Işığın Ortamda Yayılışını İncelemek
Işığın Ortamda Yayılışını İncelemek
Arkadaşlar, kapalı ya da açık bir ortamda, ışığın yayılışını, ortama giriş açısına, şiddetine, tipine göre ortamı ne kadar aydınlatacağını, nesnelerin ışığın girdiği açıklıktan uzaklaktıkça ne kadar karanlıkta kalacağını, hangi duvarın ne kadar aydınlanacağını vs. vs. inceleyen bir bilim dalı var mıdır? Konuyla ilgilenen arkadaşların cevaplarını bekliyorum.
Cvp
Fotonoloji
Şaka tabide sanırım bu konu fiziğe giriyor ve bunun için ya 3d işinde ışık üzerine yoğunlaşıp sıyırmış birini bulacaksın yada kendin araştırıp kullandığın 3d programda internetten ,ansiklopedilerden öğrendiklerini uygulayark sende sıyıracaksın.
Tübitak kitaplarından faydalanabilirsin.
Cvp
Arkadaşım bildiğim kadarıyla kısaca özetlemeye çalışayım. Yanlışım olursa kusura bakmayın. Işık kaynağından çıkan ışık parçacıkları (fotonlar) etraftaki nesnelere çarparlar ve sahip oldukları enerjiyi her çarpışlarında o nesneye bırakırlar ve geri dönerler. İşte bu işlem sonucunda fotonlar bıraktıkları enerji sayesinde ışığın yayılmasını ve nesnenin görünmesini sağlarlar. Bir foton normalde bir yüzeye 800 kere çarpıyor ise bu sanal alemde 3 - 4 gibi bir sınırda kalmaktaıdr. Bunun sebebi kullandığımız işlemcilerin hesaplama gücüyle doğru orantılıdır. Aslında ışığın yayılması ve gölge üzerine araştırma yapılırsa, dünyada beyaz ışığın olmadığı ve gölgelerin tümünün siyah olmadığı gibi bir çok detaya inebiliriz. Dış ve iç mekan aydınlatmalarında ise dikkat edilmesi gerek noktalar ise ışık kaynağının ortama etkisidir. İşte standart render ile çok başarılı çalışmalar çıkaran insanlar bu bilgileri uygulayarak bu sonuçları almaktadırlar. Yazılacak çok konu var ama kısaca aklıma gelenler bunlar. Saygılarımla...
Cvp
Arkadaşlar, ilginiz için sağolun. Dünya çapında bu konuda araştırmalar yapıldığını biliyorum (duydum), ama bu araştırmaların genel adı nedir bilmiyorum. Öğrenebilirsem bu konu hakkında detaylı bir araştırma yapmak istiyorum. Bu konuda bilgisi olan arkadaşardan yardımlarını rica ediyorum...
Cvp
bu araştırmaların genel adına GLOBAL ILLUMINATION deniyor. global ışıma adı verilen bir genel kavram, evrendeki ışık hareketlerini anlamayı ve bunu matematiksel olarak taklit etmeyi hedefler. gelişmiş renderer´larda GI kavramı burdan gelir.
araştırmak istersen
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:3D_computer_graphics
burdan ışıma modelleri ve 3d ortamdaki taklit yöntemlerini öğrenebilirsin