MakingOf - Mass Effect Concept armor

3dsmax, mudbox, photoshop, after effects kullanılarak yapılmış Mass Effect Concept armor isimli çalışmam hakkında teknik bilgiler

MASS EFFECT CONCEPT ARMOR
--MAKING OF--
HAKAN HANÇER


önsöz

Merhaba herkese, iyi çalışmalar dilerim! :) Making of yazmayalı uzun zaman oluyor.. Hep birlikte daha iyi bir gelecek için çalışıyoruz böyle destek ve paylaşımlarla insanlara ilham kanyağı ve yardımcı olabildiğimizi düşünüyorum.

Projemi anlatmaya başlamadan önce ilham kaynağım "BioWare" nin serinin 3.cü versiyonunu olarak geliştirip piyasa sürdüğü "Mass Effect 3" oldu.Oyunu oynadıkça senaryosu,grafikleri,müzikleri beni etkiledi bende oyunu bitirirdikten sonra hemen aklımda şekillenen konsept tasarımı yapmaya başladım.Bunun için bu işe başladığımdan beri kullandığım 3dsmax programı ve Photoshop bana çok yardımcı oldu. Mudbox ve After effects ile düzenlemeler yapıldı.




BİRİNCİ ADIM - MODELLEME

Saat gece yarısını geçiyordu projeye başladım 7.gün. Genel olarak ilk önce vücut şekillenmişti kafamda bende eski modellerden bir base vucut modeli alıp üzerinde zırhı tasarlamaya başladım.Adım adım ilerlediğim çalışmam da göğüs kısmı öncelikle modellediğim bölüm oldu sonradan baya bir değişiğime uğradı göz gördükçe geliştiriyor, eksikleri kendine göre kapatıyor. İlk resimden incleyebilirsiniz

picture-01.jpg


Devamı niteliğinde karın kaslarını koruyan kısmı modellemeye başladım.Tasarımda oyundakinin aksine daha mantıklı haraket edebilir bir zırh yapmak vardı oyundakiler çok iyi tasarlanmıştı fakat gerçekte ben o askerlerin o metal yığınları ile rahat haraket edebileceğini sanmıyorum :) Bu nedenle biraz anotomiyi baz aldım karın kısmını içeren zırh bölümünü kasların dağılımına göre tasarladım.

picture-02.jpg


Gördüğünüz üzere ikinci resimde daha fazla ilerlemiş oluyorum günde birkaç saat ile fırsat buldukça devamını getirmeyi başardığım çalışmam da bir sonraki adım kemer ve bacaklar kısmı oluyor. Gene aynı modelleme metodlarını kullanarak üçüncü modellme aşamasını tamamlıyorum.

picture-03.jpg

Aynı düzende ilerleyip vucudun modellemesini bitirmiş bulunuyorum. Vucut modellemesi bittikten sonra hemen ardından kaskı modellemeye yöneldim aslında kaskdan önce oyundaki ana karakterin kafasını modellesem mi diye düşündüm sonra üşendim ve direk kaskı çizdim :) Beta renderları aşağıdan gözlemleyebilirsiniz sonradan model gene değişime uğradı yapılan değişikliklerde modelin arkası ve kaskın arkası değişti.

picture-04.jpg


Değişlikleri yaptıktan sonra modelin bitmiş olarak sonra kaplamasız render hali ;


picture-05.jpg


Model bittikten sonra düşündüm ayaklar daha iyi olabilirdi..



İKİNCİ ADIM - KAPLAMA / MATERIAL

Model bitti, benim için en eğlenceli bölüm olan kaplama bölümüne geçiyorum.

Çocukluğumdan beri hep çizim yapan biri oldum ailem dağınıktı zor zamanlarda hayal gücüme yönelmek beni rahatlatıyordu bu nedenle kaplama ele daha yatkın bir bölüm daha eğlenceli geçiyor benim için.. hatta bir eğlenceli kısa anımı paylaşayım sizinle derste birgün defterin kenarına haraketli olarak kare kare 10 sayfaya street fighther dan ken`i haduket atarken çizmiştim öğretmen gelip "bu da nedir?" deyince bende "haduuuket hocam" cevabını vermiştim aptallaşmıştı ve kızmıştı :)

Öncelikle kaplamaya başlarken kafamda nasıl bir materyal olacağını belirledim metal değildi çünkü metal ağırdır bende yeni bir madde olan titanyum ve karbon malzeme karışımı, dayanıklı, kurşun geçirmez ağır darbelere dayanabilen,hafif "Carbonomantium" u kullandım eminim daha önce duymamışsınızdır çünkü böyle bir malzeme yok tamamen kafamdan attığım konsept bir malzeme ve isim.

Malzemenin görünüşü carbonomantium`a göre uyumlu olsun diye uğraştım bunun için photoshop`ta editlemeler yaptım bir çok testler oldu, denemelerden birini aşağıda gözlemleyebilirsiniz ;


picture-06.jpg


Sonra pek iyi sonuç vermedi bu kaplama tarzı veya ben istediğimi yansıtamadım, bu nedenden dolayı bende ikinci kaplama türüne geçiş yaptım bu kaplamayı üretirkende bir kaç test yaptıktan sonra sonuca ulaşabildim.Kesinlikle daha iyi oldu model evrim geçirdi diyebilirim size aşamaları ve yöntemleri paylaşamama izin verin ;
ilk aşamada kabartma (bump) yoktu ;

picture-07.jpg


Sonra bump boyadım çok daha iyi bir sonuç elde ettim ve hemen ardından bir hdr dosyası ile yansımaları koydum istediğim sonucu biraz uğraşma sonucunda elde edebilmeyi başardım.

picture-08.jpg

Photoshop halini gözlemleyebilirsiniz son halinin ;

picture-09.jpg


Modele nerdeyse tamamına yansımayı sağlayan hdr dosyası ;

picture-10.jpg


Sonrasında genel zırh için kaplama testleri yapmaya başladım istediğim biraz eskimiş carbonomantium etkisiydi ilk deneme şöyleydi ;

picture-11.jpg

Sonrasında Specular map yaptım sonuç daha istediğim gibi oldu.

picture-12.jpg

Kaplamayı inceleyebilirsiniz ;

picture-13.jpg


Bu adımlarla böylece modelin kaplamasını tamamen bitirdim bunları böyle yazıyorum kısa kısa ama sabır etmek önemli bu aşamaya gelene kadar çok uğraştırdı kaplamaların tamamen bitmiş hallerini resimden gözlemleyebilirsiniz ;


picture-14.jpg



ÜÇÜNCÜ ADIM // IŞIK VE RENDER


Bu aşama 3d nin son aşaması en kolay ve en zor olan bölümdür. Kolay kısmı ışık koymaktan daha kolay ne olabilir ki? ama ne yazıkki koymakla bitmiyor bu kısım sanat ve göz gerektiren kısım tamamen modeliniz çöpede gidebilir bu nedenle ışığın ve renderın modeliniz veyaz sahneniz kadar iyi olması lazım en azından benim düşüncem böyle :)
Böyle düşündüğüm için ben tıpkı kaplamalar da olduğu gibi render ve ışık içinde birden fazla test aldım, testlerin sonucunda en iyi olanı seçip kötü olan testleri eledim ve final renderı çıkarmış oldum.
Şimdi size ne aşamalardan geçtiğini aktarayım ;

İlk önce tahmin edersiniz ışıkları yerleştrdim tam 3 tane ışık var sahnede bu ışıkların yerlerini resimden inceleyebilirsiniz ;

picture-15.jpg

Işıkların isimlerine göre parametreler şöyle ;

picture-16.jpg


Işıkda ve renderda çok farklı teknikler kullanmadım sadece render motorunu vray kullandım ışıkların parametlerin ve şekillerinden de anlaşıldığı gibi.

Ufak tefek vray parametrelerini de ayarladıktan sonra render ve ışık testleri yaptım ;


picture-17.jpg



Render işlemini bitirdikten sonra dosyamı alpha kanallı png kaydettim ve compositing için photoshopta editlemeye başladım.



DÖRDÜCÜ ADIM // COMPOSITING

Photoshopta final renderları her ne kadar editlemeyi çok sevmesemde bu çalışmam da farklı birşeyler yakalamak istediğim süzülen backlight ışıkları gibi..

ilk fonsuz ve efektsiz hali ;

picture-18.jpg

Sona backlight ve glow tarzında elde etmek istediğim ışık türlerini boyadım.
Bunları efektleri 3d de elde etmek zordur bilirsiniz studyolar böyle efektler için özel programlar bile yazıyorlar..

picture-19.jpg

Sonra fon testi yaptım ilk fon aslında buydu ama sonra çok hoşuma gitmedi bende fonu değiştirmeye karar verdim. ilk hali ;

picture-20.jpg

İşte çeşitli testlerden ve emek harcadıktan sonra ki son hali böyle oldu ;

picture-21.jpg

Umarım beğenirsiniz beğenmeyenlerde olabilir tabi sonuçta herkesin kendi zevki önyargılı olmamak lazım :)

Birde tanıtım videosu yapmıştım rig hazırlayıp animasyondan screenshotlara bakabilirsiniz

picture-22.jpg


TR3D`ye teşekkür ederim sevgiyle ve özgürlükle kalın gelecekte tekrar görüşmek üzere..


Sahnenin TR3D galerisindeki haline ve ders sahibine bu linkten ulaşabilirsiniz:
Hakan Hançer - Concept Armor

 

Hazırlayan: drekon (Necmi Demirkeser)

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!