Oyun Programlama
Oyun Programlama
Oyun programcıları modern çağın ressamları, heykeltıraşları yani sanatçılarıdır. Programlama da sanatın ta kendisi. Bir başka açıdan baktığımızda da programlama bir bilim, programcı da bilim adamıdır. Bence her ikisi de doğru. Şöyle ki, programcı da sanatçının esin kaynağına yani ilhama dayanarak program yazar, aklına ilginç bir fikir gelir, bu fikri kendi araçlarını kullanarak başlar program halinde vücuda getirmeye. Programcının en büyük görevi, insanlar ile bilgi arasındaki iletişimi ve bağlantıyı sağlamaktır. İnsan yaşamını kolaylaştıran bu kutsal görev programcı olmayanlarca pek de önemsenmez. Geleceğin sanal şehirlerini kuranlar programcı dediğimiz gizli kahramanlardır. Yeni yazdığı programın kullanıldığını ve yararlı olduğun görmek ona her şeyi unutturur, programcı olmayanların asla anlayamayacağı bir haz verir. Bilgisayar kullanıcısı sayısı gün geçtikçe geometrik olarak artıyor ama bu tür bir haz bilgisayar kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu tarafından asla yaşanmaz. Çünkü bilgisayar kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu programcı değildir ve asla da olmayacaklar. Onlar sadece yazılan programları ve içerisinde yazılım gömülü akıllı cihazları kullanırlar.
Üniversitede ders verirken oyun programın bir mühendislik değil bir mimari olduğunu ve diğer programcılıktan ayıran tarafının görselliği ve sesi en iyi şekilde kullanmak zorunlluğu ile bir sanatçı önsezisi ile bir mühendisin bilgi altyapısı gerektirdiğiydi.
Bunun içindir ki çok iyi oyun yapan bilgisayar mühendisleri olmasına rağmen bunun kişisel beceri olmasıdır.
Belki hiç bilgisayar mühendisliği okumamış olmasına rağmen mükemmel oyunlar vücuda getirmiş insanların sayısı bu mühendisleri katbe kat aşmasının nedeni budur.
Nasıl mükemmel bir malikanenin mimar kullanmadan yapılması o inşaat mühendisinin özel becerisi ise oyun
promlamasıda böyledir.
Sonuç olarak bu iş oyun progarmcılarının işidir bilgisayar mühendislerine topu atarak sadece oyun programcısı yetiştiremememizin suçlusu olarak (bir yargısız infaz olarak) bilgisayar mühendislerini göstermiş olmayız mı? :~
Cvp
Aslında üniversitelderde oyun programlamayla ilgili bir bölümün açılması lazım. Böyle milyarlarca dolar dönen bi endüstri için üniversitelerde bölüm olmaması ülkemizin oyun programlama alanında geri kalmasının sebeplerinden birisi olabilir. Diğer bir sebebi ise bu tip bir şey için yatırım yapacak ve piyasadaki az da olsa kalifiye oyun programcılarını istihdam edecek bir şirketin bulunmaması, "siz yapın biz yayınlarız" mantığı üzerine kurulu bir sistem değil, "sizi destekleyelim siz yapın" diyebilecek kadar cesur yatırımcıların veya destekçilerin olmamasıdır.
Malesef oyun programlama olayı, cesur yatırımcılar çıkana kadar Türkiye için bir kaç numara büyük kalacaktır.
Cvp
Kesinlikle katılıyorum ama bizde ünv. bir kaç kişi memur olsun die açılır .Eğitim -Öğrerim hak getire ben işin içindeyim [S63]
Yapabileceğiniz bir şeyler mutlaka vardır...
Arkadaşlar, oyun programa konusu sürecin yürüyen aksamının belli bir aşamaya gelmesidir aslında. Herşeyi herkes yapamaz, birileri düşünceyi tasarlar, birileri görüntüleri, birileri programı, birileri modelleri diye liste uzar gider. ama size fikir ve kabiliyet kazandırabilecek bir iki program ismi verebilirim. bu programları belki duydunuz belki duymadınız bilmiyorum ama gerçekten çok fazla dallandırmadan bir şeyler yapabilmenize olanak sağlayabilir. aşağıda yazıyorum. bakın inceleyin bakın bakalım neler yapılabiliniyormuş;)...kolay gelsin herkese...
program isimleri, virtools, quest, radishworks cosmos.
Cvp
Oyun Programcısı olmak kolay iş değildir..
Örnek verirsek ben bir Oyun Programcısıyım.
Yani Ben öyle diyorum :)
Ben oyun programcısı olsam bile herşeyi bilmiyorum..
Bunları öğrenmek için çok şey yapmanız gerek.
Önce Game Maker , FPS Creator vb.. gibi kolay oyun motorları ile küçük adımlar ile işe başlayacaksınız.Sonra hazır kodlar ile bu motorlarda yaptığınız oyunlarınıza muhteşemlik katacaksınız.
Çok sevineceksiniz çünkü kendi oyununuzu yapmış olacaksınız.
Daha sonra biraz adımlarınızı büyültüp kendi kodlarınızı yazmaya başlıyacaksınız.3D Game Studio , Dark Basic vb. Kullanacaksınız.İyice öğrenince göğüsünüzü kabarta kabarta ben Oyun Yapımcısıyım diye dolaşacaksınız.Aklınıza oyun Grubunuzu kurmak gelecek ? Evet evet iyi olur diyeceksiniz.
Oyun Grubu kurup önce internet ortamında ününüzü salacaksınız daha sonra ise bu işten para kazanacaksınız :)
Ben bunları yaşadım ama hala herşeyi bilmiyorum. :)