3D Printerlar İçin Dosya Hazırlama
3D Printer teknolojisi için model dosyası hazırlama dersi. 3D printing yapmak için ipuçları
3D Printerlar (Üç boyutlu yazıcılar) adına aşina olduğumuz bir teknoloji. Hatta geleceğin de teknolojisi diyebiliriz. ileri gelen mühendisler, 3D printerların gidişatı yönünde hemfikir. Büyük ihtimalle, günün birinde; evinizdeki yazıcıdan, kendi parçanızı imal ediyor olacaksınız. Şimdilik fiyatları dudak uçuklatsa da, günün birinde sizin de bir yazıcınız olabilir. Hatta DIY (Do it yourself(Kendin yap)) olarak, kendi yazıcınızı daha ucuza imal edebilirsiniz. Eğer bu yolu seçtiyseniz, büyük bir emek sarf etmeniz gerekiyor. Ben bu günlerde 3. yazıcımı üretmeyi düşünüyorum.
Öte yandan, 3D yazıcıya sahip olmadan da ürün çıkarmanız mümkündür. Çıkacak ürüne göre firmalar gram veya zaman üzerinden hesap yapmaktadırlar. Elbette firmadan firmaya değişse de, sizi soymak isteyenler olacaktır. Dikkatli olmanızı önermekteyim.
Rhino 3D için printer tanıtımı: http://www.youtube.com/v/CeilZ067vM0
Peki 3D printerdan çıkacak ürün için, model dosyası nasıl hazırlanır?
Printerlar, içine yüklenen GCode ile eksen hareketlerini gerçekleştirir; ürünlerinizi bu kodlar üzerinden çıkarır. GCode çıkaracak birçok program ".stl veya .obj" uzantılarını desteklemektedir. Yani; model dosyanızı bu iki uzantıdan birisi olarak göndermelisiniz. Hatta özellikle .stl olarak göndermelisiniz. Ayrıca export edilen dosya Binary olmalıdır. ASCII vs aksiyonlara girmenizi tavsiye etmiyorum.
Şimdi, çıkaracağımız dosyayı biliyoruz. Peki modelimiz nasıl olmalı?
Bazı temel unsurlar dışında, modelinizi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Peki nedir bu temel unsurlar?
Kesinlike dolgun saçlar kullanmanızı öneriyorum.
fotoğrafta gördüğünüz üzere, saç kalınlığı olmayan yüzeylerden değil, dolu ve saçak barındırmayandan kullanılmıştır. Bunun sebebi ise, kalınlığı olmayan yüzey, çıkan parçaya musallat olacak, iğrenç görüntüler elde etmenizi sağlayacaktır. Kısacası, tek tek saç teli çizseniz de, onu yazdıramazsınız.
-Parça kalınlığı
Yazacağı minimum kalınlığı, yazacak kişi size söylese de şunu bilmelisiniz; zaman üzerinden yazıyorsa, zarardasınız. Fakat bahsettiğim kalınlık; insan uzuvları gibi şeyleri kapsıyor.
Anlatmak istediğim, parçanın etli durmasıdır. Yazılmaz değil, yazılır fakat tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Kaç figürün eli, kolu kopmuştur sayamam :) Kalınlaştırmakta fayda var.
-Parça havada durmasın!
Modelin, yazılacak alana basması gerekiyor. yüzeye ne kadar çok temas ederse, çıktı o kadar ucuza gelir ve sağlıklı olur. Örnek vermek gerekirse;
işaretlediğim küçük çıkıntı modelin tabla ile temasını doğrudan, çok fena etkilemektedir. Yazmak mümkün olsa da zaman ve enerji hatta hammade kaybı da çok büyük olacaktır. Çıkan yüzey ise sizi tatmin etmeyecektir. Figürlerin ise altına bir tabla yerleştirmenizde fayda vardır. Onun için de örnek vermek gerekirse;
Özet olarak; Yazacağınız model küçük ise, modelinizdeki ince yerleri kalınlaştırmakta fayda var. Model büyüdükçe, ince alanlar sorun çıkarmayacaktır. Kaba ve detaysız modeller işinizi çok rahat görecektir. Detaysızdan kastım, saç gibi unsurlar. Onun dışındakilere içiniz rahat olsun.
Başka bir derste görüşmek üzere. Yazıcılar ile ilgili herhangi bir sorununuzda veya yazdırmak istediğiniz bir parça olduğunda, benimle iletişime geçebilirsiniz.
www.3dbaskim.net
[email protected]
İyi çalışmalar
Hazırlayan: Pixies (Ali Ekber Özgen)
Kapalı
Eklediğim Dersler
Ders Kategorileri
Yeni Dersler (Tutorials)
- Armor Modelleme
Ekleyen: Dereli - Ücretsiz Zbrush Dersi.
Ekleyen: BurakB - Corona Render ile Salon Görselleştirme
Ekleyen: barcelona1988 - Tek Bir Resimle Nasıl Sinematik Görüntü Ala Biliriz?
Ekleyen: PixlandPictures - After Effects - Script kullanmadan karakter rigleme
Ekleyen: PixlandPictures - 3dsmax landscape_ Making of Part1
Ekleyen: altıneldiven - Oyun yapımı dersleri 5 - Unity3D Sahne Duzeni
Ekleyen: drekon