Reactor
Reactor Water
REACTOR WATER
Reactor water space warp ı cisimlerin su olarak belirlediğimiz bir cisimle etkileşime girerek su cisminin gerçekçi simüle edilmesini sağlar.Bu derste basit bir animasyonla R.Water in çalışma sistemini ve bazı özelliklerini göreceğiz.İlk önce kabaca aşağıdaki ölçülerde bir R.Water olşturun. Depth fonksiyonunu aktif edin.Segment değerini yüksek tutun.
Şimdi ReactorWater menusunun bazı özelliklerini açıklayalım. SizeXY , SubdivisionsXY ölçü ve segment bilgilerini gösterir.Landscape özelliği ise oluşturduğumuz suyun içinde statik cisimler (kara , çıkıntılar vs..) tanımlamamızı , bu sayede yüzeyde oluşan dalgaların tanımladığımız cisimle etkileşime girerek yansımasını sağlar. Radio button a tıklayıp None kutucuğuna tıkladıktan sonra suyuniçindeki herhangi bir statik mesh cismine tıklayarak cismi lanscape olarak tanımlayabiliriz. Wave Speed dalgaların yayılma hızı ,Min-Max Ripple dalgaların boyu , Density sıvının yoğunluğudur. 1 değeri 1000 kg/M3 yoğunluğa karşılık gelir.Viscosity sıvının akışkanlığa karşı göstediği dirençtir.Bir nevi anti akışkanlık denebilir. Yüksek viscosity değerleri sıvının içindeki cisimlerin hareketini güçleştirir. Depth fonksiyonu sıvıya derinlik verir.
Aşağıda görülen ölçülerde bir çaydanlık oluşturun. Bu çaydanlık suda yüzen gemimiz olacak.
Top görüş penceresine geçip çaydanlığın gideceği yol olarak kafanıza göre bir spline oluşturun. (Water in üzerinden geçsin)
Şimdi çaydanlığı seçerek Motion Paneline gidin. Position:Position XYZ kısmına Path Constraint ekliyoruz. Sonra Add Path diyerek viewportta oluşturduğumuz spline a tıkıyoruz. Resimde görülen Follow radio buttonu hareket edecek cismin burnunun spline ı izlemesine yarar. Aktif etmezseniz cisim nereye dönerse dönsün burnu hep sabit bir noktaya bakar. Aktif etmenizi tavsiye ederim. Bank ise cismin virajlarda yana yatmasını sağlar. Fazla yüksek bir değer olmadan (Bkz.Bank Amount) bunuda aktif edebilirsiniz.
Oluşturduğumuz çaydanlığı ,suya etki etmesi için katı bir cisim olarak tanımlamalıyız. Bunun için çaydanlığı seçip soldaki Rigid Body ikonuna tıklayın.ve daha sonra tekrar çaydanlığı seçip üstteki Reactor menusunden Open Property Editor e gidin.Bu menuden cisme bazı fiziksel nitelikler kazandırabilirsiniz. Menuden Unyielding i aktif edin. Unyielding cismin sahnede varolan hareketini simülasyona dahil eder. Aktif etmezseniz su üzerindeki etkiyi göremezsiniz.
Oluşturduğumuz simülasyonu sahneye indirmek için Reactor Menusunden Create Animation a tıklıyoruz. Karşımıza "Bu aksiyon geri alınamaz eminmisiniz ?" diye bir uyarı çıkıyor. Tamam diyoruz.
Şu ana kadar sahnemizin render de görülebilecek tek kısmı çaydanlıktı. Suyun da görünür olması için bir adet plane oluşturuyoruz. Ölçülerini ve koordinatlarını daha önce olşturduğumuz Water Space Warp a uyacak şekilde ayarlıyoruz. Segmentleri de W.S.Warp taki gibi yada daha fazla yapabilirsiniz.
FRONT penceresine geçip oluşturduğumuz plane i şekildeki gibi hafifçe yukarı taşıyoruz. (Beyaz çizgi plane , altındaki koyu krem çizgi spline , onun altındaki mor waterdir)
Şimdi resimde 1 olarak gösterilen Bind To Space Warp ikonuna tıklayıp plane i Water a bağlayalım. ( Plane in (beyaz çizgi)üzerine gelin. Bind ikonu belirince tıklayıp basılı tutun. Water in(mor çizgi)üzerine gelin yine ikon belirince bırakın. Water S.Warp ı yanıp sönerse tamamdır)
Plane in modify kısmında Space Warp ın bindlendiği görlüyor. Scale Strength değerini arttırırsanız etkiyi daha net görürsünüz. Not: Water S.Warp parametrelerinde , çaydanlığın ölçülerinde , konumunda yapacağınız herhangi bir değişikliği Reactor e tekrar hesaplatmanız gerekir. Bunun için Reactor menusunden Create Animation demeniz yeterlidir. Aksi halde sudaki animasyon herhangi bir değişikliğe uğramaz. En son hesaplatılan neyse o olarak kalır.
Mustafa ŞEN
Ekleyen: Snaap
eyvallah hocam güzel ders olmuş :) emeğinize sağlık...
- Offline
- Erkek
ya çok güzel olmuş ellerine sağlıkta bn bu yama programını ya indiremedim yada yükleyemedim yardımcı olursanız çoook sevinirim :/
- Offline
- Bayan
Kapalı
Eklediğim Dersler
Ders Kategorileri
Yeni Dersler (Tutorials)
- Armor Modelleme
Ekleyen: Dereli - Ücretsiz Zbrush Dersi.
Ekleyen: BurakB - Corona Render ile Salon Görselleştirme
Ekleyen: barcelona1988 - Tek Bir Resimle Nasıl Sinematik Görüntü Ala Biliriz?
Ekleyen: PixlandPictures - After Effects - Script kullanmadan karakter rigleme
Ekleyen: PixlandPictures - 3dsmax landscape_ Making of Part1
Ekleyen: altıneldiven - Oyun yapımı dersleri 5 - Unity3D Sahne Duzeni
Ekleyen: drekon