animasyon render i için tavsiyeleriniz
animasyon render i için tavsiyeleriniz
arkadaşlar ben bir animasyon çalışması yapmaktayım.çalışmayı 3ds max 7 ile yapıyorum.çalışmada dağlık eğimli arazi üzerinde ağaçlar, binalar, yollar gibi objeler olacak.animasyon bu arazi üzerinde kameranın dolaşmasından oluşacak.animasyonu gerçek yakın olması için vray ile almayı düşünüyorum.süre olarakta 1.30 dk civarı olacak.ışıklandırma vray enviromet ile veya skylight ile olabilir.tga formatında alacam.modellemeye başladım ama beni asıl düşündüren bilgisayarın eski olduğundan(p4 2.4 ghz, 512 mb ddrram, 128 mb nvdia geforce4 mx440) render aşaması.o yüzden ileride zaman kaybı olmaması için şimdiden aklıma takılanları sormak istedim.
ağaçlandırma olmasını çok istememe rağmen render süresine bakıp son aşamada koyup koymamayı düşünüyorum.eğer koymaya karar verirsem sanırım rpc ler ile ağaçlandırma yapılabiliyormuş.rpc ler hakkında bilgim yok daha öncede kullanmadım.rpcler render süresine ne kadar etkiliyor.frame başına 1 dk belki en fazla 2 dk lik süre makul olabilir.1.30 dklık animasyon için 2-3 gün bekleyebilirim.ağaçlandırmayı yapmak için rpcler konusunda önerileriniz nelerdir veya ağaçlandırmayı sağlayacak ve renderda fazla etki etmeyecek alternatif önerileriniz varmı.default renderlada render alabilirim ama geçekçiliği bi nebze olsun sağlaması açısından neler yapılabilir.
birde render süresini etkileyecek olan unsur render çözünürlüğü sanırım 352x288 vcd çözünürlüğü bu yeterli olurmu.animasyon bir firma tarafından tanıtım amacıyla müşterisine gösterilecek.gösterimde tvden veya bilgisayardan olabilir bunun hakkında bilgim yok.
bilgisayarını güçlendir diyebilecek arkadaşlar çıkabilir şuan için ancak ilave bir 512 ram takviyesi yapabilirm.bunun rendera etkisi hissedilirmi.süreye etkisi ne olur.
sanırım uzun oldu ama bu konu benim için önemli o yüzden biraz ayrıntılı yazmak istedim.yukarıda yazdıklarım konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlardan çözüm önerilerini bekliyorum.
not:görselliği anlamanız için aşağıya vray ile yaptığım bir animasyon çalışmamın linkini veriyorum.(renderi 24 saat sürdü.)
[url]http://www.youtube.com/watch?v=nbcN_qAf7NQ[/url]
Cvp
valla o bilgisayarla öyle bir projeji (ki yaklaşık
2000 kare) nası renderliyceksin. bence zor gibi..
bir de sakın vcd formatında (yani 352-288 ) çıkş alma adamlar pal istediinde soora kara kara düşünürsün. sen 720-576 al isterlerse vcd ye dönüştürüsün.
Cvp
bilgisayarımın kötü olduğunu biliyordum ama bu kadar beklemiyordum.eski olduğunu bilerek render hakkında tavsiyelerinizi istiyordum.sanırım renderdaki yetersizlik sahnedeki rpcler yüzünden olur.ben de zorlayacağını bir nebze olsun tahmin ediyordum ama derecesini bilmiyordum.maalesef maddi durumlar yüzünden şuan bilgisayarı yükseltemeyecem en azından 700-800 ytl lazım.o yüzden bu bilgisayarla olabileni yapmak için tavsiyelerinizi istiyorum.animasyonda rpc mi koymamak(çok istememe rağmen) lazım.yoksa vray le almamak mı lazım.ben günlerce(3-5 gün) render beklemeye razıyım.linkini gönderdiğim çalışmamda bu bilgisayarda 24 saatte yaptım rpc ler olsa daha fazla olurdu sanırım.renderi hızlandırmak için default render kullanmak gerekirse gerçekçilik için nelere(ışık,kaplama vs) dikkat etmek gerekir.birde resim çıktıları alacak olursan rpcler animasyondaki kadar önemli mi.
dediğim gibi arkadaşlar ilk mesajımda yazdığım bilgisayar özellikleri ile bu çalışma nelere dikkat edilerek yapılmalıdır.
ayrıca arveladze arkadaş ın dediği çözünürlükte baya rendera etkiliyecek sanırım.ben renderlarmı 500x376 gibi oranda tga uzantılı almış ve sonradan birleştirmiştim.720x576 sanırım dvd kalitesi.sanırım bu daha iyi ama maalesef bilgisayar donanımın ne der bilmem:)
son olarak şunu sorayım bi yerden para buldum.bilgisayarımı yükseltebilecem bu çalışma için nasıl bir donamım tavsiye edersiniz.
bu proje benim için önemli o yüzden yardımcı olabilecek arkadaşlardan yardımlarını esirgememesini istiyorum.
Cvp
bence rami 1 gb yap yeterli...
yani max 7 kullanıyorsun zaten bizde o makinelerle yapıyorduk animsayonu onu hiç takılmamalısın.
Ağaçları bence rpc ile falan değil direk alphalı ağaç imajları ile çözmelisin birsürü örnek var hatta tr3d de sanırım kameranın dönüşüne göre pozisyon alan bir tutoş bile vardı. Render´a gelince sahneni vray ile almaktansa yalancı gi kullanmalısın. çünkü vrayde gi açacaksın dayanamayıp sonra sekmeler seni delirtecek animasyonda gerek yok.
Adamlar sunum yapacak ise targa sequence de alsan jpg sequence de çok birşey fark etmeyecek birde harddiskten yeme bence yüksek kalite jpg al. sonra o sequence bir kompozitör veya mantaj programında düzenle farklı kamera açıları kullan animasyonu zenginleştir. aks ve 30 derece kuralları var onlarıda sinematografi adı altında googleda aratabilirsin.
ayrıca bazı kompozit efektleri ile görselliği dahada ön plana çıkarabilirsin. hatta rla export alıp zdepth hesaplatıp kompozitte fog motion blur depth of field gibi efektleri direk kompozitte verebilirsin.
tabi en önemlisi color correction bunuda kompozitte halletmen gerekiyor. sinefxte color ile ilgili güzel bir makale var ayrıca nette gene color correction presetleri bulabilirsin. çok kırmızı renk kullanma tv lcd gibi aletler kırmızıyı pek sevmez.
ve ne yaparsan yap bunlar işin yarısı. aniamsyonuna müzik ve sound fxler eklemelisin ki insanlar senin anlatmak istediklerini anlatsın
(bunların hepsini biliyorsundur belki ben ukalalıktan değil olması gerekenleri bildiğim için yazdım kolay gelsin)
Cvp
bu bilgisayarda çok zorlanırsın yaklaşık 2300 civarı resim tga formatında render alman lazım sahnen yoğun olursa 1 kare render süren 25 dakkadan aşağı olmaz belki daha fazla olur. ram de artırsan v rayi kullanırsan çok vaktini alır defoult render alsan daha iyi olur.
benim başıma geldi o yüzden[G1]
ben sadece render sorunu yüzünden workstation aldım
kolay gelsin...
Cvp
obiwan kenobi vediğin bilgiler için teşekkür ederim.ukalalık etmiyorsun bunları anca kulaktan doyma biliyorum.composit olayına ilgim var ama daha o kunuya girmedim.modelleme üzerinde yoğunlaştım şuan.verdiğin bilgileri araştıracam.ama biraz daha anlamak için soruyorum rpc yerine aplha ağaç imajleri demişin bu konu hakkında bilgim yok tr3d döküman bölümünde baktım bulamadım.bunlar animasyonda 3d etkisini gösteriyormu.biraz daha açarmısın.yalanci gi demişin bu nasıl sağlanıyor vray e yakın etki oluşuyormu.
animasyonu zenginleştirmek için baya bilgi vermişin bunlarıda araştırcam ama bu benim ilk para ile yapacağım çalışma olacak(buradan aldığım para ile sistemi yükseltebilirim) bu aşamada bu kadar zenginlikte animasyona gerek yok(olsa iyi olur ama bunları öğrenmek için zaman da yok).kamera olarak ben bir kamera kullanmak istiyorum sebebide bir akıcılık olması bakımından.
çözünürlük konusunda tavsiyen varmı.
son olarak sen özetle ilk mesajımda yazdığım animasyon çalışması için sistemimi ilave ram ile 1 gb yaparsam bu işin altından çıkarsın diyosun sanırım.verdiğin bilgiler için tekrar teşekkür ederim
murat aslında bir fikir edinmek adına projenin render süresini vray ve rpcler ile test etmek istiyorum kabataslakta olsa ama bir türlü rpcleri max te kullanamadım.çalışmalarım devam ediyor:)hem vrayde render alıp hemde defaultta alıp karşılatırmak istiyorum.sahenim yoğunluğu rpclerden kaynaklanabir onun haricinde dağ arazisi olacak ve üzerinde binalar(binalarda çok ayrıntılı değil kutu şeklinde ve çatı olacak) yollar kum tepeleri gibi unsurlar olacak.yani anlayacağınız bana göre rpc zorlayacak(rpcleride animasyonu zenginleşmesi görselliğin artması ve için istiyorum çok zorlarsa belki hiç veya az kullanabilirim sadece resim çıktılarında kullanabilirim).rpcleri kullanmadığım için vray e etkisini bilmiyorum.öğrenmek için rpcleri max te kullanmak adına çalımalarım sürüyo araştırıorum netten.inşallah onu hallederim.
Cvp
yalancı yani fake gi diye dosyalar var netten bir hemisphere sphere düşün düşük mesela 12 segmentli onun vertexlerine denk gelen clone omniler yaratıyorlar düşük değerli bir tanede spot koyuyorlar gölge için öyle bir aydınlatma çeşiti baya işe yarıyor animasyonda.
ağaçlarla ilgili olayda şu netten gene tekil yada şöyle grup arkası (bk) temiz veya alphalı resimler buluyorsun ağaç resimleri sonra onları planelerin üstüne tesxture olarak atıyorsun alphalı o öle 3d oyunlardaki gibi ağaç olarak duruyor sonrada yanılmıyorsam particle flow ile o çeşitli yerlere dağıttığın plane ağaçları camerana bağlıyorsun ve camera nereye dönerse dönsün onlarda dönüyor ve 3d hissini veriyor. poligon olarakta tabi çok düşük bir çözüm oluyor planelerini 1 1 segment yaptığın için. birde forest birşey diye bir plugin vardı aşağı yukarı bu işi otomatik yapıyor. Tek plan camera kullanma bence hep kadrajına giren herşeyi modellemek zorunda kalırsın hemde kanıtlanmış birşey çok uzun tek planlar insanların midesini bulandırıyor.
çözünürlük tabiki 720 576 olmalı d1 pal veya square pixel 1,0(5:4, 1,25 ar) da olablir.
Cvp
Obiwan Kenobi verdiğin bilgiler sayesinde bilmediğim bazı şeyleri öğrendim.tekrar teşekkür ederim.dediklerinden alpha kanalını araştırdım.sanırım diffuse ye ağacı opacity e siyah beyaz resmi koyma yönetimi aplha dediğin.ben bunu alpha olarak bilmiyordum.sitede tuturiol var demiştin işin garibi ben tutoriolu buldum ama internetten değil kendi cd lerimin içinden.zamanında cromdata nın verdiği cd ler de ağaçlı bi örnek olduğunu hatırladım.tesadüf senin dediğin partikül system ile kamera hareketi yöntemi var bunu denedim.200 framelik vray gi ve 720x576 çözünürlükte örnek bi render aldım.irradience map ı medium-animation seviyesinde multiframe olarak 10ar frame(frame başı 2.30 dk sürdü) ara ile aldım.son render da multiframedeki irradience map ı kullanarak render aldım.o render da frame başına 2.40 dk sürdü.sonuçta bu yöntem rpc lerden daha az zaman alacak galiba sanırım bu yöntemi kullanacağım.
süre olarak gene biraz fazla geldi sanırım vrayden kaynaklanan bi durum.sanırım fake gi kullanırsam vray deki geçen süreden daha az olacak ama vray ye yakın sonuç alabilirmiyim.ayrıca benim sahnem geniş kmler var genişlik olark.gi kullanabilirmiyim ve sonuç olumlu olur muki.defaultta denemeler yapıyom görüntüyü karşılaştırıyorum.defaultta sadece target direk ışığı ile ağaçlar karanlık çıkıyor.skylight ekleyince ağaçlar aydınlanıyo bu doğal mıdır.
ağaçlandırma konusunda şöyle bir alternatif duydum mantıklı olabilirmi.gene alpha kullanılacak ama ağaçlar birbirine dik olarak konumlandırılmış planelere atanacak.
birde şuan ki 512 ddr ram olan sistemime ilave bir 512 ram eklemesi render süresi ile doğu orantılımıdır.yani şuan ki sistemimle bir frame 2 dk da render ediyorsam ilave 512 ile aynı framei 1 dk da render edebileceğimi söylemek mümkün mü.böyle değilse yüzde kaç etkisi olur.
gene sorularım fazla oldu galiba sayende kafama takılanları yavaş yavaş hallediyorum.sanırım render süresini düşürmek(ama gerçekçi görüntü yakınlık derecesi de iyi olacak bir görümün) için bir gi sorunum kaldı.yakında fake gi de kavrayıp denemeler yapacam.görüşü olan başka arkadaşlardan yardımlarıını bekliyorum.
Cvp
animasyonu biraz illuzyon olarak düşünmelisin o yüzden bazı şeyleri gözardı edebileceğin gibi bazı şeyleride bilgi dahilinde farklı çözümlere gidebilirsin. mesela cebas pyro clusterlada bulut yapıp makinanın performansı çok düşürebilirsin yada bizim tabirimizle "yayında yer" diyerek alpha kanallı bulut imajlarını planelere atıp onları yerleştirip sahnene motion blur, depth of field gibi kurtarıcılarla sonuca gidebilirsin. Animasyon böyle birşey önemli olan sadece referansların ve hareket bilgin.
Ram meselesin gelince ram programın çalışmasını viewportta, imaj yüklerken, edit yaparken sana kolaylıklar sağlar. Direk rendere bir etkisi vardır diyemem çünkü render sadece işlemcin ile alakalı bir durum. senin dediğin iki katlı render performansı sadece multi işlemci ile elde edersin. Yani benim evimde dual 4400 athlon var onunla 1 dakikada aldığım renderı şirketteki intel quad la 30 sanyiede alıyorum.
Vray veya illumination hesaplaması yapan mental veya final render gibi render motorları photon hesaplamsı yaparken her karede sıfırdan hesaplama yaptığı için bazen o gölgelerin oluşturduğu sekmeler animasyonda titrer. Tabiki görüntü fake gi dan iyidir ama sonuca giderken tercih sebebi olur. bence dene ikisinide düşük rezulasyonlarda ve karşılaştır.
kolay gelsin
(birde senin sahnendeki gibi geniş alan göreceğin kadrajlarda matte painting ve camera mapping gibi benim anlatmaya çalışıtığım plane e resim kaplama olayının son noktası çözümlerle gidiliyor aslında biraz bunlarıda araştırmanı tavsiye ederim. dipnot alphalı resimlerin tiff olsun premultipled alphalda daha iyi sonuç veriyor.)
Cvp
Obiwan Kenobi anladığım kadarıyla bu işlerde profesyonel olarak uğraşan birsisin.anlattıklarının çoğunu yeni duydum.ben daha amatörün ve ilk geniş çaplı bir proje yapıyorum.ilk projenin çokta profesyonelce bir çalışma olmasına gerek yok zaten öğrenmek için zamanda yok olabildiği kadar artık başka projeler olursa onlar daha iyi olur inşallah.
sayende yeni yeni şeyler öğrendim.dediklerini daha iyi anlamak için araştırmalar ve denemeler yapmam lazım anlaşılan.ileri zamanlarda kafama takılan konularda seni rahatsız etmemin bir mahsuru yoktur inşallah?
yardımların için tekrar teşekkür ederim.