölümde efektin sahnede hangi isklara etki ettigini görebilir ve ayarlayabiliriz.

Sagdaki acilir menüde bu efektin etki ettigi isiklar listelenir. Su anda listede sadece Omni01 isimli isik görünüyor.

Burada, bence önemli bir parantez acmam lazim: (Ilk basta sahnemize bir Omni eklemistik, bununla ilgili denemeler yapip sonra bunu Spot´a cevirdik ve en son da bir Direct isik ile Florasan Lambaya benzer bir efekt olusturduk. Yani su anda sahnemizde bir Direct isik var fakat isim olarak basta Max tarafindan otomatik olarak verilen Omni01 ismini degistirmedigimiz icin, isik sahnede Omni01 adiyla kullaniliyor. 1.Bölümde de söyledigim gibi sahneye eklediginiz isiklara sahnedeki rolüyle ilgili bir isim verirseniz bu tür karisikliklar yasamazsiniz.)

Pick Light dügmesi bu efekti sahnemizdeki bir isiga atamamizi saglar. Üzerine tikladigimizda sari renkli olur, ve sahnemizde bulunan bir isiga tiklayarak, o isigin da bu efekti kullanmasini saglayabiliriz. Ve sahneden sectigimiz isik da sagdaki listeye eklenir.

Remove Light dügmesi listedeki secili olan isigi listeden siler, yani o isik artik bu efektten etkilenmez.


Volume Bölümü: Bu bölümde isigin hacimsel etkisinin rengi ve yogunlugu üzerinde degisiklikler yapabiliriz.

Fog color: Beyaz alana basarak acilan renk paletinden efektin rengini ayarlayabiliriz. Daha önce, isiklarin etkisinin de efekti etkiledigini görmüstük. Eger isigin rengi ile buradaki Fog Color renginin ikisini birden degistirirseniz alakasiz bir renkle ya da siyah bir ekranla karsilasabilirsiniz. Bu yüzden ya isigin rengi beyaz kalmali veFog Color ile renk verilmeli ya da Fog Color beyaz kalmali ve isigin kendi rengi ile renk verilmeli.

Attenuation Color: Isiklarin Attenuation ayarlari gibi Volume Light´in da baslangic ve bitis noktalari arasindaki gecisi saglayan Attenuation ayari vardir. Bu ayari 3 ile numaralandirilmis bölümde görücez. Eger altindaki "Use Attenuation Color" kutucugu isaretli ise burada belirleyecegimiz renk isigin kaynagindan bitisine dogru bir gecisle görünür olacak.

Use Attenuation Color: Isaretli oldugunda Attenuation Color ile belirledigimiz renk görünür olur.

Atten. Mult: (Mantik sirasini bozmamak icin aciklamada sirayi biraz bozmak zorunda kaldim) Use Attenuation Color kutucugunun sag tarafinda bulunan bu deger Attenuation Color ile belirledigimiz rengin siddetini ayarlamaya yarar.


Bu bölümdeki diger ayarlara gecmeden isterseniz renk ve Attenuation degerlerini biraz test edelim:

Resim cercevesine daha iyi sigmasi acisindan sahnemizdeki isigi tekrar Omni´ye cevirdim. Multiplier degeri 2.





Gördügünüz gibi Attenuation Color´in belirgin olabilmesi icin Atten. Mult. degerini arttirmam gerekti.

Bu renk ve renk siddeti degerlerinden sonra simdi de ayni bölümdeki, yogunluk ile ilgili olan ayarlara bakalim.

Exponential: Bu kutucuk isaretlendiginde hacimsel isigimizdaki yüksek ve alcak degerdeki parlakliklar arasindaki gecis yumusar.

Density: Volume Light´in hacimsel yogunlugunu ayarlamamizi saglar. Deger yükseldikce yogunluk da artar.

Max Light: Volume Light´in parlakliginin ulasacagi en yüksek degeri verir.

Min Light: Volume Light´in parlakliginin en alcak olacagi degeri verir. (Bu degeri 0,01 bile yapsak bütün sahnenin arka plani Fog Color ile kaplaniyor buna dikkat edin.)

Filter Shadows ve Sample Volume: Efekti olusturmakta kullanilan ic ice gecmis katmanlarin sayisini verir. Altindaki dört secenekten birini isaretledigimizde Sample Volume degerinin de buna bagli olarak degistigini görürüz. Bu secenekler arasinda cok da fazla bir fark görülmez. Sample Volume´nin yanindaki Auto kutucugundaki isareti kaldirdigimizda bu degeri kendimiz verebiliriz. Bu sayi arttikca efektin renk gecisleri de daha yumusak görünür, ama render süresini de uzatir.


Yukarida anlattigim, yogunlukla ilgi ayarlari test edelim. Bu sefer biraz farkli bir sahne olusturalim. Sahnede bir Spot ve bir Plane var. Ayrica genel ortami biraz aydinlatmak icin bir Omni kullandim.



Attenuation Bölümü: Bu bölümde, isigin Attenuation degerlerine benzer olarak efektin de sinirlariyla oynayabiliriz. Fazla söze gerek yok, örneklere bakalim.

.


Noise Bölümü: Kafanizda asagi yukari bir fikir olusmasi acisindan yaziyla söyle anlatabilirim : Volume Light efektine, bir kaplamanin Opacity Kanalina Noise Map atanmis haline benzer bir etki verir. Bunu baska türlü yaziya dökemedim. Bu aciklamadan bir sey anlamamis olanlar asagidaki resimli aciklamalarda anlayacaklardir. Burada her degerin anlasilmasini kolaylastirmak icin kücük örnek resimler koydum.

Noise On: Bu kutucuk isaretli oldugunda Noise aktifdir.

Amount: Bu deger Noise´in siddetini belirler, en yüksek degeri 1 dir.

Type: Noise´in 3 degisik seklini bu seceneklerden secebiliriz. Invert isaretli oldugunda secili olan seklin etkisi tersine döner.

Simdiye kadar bütün ayarlari resimlerden önce yazarak da anlatmaya calistim ama Noise bölümündeki diger ayarlari anlatmak icin kelimeler yetersiz kaliyor:)) Farkli degerlerin birbirlerine etkileri cok farkli oluyor ve acikcasi tek tek nasil etkiler yaptiklarini anlatmayi beceremedim. Asagida birkac farkli ayar kombinasyonunu göreceksiniz. Siz de bu ayarlarla oynayarak degisik efektler yakalayabilirsiniz.



Atmospheres&Effects basligi altindaki iki bölüm olan Volume Light ve Lens Effects´i bu derste beraber anlatmak istiyordum fakat Volume Light tahminimden uzun sürdü. Bu yüzden isiklara ekleyebilecegimiz diger bir efekt olan Lens Effects´i bir sonraki derste anlatmaya calisicam...

Hepinize iyi calismalar...

Ekleyen: XxNEOxX

Çok harika ders olmuş
keremmaxkerem maxAvatar

Arkadaşım emeklerine sağlık. Süper bilgi verici oldu...


2012-02-09 17:44:02
  • Offline
  • Bayan
Teşkler
Designer1983ANIL MERİÇAvatar

Eline sağlık güzel bilgiler...


Asus Z9PE-D8 - 2xCPU XEON 2670 2.60 Ghz - GTX 980 Tİ GPU - 64 GB ECC RAM - SSD+HDD
2012-02-22 02:41:05
  • Offline
  • Erkek
Süpersin ellerine sağlık
PixiesAli Ekber ÖzgenAvatar

Süpersin ellerine sağlık


Where is my mind FB:http://www.facebook.com/rakbenadam01
2012-03-10 09:51:58
  • Offline
  • Erkek
eyvallah eline sağlık :)
izzet_yildirimizzet yıldırımAvatar

eyvallah eline sağlık :)


:)
2012-03-22 13:30:14
  • Offline
  • Erkek
Anlatım için çok teşekkürler
Miss-TTRMerve TATARAvatar

Anlatım için çok teşekkürler çok yararlı bilgiler.

Size bir sorum olacak bu derste ışığa efekt ekleyebiliyoruz. Peki modellenmiş bir nesnenin etrafa ray efekti gibi ışık saçması için nasıl bir yol izlememiz lazım??


"Yarın bambaşka bir insan olacağım" diyorsun... Neden bugünden başlamıyorsun?
2012-10-08 14:49:41 Edit:2012-10-08 14:52:23
  • Offline
  • Bayan
işin rast gitsin
iboreddiİbrahim ÇALOĞLUAvatar

işin rast gitsin ne güzel anlattın


MSİ X99A GAMİNG EXEON 2658 14 CORE 28 CPU NVIDIA GTX 970
2014-10-24 15:16:16
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!