en önemli konu, oyunun yapısı

en önemli konu, oyunun yapısı

chrome_nickel

bir oyunu kurgulamanın ve yapısını oluşturmanın bir çok farklı yolu ve şekli olabilir. ama biz atelyemizde şöyle bir yapıyı temel alacağız.

bilgisayar oyunu için bir yapı planlarken, öncelikle kullanacağımız araçları, oyunu geliştireceğimiz platformu ve donanımı göz önünde bulundurmalıyız.

bizim araçlarımız atelye hakkında bölümünde geçmişti.
3ds max, devc++ ve photoshop.
platformumuz herkesin ortak platformu sayılabilecek olan windows.
donanımımız standart pc.
-------------------------------------
bu durumda oyunumuzun yapısını temel olarak şu guruplara ayırabiliriz.

-- temel windows programı

-- oyun mekanizması

-- grafik mekanizması


windows programı başladıktan sonra, oyunun mekanizması, oyunun yapısı için gerekli olan işlemleri tamamlar ve oyun döngüsü dedidiğimiz oyunun film gibi akıcı olmasını sağlayan ve sürekli olarak oyun içinde değişen durumları denetleyip oyun akışını yönlendiren bir mekanizma başlar. bu mekanizma bir yanda çalışırken, diğer yandan da oyunun grafik sistemi, o sırada olup bitenleri bilgisayarın performansı elverdiğince görselleştirip ekranımıza sunar. biz de oyun sürecinde neler olup bittiğini takip edebilir ve müdahale edebiliriz.

bu açıdan ilk bilmemiz gereken şey c++ ortamında windows programlarının nasıl yazıldığı.

daha sonra, oyun mekanizmasını kurgulayabilmek ve düşünebilmek için, öncelikle oyun için kullanacağımız grafik sisteminin neler yapabildiğini bilmemiz gerekir. çünkü oyunu kurgularken, grafik mekanizması bizi oldukça kısıtlayacaktır. çünkü bilgisayarın performansı ve oyuncuya aktarabileceklerimiz tamamen grafik mekanizmasının izin verdiği sınırlarda olacaktır. ( elbette sesler ve diğer etkileşim yöntemleri de söz konusu. ama amacımız öncelikle zor olanı başarmak :)... )

sonraki konularımızda bir windows programını nasıl geliştirebileceğimizi görücez.

ardından windows ortamında gerçek zamanlı olarak 3d render´ı nasıl yapabileceğimiz konusuna giricez. windows programımız ile, bir 3d ortam oluşturup bunu gerçek zamanlı olarak render yaptırtarak ilk 3d grafik motorumuzun temellerini atıcaz. daha sonraki aşamalarda bunu zenginleştirip, başka bir programın içine entegre edilebilir bir dll denen kütüphane haline getirip, bu grafik motorunu kullanarak kurguladığımız bir oyunu geliştirmeye başlayacağız. ama, bir oyun kurgulamadan önce, bir grafik motorumuz olması gerekir.

( aslında... geliştirilecek oyunun grafik motoru, oyunun kurgusu bittikten sonra düşünülür ve geliştirilir. çünkü oyunun türü ve yapısına göre gereken veya gerekmeyen görsellikler üzerine yoğunlaşmak gerekir. günlerinizi verip grafik motorunuza kattığınız hoş bir özellik kurguladığınız oyunda kullanılmayacak veya kullanılamayacak ise... :) boşuna yorulmuş zaman ve para kaybetmiş olursunuz. ama burası atelye. ve biz de bu işi öğrenmek ve geliştirmek için burdayız. o halde önce grafik motoru geliştireceğiz... oyun sonra )

2006-08-24 14:47:16

Cvp

ferda

kadir görsel anlatım olacak mı oyun yapımını işlerken photoshop veya 3d max ı işlerken? ilk açıklamalrını okudum çok iyi açıklamışsın davamını bekliyorum..kolay gelsin[:)]

2006-08-23 19:50:09

Cvp

chrome_nickel

elbette. yazılı görsel ve dosyalarla desteklicez :)...
hatta teknoloji demoları bile yayınlıcaz :D.. abarttım biraz ama. bişiyler yapcaz merak etmeyesin.

2006-08-23 23:57:24

Cvp

seko16

kadir abi ben şimdi 16 yaşındayım ve modelleme yapıyom(yada yapmaya çalışıom:D).bu programlamayla hiç alakam olmadı sadece bi kere obliviona bi script hazırlamıştım o kadar.burayı takip ederek bişeyler kapabilirmiyim acaba yoksa temel yok diye bişey anlamazmıyım?

2006-08-24 12:12:33

Cvp

chrome_nickel

temel olmadan burda ilerlemen zor. öncelikle burası oyun geliştirme atelyesi. programlama atelyesi değil. programlama konusunda bir temelinin olması gerekir. ama bu senin burdan hiç birşey öğrenemeyeceğin anlamına gelmez. kodları takip edemesen de bir oyunun yapım sürecinde nelerin olduğunu, ve bir oyun yapmanın neden basit olmadığını görür ve kendini geliştirirken buna göre doğru yönlere yönelirsin. 3 kişi toplayıp dünyayı kırıp geçiren oyun yapacağım hayallerinden kurtarır seni.

öncelikle ilk konumuzda olduğu gibi her kodu mümkün olduğunca neden yazdığımızı anlatmaya çalışıyorum. ama tabi bu noktalı virgül burda ne arıyor neden parantez açtık if´in arasında tek eşittir yetmiyor mu neden iki tane attık gibi konuları aşmış olman gerekir ki kodlara baktığında bir mantık görebilesin.

2006-08-24 14:47:16