Ufak ipuçları...

Ufak ipuçları...

j-joey

Selam arkadaşlar,

Aklımıa gelen teknik cart curt vs ipuçlarını paylaşmak gibi bir fikrim var. Ben başlıyorum, hadi buyrun, burdan yakın...

Arka plan ipuçları (PNG rulaz!!!)

* Eğer animasyonla uğraşmıyorsanız MAX´te arka planı boş bırakın. Sahneniz açık alan ise açık mavi bir gökyüzü veya bir enver paşa map´i (environment) atayın. Kapalı alansa zaten böyle bir sorununuz yok :) Daha sonra render ederken, Portable Network Graphics PNG formatını seçin 24bit veya 48bit seçip, Alpha Channel´i de kaydedin. Daha sonra PaintShop, PhotoShop ile açtığınızda arka planın transparan olduğunu göreceksiniz, böylece bir başka resmin üstüne bindirirken hiç zorlanmayacaksınız... (ben bi ara sadece alpha channel´i kaydetmek için deli olmuş daha sonra sadece alpha channel görünürken screenshot alarak yapıyordum... neyseki png´yi farkettim :)) )

* Aynı şekilde animasyon üzerinde uğraşıyorsanız, bu sefer AVI seçmek yerine yine PNG´yi seçebilirsiniz. Yani movie olarak değil, image sequence olarak kaydedin. Daha sonra istediğiniz montaj yazılımı ile (Adobe Premier de, After Effects de transparan PNG´leri destekliyor) karelerin görüntülenme süresini 1 frame olarak ayarladıktan sonra import edebilir ve montajınızı temiz bi şekilde yapabilirsiniz. (Internet Explorer ve diğer bazı programlar da PNG konusunda ciddi beceriksiz deneyimlere sahipler...)

* Karakterleriniz ile karakterlerizin etkileşim (hareket eden nesneler) içinde olmadığı ve daha çok arka planda kalan nesneleriniz olmak üzere 2 ayrı render yaparak toplam render süresini kısaltabilirsiniz. Önce karakterleriniz ve etkileşimli nesneleri gizleyip, render edin, ihtiyacınıza göre movie veya image olarak kaydedin. Daha sonra diğer nesneleri tamamen gizleyin ve sadece render edilmemiş hareket ve etkileşim halindeki nesneler kalsın. Arka plan yine boş olsun. Yine aynı zaman dilimini render edin, PNG olarak kaydetmeyi unutmayın. Ardından gelin Premier´e still image default duration değerinin 1 frame olduğundan emin olup PNG´leri import edin ve bir video kanalına arka planımızı (ilk renderimiz sabit nesneler) yerleştirin. Üstündeki kanala da PNG´lerimizi yerleştirin. Sıralamanın önemli olduğunu söylememe gerek yok heralde... (Bu yöntemi ayna vb yansımalı yüzeylerin olduğu sahneler için önermiyorum. :)))

2007-01-25 15:06:14

Cvp:Ufak ipuçları...

chrome_nickel

eski versiyonları kullanan arkadaşların kafası karışmasın. max´in eski versiyonlarında da var aynı özellik.

2005-10-27 04:57:34

Re:Ufak ipuçları...

iceman

Can ne güzel de yazmışsın. Sağolasın... Birde ders hazırlasan süper olacaktı. Eğer vaktin varsa derhazırlamanı rica edeceğim. Bende bu ufak ipuçları başlığı altında bvir ders hazırlayacağım.

2004-06-28 21:50:00

Re:Ufak ipuçları...

sekocan

yalnız son maddede, karakterimizin önünde bir "etkileşimsiz madde" varsa, onu gizlemeyin. sonra karakterimiz, arkaplandayken, olmadık bir şekilde, ön plandaki bir ağacın falan önünden geçer mahfolurus :) bluebox ile ilgilenenler zaten bu hataya düşmez

2004-06-28 15:13:46

Re:Ufak ipuçları...

j-joey

Evet ders hazırlamak iyi fikir... Kimbilir belki bu ipuçları birikir birikir sonra güzel bi ipuçları kitabı bilem olabilir :))

2004-06-28 23:47:59

Re:Ufak ipuçları...

j-joey

Ufaktan ipuçlarına devam...

RPC Arabaları...

* RPC cidden mimari projelerin canlandırılmasında bir çok kolaylık taşıyor. Bunlardan biri de low poly ama çok gerçekçi duran arabalar. Ama bir sorun var!?!?!? Arabaların renklerini değiştiremiyoruz!! Bu sorun çok önemli. Çünkü zaten çok fazla olmayan RPC arabalarından sahnenin dolu görülebilmesi için aynı modellerden bir kaç tane koymak gerekiyor ve renkler de aynı olduğu için rahatsız edici, gerçekten uzaklaştıran bir sonuç alıyoruz.
Bunun bir çözümü olduğunu bu ipucunu yazıyor olmamdan çıkarttınız sanırım :)) Hemen anlatayım, öncelikle kopyalayacağınız arabayı seçin modify sekmesine gelin. Transparency ve Tinting değerini fulleyip Use Tinting´i işaretleyin. Buraya kadar herşey tamam.
Kopyalamaya başlayın ama copy yapın, instance veya reference kullanmayın. Sonra işimiz Material Editor ile. M´e basın açın onu ve her bir slota bir araba gelecek şekilde metaryelleri alın. Bunu damlalık butonu ile yapabilirsiniz. Sonra rengini değiştirmek istediğiniz arabanın metaryelini seçin, multi/sub object listesi karşınızda, orda zaten sadece 1 tane metaryel var. onu seçip diffuse kanalındaki bitmape gidiyoruz, daha sonra output bölümündeki enable color mapi açıp RGB´i seçip değerlerle canımızın istediği gibi oynuyoruz. Ve işlem tamamdır! Render alıp görebilirsiniz. (Bazı RPC arabaları birden fazla kaplamayı kabul etmiyorlar, o yüzden o arabaların renklerini değiştiremiyoruz, daha doğrusu değiştirdiğimiz zaman hepsi değişiyor)

---

Bu ipuçlarının hepsi uygun bir zaman boşluğunda tutor olarak geri dönecektir [:D]

2004-06-29 01:32:42

Re:Ufak ipuçları...

sekocan

şu rpc işini bi analamdım. iki boyutlu şekil mi oluyor? tiyatro sahne dekoru gibi (bu arada cgnetworkste "run dragon run" adlı animasyon, ilginç bi teknikle yapılmış bi inceleyin derim ben dur hele linkini verem:
[url]http://www.cgnetworks.com/cgfilms/cgfilm.php?story_id=2172[/url]

2004-06-30 16:40:38

Re:Ufak ipuçları...

iceman

RPC´ler için ne 2 boyutlu ne de 3 boyutlu diyebiliriz. Aslında RPC´ler 2,5 (ikibuçuk) boyutlu. [:J]

RPC objeyi yerleştirdiğin istikamete ve kamera yada perspektifin bulunduğu pozisyona göre görüntüyü değitirerek gösteriyor. Form olarak baktığında + (artı) şeklindeki 2 adet plain objeden oluşturulmuş ancak kameranın ve objenin bulunduğu duruma göre RPC objenin görüntüsü (eğer bir insan ise) önden, yandan, çaprazdan veya arkadan görüntü olabiliyor.

Raytrace uygulanmış bir objenin önünde ise (bu cam olabilir örneğin) kamera veya perspektif görüntüsünü önden ve camın raytrace görüntüsünde ise RPC obje arkadan görülebiliyor.

2004-06-30 18:54:42

Re:Ufak ipuçları...

sekocan

uwww baya iyi bişiymiş

2004-07-01 04:42:25

Re:Ufak ipuçları...

nacho_grande

rpc ler 3 farklı kategoride satılıyor 2d 2,5d ve en son çıkan 3d (low poly olarak)

2004-07-02 04:24:15