en gerçekçi iç mekan renderı için hangisini kullanmalıyım

en gerçekçi iç mekan renderı için hangisini kullanmalıyım

necip

yaklaşık 1,5 yıldır max kullanıyorum fakat sadece max kullanıyorum. sizlerden öğrendiğim kadarıyla daha gerçekçi render almak için bazı yardımcı render programları varmış brazil final ve vray gibi.
cehaletimi bağışlayın ama bunlar yardımcı yama programlar mı ..
eyer öyleyse gerçekçi bir iç mekan renderı için hangisini kullanmalıyım. alakanıza şimdiden teşekkürler..

2007-01-30 15:32:07

Cvp

Derya Birinci

bu saydıklarınız render motorlarıdır. Yamadan ziyade plugindirler. Hangisini tercih edeceğiniz tamamıyle size kalmış. Ancak son dönemde vrayin popülerliği tutorial temini ve kaliteli sonuçları ile öne çıkmakta. Elbetteki maxteki ışık ve malzeme mantığını iyi kavramış biri için default renderla bile iyi sonuçlara kavuşmak mümkün. Ama özellikle kaynak bolluğu bakımından vrayi tavsiye edenler çoğunlukta olacaktır.

2007-01-04 00:53:25

Cvp

kadmaster

Derya,nın da dediği gibi bunlar render motorlarıdır.Yani görselleştirme motorları diyebiliriz. Derya´dan farklı olarak söleyebileceğim, v-ray plug-in değil bir programdır.Fakat içerisinde materialler atamak vb. işler için, bir çok plugin vardır. Kendi sitemizde bunla ilgili olarak bir makale hazırlamıştım onu okursanız sanırım yararlı olacaktır.

V-ray, 3dsmax içerisinde çalışan bir plug-in ( eklenti ) gibi gözükse de; hatta biz bile 3dsmax plug-in i desek bile; aslında V-ray, 3dsmax gibi bir programdır. Plug-in gibi gözükmesinin
sebebi ise; içerisinde bir çok eklenti ( plug-in ) barındırmasıdır. 3dsmax’in standart ışıklarının V-ray için çalışmasının yanı sıra; hız arttırıcı etkenler, V-ray tarafından tam olarak kullanıl
maktadır. Buda hızlı ve kaliteli render ( mimari görselleştirme, görselleştirme, sunum ) almamızı sağlar. Daha önceden de bahsettiğim gibi V-ray’in son sürümlerinde kalite kavramı
biraz daha ön plana çıkarılmıştır.

V-ray Render ( Görselleştirme Motoru ) System aşağıdaki; şu plug-inleri kapsamaktadır.

V-rayRenderer : V-ray’in render pluginidir.

VrayMtl : VrayMtl; nesnelere düzgünlük ve parlaklık(glossy), yansıma ve kırılmalar ( reflections/ refactions ), absorve ( absorbtion ), alt yüzey- üst yüzey vb. özellikler
atamasında yardımcı olan pluginidir.

VrayMtlWrapper : Herhangi bir Vraymtl için, istediğiniz ve belirttiğiniz render ( görselleştirme ) parametrelerini ( değerleri ) ayarlayan V-ray’in pluginidir.

Vray Light : Belirli bir alan için aydınlatma pluginidir. ( Yukarıda da bahsettiğim gibi 3dsmax’in standart ışıklarını kullanır ama daha hızlı ve özellikli olarak kullanmaktadır.
İlerdeki konularda bu kavramın üzerinde daha fazla duracağız. )

V-ray Shadows : Alan gölgelerinin, 3dsmax’in gelişmiş aydınlatma seçeneklerinden biri olan Raytrace gibi gölgelendirilmesini sağlayan plugindir. Raytrace den çok farklı olarak algılanmalıdır.

V-ray Map : V-ray’in yansıma ve kırılmaları, düzgünlüğü ve parlaklıkları olan materyellerden tutunda, V-ray olmayan materyallere kadar yüzeylere eklenebilen haritalardır veya kısaca kaplamalardır.

V-ray HDRI : HDR imajlarını ( .hdr uzantılı dosyaları ) ve bunların çevresel etkilerinin haritalandırılmasını sağlar. HDRI ( High Dynamic Range Imaging ) ( Yüksek Değişken Aralıklı İmajlar ) bilgisayar grafik teknolojilerinde ve cinematolojilerde uygulan ve de standart dynamic range imajlarına göre; ışıkları ve gölgeleri daha iyi bir ortama sunarak bunları geniş aralıklara yayabilen imajlardır. Dolayısı ile; daha kaliteli imajlar verdiği gibi yansımalarınızda ve kırılmalarınızda kaliteli bir sunum elde edebilirsiniz.

V-rayEdgesTex : 3 Boyutlu grafik tasarım ve düzenleme n da anımsayabileceğiniz gibi, bizim wireframe ( tel kafes ) sistemi olarak adlandırdığımız sisteme benzer bir şekilde nesnelerin haritalandırılmasını sağlar.

V-rayDisplacementmod :Kısacası bir nesnenin yerini, iyi bir şekilde taklit edebilen ve bu nesnenin yerini almayı etkin kılan modifier ( değiştirici ) dir.

V-rayFur : Render zamanının kısaltıması ve işin daha kolay yapılabilmesi amacı için saçaklı bir çok cismin ( kıl,tüy, saç, çimen vs. ) üretimini ve bunlarının düzenlemesini sağlayan V-ray pluginidir.

V-ray Proxy : Dış bir dosyadan yüklenecek olan render geometrisi ( reference ) ile size daha kısa bir render süresi sağlayan V-ray pluginidir.

V-ray Plane : V-ray’in bize sınırsız düz bir primitiv sağlayan pluginidir. 3dsmax’in kendi içerisinde de bulunan bu primitiv, ( plane ) düz bir yüzey ve zemin sağlar.

V-rayToon : Basit cartoon ( çizgi film veya çizgi stili ) efekti yaratmak için; çevre atmosferinide kullanarak, bunlar üzerinde düzenleme yapabilen pluginidir.



V-rayBmpfilter :Yüklenen kaplamaları ve ya bunların maskelerini süzmeden haritalandırmak için kullanan V-ray pluginidir.

Herkese iyi çalışmalar. Bu derste basit bir girişle başlamak istedim.Bir sonraki derslerimizde v-rayRenderer parametrelerine giriş yapacağım.Render parametrelerini anlattıktan sonra, uygulamalı dersleri
hazırlayacağım.

Kadir Erdem BECERİKLİER e-mail : [email protected] adresinden kısa sorularınıza cevap yazabilirim.

Dersi kendim hazırladım amaç herkese yardımcı olabilmektir.

www.autocadokulu.com dan render motorları kısmından takip edebilirsiniz.

2007-01-16 11:16:17

Cvp

dadaist

vrayı plugin değilde program yapan nedir acaba?

2007-01-16 12:54:10

Re:Cvp

mimserdar

[quote=2956]vrayı plugin değilde program yapan nedir acaba?[/quote]
bencede vray başlı basına bi programa dönüştü buda onu daha karmasık hale getirdi ilk versiyonları kadar sevemedim o yüzden son versiyonlarını

2007-01-18 14:46:46

Cvp

çağatay köroğlu

vray ılk versıyonlardan cok daha kullanıslı karmasıklasmıyor duzelıyor tabıı maya surumunu kullanan olduysa karısık gelebılır

2007-01-18 23:25:44

Re:Re:Cvp

dadaist

[quote=2972][quote=2956]vrayı plugin değilde program yapan nedir acaba?[/quote]
bencede vray başlı basına bi programa dönüştü buda onu daha karmasık hale getirdi ilk versiyonları kadar sevemedim o yüzden son versiyonlarını[/quote]
karmaşık olduğu için mi program? vrayın program olması için başta bağımsız olması gerekiyor, yani vray varlığını başka programlara eklenerek idame ettiriyor bu yüzden de plugin oluyor.

2007-01-20 08:52:40

Cvp

Derya Birinci

vrayin program değilde plugin olduğu konusunda dadaistle hemfikirim, zira program sizi herhangi bir sonuca tek başına ulaştırma yeteneğine sahip olan yazılımdır. Oysa vray tek başına render almanızı sağlamıyor bu nedenle de plugin olduğunu düşünmek daha mantıklı geliyor banada. Sonuçta plugin yada program olması önemli değil elbette ama son versiyonları özelliklede full ünü beklediğimiz 1,5 sürümü ile ciddi bi atılım gerçekleştirdi. 1.09 ile arasındaki farkları bir bakışta görmeniz mümkün. Karmaşıklaşma konusunda ise elbetteki nitelikleri arttıkça menü kalabalığı olması da kaçınılmaz bi sonuç, ancak vrayi bir kere kullandı iseniz 1.09 kullanabilen mantığını bilen biri çok rahatlıkla 1,5 u da kullanır.

2007-01-24 05:09:54

Cvp

necip

arkadaşlar hepinize ve özellikle kadmastere hazırladığı ders için çok teşekkürler..
çok karışık olmasına rağmen ister iç mekan ister dış mekanda v-ray gerçekten müthiş bir pulugin...artık çok daha gerçekçi sonuçlar alabiliyorum..

2007-01-30 15:32:07