Atık Piller ile Akülerin Zararları
Atık Piller ile Akülerin Zararları
Arkadaşlar benim ilgimi çekti, sizinle paylaşayım dedim. hemen hemen bütün taşınabilir eloktronik cihazlarımızda kullandığımız akü ve pillerin atıklarının çevreye ne kadar zarar verdiklerini ve bilinçli bir şekilde toplandıklarında geri dönşümünün ne kadar kolay olduğunu anlatan bir yazı. Çevre ve Orman Bakanlığından yayınlanmış.
PİL/AKÜ KULLANIMI ve ATIK PİLLER İLE AKÜLERİN ZARARLARI
Evlerde, işyerlerinde, ulaşımda ve sanayide önemli miktarda pil kullanılmaktadır. Piller, motorlarda, elektronik cihazlarda, saatlerde, kameralarda, hesap makinelerinde, işitme aletlerinde, kablosuz telefonlarda, oyuncaklarda v.b. yerlerde geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. Son yıllarda artan pil kullanımı insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlike oluşturmaktadır. Dolayısıyla kullanılmış pillerin tehlike oluşturmaması için ayrı toplanması, taşınması ve geri kazanılması gerekmektedir. Ayrıca pillerdeki tehlikeli ve zararlı metallerin azaltılması da zaruri bir konudur.
Avrupa ve Amerika’da bir kişi normalde yılda 2 adet düğme pili, 10 adet normal (A, AA, AAA, C, D, 9-V) pil kullanmaktadırlar. Almanya’da kişi başına yıllık pil tüketimi 11 adettir. A.B.D., Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de ağırlıklı olarak alkali piller ve karbon-çinko piller kullanılmaktadır. Almanya’da 1996 yılında 857 milyon adet akü ve pil satıldı. Bunların %82’i (23.000 ton) karbon-çinko ve alkali pillerdir. 83 milyon adet (3.500 ton) yüksek oranda tehlikeli zararlı madde içeren pil satılmıştır. Amerika’da 1992 yılı verilerine göre 2.82 milyar adet karbon-çinko ve alkali pil satılmıştır.
Almanya gibi ülkelerde pil kullanan herkes pillerin çevreye zarar vermeden uygun şekilde geri kazanılmasından sorumludur. Atık piller emniyetli şekilde kullanılmalı, paketlenmeli, depolanmalı, toplanmalı, taşınmalı ve bertaraf edilmelidir. Atık pillerde çöpe atıldığı zaman hava, su ve toprak kaynaklarını kirletir.
Ekte hazırlanan dökümanlar pil ve akülerin kullanımı konusunda ayrıntılı bilgiler içermektedir. Belgeleri yüklemek için aşağıdaki bağlantılardan herhangi birini tıklayınız..
Pil/Akü Kullanımı ve Atık Piller ile Akülerin Zararları - (WORD Belgesi)
http://www.cevreorman.gov.tr/belgeler/piller.doc
Prof.Dr. Mustafa ÖZTÜRK
Çevre ve Orman Bakanlığı
Müsteşar Yardımcısı
Cvp:Atık Piller ile Akülerin Zararları
bir ara istanbulda pil için ayrı çöp kutuları vardı,hala var mı dikkat etmedim çünkü şarjlı pil kullanuyorum.
insanlarımızın bu konuda bilinçlendirilmesi için daha geniş platfortmalara yayılmalı bu konu ama pek çaba göremiyoruz.aslında atılması olmasa bile şarjlı kuıllanım bile teşvik edilse ekonomik olması nedeni ile de çok talep görecektir kanaatindeyim.
konuyu burda açtığın için teşekkürler.saygılarımla...
Cvp:Atık Piller ile Akülerin Zararları
gelişmiş ülkelerde pil kullanımı düşüyor, bunun nedeni onların tekrar şarj edilebilir pil kullanmaları. bizde ise bu sırf maliyetli olduğu için pek tercih edilmiyor. oysaki standart bir aaa pil 350 binlira iken. aynı şarj edilebir pil 1.5 milyon lira. ama bu pil defalarca şarj edilebirken diğeri sadece bir kere kullanılıp atılıyor. ülkemizde ise atık piller için geri dönüşüm ünitesi henüz yok. yeni yeni kurmaya çalışıyorlar. oysaki gelişmiş ülkeler bunları yeniden ileşyerek, deyim yerindeyse çöpten bile kar ediyorlar. bizim bu konularda biraz daha bilinçli olmamız gerekiyor.
Cvp:Atık Piller ile Akülerin Zararları
Yazıyı okumadım ama osenmer´in dediğine göre biz kutulara atıyoruz onlarda gidip başka biyere atıyorlar demekki. Uzak doğu menşeyli piller piyasada cirit atarken pillerin tekrar Türkiyede üretilmesi mümkün değil bence. Belki akü ve pillerin içindeki mazleme alınabilir/ayrıştırılabilir öyle kullnılabilir. Ancak maliyetini kurtarırmı bilemiyorum.
Benim elimde normal akülerin bi ufak boyu var şu anda. Ömrü dolmuş. Çöpe atmaktan başka çarem varmı? Üzerinde bi tane telefon numarası var yurt dıuşında bir firma. Büyük ihtimalle ücretsiz olarak o firmaya ulaştırabilmek mümkündür o ülke insanları için. Bizim ülkemizdede böyle şeyler olmalı. Göstermelik 3-5 tane yere pil çöpleri koymakla olmaz bu iş. Ciddi uğraşılmış bir şey olarak görmüyorum.
Cvp:Atık Piller ile Akülerin Zararları
benimde yazıyı okuyunca;konuyla alakalı olduğuna inandığım bir anım geldi aklıma onu anlatayım
ankarada öğrencilik yaptığım dönemlerde...sınav dönemlerinde sabahlamak için içdiğim kahve şişelerini v.b biriktirip şu yeniden dönüşüm cam üniteleri için hazırlanmış çöplare atardım... kavanozları oraya atarken insanların bana olan bakışlarını unutamam....sanki dünyanın ensaçma işini yapıyomuşum gibi bakarlardı...
bende boş durmazdım tabi...bende onlara;; bu dünyanın en saçma işi değil, neden dünyanın en saçma işini yapıyormuşum gibi bana bakıyorsunuz anlamında bir bakışla bakardım...
gel zaman git zaman,kavanozlarımı yine çöpe atacağım bir sırada,ne görüyüm,,,cam dönüşüm çöpü oradan kaldırılmış...valla o anı unutamıyorum,,,,,sanki yerler ve gökler bana dar gelmişdi,,,kalbim sıkışmışdı.....adeta yöneticiler diğer insanların bana olan bakışlarını haklı çıkarmışdı .....abi ne diyim işte bu ülke böyle......
burdan ülke yöneticilerine sesleniyorum....
pil dönüşüm çöpü koydunuzda atmadıkmı..
kağıt dönüşüm çöpü koydunuzda içerisine atmadıkmı..
cam dönüşüm çöpü koydunuzda atmadıkmı.....
yani ülke insanları olarak kabahatliyiz vefakat bizden daha kabahatli bir sistem var ortada..