MUKADDİME
MUKADDİME
Elle parça programlama yöntemi, özellikle karmaşık parçaların programlanmasında zaman kaybı ve bazı noktaların hesaplanmasında meydana gelecek hatalar gibi çok önemli olumsuzluklarada sebep olabilmektedir.Bu nedenle günümüzde programlama bilgisayarlara dayanarak yapılmaktadır.Elle parça programlama yönteminde kesme yollarının tanıtılması, mil dönme hız ayarı, ilerleme miktarı gibi tüm işlemler için "G" kodları dediğimiz özel kod sistemi kullanılmaktadır.Ve bu kodlara göre takım, kontrol ünitesi üzerinden (CNC, TORNA vs..) ilgili işlemi gerçekleştirmektedir.(DOÇ. DR. Faruk Ünsaçar)
Bilgisayar destekli parça programlama (CAD) yönteminde ise karmaşık bir yapısı olan "G" kodlarının kullanılması yerine, herhangi bir cad/cam programı ile parcanın tüm referans kodları çıkarılmaktadır.
Ayrıca bilgisayarın bir avantajıda hesap analiz gücüdür.Elle hesaplanması mümkün olmayan malzemeler dahi bilgisayar sayesinde kolayca halledilir.
BDPP (bilgisayar destekli parça programı)
CAPP (Computer aided part programming)
Günümüzde cok sayıda BDPP bulunmakktadır.
SOLID WORKS
THINK DESIGN
TOP SOLID
CATIA
PRO ENGINEER
RHINO
Varimetrix
SOLID EDGE ve daha bir coğu..
Kimisi kendi içerisinde CAM modülü barındırır.(Computer Aided Manufacturing)yani Bilgisayar destekli işleme.
Kısaca artık parca cad/cam programında çizlilerek programlama ve analiz aşamasından sonra CNC yada herhangi bir işleme tezgahına sunulmaktadır..(Bunların arasında CNC aldı başını gitti ya..)
(yeter bu kadar)
Re:MUKADDİME
Hmmm... Hoca bu CNC ile ilgili bilgilerini esirgeme bizden malüm çok lazım... Daha optimizasyon programı yazacaz...
Re:MUKADDİME
Valla jo hocam bildiğimiz literatürü bu foruma aktarırız...
Öğrenmek isteyene canımız feda...
Re:MUKADDİME
Mad_Max güzel yazmşsın. Sağol. (al sana bir Acemi sorusu)
Fakat yukarıda Unigraphics’i yazmamışsın. UG benim ilgimi çekti ve öğrenmeye çalışıyorum. Yazmama nedenin acaba zaman harcamaya değmeyecek bir program olması mı?
Türkiye piyasasına göre belki en mantıklısı Solid ama UG ilgimi çekmeyi başardı.
Aslında 4 program arasında bocalıyorum solid, catia, UG. ve Thingdesign. Valla okadar çok program varki kafanın karışmaması mümkün değil. Tabi program seçerken beklide en büyük etken hangi sektöre yönelik çalışacağındır. Plastik, sac, döküm vs.. sektörlerin hepsini düşünerek bu programlardan “şunun üzerinde daha fazla dur” diyebileceğin bir program varmı. Tavsiyelerine göre gideğim.
Birde Cam etkeni varki oda başka bir sorun. Duyumlarıma göre UG nin Cam’i iyi miş.(ama bütünleşik cam’lerde yetersiz miş. MasterCam ve Auton vs…bir ton.
Re:MUKADDİME
:)
estağfurullah..
Bir öğretmenin öğrencilik hayatı bitmişse, öğretmenlik hayatıda bitmiş demektir...
(Bu sözü duydukca gaza geliyorum)
Ercan..UNIGRAPHICS tartışmasız güzel bir program...(Unigraphics i de yazmayı unutmusum.. [:)])
Fakat kullanım rahatlığı olmayan bir programdır..(Yeni başlayacak biri için).CATIA ve UNIGRAPHICS Hesap-analiz konusunda çok iyidir... her zaman rekabet içindeler... :)
Katı modelleme konusunda gelişmiş araçlara sahip bir yazılım unigraphics..Cam (Computer aided Manufacturing) modülüde harikalar yaratıyor.(Hoş bende çok kullanmadım ama...)
Basta dedimki yeni başlayan birisi için unigraphics biraz karısıktır..Aslında o kadarda değil..Hersey komut pencereleri ile yönetiliyor..Pencereler arasında tetris oynayabilirsin yani...[:)]
Solidworks un cevabını kendin vermişsin....Doğrusu bu..Solidworks su an coğu işletmenin ihtiyacını karsılayabilecek kapasiteye sahip..E ne gerek var entegre yazılıma...solidworks...2004 versiyonu da gayet güzel..Cam modülü biraz kullanışsız diye duydum..fakat mold deyince yani kalıp ayırma deyince akla hemen solid geliyor..neden..çünkü bir işlem bu kadar basite indirgenirse herkes onu tercih eder değil mi?
Ben solidworks te model çizerken sanki çizgi film seyrediyorum...insana bir şevk veriyor...
ewet ercan..think design ise benim favorim....imkansızı yapan program desem inanırmısın. [:)]
O kadarda değil..
Tasarım ve modelleme....bende think üzerine çalışıyorum....
Cam modülü olarak machining strategist isminde bir yazılım kullanıyor..ikisi birden harikalar yaratıyor..Herhalde su an tüm tasarımcıların gizli silahı Think Design... [:)]
Şimdi gelelim sektöre yönelik düşüncene....bu saydığın yazılımların hepsi başlı başına otomasyon....Yani belli bir sektöre bağlı değiller....Enjeksiyon-saç metal vs... saymakla bitmez... hepsi için kullanabilirsin....
ama ufak örneklerle
CATIA-OTOMOTİV
UNIGRAPHICS-OTOMOTİV ve TSK
SOLIDWORKS-genelde saç metal
THINK DESIGN-Henüz Sektöre pek girmedi.(Ama Parlayacaktır ileride)
Ha benim fikrimi sorarsan Think Design a yönelsen daha iyi olur..(Vardır illa ki bi bildiğim [:)])
Re:MUKADDİME
Thing Design Evet bi tanıtım cd si elime geçti ve bazı özelliklerine bakma fırsatım oldu. demosunu kurcaladım falan.
Caping var sonra başka programdan alınma igs dosyasıyla çocuk oyuncağı gibi oynamak, kataloklama falan filan vs..... Baya derin bir program.
tavsiyelerine uyulacaktır. Solid ve Thingdesign.
Cam konusunda auton ile hiç çalıştınmı.
Re:MUKADDİME
Hayır...
Master cam....work nc...Power mill..
Keza artık yeni cad/cam yazılımları kendi bunyesinde cam modülü barındırıyor...
Re:MUKADDİME
resimle altaki yazı biraz ters orantılı gibi.[:)]
Re:MUKADDİME
bakma öyle durduğumaaaaa....
[:)]
lütfen yardım
selam arkadaşlar ben yeniyim:)solidworksta plastik enjeksiyon kalıp tasarımı yaptım ve plastiğin kalıba akışının similasyonunu yapmak istiyorum bunu acaba solid yapar mı yoksa 3ds max la falan mı yapmak gerekir bana bir yardım edin lütfen.teşekkürler...