maskot tescili

maskot tescili

gulsen

merhabalar,

Benim bir sorunum var. Bi maskot hazırlıyorum inşallah 3 boyut olarak da modelleyeceğim. Yanlız tescili ile ilgili kafamda soru işaretleri var. Tescil konusunda çok tanıdık bir firmayı aradım; bana maskotu hazırladıktan bir yıl sonra resmi gazetede yayınlanacağını ve itiraz gelmediği takdirde kullanabiliceğimizi söyledi. yani maskot ile ilgili bir veri tabanı olmadığını ve bana hazırladığımız yada hazırlaycağımız maskot hakkında herhangi bir yardımı ön araştırma yapamayacağımızı söyledi. Firma isim tescillerinde patent enstitüsünün veri tabanından bilgi alabiliyoruz. En azından tescil edilme olasılığını biliyoruz. Ben maskot hazırlayacağım ve bir yıl bekleyeceğim acaba bi itiraz gelecek mi diye. Olduki bir itirazz geldi ve bizim maskot iptal edildi sonra tekrar bir deneme daha :( Burda bi hata var sanırım çünkü bana pek akılcı gelmedi. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yol gösterirlerse çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler

2007-05-22 17:51:19

Cvp

BARDAS

Arkadaşım Öncelikle buda patente girdiği için işin biraz şansa kalmış görünüyor marka patent bile 1 ay bulur ama maskotların 1 yıl boyunca yayımlandığını duymuştum evet biraz saçmada olsa iyi bir iş itaraz hakkı su herkez itiraz edemez o maskotun patentli olması gerekir eğer sen maskotuna kendine güveniyorsan korkulacak birşey yok bu senin içinde geçerli zamanı gelecek senin maskotundan esinlenecekler hatta onun benzerleri türevleri olacak.Bence patentini telif hakkını alman iyi birşey isimlerde 1 ay bu şekilde özel tasarım gerektiren işlerde ise 1 yıl 2 yıl geçebiliyor araştırma sonucunda itiraz gelmez ise sana verirler patent hakkını dediğim gibi eğer kendine güveniyorsan zaten senindir o kimse ele alamaz sen baçvurduğun itibari ile o senindir kimse sahiplenemez biraz bürokratik işlemlerde ve uzun sürsede iyi bir süreç bilgisayarında yada kafandakiler artık kağıda dökülmüş onaylanmıştır.Hayırlı olsun ne diyeyim :) Ama 1 yıl sabretmeniz gerekli :)

2007-05-21 20:15:51

Cvp

Problem

Size verilen bilgi doğrudur, maskot ilan edildikten ve ilk tescilden sonra patent almak için bir yıl kadar bekleniyor fakat bu bekleme sürecinde marka veya maskotu kullanabiliyosunuz. Önce notere tescil ettirip sonra marka patent firmalarından patent alınabiliyor bildiğim kadarı ile ama bekleme süresi var.

2007-05-21 22:07:19

Cvp

gulsen

teşekkür ederim arkadaşlar.

marka için başvuru yaptığımız gün markamız koruma altına alınıyomuş fakat işlemler bir yıl sürüyor ve bir yılın sonunda resmi gazetede yayınlanıyormuş. resmi gazetede yayınlandıktan sonra bizim oluyormuş.

noterden onayı düşünmemiştim hiç sanırım onu da yaptırsak iyi olacak.

2007-05-22 10:11:46

Re:Cvp

BARDAS

noterden onayı düşünmemiştim hiç sanırım onu da yaptırsak iyi olacak.[/quote]

Arkadaşım Bazen Noter Tastikleride geçerli kılınmıyor duyduklarıma göre şöyle bir mantık yürütelim ben masa modeliyorum tasarım tesciline başvuruda bulunuyoruz .o zaman notere gitmek ile baş olmaz .Noter işini çözmez bilginiz olsun.

2007-05-22 12:47:59

Cvp

gulsen

mutlaka noter onayı tecsil yerine geçmeyecektir. Fakat tescil için başvurduğumuz sırada noterden de onay almak -ki tescil işlemi bir yıl gibi bir süreden sonra sonuçlanıyor- hiç fena olmaz. Aklımdan geçen buydu ama sanırım yazıya dökememişim.
İlginiz için teşekkür ederim.

2007-05-22 14:12:22

Cvp

BARDAS

Rica ederim arkadaşım .Bir önerim daha olacak uluslar arası geniş kapsamlı yaptırırsan senin için iyi olur sıkıntı olmaz biraz maliyet ve zaman kaybın olsada iyi olacaktır.
Bir ara bir yazı okumuştum bende masalarımı patent alacağım zaman çok araştırmıştım. Bu yazıyı işine yarayabilir.


Bu yazıdan İtibaren alıntıdır...

AVRUPA PATENTLERİ VE EPC ( EUROPEAN PATENT CONVENTION - AVRUPA PATENT SÖZLEŞMESİ )

EPC’nin amacı, buluşların korunması konusunda Avrupa ülkeleri arasında işbirliğinin arttırılması, üye ülkelerin hepsinde geçerli bir “patent verilmesi sistemi”nin kurulması ve Avrupa ülkeleri arasında ortak bir patent hukukunun oluşturulmasıdır. Tek bir başvuru ile Sözleşmeye üye ülkelerde geçerli bir patent koruması sağlanması amaçlanmaktadır. Böylece, daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle bir patent koruması elde etmek mümkündür.
EPC ( European Patent Convention- Avrupa patent Sözleşmesi) ve EPO ( European patent Organization- Avrupa Patent Organizasyonu) üyesi ülkeler şunlardır.
Avusturya, Belçika, Bulgaristan, İsviçre, Kıbrıs Rum Kesimi, Çek Cum., Almanya, Danimarka, Estonya, İspanya, Finlandiya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İzlanda, İtalya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Monako, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, İsveç, Slovenya, Slovakya, Türkiye,

Bu ülkelerin tamamı veya bir kısmı için bir Avrupa patenti talebi yapılabileceği gibi, EPC’ye taraf olmamakla birlikte Arnavutluk, Litvanya, Letonya ve Makedonya için de bir Avrupa patenti talep edilebilir.

PATENT SİSTEMİ İÇİNDE YURTDIŞINDA PATENT VE MÜLKİLİK İLKESİ

Türkiye’de faaliyet gösteren bir şahıs veya şirket menşe ülke olan Türkiye’de patent koruması alabileceği gibi uluslar arası anlaşmalar ve ülkeler arası karşılıklılık ilkesi gereği yurtdışında da patent tescili yaptırabilir. Patent müracaatında direkt olarak bir ülke seçilip o ülkede faaliyet gösteren bir vekil vasıtasıyla patent tecili yaptırılabilir. Özellikle belirli uluslar arası anlaşmalara üye olmayan ülkeler bakımından bu yolun seçilmesi uygundur.

Türkiye Cumhuriyeti yasama organı olan TBMM tarafından çıkarılan kanun ve benzeri yasama faaliyetlerinin geçerliliği Türkiye sınırları içinde söz konusudur. Aynı şekilde Türkiye’nin marka tesciline yetkili organı olan Türk patent Enstitüsü tarafından tescil edilen patentler de ülke sınırları içinde korunabilirler. Bu durum tüm ülkeler açısından geçerlidir. Türkiye’de tescilli bir patentin herhangi bir işleme gerek kalmaksızın otomatik olarak başka bir ülkede tescilli sayılması söz konusu olamaz. Ana kural tescilde mülkilik yani yerelliktir. Patentler açısından durum daha karışıktır. Zira patent tescilinde dünya çapında bir buluşun yeni olması şartı aranmakta, dünya çapında araştırma ve inceleme yapılmakta ancak koruma sadece menşe ülke ile sınırlı kalmaktadır. Bu nedenle gerçek anlamda buluş niteliği taşıyan, tekniğin bilinen durumunu aşan buluşların mümkün olduğunca fazla ülkede tescil ettirilmesi yarar sağlayacaktır.

2007-05-22 17:51:19