Holofonik Ses Kayıtları (3d ses)
Holofonik Ses Kayıtları (3d ses)
Holofonik Ses kayıtları hiç dinlediniz mi bilmiyorum ama bu kaydı mutlaka dinleyin, daha gerçekçi sonuç almak için mutlaka iki tarafı da çalışan kulaklık takın.Gözünüzü kapatın ve kendinizi berberde hissedin.
http://ccgi.bluerabbit.plus.com/virtualbarbershop
Bu da bayan sesi bayağı etkili :)
http://www.holophonic.ch/archivio/testaudio/voce.mp3
Gitar sesi de vardı ama bulamadım.Bulursam paylaşırım.
Cvp
EAX zaten bu teknoloji değil mi? Arkadan gelmesi gereken sesin, önünüzdeki duvardan yansıyıp geliyormuş gibi uygulanması şeklinde simule ediyordu o da...
Undying denen oyunda uygulandığını canlı görmüştüm. Konuşan birine arkanızı döndüğünüzde sesin üzerindeki etki gerçekten surround hoparlorunuz varmış gibi hissettiriyordu. Tabii ki stereo ile takılmanıza rağmen.
Cvp
Motion, aslında bu japonların görünmezliği icat ettik demesi gibi birşey.Gerçekte 3d ses biraz zor tabi milyonlarca ses yönü var.Bu işin asıl adı illüzyon ses, geçen sene dinleme fırsatım olmuştu yine karşıma çıkınca paylaştım.3 sene de epey bir zaman, o kadar zamanda gelişme ya da yeni örnek koymamışlar.Olay maket bir adamın ortaya konarak etrafında dolaşılmasıyla elde edilmiş.
Cem bence eğer bu holofonik sesi oyunlarda kullansalar ya oyun kasılır ya da oyunu yapanlar.Yani düşünsene kadın sen ön tarafa bakarken arkadan seslenecek, sen ona döndüğünde konuşmasını kaldığı yerden senin açına göre değiştirecek.Kodlamada bulunduğun konuma göre var olan sese yansıma ses kodu giydirerek olabilir.Ama burdaki tamamen kişiye odaklı.Tabi diğer türlüsünü de yapabilirler.Teknolojiye akıl sır ermez.
Bu arada ilgilenenler için: http://www.listverse.com/miscellaneous/top-10-incredible-sound-illusions
Cvp
Ben alenen oyunda gördüm bu özelliği Esra. Hem de 2001 yapımı bir oyunda.
[url]http://www.gamespot.com/pc/action/clivebarkersundying/review.html[/url]
Cvp
Senin bahsettiğin şey zaten var, oyunların çoğunda da kullanıyorlar.Ama oyunlarda ve senin dediğin bu oyunda kullanılan sistem belli bir sesten yola çıkarak hesaplamalara dayalı oluşturulan birşey.Benim bu bahsettiğim sistemdeyse seslerin gerçekçilik katması açısından senin durduğun yerden kayıt alarak senin etrafında gezerek, ses çıkararak gerçekçiliği en yüksek seviyede tutmaya çalışıyorlar.Sonra 2 kanala indirgeniyor.O yüzden birtek kulaklıkta istenilen amaca ulaşılıyor.Yani bu bahsettiğimiz sistemlerden biri manuel, biri otomatik gibi birşey diyebiliriz.Bu diğer sistemi kulanmak işlemciyi ne hale getirir bilinmez.
Ayrıca bu sistem çok eskilere dayanıyor ve holofonik ses bir sürü tekniğin sadece bir tanesi mesela bu teknikte sağ sol algılanırken alçaklık yükseklik algılanmıyor bu da gerçekçilik adına başka bir handikap ama çok gerçekçi olduğu için paylaştım.Hatta ortalarda makas sesini ve torbanın başa geçirilişini çok net ve gerçekçi yaşıyorsunuz :)
Cvp
Esra hanım, bu tür kayıtlar eski tarihlerden beri bu şekilde çok kanallı kayıt metodlarıyla yapılır. Örneğin müzik kompozitörleri bu kayıtların orjinallerini ellerinde bulundurduklarından kanallar üzerinde düzenleme yaparlar. Herhangi bir profesyonel müzik stüdyosuna girerseniz synthesizer, kanal düzenleme donanımları, güçlendiriciler ve yazılımlarla (cakewalk etc.) nelerin nasıl yapıldığına ya da yapılabileceğine göz gezdirebilirsiniz.
Tüm teknolojik kategorilerde olduğu gibi müzik ve ses işlemede de analog ve dijital kavramları vardır. Sesler analog olarak yüksek kalitede alınırlar (çoklu kanal) dijital olarak işlenirler.
Şu alt kategorileri incelerseniz konuya biraz daha vakıf olabilirsiniz. bence Quadrophonic, Surround, 64 bit ses işleme, ses sıkıştırma
iyi günler.
Cvp
İş eğlenceden çıkp teknik bir boyut kazanmış. Bu ses nasıl elde edilir yada ne zamandan beri bu teknoloji var bilmem beni eğlence kısmı ilgilendiriyor ve epey eğlenceliymiş. Saçımı tıraş ederken kulaklıkları çıkarmak zorunda kaldım "ne oluyor yav" diye:) İnsan gözlerini açmadan yapamıyhor gayrı ihtiyari biri mi varsağımda diye bakmak istiyorsunuz... Güzel paylaşım...
Cvp
Zaten konunun içinde yeni çıkan bir özellik olarak bahsetmedim, olayın köküne inersek 80 li yıllara kadar iner, hatta fikrin çıkış zamanına gidersek 1900 ün ilk yarılarına ineriz.Profesyonel anlamda ilgilendiğim bir dal değil.
Emirkaan´ın da dediği dinlemeye bakıp keyif almak lazım.