vrayde dış mekan aydınlatma seçeneklerinden hangisi daha iyi sizce?
vrayde dış mekan aydınlatma seçeneklerinden hangisi daha iyi sizce?
arkadaşlar benimde çelişkiye düştüğüm bi konuyu burda konu açıp yeni öğrenmeye arkadaşlarımız içinde yararlı olması açısından sizinle paylaşmak istedim. sizce ışıklandırma olarak vray de en iyi sonuç hangi tür aydınlatmada yakalanır. tabiki yapılan ayarlara göre hepsi değişir ama hepsinin güzel bir ayar yapıldığını düşünürsek. (dış mekanlarda). vray light- target direct- day light- vray sun ve sky ikilisi. bana göre target direct sorunsuz hızlı bir çözüm yakalanılıyor. ama vray sun-sky ikilisinin verdiği havayı vermiyorr.
Cvp
Target Direct Light´da Size parametresi eksik, yani area light etkisi verilemiyor. Bu çok önemli bir etki. VraySun´dan tek farkı bu.
Dış kısma çözünürlük sorunu olmayan ve bağlandığı ışığın pozisyonuna göre etkisi değişen VraySky gibi bir kaplama güzel bir etki veriyor. GI Environment Override kısmına bunu atayıp, Max Environment kısmına istenilen bir gökyüzü kaplaması atanırsa güzel bir çözüm olurdu.
VraySun+VraySky+VrayPhysicalCamera beraber kullanıldığında, ışığın ve kaplamanın şiddetini değiştirmeden dinamik bir aralıkta, istediğiniz sonucu alana kadar, sadece bir ayar ile dolaşabilirsiniz (Örneğin VrayPhysicalCamera -> ISO). Hatta bu aralığı kamera kullanmadan alıp Photoshop, Fusion, Shake vs. programlarda işleyebilirsiniz.
delikan, bu anlattığın çözümler birbirinden çok uzak şeyler değiller, kullanım ve arabirim değişikliği var sadece.
İyi çalışmalar
Cvp
açıklaman için sağolasın kalimba . doğru diyosun birbirine uzak şeyler değiller ama etkiler yapılan ayarlara göre çok değişiyor.
yanlız benim bide çözemediğim bi konu var day light nasıl buluyorsun vray sun -sky -psc cam göre. acaba programı yapanlar gün saat ışımasına göre farklı bir programlama yapmış olabilirmi day light için. günümüzde çünkü milyonlarca kırılma ve ışık etkisi var bunu day light işlemişlermidir. tabiki güncel hayatı yakalamak imkansız; yada vray sun day light ´ ın manual i midir?
Cvp
DayLight´da sadece güneş olarak kabul edilen ışığın pozisyonunu veriyorsun. Konum, koordinat seçimi var, ayrıca elle de ayarlayabiliyorsun. Yeni V-ray versiyonlarında Daylight içinden VraySun ve VraySky çağırabiliyorsun. Yani hem elle, hem de koordinat girebiliniyor.
Konum koordinat girerek ışıklandırma bence çok gerekli değil. Pek çok kişi saat, gün girdiğinisanmıyroum, kime lazım olacak ki derken max2009design ile beraber gelen Lighting Analysis aracı ile beraber kullanılacağı veya daha doğruya yakın sonuç alınabileceğini görüyoruz. Örneğin yaptığunuz bir apartman, villa, park, bahçenin; x gün, x saat ve x bir yerdeki ışık alma durumunu görmek istemez misiniz? Beşinci katın penceresinden öğle saat 2´de nerelere güneş girecek, hatta ne kadar birim ışık girecek. Max2009Desing videolarından bunu görebilirsiniz.
Milyonlarca kırılma, yansıma vs gibi bilgilerin işlenmesi zaten gerekmiyor. Böyle düşünürsek oldukça abartmış oluruz. Sadece güneş olarak kabul edilen ışığın pozisyonunu veriyoruz. Güneşin pozisyonu ve yayılımı değişimi, bütün gökyüzünü etkiliyor (bulutları yoksayarsak), mesela yerle yaptığı açı attıkça daha mavi gökyüzü, azaltıkça daha kırmızıya dönük vs. Bunlar tabiki bilimsel olarak hesaplanıyor. Bu işi bilimsel olarka yapan kişiler(gökyüzü, güneş vs inceleyenler) elde ettikleri verileri konferanslarda, fuarlarda vs. paylaşıyorlar, veritabanı oluşturuyorlar; güneş pozisyon ve yayılımına göre gökyüzü nasıl değişiyor, bunları sadeleştirip konu ile ilgili kişilere ulaştırıyoar. Güncel hayatı yakalamak tabiki imkansız, bu yazıyı sen okurken güneş %50 daha fazla büyümüş olabilir. Biz bundan önce olanlar ile ilgili verileri değerlendiriyoruz.
"vray sun day light ´ ın manual i midir?" bunu yukarıdaki yazıya göre sen söyleyebilirsin. Bu dayLight olayını farklı render motorlarında da denerseniz daha iyi pekişecektir bence.
İyi çalışmalar
Cvp
kalimba engin bilgilerini bizimle paylaştığın için çok teşekkür ederim. daylight mantığını ben dahil okuyan herkes daha ii kavrıcak. sanada çalışmalarında başarılar dilerim.